Τι σημαίνει “AFAIK” και πώς το χρησιμοποιείτε;

Εάν περιηγείστε συχνά σε διαδικτυακά φόρουμ και ιστότοπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το πιθανότερο είναι ότι έχετε δει τον όρο «AFAIK» τουλάχιστον μία φορά. Θα εξηγήσουμε τι σημαίνει και πώς να το χρησιμοποιήσετε σωστά.

“Απ’όσο γνωρίζω”

AFAIK σημαίνει «από όσο ξέρω». Υποδηλώνει ότι το κομμάτι της γνώσης που μοιράζεστε είναι κάτι που πιστεύετε ότι είναι σωστό, αλλά δεν είστε σίγουροι αν είναι απολύτως ακριβές ή ενημερωμένο. Η πλήρης φράση χρησιμοποιείται συνήθως τόσο στις διαδικτυακές αλληλεπιδράσεις όσο και στις διαπροσωπικές συνομιλίες. Έχει παρόμοια σημασία με τη φράση «εξ όσων γνωρίζω».

Όταν χρησιμοποιείται στο διαδίκτυο, όπως σε μηνύματα κειμένου ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το AFAIK αποκτά το ίδιο νόημα. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και με κεφαλαία (AFAIK) και με πεζά (afaik). Εμφανίζεται συχνά σε πίνακες μηνυμάτων και ιστότοπους microblogging, όπως το Twitter και το Reddit.

Το AFAIK μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά με τον αρχικισμό IIRC, που σημαίνει «αν θυμάμαι σωστά» ή «αν θυμάμαι σωστά». Και τα δύο χρησιμοποιούνται γενικά για να υποδηλώσουν ότι ο συγγραφέας ή ο ομιλητής λέει κάτι που είναι πιθανό να είναι σωστό, αλλά για το οποίο δεν είναι απολύτως σίγουροι.

  Πώς να συνδέσετε οποιαδήποτε έξυπνη συσκευή στο HomeKit (με ένα Raspberry Pi)

Αυτός ο αρχικισμός δεν πρέπει να συγχέεται με το AFK, που σημαίνει “μακριά από το πληκτρολόγιο”.

Η Ιστορία του ΑΦΑΗΚ

Ο όρος «από όσο γνωρίζω» χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό, αλλά ο αρχικισμός του στο Διαδίκτυο έχει πολύ πιο πρόσφατη ιστορία.

Όπως οι περισσότεροι αρχιτεκτονισμοί, ακρωνύμια και αργκό λέξεις του Διαδικτύου, το AFAIK μπορεί να ανιχνευθεί στις πρώιμες αίθουσες συνομιλίας IRC γύρω στη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Επειδή οι υπολογιστές είχαν περιορισμένο χώρο στην οθόνη και η μόνη μέθοδος επικοινωνίας ήταν το κείμενο, οι πρώτοι που υιοθέτησαν συντόμευσαν πολλές αρκετά μακροσκελείς φράσεις, όπως «από όσο ξέρω». Επιτρέπεται η συντόμευση για πιο εύκολες συνομιλίες και λιγότερη πληκτρολόγηση.

Πρωτοβουλίες όπως το AFAIK συνέχισαν να ευδοκιμούν σε πλατφόρμες όπως η ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων και τα SMS, τα οποία συχνά είχαν κεφαλαία στον αριθμό χαρακτήρων και ενθάρρυναν μικρότερα κείμενα. Αργότερα, θα έβρισκαν ένα σπίτι σε ιστότοπους κοινωνικών μέσων όπως το Twitter, το οποίο έχει επίσης ένα όριο αριθμού χαρακτήρων.

  Πώς να εισαγάγετε κείμενο στον Βοηθό Google

Η Αποποίηση ευθυνών Διαδικτύου

Το AFAIK χρησιμοποιείται συχνά ως μια μαλακή διαδικτυακή “αποποίηση ευθύνης”. Αν και δεν έχει σκοπό να δυσφημήσει εντελώς το μήνυμά σας, ενθαρρύνει τους άλλους να το πάρουν με λίγη αλάτι. Ο αρχικός χαρακτήρας συχνά συνδυάζεται με φράσεις όπως “αλλά μην με παίρνεις για αυτό” ή “αλλά μην με αναφέρεις για αυτό”.

Συχνά, μια ανάρτηση με “afaik” είναι σωστή, αλλά ο χρήστης την προσθέτει για να φαίνεται πιο μετριοπαθής και μη συγκρουσιακή. Αυτό είναι σύνηθες σε διαδικτυακούς πίνακες μηνυμάτων. Για παράδειγμα, εάν η αρχική αφίσα κάνει μια ερώτηση σχετικά με το κανονικό κόστος ενός συγκεκριμένου αντικειμένου, κάποιος μπορεί να απαντήσει, “AFAIK, κοστίζει 250 $” ακόμα κι αν είναι σίγουρος ότι κοστίζει 250 $.

Άλλες φορές, το AFAIK χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό πιθανών διαφοροποιήσεων μεταξύ των εμπειριών των ανθρώπων. Για παράδειγμα, εάν κάποιος ρωτήσει, «ποια είναι η πιο ήσυχη περιοχή στην πόλη;», κάποιος μπορεί να απαντήσει με ένα «AFAIK» πριν μοιραστεί την πιο ήσυχη γειτονιά στην εμπειρία του. Αυτή είναι μια χρήση που επικαλύπτεται με την αρχικοποίηση του Διαδικτύου YMMV ή “τα χιλιόμετρα μπορεί να διαφέρουν”.

AFAIK σε Προσωπικές Συνομιλίες

Το AFAIK μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει πράγματα που συμβαίνουν στην καθημερινή σας ζωή. Όταν χρησιμοποιείται σε πραγματικό πλαίσιο, συνήθως αντιπροσωπεύει κάτι που πιστεύετε ότι ισχύει τώρα, αλλά μπορεί να αλλάξει στο μέλλον.

  Τι είναι η γρήγορη φόρτιση και πώς λειτουργεί;

Για παράδειγμα, αν κάποιος σας ρωτήσει αν εργάζεστε αυτό το Σαββατοκύριακο, μπορείτε να απαντήσετε, “AFAIK, δεν είμαι”. Αυτό που λέει στο άλλο άτομο είναι ότι αυτή τη στιγμή είστε εκτός υπηρεσίας για το Σαββατοκύριακο, αλλά αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει εάν ξαφνικά χρειαστεί να προσέξετε κάτι επείγον.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το AFAIK

“Από όσο ξέρω” είναι μια σχετικά κοινή φράση συνομιλίας, επομένως θα πρέπει να είναι εύκολο να κατανοήσετε πώς να τη χρησιμοποιήσετε και να την ερμηνεύσετε. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να συνοδεύσετε μια γνώση που μοιράζεστε ή να περιγράψετε κάτι που διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι χρήσης του AFAIK:

Το ΑΦΑΗΚ το σχολείο θα ξαναρχίσει τα μαθήματα το φθινόπωρο.
Ο AFAIK Lebron James γεννήθηκε στο Οχάιο.
Αυτό το κατάστημα έχει μια αρκετά γενναιόδωρη πολιτική επιστροφής χρημάτων AFAIK.
Περνάμε την Ημέρα των Ευχαριστιών στο σπίτι της αδερφής μου, το AFAIK.

Εάν θέλετε να μάθετε για άλλους όρους Διαδικτύου, διαβάστε για το IRL και το SMH. Θα γίνετε ειδικός στον αρχικισμό του Διαδικτύου σε ελάχιστο χρόνο.