Το μέλλον του λογισμικού στα Windows: Τι είναι ένα αρχείο MSIX;

Ένα αρχείο με επέκταση .msix είναι ένα πρόγραμμα εγκατάστασης εφαρμογής των Windows. Η Microsoft παρουσίασε πρόσφατα MSIX ως εναλλακτική λύση στα πακέτα EXE, MSI, ακόμα και AppX. Να είστε προσεκτικοί και να βεβαιωθείτε ότι εμπιστεύεστε την πηγή ενός αρχείου MSIX πριν το εκτελέσετε.

Τα Windows έχουν πάρα πολλούς διαφορετικούς τύπους προγραμμάτων εγκατάστασης

Επί του παρόντος, τα Windows έχουν τρεις κοινές μορφές προγράμματος εγκατάστασης—MSI, EXE και AppX. Το καθένα έχει διαφορετικά δυνατά και αδύνατα σημεία.

Τα προγράμματα εγκατάστασης MSI είναι τα καλύτερα για απλές, πιθανώς χωρίς επίβλεψη, εγκαταστάσεις. Χρησιμοποιούν μια βασική γραφική διεπαφή χρήστη εγκατάστασης (GUI) που εγκαθιστά ή απεγκαθιστά το πρόγραμμα χωρίς πρόσθετα ή επιλογές. Στην ουσία, αυτό το πρόγραμμα εγκατάστασης είναι ένα συμπιεσμένο σύνολο αρχείων προγράμματος εγκατάστασης που περιέχει όλα τα απαραίτητα δεδομένα για το λογισμικό. Η διαδικασία εγκατάστασης δεν θα εντοπίσει εάν το λογισμικό υπάρχει ήδη ή εάν λείπουν κάποια στοιχεία. Μπορεί να αντικαταστήσει τυχόν αρχεία στη διαδρομή εγκατάστασης. Αυτή η απλότητα σημαίνει ότι μια αθόρυβη εγκατάσταση με όλες τις προεπιλογές είναι ένα παιχνιδάκι για τους διαχειριστές.

  Πώς να αποκλείσετε τις λήψεις στο Chrome στα Windows 10

Τα προγράμματα εγκατάστασης EXE είναι πιο ευέλικτα από τα προγράμματα εγκατάστασης MSI, αλλά με την πρόσθετη δυνατότητα έρχονται και περιπλοκές. Αυτό το πρόγραμμα εγκατάστασης μπορεί να περιλαμβάνει επιλογές για γλώσσες, πρόσθετα, εντοπισμό προηγούμενων εγκαταστάσεων και πολλά άλλα. Τα προγράμματα εγκατάστασης EXE επιτρέπουν προσαρμοσμένες διαδρομές εγκατάστασης και επιλογή στοιχείων που θα εγκατασταθούν. Οι προγραμματιστές μπορούν να προσθέσουν τη δική τους επωνυμία στο GUI και να ενσωματώσουν όρους υπηρεσίας για συγκεκριμένη γλώσσα ή να οδηγήσουν σε μια ιστοσελίδα για ένα μήνυμα καλωσορίσματος. Αλλά αυτό, με τη σειρά του, καθιστά μια αθόρυβη εγκατάσταση χωρίς επίβλεψη πολύ πιο δύσκολη, και επομένως λιγότερο χρήσιμη σε μια επιχειρηματική κατάσταση.

Τα προγράμματα εγκατάστασης AppX χρησιμοποιούνται για τις καθολικές εφαρμογές των Windows και μοιράζονται ορισμένα από τα πλεονεκτήματα των προγραμμάτων εγκατάστασης MSI. Είναι απλοί, απλοί εγκαταστάτες με λίγες επιλογές που δίνονται στον τελικό χρήστη. Επιπλέον, επιτρέπουν μια ευκολότερη διαδρομή αναβάθμισης από παλαιότερες εκδόσεις λογισμικού σε νεότερες εκδόσεις και επιτρέπουν μια πιο καθαρή απεγκατάσταση. Οι εγκαταστάτες AppX βασίζονται επίσης στην τεχνολογία κοντέινερ, επομένως είναι απομονωμένοι από το υπόλοιπο λειτουργικό σύστημα για ασφάλεια. Δυστυχώς, ένα πρόγραμμα που γράφτηκε για πρόγραμμα εγκατάστασης MSI ή EXE έπρεπε να ξαναγραφτεί ή να μετατραπεί, ίσως με τη βοήθεια εργαλείων, για το πακέτο AppX. Και τα πακέτα AppX μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με τα Windows 10, επομένως οι παλαιότερες εκδόσεις των Windows δεν έχουν τύχη.

Το MSIX Συνδυάζει τα καλύτερα χαρακτηριστικά του MSI και του AppX

Ένα αρχείο MSIX έχει τα πλεονεκτήματα του AppX ενώ είναι παρόμοιο με ένα αρχείο MSI. Είναι ένα απλό πρόγραμμα εγκατάστασης που οι διαχειριστές συστήματος μπορούν ακόμη και να γράψουν σενάρια για αυτόματη, “χωρίς παρακολούθηση” εγκατάσταση. Επιπλέον, βασίζεται στην τεχνολογία κοντέινερ, η οποία επιτρέπει ομαλές απεγκαταστάσεις και αναβαθμίσεις.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε την "Ανάκτηση αρχείων των Windows" της Microsoft στα Windows 10

Από την πλευρά του χρήστη, ένα MSIX εγκαθίσταται σαν αρχείο MSI, αλλά στα παρασκήνια, εγκαθίσταται σαν αρχείο AppX. Επιπλέον, είναι δυνατή η διανομή MSIX εκτός του Microsoft Store. Και με αυτή τη νέα διαδικασία, είναι πιο εύκολο να φέρετε παλαιότερα προγράμματα και να τα επανασυσκευάσετε για MSIX.

Το MSIX θα λειτουργήσει ακόμη και σε Windows 7, Linux και άλλα!

Ίσως το πιο συναρπαστικό χαρακτηριστικό του MSIX είναι ότι η Microsoft κυκλοφόρησε ένα SDK για τη βελτίωση της συμβατότητας μεταξύ πλατφορμών. Όπως φαίνεται στη σελίδα τους στο GitHub, η υποστήριξη είναι δυνατή για iOS, MacOS, Android, Linux και ακόμη και παλαιότερες εκδόσεις των Windows. Οι προγραμματιστές τοποθετούν ειδικές οδηγίες στα αρχεία MSIX για να του επιτρέψουν να αναγνωρίσει το λειτουργικό σύστημα και τα βήματα που πρέπει να κάνει.

Τα προγράμματα θα απεγκαθίστανται πιο καθαρά

Όταν εγκαθιστάτε ένα πρόγραμμα χρησιμοποιώντας ένα MSI και EXE, αυτό το πρόγραμμα μπορεί να κάνει αλλαγές στο μητρώο και να δημιουργήσει αρχεία και φακέλους σε όλο το σύστημά σας. Όταν απεγκαθιστάτε το πρόγραμμα, αυτά τα αρχεία και τα κλειδιά μητρώου συχνά μένουν πίσω, αφήνοντας ακαταστασία στο σύστημά σας.

  Πώς να κάνετε το Linux να μοιάζει με τα Windows Vista

Με το MSIX, τα προγράμματα εγκαθίστανται σε ένα κοντέινερ και όλα τα απαραίτητα αρχεία τους είτε παραμένουν σε αυτό το κοντέινερ είτε ακολουθούν ακριβείς, προβλέψιμους κανόνες σχετικά με το πού μπορεί να βρίσκονται αυτά τα αρχεία (όπως η διαμονή στον φάκελο AppData). Κατά την απεγκατάσταση, όλα τα δεδομένα συνοδεύονται από το πρόγραμμα—δεν υπάρχει ακαταστασία πίσω. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημά σας θα είναι πιο καθαρό στο μέλλον.

Είναι ακόμα πρόγραμμα εγκατάστασης, οπότε να είστε προσεκτικοί!

Αν κοιτάτε ένα αρχείο MSIX και αναρωτιέστε αν είναι ασφαλές, η πρώτη ερώτηση που πρέπει να κάνετε είναι από πού αποκτήσατε το πρόγραμμα εγκατάστασης. Όπως κάθε άλλο πρόγραμμα εγκατάστασης προγράμματος, αν δεν εμπιστεύεστε την πηγή, δεν πρέπει να την ανοίξετε.

Ακόμη και πριν κάνετε λήψη του αρχείου, θα πρέπει να λάβετε μέτρα για να διασφαλίσετε ότι είναι ασφαλές. Σε τελική ανάλυση, αυτό είναι ένα πρόγραμμα εγκατάστασης, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να εγκαταστήσει ένα φανταστικό πρόγραμμα, ένα πρόχειρο πρόγραμμα ή κάτι χειρότερο.

Πότε θα αρχίσω να βλέπω αρχεία MSIX;

Ίσως χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να δείτε ένα αρχείο MSIX. Η Microsoft εξακολουθεί να βελτιώνει ορισμένες από τις υποσχόμενες δυνατότητες και, μέχρι πρόσφατα, μόνο οι εκδόσεις Insider των Windows 10 μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα πακέτο MSIX.

Ακόμη και μετά τη λεπτή ρύθμιση, οι προγραμματιστές και οι πάροχοι τεχνολογίας εγκατάστασης στους οποίους βασίζονται θα πρέπει να αγκαλιάσουν, να μάθουν και να αναπτύξουν το νέο πακέτο. Αυτό είναι αν το επιλέξουν καθόλου. Οι προγραμματιστές είναι ελεύθεροι να συνεχίσουν να δημιουργούν προγράμματα εγκατάστασης EXE και MSI, αν το προτιμούν. Η υιοθέτηση μιας νέας μορφής συνεπάγεται κίνδυνο και κόστος, επομένως οι προγραμματιστές πρέπει να το σταθμίσουν σε σχέση με τα οφέλη.