Πόσο συμβατά είναι τα Xbox Series X και S;

Οι κονσόλες Xbox Series X και S της Microsoft δίνουν μεγάλη έμφαση στη συμβατότητα προς τα πίσω με τις προηγούμενες κονσόλες Xbox. Μπορούν να τρέξουν σχεδόν κάθε παιχνίδι Xbox One—και αυτή είναι μόνο η αρχή. Δείτε πώς λειτουργεί η συμβατότητα προς τα πίσω.

Οι σειρές X και S Embrace Backwards Compatibility

Και οι δύο κονσόλες της σειράς Xbox έρχονται με μια εντυπωσιακή λίστα συμβατών τίτλων, με όλα όσα λειτουργούν αυτήν τη στιγμή στην οικογένεια Xbox One να εκτελούνται και στη Σειρά Xbox. Η μόνη διαφορά μεταξύ των Series X και S είναι αν εκτελείτε από φυσικά μέσα, καθώς η Series S δεν διαθέτει μονάδα οπτικού δίσκου.

Τα Xbox Series X και S είναι συμβατά με όλα σχεδόν τα εγγενή παιχνίδια Xbox One, 568 παιχνίδια Xbox 360 και 39 πρωτότυπα παιχνίδια Xbox. Οι μόνοι τίτλοι Xbox One που δεν θα λειτουργήσουν στη σειρά Xbox είναι αυτοί που απαιτούν Kinect, καθώς το Kinect δεν υποστηρίζεται πλέον.

Αυτό σημαίνει συνολικά τρεις γενιές κονσολών σε ένα μόνο μηχάνημα, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα νέα παιχνίδια που έχουν σχεδιαστεί για τις Series X και S. Δείτε το πλήρης λίστα με τους συμβατούς προς τα πίσω τίτλους στον ιστότοπο της Microsoft.

Ορισμένα παιχνίδια Βλέπουν μεγάλες βελτιώσεις

Πολλοί από αυτούς τους τίτλους θα δουν μεγάλες βελτιώσεις στον τρόπο λειτουργίας τους χάρη στη βελτιωμένη απόδοση των τελευταίων κονσολών της Microsoft. Αυτό περιλαμβάνει πολλές τρέχουσες και επερχόμενες εκδόσεις Xbox One (προηγούμενης γενιάς), οι οποίες θα λαμβάνουν ενημερώσεις που επιτρέπουν στο σύγχρονο υλικό να προωθήσει τα παιχνίδια ακόμη περισσότερο.

Στο Xbox, οι περισσότερες από αυτές τις αναβαθμίσεις θα είναι δωρεάν. Για παράδειγμα, η έκδοση Xbox One του Cyberpunk 2077 όχι μόνο θα λειτουργεί στη Σειρά Xbox χρησιμοποιώντας τον ίδιο δίσκο, αλλά θα λάβει επίσης μια δωρεάν ενημέρωση κάποια στιγμή μετά την κυκλοφορία για να φαίνεται ακόμα καλύτερη. Άλλοι εκδότες, όπως η Activision, επέλεξαν να χρεώσουν ένα τέλος αναβάθμισης για τίτλους όπως το Call of Duty: Black Ops – Cold War.

  Πώς να "κρύψετε" μια εφαρμογή στο iPhone ή το iPad σας

Η Microsoft ονομάζει αυτές τις αναβαθμίσεις μετά την αγορά Smart Delivery και είναι μια μέθοδος βελτιστοποίησης του τίτλου ανεξάρτητα από την κονσόλα που χρησιμοποιείται. Ενώ και οι δύο Series X και S λαμβάνουν Έξυπνη Παράδοση, οι κάτοχοι της Series S θα πρέπει να περιμένουν να γίνουν διαθέσιμες οι βελτιστοποιήσεις της Series S (ενώ οι χρήστες της Series X μπορούν να επωφεληθούν αμέσως).

Από την κυκλοφορία της κονσόλας στις 10 Νοεμβρίου 2020, υπάρχουν τουλάχιστον 40 παιχνίδια (τόσο κυκλοφορούν όσο και επερχόμενα) που έχουν εγγραφεί για δωρεάν ενημερώσεις Smart Delivery. Αυτή η λίστα περιλαμβάνει τίτλους πρώτου μέρους όπως το Halo: Master Chief Collection και το Sea of ​​Thieves, καθώς και μεγαθήρια τρίτου μέρους Assassin’s Creed Valhalla, Doom Eternal και Far Cry 6.

Ακόμα κι αν τα παιχνίδια Xbox One δεν λάβουν αναβάθμιση, θα πρέπει να έχουν καλύτερη απόδοση από οποιοδήποτε προηγούμενο Xbox χάρη στην πρόσθετη ισχύ. Πολλοί αναθεωρητές έχουν σημειώσει «μεταμορφωτικές» αλλαγές σε παιχνίδια όπως το Just Cause 3, τα οποία οι αναθεωρητές έχουν ονομάσει οριακή γραμμή που δεν μπορεί να παίξει στις παλαιότερες κονσόλες λόγω της πτώσης της απόδοσης.

Το Auto-HDR είναι μια άλλη νέα δυνατότητα που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της εμφάνισης και της αίσθησης ενός παιχνιδιού. Είναι μια προαιρετική ρύθμιση που μετατρέπει το τυπικό βίντεο σε βίντεο υψηλού δυναμικού εύρους. Δεν υποστηρίζουν όλα τα παιχνίδια τη δυνατότητα, αλλά τα περισσότερα υποστηρίζουν. Η Microsoft το έχει κάνει opt-out, όχι opt-in, επομένως μόνο τα παιχνίδια με προβλήματα θα το έχουν απενεργοποιήσει.

Αυτό που είναι εκπληκτικό είναι ότι το Auto-HDR λειτουργεί σε τίτλους μέχρι το αρχικό Xbox. Σε ορισμένα παιχνίδια, το εφέ μπορεί να είναι λίγο υπερβολικό και με αντίθεση, αλλά μπορεί να απενεργοποιηθεί στις ρυθμίσεις της κονσόλας σας, αν προτιμάτε.

Τα περισσότερα παλιά αξεσουάρ λειτουργούν επίσης

Εκτός από το Kinect, τα αξεσουάρ Xbox One με επίσημη άδεια θα λειτουργούν άψογα με το Xbox Series X. Αυτό περιλαμβάνει χειριστήρια, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναπαραγωγή όλων, από κλασικούς τίτλους Xbox έως τις πιο πρόσφατες εκδόσεις Series X και S.

Ορισμένα οπτικά ακουστικά ενδέχεται να απαιτούν ενημερώσεις υλικολογισμικού για να λειτουργήσουν με τη νέα κονσόλα και εάν ο κατασκευαστής δεν παρέχει αυτές τις ενημερώσεις, τότε αυτές δεν θα λειτουργούν στο πιο πρόσφατο υλικό. Η Microsoft κυκλοφόρησε το πρόγραμμα “Designed for Xbox” για να διευκολύνει την αγορά αξεσουάρ στο μέλλον.

  Πώς να βρείτε γεωγραφικό πλάτος και γεωγραφικό μήκος στους Χάρτες της Apple

Η λίστα των συμβατών αξεσουάρ περιλαμβάνει το εξαιρετικό Adaptive Controller της Microsoft για παίκτες με σωματικές αναπηρίες, προσαρμογείς smartphone όπως Razer Kishi και MOGA XP5-X Plusκαι το ολομεταλλικό 180$ Elite Series 2 ασύρματος ελεγκτής.

Μεταφέρετε Xbox One και Xbox 360 Save Data

Η Microsoft έχει επίσης καταστήσει δυνατή τη μεταφορά των δεδομένων αποθήκευσης μαζί σας από ένα παλιό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων τόσο του Xbox One όσο και του Xbox 360. Στο Xbox One, αυτό είναι τόσο απλό όσο η ενεργοποίηση των αποθηκευμένων υπηρεσιών στο cloud, κάτι που οι περισσότεροι κάτοχοι Xbox One θα έχουν ήδη κάνει .

Σημείωση: Δεν χρειάζεστε Xbox Live Gold (ή οποιαδήποτε premium συνδρομή) για να μεταφέρετε τις αποθηκευμένες σας αποθήκες Xbox One, αλλά χρειάζεστε το Xbox Live Gold για να μεταφέρετε αρχεία αποθήκευσης από μια κονσόλα Xbox 360.

Για να ενεργοποιήσετε τη δυνατότητα, ενεργοποιήστε το Xbox One, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Σύστημα > Αποθήκευση > Αποθηκευμένα παιχνίδια στο Cloud και επιλέξτε «Ενεργοποίηση αποθηκευμένων παιχνιδιών στο Cloud». Εάν η ρύθμιση είναι ήδη ενεργοποιημένη, οι αποθηκευμένες σας αποθηκεύσεις είναι ήδη αποθηκευμένες στο cloud. Εάν η ρύθμιση ήταν απενεργοποιημένη, αφήστε λίγο χρόνο στην κονσόλα σας για να ανεβάσει τα δεδομένα.

Όταν παίζετε ένα παιχνίδι Xbox One στο Xbox Series X ή S, η κονσόλα θα ελέγχει το cloud για τυχόν αποθηκευμένα δεδομένα. Απλώς επιλέξτε τα παλιά σας δεδομένα αποθήκευσης όταν σας ζητηθεί να συνεχίσετε από εκεί που σταματήσατε. Δυστυχώς, η διαδικασία δεν είναι τόσο απλή για το Xbox 360.

Στο Xbox 360, η αποθήκευση cloud πρέπει να είναι ενεργοποιημένη με μη αυτόματο τρόπο για κάθε παιχνίδι. Αυτό γίνεται μεταφέροντας τα δεδομένα αποθήκευσης από τον σκληρό δίσκο στο cloud. Για να το κάνετε αυτό, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Σύστημα > Αποθήκευση και επιλέξτε την τοπική μονάδα δίσκου στην οποία είναι αποθηκευμένα τα αποθηκευμένα αρχεία σας. Τώρα επιλέξτε Παιχνίδια και επιλέξτε έναν τίτλο, μετά επιλέξτε την αποθήκευση και πατήστε Μετακίνηση > Αποθηκευμένα παιχνίδια στο Cloud.

Επαναλάβετε αυτό όπως χρειάζεται για άλλα παιχνίδια (ή όλα). Δεν υπάρχει τρόπος να το κάνετε χειροκίνητα μέσω USB ή μαζικά μέσω του cloud.

Αποθηκεύστε και παίξτε παλαιότερα παιχνίδια σε εξωτερικές μονάδες δίσκου

Ο αποθηκευτικός χώρος είναι κορυφαίος στις πιο πρόσφατες κονσόλες, με μονάδα δίσκου στερεάς κατάστασης 1 TB που περιλαμβάνεται στη Series X και 512 GB στη Series S. Αν και αυτός ο αποθηκευτικός χώρος είναι γρήγορος και αναπόφευκτα θα κάνει θαύματα για τους χρόνους φόρτωσης, ίσως θέλετε να κρατήσετε μακριά σχετικά με τη χρήση του για παλαιότερους τίτλους Xbox.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε τις χειρονομίες Trackpad στο iPad σας

Τα παιχνίδια της σειράς Xbox που έχουν σχεδιαστεί για τις πιο πρόσφατες κονσόλες απαιτούν τη χρήση του SSD για να τρέξουν. Χωρίς την πρόσθετη ταχύτητα που παρέχεται από την εσωτερική μονάδα δίσκου (ή την ιδιόκτητη κάρτα επέκτασης), αυτά τα παιχνίδια δεν θα λειτουργήσουν. Δεν θα μπορείτε να εγκαταστήσετε τίτλους επόμενης γενιάς όπως το Halo: Infinite σε έναν κανονικό σκληρό δίσκο USB.

Οι παλαιότεροι τίτλοι δεν έχουν αυτήν την απαίτηση, καθώς τα παλαιότερα παιχνίδια σχεδιάστηκαν έχοντας κατά νου πιο αργούς μηχανικούς σκληρούς δίσκους. Ως αποτέλεσμα, η Microsoft κατέστησε δυνατή την αποθήκευση παλαιότερων παιχνιδιών σε εξωτερικές μονάδες δίσκου. Εξαρτάται από εσάς εάν προτιμάτε έναν παλιομοδίτικο περιστρεφόμενο σκληρό δίσκο ή κάτι λίγο πιο εύκολο, όπως μια εξωτερική μονάδα στερεάς κατάστασης.

Πρώιμη ανάλυση από Ψηφιακό Χυτήριο έδειξε ότι ένας εξωτερικός SATA SSD προσφέρει την καλύτερη απόδοση σε παλαιότερους τίτλους που δεν είναι αποθηκευμένοι στην εσωτερική μονάδα δίσκου, με έναν εξωτερικό SSD NVME να έρχεται σε πολύ κοντινή απόσταση. Οι περιστρεφόμενοι σκληροί δίσκοι εξακολουθούν να είναι μια επιλογή, αλλά η τεχνολογία δείχνει την ηλικία της τώρα.

Για να ρυθμίσετε έναν σκληρό δίσκο ή να μετακινήσετε παιχνίδια μεταξύ δίσκων, πατήστε το κουμπί Xbox στο χειριστήριό σας και επιλέξτε Προφίλ & σύστημα > Ρυθμίσεις. Μεταβείτε στο Σύστημα > Αποθήκευση για να δείτε μια λίστα με μονάδες δίσκου. Επιλέξτε μια νέα μονάδα δίσκου και επιλέξτε «Μορφή» για να την προετοιμάσετε για χρήση. Επιλέξτε μια μονάδα δίσκου ακολουθούμενη από “Μετακίνηση αντιγράφου” για να δείτε μια λίστα με τα εγκατεστημένα παιχνίδια. Επιλέξτε όσα παιχνίδια θέλετε και επιλέξτε «Μετακίνηση επιλεγμένων» για να μεταφέρετε δεδομένα σε έναν εξωτερικό τόμο.

Χρησιμοποιείτε ένα Xbox One με εξωτερική μονάδα δίσκου; Εύκολη λειτουργία!

Έχετε ήδη ένα Xbox One με εξωτερική μονάδα δίσκου; Απενεργοποιήστε την παλιά σας κονσόλα, αποσυνδέστε τη μονάδα δίσκου και συνδέστε τη στη νέα κονσόλα. Εφόσον χρησιμοποιείτε την ίδια ετικέτα παίκτη, το Series X ή S θα αναγνωρίζει τον σκληρό δίσκο και τυχόν παιχνίδια που είναι εγκατεστημένα σε αυτόν.

Θα χρειαστεί να κατεβάσετε ξανά τυχόν παιχνίδια που ήταν αποθηκευμένα στην εσωτερική μονάδα δίσκου της τελευταίας κονσόλας σας ή να τα αντιγράψετε μη αυτόματα χρησιμοποιώντας την ενότητα Αποθήκευση στην περιοχή Ρυθμίσεις > Σύστημα.

Εάν δεν είστε σίγουροι ποιο νέο Xbox να αποκτήσετε, ελέγξτε πώς συσσωρεύονται τα Xbox Series X και S.