Χρησιμοποίησα ένα έξυπνο ηχείο Cortana όλο το Σαββατοκύριακο. Να γιατί απέτυχε

Πέρασα μέρες χρησιμοποιώντας την Cortana αντί για την Alexa ή το Google Assistant και η εμπειρία με έκανε να νιώθω τόσο σκληρή στα άκρα όσο η Cortana. Δυστυχώς, η Microsoft έχει μείνει τόσο πίσω που η μόνη λογική λύση είναι να τα παρατήσει.

Ο Satya αποχαιρετά τους Cortana Speakers

Πρόσφατα, ο Satya Nadella, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, δήλωσε ότι δεν βλέπει πλέον την Cortana ως ανταγωνιστή της Alexa ή του Google Assistant. Σύμφωνα με MSPoweruser, δήλωσε:

“Θα πρέπει να μπορείτε να το χρησιμοποιείτε στο Google Assistant, θα πρέπει να μπορείτε να το χρησιμοποιείτε στο Alexa, όπως ακριβώς χρησιμοποιείτε τις εφαρμογές μας σε Android και iOS, έτσι τουλάχιστον θέλουμε να σκεφτόμαστε πού θα πάει.”

Είναι όμως τόσο πίσω η Cortana; Μήπως ήρθε η ώρα να κατευθυνθείτε σε μια νέα κατεύθυνση και να εγκαταλείψετε την Cortana να είναι η αφοσιωμένη ψηφιακή οικιακή βοηθός σας; Πέρασα μερικές μέρες προσπαθώντας να προσδιορίσω ακριβώς αυτό, και αυτό που βρήκα είναι: Ναι, αυτή είναι η σωστή απόφαση που πρέπει να λάβω.

Η ρύθμιση ήταν περίπλοκη

Όταν ξεκίνησα με αυτό το πείραμα, αντιμετώπισα αμέσως ένα πρόβλημα. Έχω συσκευές Alexa και συσκευές Google διάσπαρτες στο σπίτι μου. Αλλά δεν έχω συσκευές Cortana τόσο βολικά τοποθετημένες. Έχω ένα Surface Pro 3, έναν υπολογιστή με Windows 10 και έχω βάλει την Cortana στο τηλέφωνό μου. Αλλά ο υπολογιστής μου δεν έχει μικρόφωνο, το Surface μου ξοδεύει μεγάλο μέρος του χρόνου του απενεργοποιημένο αυτές τις μέρες και το τηλέφωνό μου δεν έχει αρκετά αξιοπρεπές μικρόφωνο για γρήγορες φωνητικές εντολές.

Έτσι απέκτησα ένα Harmon Kardon Invoke για το γραφείο μου (όπου περνάω πολύ χρόνο μου) και χρησιμοποίησα το τηλέφωνό μου σε άλλες τοποθεσίες του σπιτιού. Δεν είναι ένα τέλειο σενάριο ένας προς έναν, αλλά αρκετά καλό. Δυστυχώς, δεν υπάρχει αντίστοιχο Google Home Mini ή Echo dot, μόνο το Invoke. Επομένως, η φθηνή τοποθέτηση ηχείων Cortana σε όλο το σπίτι αποκλείεται. Η τιμή του Invoke έχει πέσει στα 50 $, κάτι που είναι πολύ χαμηλό για ένα τόσο υπέροχο ηχείο, αλλά μπορείτε να αγοράσετε Echo Dots και Google Minis με λιγότερο κόστος. Εάν προσέχετε, δεν είναι ασυνήθιστο να τα δείτε μόλις $30.

Η Cortana κάνει τα μισά βασικά αρκετά καλά

Η κύρια χρήση μου για τις συσκευές μου Google και Alexa είναι τα έξυπνα οικιακά χειριστήρια, η μουσική, τα χρονόμετρα και οι ρουτίνες που αυτοματοποιούν τα πράγματα. Όταν ήρθε η ώρα για την ενσωμάτωση Smart Home, νόμιζα ότι τα πήγαινα καλά στην αρχή. Η Cortana διαθέτει ενσωμάτωση Wink, Smartthings και Philips Hue. Αυτήν τη στιγμή χρησιμοποιώ έναν κόμβο Wink για πολλές από τις έξυπνες οικιακές μου συσκευές και τους λαμπτήρες Philips και ο έλεγχος αυτών των συσκευών λειτούργησε χωρίς προβλήματα. Η εμπειρία με τις περισσότερες έξυπνες οικιακές συσκευές μου ήταν ίση με την Alexa ή τον Βοηθό Google.

Η Cortana συνέχισε καλά με εύκολους ρυθμιζόμενους χρονοδιακόπτες και ξυπνητήρια, και η προσθήκη του Spotify ήταν μια απλή διαδικασία που φαινόταν να λειτουργεί καλά. Τουλάχιστον έτσι μέχρι που ήθελα να σταματήσω τη μουσική. Περίπου τις μισές φορές, το να πείτε «Stop» ή «stop the music» δεν λειτούργησε. Η Cortana μου έλεγε ότι δεν μπορούσε να το κάνει αυτό τώρα. Αν προσπαθούσα μερικές ακόμη φορές, τελικά θα λειτουργούσε. Η κλήση λιστών αναπαραγωγής ήταν εξίσου προβληματική. Παρά το λάθος όνομα, λέγοντας «παίξε το τυφλό δάσος στο Spotify» ανέβασε σωστά το Ori μου και τη λίστα αναπαραγωγής του Blind Forest, αλλά λέγοντας «play Ori and the Blind Forest» μπέρδευε την Cortana κάθε φορά. Βρήκα ότι ήταν πιο εύκολο να ελέγξω τη μουσική από την εφαρμογή Spotify παρά μέσω φωνητικών αλληλεπιδράσεων.

  Πώς να προσαρμόσετε την Αναζήτηση Spotlight σε iPhone και iPad

Αντίθετα, όσο κατανοώ σωστά το όνομα του τραγουδιού ή του ατόμου, σπάνια βλέπω τέτοια προβλήματα με το Google Assistant και την Alexa με το Spotify.

Λείπουν περισσότερα χαρακτηριστικά από αυτά που υπάρχουν

Τα προβλήματα ξεκίνησαν από το σαλόνι μου. Τα φώτα στο σαλόνι μου είναι συσκευές Magic Home και η Cortana δεν έχει καμία ενσωμάτωση για αυτά. Τότε συνειδητοποίησα ότι οι έξυπνες πρίζες μου είναι συσκευές iClever ή GE και ενώ οι συσκευές GE έχουν ενσωμάτωση Wink, οι συσκευές iClever δεν έχουν. Δεν μπορώ λοιπόν να ανάψω τα φώτα στο σαλόνι μου, ούτε να ελέγξω τις περισσότερες από τις έξυπνες πρίζες μου με την Cortana. Έπρεπε να επιστρέψω στην Alexa ή στην Google για αυτό.

Μερικές φορές η μουσική που μου αρέσει δεν είναι στο Spotify, οπότε στρέφομαι σε άλλη πηγή. Δυστυχώς, η επιλογή μουσικής υπηρεσίας για την Cortana είναι ελάχιστη. Δεν υπάρχει Πανδώρα για παράδειγμα, παρά την υπόσχεσή τους ότι θα ερχόταν πριν από περισσότερο από ένα χρόνο. Η Pandora δεν έχει ενημερώσει το ειδησεογραφικό της blog με περαιτέρω αναφορά στην Cortana, ακόμη και όταν ενημέρωσε την τελευταία Εφαρμογή Xbox. Ακόμη και με το Spotify, η Cortana δεν έχει καθόλου ήχο πολλαπλών δωματίων, κάτι που είναι ένα χαρακτηριστικό που χρησιμοποιώ τακτικά. Και αν ήθελα ενδοεπικοινωνία, ήταν πίσω στην Alexa ή στην Google. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι δεν έχω ηχεία Cortana σε όλο μου το σπίτι, αυτά τα χαρακτηριστικά δεν υπάρχουν.

Έχω ενσωματώσει το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και το Ημερολόγιο μέσω του Outlook.com, οπότε αυτά θα έπρεπε να ήταν ένα στιγμιότυπο. Και ενώ το email μου λειτούργησε καλά, το ημερολόγιό μου άφησε πολλά να επιθυμούσα. Τα «Cortana, τι υπάρχει στο ημερολόγιό μου» και «ποιο είναι το επόμενο ραντεβού μου» οδήγησαν σε απαντήσεις σχετικά με το ότι δεν υπάρχει τίποτα στο ημερολόγιο σήμερα. Έψαχνα όμως το αύριο. Δοκίμασα λοιπόν «τι υπάρχει στο ημερολόγιό μου αύριο» και μετά από δύο προσπάθειες που τελικά λειτούργησαν. Δυστυχώς, οι πληροφορίες που έλαβα δεν ήταν χρήσιμες λόγω πακέτων.

Κάθε φορά που λαμβάνω ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετικά με μια αποστολή καθ’ οδόν, η Microsoft την προσθέτει με βοήθεια στο ημερολόγιό μου την αναμενόμενη ημέρα άφιξης. Απογοητευτικά, το να ρωτήσω την Cortana «πότε φτάνει το πακέτο μου» δεν δίνει κανένα αποτέλεσμα. Το ημερολόγιό μου αναφέρει πέντε πακέτα που φτάνουν αύριο και η Cortana θα διαβάσει μόνο τα τέσσερα πρώτα στοιχεία της λίστας. Πράγμα που σημαίνει ότι το πραγματικό μου ραντεβού (το έκτο αντικείμενο) για αύριο δεν είχε καταχωρηθεί.

Τα ραντεβού στο ημερολόγιο αποκάλυψαν επίσης ότι η Cortana δεν λειτουργεί με συνέπεια σε όλες τις συσκευές. Η εκδήλωση για το αύριο έχει μια υπενθύμιση για σήμερα. Όταν συνέβη αυτή η υπενθύμιση, χτύπησε το τηλέφωνό μου Android, το τηλέφωνο Windows, τον υπολογιστή μου και το Surface μου. Αλλά τίποτα δεν συνέβη στο Invoke. Αν άλλες συσκευές δεν ήταν στο ίδιο δωμάτιο, μπορεί να είχα χάσει εντελώς την υπενθύμιση.

  Πώς να εμποδίσετε τους ανεπιθύμητους να επιτεθούν στο Ημερολόγιο Google σας

Η εφαρμογή Cortana δεν βοηθάει πολύ

Δεν προσθέτω ένα σωρό κανόνες φωνητικά

Χρησιμοποιώ εκτενώς τις ρουτίνες για να αυτοματοποιήσω το σπίτι μου. Σκέφτηκα να τα μεταφέρω στην Cortana για μια ολοκληρωμένη εμπειρία, αλλά στην αρχή της διαδικασίας απλώς δεν υπήρχε μια επιλογή ρουτίνας για την Cortana. Στα μισά του δρόμου, έγινε μια ενημέρωση και η Microsoft παρουσίασε χαρακτηριστικά παρόμοια με τις ρουτίνες που ονομάζονται Σκηνές και Κανόνες. Οι σκηνές μπορούν να συνδυάσουν ενέργειες—αν σβήσουν τα φώτα της κουζίνας, χαμηλώστε τον θερμοστάτη στους 70 βαθμούς. Οι κανόνες κάνουν τις ενέργειες να πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένες ώρες — στις 9 μ.μ. ανάψτε το φως της βεράντας.

Νόμιζα ότι βρήκα τον δρόμο μου προς την αυτοματοποίηση, αλλά και πάλι γρήγορα ανακάλυψα ότι η Microsoft είχε εφαρμόσει αυτήν τη δυνατότητα μόνο στα μισά του δρόμου. Μπορείτε να ορίσετε μόνο σκηνές και κανόνες με τη φωνή σας. Εάν ψάξετε στις ρυθμίσεις της εφαρμογής Cortana (όπου η Microsoft μετέφερε σημειωματάρια), μπορείτε να δείτε και να διαγράψετε υπάρχουσες σκηνές και κανόνες, αλλά δεν μπορείτε να τα προσθέσετε. Σε εκείνο το σημείο, σήκωσα τα χέρια μου και τα παράτησα. Έχω πάρα πολλές ρουτίνες για να προσθέσω φωνητικά.

Οι συναγερμοί και τα χρονόμετρα είναι εξίσου πρόβλημα. Δεν μπορείτε να τα ονομάσετε, είτε χρησιμοποιείτε την εφαρμογή είτε τη φωνή, και εάν δημιουργήσετε ένα από το ηχείο Cortana, πρέπει να το αφαιρέσετε χρησιμοποιώντας το ηχείο. Εφόσον δεν μπορείτε να το ονομάσετε, αυτό σημαίνει ότι λέτε κάτι σαν: “αφαιρέστε το ξυπνητήρι μου στις 4:30 μ.μ.” και ελπίζοντας ότι η Cortana σας καταλαβαίνει. Αν ρυθμίσω ένα στο τηλέφωνό μου, πήγαινε στην εφαρμογή ρολογιού. Αν και, όταν το έκανα αυτό, δεν είχε την κατάλληλη στιγμή, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούσα την επιλογή πληκτρολόγησης.

Το απλό γεγονός είναι ότι η Google και η Amazon έχουν κάνει πολύ καλύτερη δουλειά στην ενσωμάτωση εφαρμογών εδώ. Μπορώ να ελέγξω υπενθυμίσεις, ξυπνητήρια και χρονοδιακόπτες για οποιαδήποτε από τις συσκευές μου από την αντίστοιχη εφαρμογή τους. Και μπορώ να ρυθμίσω τις ρουτίνες πατώντας την οθόνη του τηλεφώνου μου χωρίς να μιλάω σε αυτές τις συσκευές με έναν απλό και εύκολο στη χρήση τρόπο.

Υπάρχουν πολύ λίγες δεξιότητες και προκαλούν σύγχυση στην ενεργοποίηση

Όταν η Microsoft ανακοίνωσε το Invoke, καυχιόταν ότι υπήρχαν ήδη 46 δεξιότητες στην Cortana. Από τότε ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί σε πάνω από εκατό. Αλλά αυτό είναι απειροελάχιστο σε σύγκριση με τις 50.000 δεξιότητες της Alexa. Και ενώ δεν είναι κάθε δεξιότητα της Alexa εντυπωσιακή, πολλοί από αυτούς προσπαθούν τουλάχιστον να κάνουν κάτι μοναδικό, όπως να διαβάσουν μια ιστορία ή να διευκολύνουν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Η Cortana μόλις και μετά βίας έχει τα βασικά που καλύπτονται με τα Dominoes, το Dark Sky και το Wink.

Αλλά το χειρότερο μέρος είναι να προσπαθείς να προσθέσεις μια δεξιότητα. Μπορείτε να βρείτε δεξιότητες που έχετε ήδη εγκαταστήσει στην εφαρμογή Cortana. Αλλά κάνοντας κλικ στην επιλογή «Ανακαλύψτε περισσότερες δεξιότητες» θα μεταφερθείτε στο Ιστοσελίδα Cortana Skills, όπου μπορείτε να κάνετε κλικ σε μια δεξιότητα για να λάβετε μια περιγραφή. Αλλά δεν υπάρχει κουμπί προσθήκης, επιλογή εγκατάστασης ή οτιδήποτε άλλο που να προτείνει πώς να το ενεργοποιήσετε. Η Microsoft περιμένει από εσάς να προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε τη δεξιότητα μιλώντας στην Cortana, οπότε θα σας ζητηθεί να την προσθέσετε.

  Τρόπος εμφάνισης εικόνας στη σύσκεψη Zoom

Αλλά πρέπει να ξέρετε ότι η ικανότητα υπάρχει εξαρχής, πράγμα που σημαίνει ότι αναπόφευκτα θα καταλήξετε σε αυτήν την ιστοσελίδα—τότε γιατί να μην μας αφήσετε να την ενεργοποιήσουμε από εκεί;

Το πιο ισχυρό πράγμα που μπορείτε να κάνετε με την Cortana είναι να την μετατρέψετε σε Alexa

Κάθε φορά που αντιμετώπιζα πρόβλημα με τη χρήση της Cortana, η απάντηση ήταν πολύ απλή: Καλέστε την Alexa. Σύμφωνα με την υπόσχεσή μου «μόνο χρήση συσκευών Cortana», δεν πήρα την εύκολη λύση. Αντίθετα, κάλεσα την Alexa μέσω της Cortana χρησιμοποιώντας τη νέα της ενσωμάτωση. Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι αυτό λειτούργησε εξαιρετικά. Τις περισσότερες φορές μέσα σε δύο δευτερόλεπτα άκουγα την Alexa να χτυπάει για να με ενημερώσει ότι είχε αναλάβει και μετά μπορούσα να πω την εντολή που χρειαζόμουν. Αφού ολοκληρώθηκε το αίτημά μου, η Alexa ρωτούσε αν υπήρχε κάτι άλλο. Όταν τελείωσα, μπορούσα είτε να πω «σταμάτα να ακούς» ή να μην πω τίποτα απολύτως. Τελικά, θα έκανε τάιμ άουτ.

Αλλά όσο στενή και αν είναι αυτή η ενσωμάτωση, εξακολουθεί να είναι ένα ελαφρώς καθυστερημένο βήμα όταν θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε αρχικά ένα ηχείο Alexa. Εάν τα ηχεία με φωνητικό βοηθό είναι βολικά, τότε έχει νόημα να πάτε κατευθείαν στο στόμα του εικονικού αλόγου και να παραλείψετε την καθυστέρηση.

Η Cortana έχει κολλήσει στον χρόνο

Σχεδόν κάθε πρόβλημα που έχω αντιμετωπίσει με την Cortana ήταν κάποτε πρόβλημα με την Alexa και το Google Assistant.

Δεν είχαν πάντα πολλά ηχεία, ούτε είχαν ήχο πολλών δωματίων. Δεν είχαν τελειοποίηση στις εφαρμογές τους και οι ρουτίνες δεν υπήρχαν στην αρχή. Αλλά η Amazon και η Google έχουν εργαστεί για να βελτιώσουν τις προσφορές τους, και για να είμαι ειλικρινής, η Microsoft δεν το έχει κάνει. Τουλάχιστον όχι με τρόπο που επικεντρώνεται στον καταναλωτή. Μπορεί να έχουν επιδείξει φουτουριστικές επιδείξεις στο χώρο εργασίας γραφείου, αλλά αυτό δεν κάνει ούτε εσάς ούτε εμένα καλό στο σπίτι.

Θα μπορούσε η Microsoft να καλύψει τη διαφορά; Ναι μάλλον, αλλά με ποιο κόστος; Η Microsoft είναι μια μεγάλη εταιρεία με πολλά σίδερα στη φωτιά, και κάθε φορά που εστιάζει σε έναν πόρο εδώ, χάνει την εστίαση κάπου αλλού.

Η αλήθεια είναι ότι ακόμα κι αν η Microsoft πρόσθεσε όλα τα χαρακτηριστικά που λείπουν αυτήν τη στιγμή από την Cortana, αυτό δεν θα έλυνε το πρόβλημα που φαίνεται να αντιμετωπίζει πολύ συχνά η Microsoft. Χαμηλή υιοθέτηση σημαίνει έλλειψη υποστήριξης από τρίτους, αλλά η έλλειψη υποστήριξης από τρίτους σημαίνει χαμηλή υιοθέτηση. Η Microsoft αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα με το κοτόπουλο και το αυγό που αντιμετώπισε με το Windows phone, και αυτός είναι ο λόγος που υπάρχουν τόσο λίγες δεξιότητες Cortana. Κανείς δεν ενδιαφέρεται να τα αναπτύξει.

Κάποια στιγμή, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αλλάξετε πορεία και να κάνετε μια νέα ερώτηση. Τι άλλο θα μπορούσε να είναι η Cortana; Και αυτό ήταν που έπαιρνε ο Σάτια Ναντέλα με τις πρόσφατες δηλώσεις του.

Στο μεταξύ, επιστρέφω στην Alexa και την Google. Θα διατηρήσω το Cortana Speaker για την ενσωμάτωση του Spotify, αλλά πιθανότατα όχι πολλά άλλα. Ακόμα κι αν η φωνητική απόκριση δεν βελτιωθεί, μπορώ να το κρατήσω δίπλα στον υπολογιστή μου και να το ελέγξω από την εφαρμογή Spotify ή απλώς να το χρησιμοποιήσω ως ηχείο Bluetooth. Και για να είμαστε δίκαιοι, είναι ένα αρκετά καλό ηχείο Bluetooth για 50 $.