Τι είναι η γρήγορη φόρτιση και πώς λειτουργεί;

Οι περισσότερες μεγάλες κυκλοφορίες τηλεφώνου στις μέρες μας συνοδεύονται από βελτιωμένες ταχύτητες φόρτισης. Πώς λειτουργούν οι γρήγοροι φορτιστές και πώς γίνονται ακόμα πιο γρήγοροι; Μάθετε εδώ.

Η άνοδος της γρήγορης φόρτισης

Σχεδόν κάθε πρόσφατο ναυαρχικό τηλέφωνο στην αγορά προσφέρει κάποιο είδος γρήγορης φόρτισης. Οι κατασκευαστές συχνά απορρίπτουν αριθμούς όπως «80% σε 30 λεπτά» ή «πλήρης φόρτιση σε λιγότερο από μία ώρα» στο μάρκετινγκ των τελευταίων συσκευών τους.

Η ευρεία υιοθέτηση της γρήγορης φόρτισης είναι μια απάντηση στην αυξανόμενη χρήση του τηλεφώνου, με πολλούς ανθρώπους να πρέπει να επαναφορτίζουν τα τηλέφωνά τους περισσότερες από μία φορές την ημέρα. Είναι επίσης ανάγκη. Καθώς τα μεγέθη των τηλεφώνων μεγαλώνουν κάθε χρόνο, χρειάζονται μεγαλύτερες μπαταρίες για να συμβαδίζουν με την πρόσθετη κατανάλωση ενέργειας. Χωρίς γρήγορη φόρτιση, θα έπρεπε να περιμένουμε ώρες για να φορτιστούν τα τηλέφωνά μας.

Στο πιο βασικό επίπεδο, η γρήγορη φόρτιση απλώς αυξάνει τον αριθμό των watt (W) που παραδίδονται στην μπαταρία ενός τηλεφώνου. Μια βασική θύρα USB στέλνει 2,5 W στη συνδεδεμένη συσκευή και οι ταχύτεροι φορτιστές αυξάνουν αυτό το ποσό. Οι συσκευές τρέχουσας γενιάς έχουν συνήθως τούβλα ισχύος 15 W απευθείας από το κουτί τους. Ορισμένοι κατασκευαστές έχουν διαθέσιμους φορτιστές 50W, 80W και 100W.

Για τον τελικό χρήστη, είναι τόσο απλό όσο η χρήση ενός συμβατού ταχυφορτιστή για το τηλέφωνό του. Ωστόσο, για τους κατασκευαστές, δεν είναι τόσο απλό όσο η χρήση ενός ηλεκτρικού τούβλου υψηλότερων βατ.

  Γιατί τα smartphone δεν μπορούν να τραβήξουν θολές φωτογραφίες φόντου

Η διαδικασία γρήγορης φόρτισης

Πριν προχωρήσουμε περαιτέρω, θα πρέπει να σημειώσετε έναν απλό τύπο. Η ισχύς ή η ισχύς υπολογίζεται ως αποτέλεσμα του ρεύματος (Α ή αμπέρ) πολλαπλασιασμένο με την τάση (V ή βολτ). Το ρεύμα είναι η ποσότητα του ηλεκτρικού ρεύματος που μεταφέρεται, ενώ η τάση είναι η δύναμη που οδηγεί αυτό το ρεύμα προς τα εμπρός. Επομένως, η φόρτιση 3A/5V θα παρέχει ισχύ 15W.

Ένα πράγμα που θα παρατηρήσετε είναι ότι πολλοί κατασκευαστές διαφημίζουν την ικανότητά τους να κάνουν μια γρήγορη μερική φόρτιση, όπως τη δυνατότητα φόρτισης του 50-80% της μπαταρίας μέσα σε μισή ώρα. Αυτό οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο η επαναφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου στο εσωτερικό των τηλεφώνων λαμβάνει ισχύ. Εάν έχετε παρακολουθήσει ποτέ τον τρόπο με τον οποίο γεμίζει μια μπαταρία, θα παρατηρήσετε ότι η ταχύτητα φόρτισης γίνεται σταδιακά πιο αργή με την πάροδο του χρόνου.

Η διαδικασία φόρτισης μπορεί να χωριστεί σε τρία μέρη. Ρίξτε μια ματιά στο γράφημα «Εικόνα 1: Στάδια φόρτισης ιόντων λιθίου» σε αυτό το άρθρο από Battery University για περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες. Εν συντομία, ορίστε τι δείχνει:

Στάδιο 1 – Σταθερό Ρεύμα: Η τάση αυξάνεται προς την κορυφή της, ενώ το ρεύμα παραμένει σταθερό σε υψηλό επίπεδο. Αυτή είναι η φάση όπου μεγάλη ισχύς παραδίδεται γρήγορα στη συσκευή.
Στάδιο 2 – Κορεσμός: Αυτή είναι η φάση όπου η τάση έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της και το ρεύμα πέφτει.
Στάδιο 3 – Στάξιμο/Επικάλυψη: Η μπαταρία είναι πλήρως φορτισμένη. Σε αυτή τη φάση, η τροφοδοσία είτε θα μπαίνει σιγά-σιγά είτε θα φορτίζει περιοδικά μια χαμηλή ποσότητα “επάνω” καθώς το τηλέφωνο καταναλώνει μπαταρία.

  Πώς να ενεργοποιήσετε προσωρινά τη λειτουργία "Μην ενοχλείτε" στο iPhone

Η ποσότητα ισχύος και η διάρκεια κάθε διαδικασίας εξαρτάται από το πρότυπο ταχείας φόρτισης. Ένα πρότυπο είναι μια καθιερωμένη διαδικασία φόρτισης που αντιστοιχεί σε μια συγκεκριμένη συσκευή, φορτιστή και ισχύ εξόδου. Διαφορετικοί κατασκευαστές αναπτύσσουν διάφορα πρότυπα φόρτισης που είναι ικανά να μεταβάλλουν τις εξόδους και τους χρόνους φόρτισης.

Πρότυπα γρήγορης φόρτισης

Ακολουθούν τα διάφορα πρότυπα γρήγορης φόρτισης που έχουν εφαρμοστεί στα κινητά τηλέφωνα:

USB Power Delivery: Κάθε κινητό τηλέφωνο έχει ένα καλώδιο φόρτισης που χρησιμοποιεί USB—ακόμη και τα καλώδια Lightning για τα iPhone της Apple έχουν σύνδεση USB στο άλλο άκρο. Το USB 2.0, το οποίο είναι μια κοινή προδιαγραφή εδώ και δύο δεκαετίες, έχει μέγιστη ισχύ εξόδου 2,5 W. Επειδή υπάρχει απαίτηση οι θύρες USB να παρέχουν περισσότερη ισχύ, δημιουργήθηκε το πρότυπο USB-PD. Το USB-PD έχει μέγιστη ισχύ 100 W και χρησιμοποιείται για μια ευρεία γκάμα συσκευών, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων κορυφαίων κινητών τηλεφώνων. Όλες οι συσκευές USB 4 θα περιλαμβάνουν τεχνολογία USB-PD, η οποία ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει στην τυποποίηση αυτού.
Qualcomm Quick Charge: Η Qualcomm είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο chipset για κορυφαίες συσκευές Android και οι τελευταίοι επεξεργαστές τους έχουν ενσωματωμένη συμβατότητα με το ιδιόκτητο πρότυπο Quick Charge. Το νεότερο Quick Charge 4+ έχει μέγιστη ισχύ εξόδου 100 W.
Samsung Adaptive Fast Charging: Αυτό το πρότυπο χρησιμοποιείται από συσκευές Samsung, ιδιαίτερα τη σειρά Galaxy. Αυτό το πρότυπο έχει μέγιστη ισχύ εξόδου 18 W και αλλάζει αυτόματα τις ταχύτητες φόρτισης για να διατηρήσει τη μακροζωία της μπαταρίας.
Φόρτιση OnePlus Warp: OnePlus χρησιμοποιεί το ιδιόκτητο πρότυπο Warp Charging, το οποίο φορτίζει τις συσκευές τους έως και 30 W. Αντί να αυξάνεται η τάση όπως τα περισσότερα άλλα πρότυπα, Σε αντίθεση με άλλες επιλογές αυτής της λίστας, είναι επίσης διαθέσιμη η φόρτιση 30W πλήρους ταχύτητας.
Φόρτιση Oppo Super VOOC: Η Oppo χρησιμοποιεί ένα ιδιόκτητο πρότυπο που φορτίζει τις συσκευές της έως και 50 W.

  Πώς να εισαγάγετε κουκκίδες σε ένα υπολογιστικό φύλλο του Excel

Οι περισσότερες εταιρείες που δεν διαθέτουν δική τους τεχνολογία φόρτισης χρησιμοποιούν USB-PD ή Qualcomm Quick Charge ή το προσαρμόζουν στη συγκεκριμένη συσκευή τους. Εταιρείες όπως η Apple, η LG, η Samsung και η Google χρησιμοποιούν αυτά τα πρότυπα για τα κορυφαία τηλέφωνά τους.

Οι περισσότερες από αυτές τις λύσεις αυξάνουν τις ταχύτητες φόρτισης αυξάνοντας την τάση των προσαρμογέων τους. Το πιο ακραίο είναι οι λύσεις της Oppo και της OnePlus, οι οποίες αυξάνουν σημαντικά το ρεύμα παρά την τάση. Η γρήγορη φόρτιση με αυτές τις συσκευές απαιτεί τη χρήση των ιδιόκτητων καλωδίων τους.

Το μέλλον της φόρτισης

Η τεχνολογία φόρτισης γίνεται συνεχώς καλύτερη και καλύτερη, καθώς οι κατασκευαστές συνεχίζουν να αυξάνουν τις ταχύτητες φόρτισης. Τα επόμενα χρόνια, περισσότερες εταιρείες θα πειραματιστούν με την τεχνολογία φόρτισης και νέα πρότυπα θα εμφανιστούν στον κλάδο. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι τα περισσότερα από αυτά τα πρότυπα θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν USB-PD ως βάση τους.

Υπάρχει επίσης η εμφάνιση της ασύρματης γρήγορης φόρτισης. Η ασύρματη μετάδοση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας μπορεί να γίνει επικίνδυνη χωρίς σωστή θερμική διαχείριση. Η ασύρματη φόρτιση εξακολουθεί να είναι πολύ πιο αργή από την ενσύρματη, επειδή οι εταιρείες τεχνολογίας εξακολουθούν να ψάχνουν πώς να διαχειριστούν τη θερμότητα. Γι’ αυτό εταιρείες όπως η OnePlus έχουν κυκλοφορήσει ασύρματες φορτίσεις 30 W που διαθέτουν μεγάλους ανεμιστήρες για να παρέχουν επαρκή ροή αέρα.