Τι σημαίνει “AFK” και πώς το χρησιμοποιείτε;

Πιθανόν να έχετε ξαναδεί AFK. Ίσως ένας συνάδελφος έκανε ένα διάλειμμα στο μπάνιο και έστειλε ένα μήνυμα που έλεγε, “brb afk”. Μπορεί επίσης να έχετε δει αυτόν τον όρο να περιφέρεται σε ένα διαδικτυακό παιχνίδι. Θα εξηγήσουμε τι σημαίνει και πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.

Τι σημαίνει

Το AFK σημαίνει “μακριά από το πληκτρολόγιο”. Υποδεικνύει ότι κάποιος έχει εγκαταλείψει τον υπολογιστή ή τη συσκευή του και προσωρινά δεν θα μπορεί να απαντήσει σε μηνύματα. Μπορεί επίσης να υποδεικνύει ότι κάποιος έχει βγει εντελώς εκτός σύνδεσης.

Συνήθως, όμως, όταν κάποιος πληκτρολογεί «AFK», υπονοεί ότι θα επιστρέψει σύντομα. Ορισμένες καθημερινές καταστάσεις στις οποίες θα χρησιμοποιούσατε το AFK περιλαμβάνουν όταν κάνετε τουαλέτα ή προγραμματισμένο διάλειμμα ή όταν ανοίγετε την πόρτα. Χρησιμοποιείται επίσης συνήθως με το “BRB” (να επιστρέψετε αμέσως). Έτσι, θα βλέπετε συχνά μηνύματα που λένε “brb afk”.

Όταν χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάποιον άλλο, σημαίνει ότι το άτομο είναι ανενεργό ή εκτός σύνδεσης. Εάν δηλώσετε ότι κάποιος είναι AFK, μπορεί να μην έχετε ιδέα πότε ή αν θα επιστρέψει.

  Πώς να ανεβάσετε GIF με ήχο στο Imgur

Η προέλευση του AFK

Μια πορτοκαλί κούπα καφέ με

Όπως πολλά άτυπα ακρωνύμια του Διαδικτύου, το AFK προήλθε από διαδικτυακές αίθουσες συνομιλίας IRC τη δεκαετία του 1980-90. Οι άνθρωποι το χρησιμοποιούσαν για να ενημερώσουν τους άλλους σε ένα chatroom ότι θα ήταν μακριά από τον υπολογιστή τους. Συχνά, αυτό γινόταν για να μην αποσυνδεθούν άτομα με τα οποία συνομιλούσαν.

Σήμερα, φυσικά, μπορείτε να στείλετε μήνυμα σε κάποιον και να περιμένετε μια απάντηση ανά πάσα στιγμή. Τότε, όμως, οι άνθρωποι δεν άφηναν τους υπολογιστές τους ανοιχτούς όλη μέρα, ούτε ήταν συνεχώς συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το να ενημερώσεις κάποιον ότι θα είσαι AFK θεωρήθηκε ευγενικό.

Όταν εμφανίστηκαν οι εφαρμογές ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων, όπως το AIM και το Yahoo Messenger, επέτρεψαν στους χρήστες να συμπεριλάβουν μια κατάσταση κάτω από τα ονόματα χρήστη τους που υποδεικνύουν την τρέχουσα διάθεση ή την κατάστασή τους. Οι άνθρωποι συχνά χρησιμοποιούσαν το «AFK» ως στάτους τους, το οποίο έγινε συνώνυμο με το να είσαι απασχολημένος.

Η παλαιότερη καταχώρηση για AFK σε Αστικό Λεξικό Κατασκευάστηκε το 2002, όπου ορίζεται ως “μακριά από το πληκτρολόγιο”. Από τότε, έχει γίνει ένας διάχυτος όρος στο διαδίκτυο, κυρίως λόγω της ανόδου των κοινοτήτων τυχερών παιχνιδιών.

  Πώς να στρατολογήσετε νέους χωρικούς στο "Animal Crossing: New Horizons"

AFK στο διαδικτυακό παιχνίδι

Το AFK απέκτησε ευρεία δημοτικότητα όταν οι άνθρωποι άρχισαν να το χρησιμοποιούν σε διαδικτυακά παιχνίδια ρόλων μαζικής αναπαραγωγής για πολλούς παίκτες (MMORPG), όπως το World of Warcraft.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τα chatrooms, στα παιχνίδια, το AFK χρησιμοποιείται πιο συχνά για να περιγράψει παίκτες που είναι ανενεργοί ή δεν παίζουν αυτήν τη στιγμή. Για παράδειγμα, αν το avatar κάποιου στο παιχνίδι είναι παγωμένο για λίγο, κάποιος άλλος παίκτης μπορεί να πει ότι αυτό το άτομο είναι AFK. Η ξαφνική μετάβαση στο AFK στο παιχνίδι μπορεί να είναι πολύ επιζήμια, ειδικά αν κάποιος δεν υποδείξει εκ των προτέρων ότι πρέπει να υπογράψει.

Οι παίκτες AFK προκαλούν σημαντική απογοήτευση σε πολλούς παίκτες. Ειδικά σε ομαδικά, ανταγωνιστικά MMO, όπως το Dota 2 ή το Overwatch, οι ομάδες με παίκτες που ξαφνικά αδρανούν βρίσκονται σε σοβαρή μειονεκτική θέση. Μπορεί ακόμη και να αναγκάσει μια ομάδα να εγκαταλείψει έναν αγώνα.

Αυτός είναι ο λόγος που πολλά παιχνίδια έχουν συστήματα που περιλαμβάνουν ποινές ή περιορισμούς παιχνιδιού. έχουν σκοπό να αποτρέψουν τους παίκτες από το να πάνε ξαφνικά στο AFK.

  Δημιουργήστε Screencasts στην υψηλότερη ανάλυση της οθόνης σας [OS X]

Το AFK χρησιμοποιείται επίσης ευρέως μεταξύ των παικτών κατά τη διάρκεια ζωντανών ροών στο Twitch. Εάν κάποιος κάνει ζωντανή ροή και εγκαταλείπει τον υπολογιστή του, συχνά τοποθετεί μια ειδοποίηση στην οθόνη του που υποδεικνύει ότι είναι AFK. Όσοι συμμετέχουν στη ζωντανή συνομιλία θα ενημερώσουν στη συνέχεια οποιονδήποτε νέο συμμετέχει ότι ο streamer είναι AFK.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το AFK

Δεδομένου ότι το AFK είναι ένας απλός όρος στο διαδίκτυο, είναι καλύτερο να αποφύγετε τη χρήση του σε επαγγελματικές καταστάσεις. Ορισμένα συνώνυμα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι ανενεργά, εκτός σύνδεσης ή αποσυνδεδεμένα.

Ωστόσο, εάν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε στις περιστασιακές διαδικτυακές συνομιλίες σας, παρακάτω είναι μερικά παραδείγματα AFK σε δράση:

«Πηγαίνω AFK. Επιστρέψτε σε πέντε».
“Μην πάτε ξαφνικά AFK, γιατί μπορεί να λάβετε ένα προσωρινό τάιμ άουτ από το παιχνίδι.”
«Νομίζω ότι η υποστήριξή μας είναι η AFK. Να σταματήσουμε αυτό το ματς;»
«Ο Τζον πήγε στο AFK για λίγο για να πάρει λίγο αέρα».

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την αργκό του Διαδικτύου; Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στο NVM και το YMMV. Θα γίνετε ειδικός στην αργκό του Διαδικτύου σε ελάχιστο χρόνο!