Το μέλλον των τηλεφώνων: Τι είναι το αναδιπλούμενο γυαλί;

Galaxy Z Flip της Samsung είναι το πρώτο αναδιπλούμενο τηλέφωνο με γυάλινη οθόνη. Προηγούμενες συσκευές όπως το περίφημο Galaxy Fold της Samsung είχαν πλαστικές οθόνες. Η τεχνολογία εύκαμπτου γυαλιού είναι απαραίτητη για τη δημιουργία καλύτερων αναδιπλούμενων τηλεφώνων και tablet.

Εκσυγχρονίζω: Το «αναδιπλούμενο γυαλί» της Samsung στο Galaxy Z Flip μπορεί να μην είναι το μόνο που φαίνεται. Αλλά η τεχνολογία εξακολουθεί να είναι ενδιαφέρουσα και η Corning εργάζεται σκληρά για συμπαγές αναδιπλούμενο γυαλί. (Η Samsung δεν χρησιμοποίησε την τεχνολογία της Corning, η οποία είναι ακόμα σε εξέλιξη και συζητείται παρακάτω.)

Το αναδιπλούμενο γυαλί δεν μπορεί να διπλωθεί. Λυγίζει μόνο

Το “αναδιπλούμενο γυαλί” είναι λίγο λανθασμένη. Οι οθόνες με αναδιπλούμενο γυαλί δεν διπλώνουν μέχρι τέρμα—δεν υπάρχει έντονη πτυχή σαν να διπλώνετε ένα κομμάτι χαρτί. Αντίθετα, το γυαλί λυγίζει.

Όταν μια συσκευή όπως το Samsung Galaxy Z Flip κλείνει, υπάρχει ένα κενό ανάμεσα στα δύο μισά του γυαλιού. Υπάρχουν επίσης ανυψωμένες άκρες γύρω από την οθόνη, οι οποίες εμποδίζουν και τις δύο πλευρές του γυαλιού να ακουμπήσουν απευθείας η μία την άλλη όταν είναι διπλωμένη και κλειστή.

Με άλλα λόγια, το αναδιπλούμενο γυαλί είναι ένας τύπος εξαιρετικά λεπτού γυαλιού που μπορεί να λυγίσει εκατοντάδες χιλιάδες φορές χωρίς να σπάσει. Δεν μπορεί να διπλώσει έτσι ώστε και οι δύο πλευρές να ακουμπούν.

  Πώς να χωρίσετε διαγώνια ένα κελί στο MS Word

Το εύκαμπτο γυαλί δεν είναι εντελώς νέο

Πολλοί τύποι εταιρειών εργάζονται σε αυτήν την τεχνολογία. Η Samsung φαίνεται ότι παίρνει το εξαιρετικά λεπτό αναδιπλούμενο γυαλί της από τον Κορεάτη κατασκευαστή Doowoo Insys, αλλά δεν έχει μιλήσει πολύ για την τεχνολογία.

Η Corning, η οποία κατασκευάζει το ισχυρό, ανθεκτικό στη φθορά γυαλί Gorilla Glass που χρησιμοποιείται σε iPhone και πολλά άλλα smartphone, εργάζεται σκληρά για εύκαμπτο γυαλί και για ηλεκτρονικές συσκευές. Η Corning κατασκευάζει ήδη έναν εύκαμπτο τύπο γυαλιού που ονομάζεται “Γυαλί ιτιάς

Το εύκαμπτο γυαλί δεν είναι εντελώς νέο. Ως ανώτερος αντιπρόεδρος τεχνολογίας οπτικών επικοινωνιών της Corning, είπε ο Claudio Mazzali Fast Company ότι η Corning λυγίζει το γυαλί για σχεδόν 50 χρόνια. Η Corning δημιούργησε εύκαμπτες ίνες γυαλιού για καλώδια οπτικών ινών, τα οποία, όπως είπε, μπορούν να λυγίσουν σε γωνία 90 μοιρών και να συνεχίσουν να λειτουργούν τέλεια.

Αν και το εύκαμπτο γυαλί δεν είναι καινούργιο, μία από τις προκλήσεις είναι να γίνει εξαιρετικά λεπτό. Η τεχνολογία της Corning είπε η Polly Chu CNET ότι «για να πάτε σε μια στενή ακτίνα κάμψης, πρέπει να πάτε σε ένα ποτήρι που είναι πολύ, πολύ πιο λεπτό από αυτό που έχετε σήμερα». Όσο πιο λεπτό γίνεται, τόσο περισσότερο μπορείτε να το λυγίσετε.

Κάνοντας εύκαμπτο γυαλί να λειτουργεί σε τηλέφωνα

Η κατασκευή εξαιρετικά λεπτού εύκαμπτου γυαλιού είναι μια αρκετά μεγάλη πρόκληση, αλλά πώς μπορείτε να πάρετε αυτό το πιο λεπτό και λεπτό γυαλί και να το κάνετε τόσο σκληρό και ανθεκτικό στη φθορά όσο είναι το Gorilla Glass στα τρέχοντα smartphone;

  Λάβετε ειδοποιήσεις για τηλεοπτικές εκπομπές, συναυλίες, παιχνίδια, βροχή και άλλα

Είναι εύκολο να ξεχάσουμε πόσο εντυπωσιακά είναι το Gorilla Glass και παρόμοιες τεχνολογίες: Το γυαλί στην οθόνη ενός σύγχρονου smartphone μπορεί να χτυπήσει χωρίς να σπάσει ή ακόμα και να γρατσουνιστεί. Το Gorilla Glass είναι πιο σκληρό από τα κοινά μέταλλα. Το θεωρούμε δεδομένο.

Ο John Bayne, ο οποίος ηγείται της επιχείρησης Gorilla Glass της Corning, εξήγησε την πρόκληση Ενσύρματο:

«Σε μια γυάλινη λύση, αμφισβητείτε πραγματικά τους νόμους της φυσικής, καθώς για να αποκτήσετε μια πολύ στενή ακτίνα κάμψης θέλετε να γίνετε όλο και πιο λεπτός, αλλά πρέπει επίσης να είστε σε θέση να επιβιώσετε από μια πτώση και να αντισταθείτε στη ζημιά».

Ο Bayne είπε ότι η Corning εργάζεται για να διατηρήσει την ελαστικότητα του γυαλιού ενώ βελτιώνει την αντοχή του στη φθορά. Είπε στο Wired ότι περνούσε το υπάρχον Willow Glass της Corning η διαδικασία ανταλλαγής ιόντων που δημιουργεί ισχυρό Gorilla Glass θα έκανε το Willow Glass λιγότερο εύκαμπτο.

Η Corning εξακολουθεί να αναμένει ότι το εύκαμπτο γυαλί για ηλεκτρονικά θα είναι κυρίαρχο μέσα στα επόμενα χρόνια. Πώς λοιπόν η Corning και άλλες εταιρείες επιλύουν τις προκλήσεις της παραγωγής; Αυτό είναι το είδος των πραγμάτων που αυτές οι εταιρείες δεν θα αποκαλύψουν δημόσια. Άλλωστε, έχουν πολλούς ανταγωνιστές και ο αγώνας συνεχίζεται.

  Πόσο συμβατά είναι τα Xbox Series X και S;

Γιατί το αναδιπλούμενο γυαλί είναι τόσο σημαντικό

Μέσα στο Το αποκαλυπτικό βίντεο του Galaxy Z Flip, η Samsung λέει ότι «έκανε ένα άλμα» από πολυμερείς (πλαστικές) οθόνες σε εξαιρετικά λεπτό αναδιπλούμενο γυαλί. Δεν είναι απλώς ένα εντυπωσιακό τεχνολογικό άλμα. Το γυαλί είναι καλύτερο υλικό για οθόνη smartphone.

Για να παρακάμψετε τις προκλήσεις του εύκαμπτου γυαλιού, πτυσσόμενα όπως το Samsung Galaxy Fold, το Motorola Razr και Lenovo ThinkPad X1 Fold να έχετε πλαστικές οθόνες που αισθάνονται σαν πλαστικό προστατευτικό οθόνης. Πιθανότατα δεν θα είναι τόσο ωραίο όσο μια γυάλινη οθόνη, αλλά αυτό είναι το λιγότερο που σας ανησυχεί. Αυτές οι μαλακές πλαστικές οθόνες είναι πολύ πιο εύκολο να γρατσουνιστούν και να χτυπήσουν από το γυαλί. Η Motorola στην πραγματικότητα λέει ότι “τα χτυπήματα και τα εξογκώματα είναι φυσιολογικά» στο αναδιπλούμενο smartphone Razr με πλαστική οθόνη.

Με μια γυάλινη οθόνη, δεν θα έχετε “χτυπήματα και εξογκώματα” στην οθόνη σας. Δεν θα γρατσουνιστούν και θα καταστραφούν τόσο εύκολα όσο το πλαστικό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα τρέχοντα smartphone – από iPhone έως τηλέφωνα Android – διαθέτουν γυάλινες οθόνες αφής. Το γυαλί είναι ένα πολύ πιο ανθεκτικό υλικό που θα κρατήσει καλύτερα σε πραγματικό κόσμο. Το νύχι σας δεν θα καταστρέψει μια γυάλινη οθόνη, αλλά θα μπορούσε εύκολα να αφήσει μια εσοχή σε μια πλαστική οθόνη.

Είναι οι πτυσσόμενες συσκευές το μέλλον; Οι συνάδελφοί μας στο Review Geek σίγουρα το πιστεύουν. Είτε έτσι είτε αλλιώς, το εύκαμπτο γυαλί είναι το μέλλον των αναδιπλούμενων συσκευών.