Τι είναι το VBScript και γιατί το σκότωσε η Microsoft;

Το VBScript έχει φύγει. Η VBScript, που ήταν γλώσσα δέσμης ενεργειών για να ανταγωνιστεί την JavaScript στα προγράμματα περιήγησης ιστού, είναι πλέον απενεργοποιημένη από προεπιλογή στον Internet Explorer σε όλες τις υποστηριζόμενες εκδόσεις των Windows μετά από μια πρόσφατη ενημέρωση των Windows. Αλλά το VBScript έχει εξαφανιστεί εδώ και χρόνια.

Αντίο, VBScript!

Στις 13 Αυγούστου 2019, η Microsoft απενεργοποιημένη VBScript από προεπιλογή στον Internet Explorer σε συστήματα Windows 7, 8 και 8.1 μέσω μιας ενημέρωσης του Patch Tuesday. Η Microsoft κυκλοφόρησε μια παρόμοια ενημέρωση για τα Windows 10 στις 9 Ιουλίου 2019. Τώρα, σε οποιοδήποτε υποστηριζόμενο σύστημα Windows με εγκατεστημένες τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις, το VBScript θα είναι απενεργοποιημένο από προεπιλογή.

Το VBScript είχε ήδη χαθεί ως επί το πλείστον. Η Microsoft δεν υποστήριξε ποτέ το VBScript στον Microsoft Edge, πράγμα που σήμαινε ότι περιοριζόταν στον Internet Explorer 11. Άλλα προγράμματα περιήγησης όπως το Mozilla Firefox, το Google Chrome και το Apple Safari δεν εφάρμοσαν ποτέ το VBScript.

Το VBScript ανταγωνίστηκε με JavaScript

Η VBScript ήταν μια γλώσσα δέσμης ενεργειών που διαμορφώθηκε σύμφωνα με τη Visual Basic της Microsoft. Το πλήρες όνομά του είναι “Microsoft Visual Basic Scripting Edition”.

  Αποκλεισμός και απεγκατάσταση όλων των ενημερώσεων που επιβάλλουν την αναβάθμιση των Windows 10

Αυτή η γλώσσα εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε ένα καταναλωτικό προϊόν το 1996, όταν προστέθηκε στον Internet Explorer. Οι ιστότοποι θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν VBScript όπως ακριβώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν JavaScript και ο Internet Explorer υποστήριζε και τα δύο. Ωστόσο, το VBScript λειτουργούσε μόνο στον Internet Explorer, ενώ το JavaScript ήταν μια λύση πολλαπλών προγραμμάτων περιήγησης που λειτουργούσε και σε άλλα προγράμματα περιήγησης. Αυτός είναι ένας μεγάλος λόγος για τον οποίο η JavaScript κέρδισε και οι περισσότερες ιστοσελίδες δεν υιοθέτησαν ποτέ το VBScript για σενάρια από την πλευρά του πελάτη.

Η Microsoft μόλις απενεργοποίησε το VBScript στο πρόγραμμα περιήγησης. Από προεπιλογή, ο Internet Explorer 11 δεν θα εκτελεί πλέον το VBScript που βρίσκεται σε ιστοσελίδες. Χρησιμοποιήθηκε σπάνια, αλλά μπορεί να εξακολουθούν να υπάρχουν μερικοί παλιοί εσωτερικοί ιστότοποι επιχειρήσεων που βασίζονται σε VBScript αντί για JavaScript.

Η ομάδα προγράμματος περιήγησης Edge της Microsoft έγραψε σχετικά με το “το να πεις αντίοστο VBScript και σε άλλες παλιές τεχνολογίες όπως το ActiveX το 2015, επισημαίνοντας ότι «η JavaScript έχει γίνει η de-facto γλώσσα του Ιστού». Ο Edge δεν υποστήριξε ποτέ VBScript.

Το VBScript δεν ήταν μόνο για προγράμματα περιήγησης στο Web

Ενώ αυτή η τελευταία ενημέρωση αφορά τον Internet Explorer, το VBScript ήταν κάτι περισσότερο από αυτό. Ο διακομιστής web των Υπηρεσιών Πληροφοριών Διαδικτύου (IIS) της Microsoft θα μπορούσε να εκτελεί VBScript από την πλευρά του διακομιστή. Το Windows Script Host (WSH) μπορεί να εκτελεί αρχεία VBScript, συχνά με την επέκταση αρχείου .vbs. Εμφανίστηκε σε κάθε λογής μέρη—για παράδειγμα, το Microsoft Outlook 97 χρησιμοποίησε τη VBScript ως γλώσσα μακροεντολών, αν και ήταν η μόνη εφαρμογή του Microsoft Office που το έκανε.

  Τρόπος χρήσης υδατογραφημάτων στο PowerPoint

Το VBScript είδε κάποια χρήση από τους διαχειριστές των Windows για δέσμες ενεργειών εκτός του προγράμματος περιήγησης Ιστού, αντικαθιστώντας τα αρχεία δέσμης. Αλλά το VBScript έπεσε από τη μόδα πολύ καιρό πριν. Οπως και Paul Thurrott επισημαίνει, «στο γύρισμα του αιώνα, η Microsoft είχε μεταβεί στο .NET και το VBScript είχε μείνει πίσω. ”

Οι διαχειριστές συστήματος που θέλουν να αυτοματοποιήσουν τα πράγματα με σενάρια θα χρησιμοποιούν γενικά τώρα το PowerShell αντί για το VBScript. Σύγχρονες εκδόσεις του Microsoft Office μπλοκ ελέγχου VBScript.

Γιατί το VBScript φεύγει;

Αυτή η ενημέρωση δεν αποτελεί έκπληξη. Πίσω στο 2017, η Microsoft εξήγησε ότι σκόπευε να απενεργοποιήσει το VBScript από προεπιλογή στον Internet Explorer στο μέλλον – αυτό το μέλλον είναι τώρα.

Το VBScript είναι πολύ παλιό ακόμα και για τον Internet Explorer. Ο Internet Explorer 11 θα εμφανίζει VBScript μόνο για ιστοσελίδες που εκτελούνται σε λειτουργία εγγράφου παλαιού τύπου. Η ομάδα προγράμματος περιήγησης Edge της Microsoft έγραψε ότι αυτό ήταν ένα “προσωρινή λύση.» Η Microsoft μπορεί να υποστηρίζει τον Internet Explorer 11 για το άμεσο μέλλον, αλλά η εταιρεία δεν υποστηρίζει το VBScript μαζί με αυτό.

Σίγουρα, τα Windows περιέχουν πολλές παλιές δυνατότητες συμβατότητας, αλλά το VBScript είναι δυνητικά επικίνδυνο. Είναι μια ολόκληρη γλώσσα δέσμης ενεργειών διαθέσιμη σε ιστοσελίδες στον Internet Explorer, ένα ήδη παλιό πρόγραμμα περιήγησης ιστού. Λίγες ιστοσελίδες εξακολουθούν να το χρησιμοποιούν και κανείς δεν αναπτύσσει πια με αυτό. Η απενεργοποίησή του από προεπιλογή είναι άσκοπη.

  Το 90Night διαχειρίζεται τους κύκλους ύπνου, ορίζει τις ώρες ύπνου και τις κλήσεις αφύπνισης

Πώς να ενεργοποιήσετε ξανά το VBScript (αν πρέπει οπωσδήποτε)

Αυτή η αλλαγή δεν πρέπει να επηρεάσει τίποτα για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων. Εάν ένας ιστότοπος απαιτούσε VBScript, θα λειτουργούσε μόνο στον Internet Explorer. Αν υποθέσουμε ότι δεν χρησιμοποιείτε παλιούς ιστότοπους μόνο για IE, είστε εντάξει. Ακόμα κι αν το κάνετε, οι περισσότεροι από αυτούς τους παλιούς ιστότοπους δεν χρησιμοποιούν VBScript.

Αλλά, εάν εξακολουθείτε να χρειάζεστε VBScript στον Internet Explorer για κάποιο λόγο, υπάρχει ακόμα τρόπος να το χρησιμοποιήσετε. Οι διαχειριστές συστήματος μπορούν να ενεργοποιήσουν το VBScript για συγκεκριμένες ζώνες ασφαλείας μέσω μιας ρύθμισης μητρώου ή πολιτικής ομάδας.

Η Microsoft δεν έχει καταστήσει εύκολη την εύρεση αυτής της επιλογής. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτή η δυνατότητα είναι πραγματικά για επιχειρήσεις που το χρειάζονται. Οι μέσοι άνθρωποι δεν πρέπει να το αγγίζουν.

Στην πραγματικότητα, η Microsoft λέει ότι θα προσφέρει αυτές τις επιλογές μόνο «για περιορισμένο χρονικό διάστημα». Αναμένετε να τα δείτε να εξαφανίζονται σε μια μελλοντική έκδοση των Windows 10, καταργώντας εντελώς την υποστήριξη VBScript από τον Internet Explorer.

Ενώ αυτή η γλώσσα είχε μια μακρά πορεία, έχει εξαφανιστεί εδώ και πολύ καιρό. Το πρόσφατο Windows Update δεν αλλάζει πολύ. Η συντριπτική πλειονότητα των χρηστών των Windows δεν θα παρατηρήσει ότι το VBScript έχει απενεργοποιηθεί και δεν θα έχουν λόγο να τους ενδιαφέρει.