Τι είναι το Exposure Bracketing;

Το bracketing έκθεσης είναι μια τεχνική όπου, αντί να τραβήξετε μία φωτογραφία, τραβάτε τρεις (ή περισσότερες) που εκτίθενται ελαφρώς διαφορετικά. κανονικά ένα είναι σωστά εκτεθειμένο, ένα ελαφρώς υποεκτεθειμένο και ένα ελαφρώς υπερεκτεθειμένο. Είναι σε αρκετές περιπτώσεις, οπότε ας δούμε πώς λειτουργεί.

Τα βασικά του Exposure Bracketing

Η σωστή έκθεση μπορεί να είναι ένα περίπλοκο θέμα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να εξισορροπήσετε: πώς η φωτογραφική μηχανή σας μετράει τη σκηνή, το δυναμικό εύρος της κάμερας και φυσικά ποιες ρυθμίσεις χρησιμοποιείτε. Μπορεί επίσης να προσπαθείτε σκόπιμα να υπερεκθέσετε λίγο τις φωτογραφίες σας για να λάβετε περισσότερα δεδομένα στο αρχείο RAW χωρίς να πάτε πολύ μακριά και να ανατινάξετε τις καλύτερες στιγμές σας.

Με όλα αυτά τα κινούμενα κομμάτια, το bracketing έκθεσης είναι μια σταθερή τεχνική για να βεβαιωθείτε ότι έχετε καλή έκθεση ενώ βρίσκεστε στην τοποθεσία—υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν μπορείτε να διορθώσετε στη δημοσίευση. Τραβώντας επίσης μια φωτογραφία που είναι ένα στοπ ή δύο υποέκθεση και μια άλλη που είναι μια ή δύο υπερέκθεση, ακόμα κι αν εκτιμήσετε εσφαλμένα την έκθεσή σας, εξακολουθείτε να έχετε τις λήψεις με αγκύλες. Οι φωτογράφοι τοπίων αναφέρονται μερικές φορές στις λήψεις με αγκύλες ως “λήψεις ασφαλείας” για αυτόν τον λόγο.

  Πώς να δείτε το ποσοστό μπαταρίας για χειριστήρια Xbox One στα Windows

Εάν τραβάτε λήψεις με αγκύλες, υπάρχουν επίσης μερικά ακόμη πλεονεκτήματα: μπορείτε πάντα να δημιουργήσετε μια εικόνα HDR, μπορείτε να συνδυάσετε μόνοι σας διαφορετικά μέρη της εικόνας εάν χρειάζεται και, εάν κάτι κινείται στη σκηνή, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με πρωτότυπα δεδομένα εικόνας αντί να βασίζεστε στα εργαλεία του Photoshop.

Τώρα, το bracketing έκθεσης λειτουργεί καλά μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις. Είναι πραγματικά μια τεχνική φωτογραφίας τοπίου ή αρχιτεκτονικής. Εάν φωτογραφίζετε ανθρώπους, κατοικίδια ή οτιδήποτε άλλο κινείται πολύ, δεν θα μπορείτε να τραβήξετε εκθέσεις με αγκύλες. Αντίθετα, απλώς θα τραβάτε διαφορετικές φωτογραφίες με διαφορετικές τιμές έκθεσης.

Τρόπος λήψης εκθέσεων σε παρένθεση

Υπάρχουν δύο τρόποι λήψης εκθέσεων σε αγκύλες: χειροκίνητα και αυτόματα.

Για μη αυτόματη λήψη εκθέσεων με αγκύλες, ρυθμίστε τη φωτογραφική μηχανή σας για λήψη κανονικά. Θα έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα εάν χρησιμοποιείτε τρίποδο, αλλά δεν είναι απαραίτητο. Μόλις τραβήξετε την πρώτη σας λήψη, προσαρμόστε την αντιστάθμιση έκθεσης, την ταχύτητα κλείστρου ή το ISO κατά περίπου μία στάση και τραβήξτε μια δεύτερη λήψη. Ρυθμίστε την ταχύτητα κλείστρου ή το ISO δύο στάσεις προς την άλλη κατεύθυνση και πάρτε ένα τρίτο. Τώρα θα πρέπει να έχετε τρεις πανομοιότυπες φωτογραφίες με μία στάση υποέκθεση, σωστή έκθεση και μία στάση υπερέκθεση.

  Πώς να θολώσετε μια εικόνα στο PowerPoint

Για να λαμβάνετε αυτόματα εκθέσεις σε αγκύλες, θα πρέπει να βουτήξετε στις ρυθμίσεις της φωτογραφικής σας μηχανής. Η διαδικασία είναι λίγο διαφορετική για κάθε κάμερα, επομένως ελέγξτε το εγχειρίδιο για τα συγκεκριμένα βήματα. Για το Canon 5D Mark III μου, ονομάζεται Exposure Comp./AEB Setting. Αναζητήστε κάτι που ονομάζεται Bracketing, Exposure Bracketing, EB ή κάτι παρόμοιο.

Εκεί, θα μπορείτε να προσαρμόσετε την αντιστάθμιση έκθεσης, καθώς και τις λήψεις με αγκύλες. Στην παραπάνω εικόνα, έχω ρυθμίσει την κάμερά μου ώστε να τραβήξω μία λήψη με χαμηλή έκθεση, μία λήψη με υπερβολική έκθεση και μία λήψη ως μετρημένη. Ανάλογα με την κάμερά σας, μπορεί επίσης να υπάρχουν πρόσθετες επιλογές για να ορίσετε τη σειρά που θα τραβήξετε και εάν υπάρχουν τρία, πέντε ή ακόμα και επτά καρέ.

  5 καλύτερες δωρεάν συσκευές εγγραφής ήχου για παίκτες στα Windows 10

Μόλις ρυθμίσετε το bracketing έκθεσης με αυτόν τον τρόπο, κρατώντας το δάχτυλό σας στο κουμπί κλείστρου, η φωτογραφική μηχανή σας θα τραβήξει μια ριπή φωτογραφιών μεταβάλλοντας την ταχύτητα κλείστρου κάθε φορά.

Το πλεονέκτημα του χειροκίνητου bracketing είναι ότι μπορείτε να ρυθμίσετε είτε την ταχύτητα κλείστρου είτε το ISO—η ρύθμιση του διαφράγματος αλλάζει υπερβολικά την εμφάνιση μιας εικόνας. Όταν χρησιμοποιείτε το αυτόματο bracketing της φωτογραφικής σας μηχανής, ρυθμίζει μόνο την ταχύτητα κλείστρου, αλλά είναι πιο γρήγορο και λειτουργεί αυτόματα μόλις την ρυθμίσετε. Πηγαίνετε με όποια επιλογή λειτουργεί καλύτερα για την περίπτωσή σας.

Η λήψη εκθέσεων με αγκύλες είναι μια ωραία τεχνική ασφάλειας, ειδικά για τη φωτογραφία τοπίων. Αν έχω κάνει την προσπάθεια να ρυθμίσω την κάμερά μου, συνήθως τραβάω μερικά καρέ με αγκύλες για την περίπτωση που τα χρειαστώ.