Τι είναι το “Project Connected Home Over IP” για έξυπνα σπίτια;

Project Connected Home μέσω IP είναι ένας νέος βιομηχανικός όμιλος που ανακοινώθηκε από Apple, Google, Amazon και η ZigBee Alliance. Η ομάδα θα δημιουργήσει ένα νέο ενοποιητικό πρότυπο για έξυπνες οικιακές συσκευές και αυτό είναι μεγάλη υπόθεση. Να γιατί.

Ο κόσμος σήμερα: Μισή ντουζίνα ασύμβατα πρότυπα

Αν ψάχνετε για έξυπνα οικιακά προϊόντα αυτή τη στιγμή, έχετε μια φαινομενικά ατελείωτη θάλασσα από επιλογές για να διαλέξετε. Ακόμα κι αν έχετε ήδη καταλήξει να αγοράζετε έξυπνους λαμπτήρες, πρέπει να πάρετε περισσότερες αποφάσεις και να κάνετε περισσότερες ερωτήσεις.

Θα πρέπει να πάρετε μια λάμπα Wi-Fi, Z-Wave ή ZigBee; Τι γίνεται με τους λαμπτήρες Bluetooth; Απαιτείται κόμβος για τον έλεγχό τους; Θέλετε φωνητικό έλεγχο; Εάν ναι, θα προτιμούσατε την Alexa, το Google Assistant ή το Siri; Και τι γίνεται με Νήμα, OpenWeaveκαι άλλα ανταγωνιστικά πρότυπα; Χάνεις αν δεν επενδύσεις σε αυτά;

Κάθε πρότυπο έχει διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Οι έξυπνες συσκευές Wi-Fi είναι συσκευές γρήγορης επικοινωνίας, χαμηλής καθυστέρησης που παρέχουν γρήγορους χρόνους απόκρισης. Αλλά είναι επίσης απαιτητικά για ενέργεια και είναι τόσο ακατάλληλα για μικρές συσκευές με μπαταρία σε σχήμα νομίσματος, όπως αισθητήρες. Το νήμα, από την άλλη πλευρά, είναι αποτελεσματικό και χαμηλής κατανάλωσης, αλλά πιο αργό από το Wi-Fi. Είναι τέλειο για μικρούς αισθητήρες, αλλά ίσως δεν είναι η καλύτερη επιλογή για έξυπνη οθόνη.

Δυστυχώς, ούτε αυτά τα πρότυπα θα λειτουργήσουν μαζί — ακόμα κι όταν φαίνονται παρόμοια. Οι συσκευές ZigBee και Wi-Fi επικοινωνούν και οι δύο μέσω του φάσματος των 2,4 GHz, αλλά δεν μπορούν να συνεργαστούν απευθείας μεταξύ τους.

Τα περισσότερα έξυπνα gadget υποστηρίζουν μόνο ένα ασύρματο πρότυπο, ας πούμε το ZigBee ή το Wi-Fi, αλλά όχι και τα δύο. Άλλοι πάνε για μια διαδρομή νεροχύτη κουζίνας? Για παράδειγμα, ένας έξυπνος λαμπτήρας μπορεί να υποστηρίζει Bluetooth και Zigbee και Google Assitant και Alexa. Η διαδρομή του νεροχύτη της κουζίνας μπορεί να σας φαίνεται ευεργετική, αλλά έχει και μειονεκτήματα.

  Πώς να διορθώσετε το βρόχο εκκίνησης του iPhone από το σφάλμα χαρακτήρων των Τελούγκου

Οι κατασκευαστές πρέπει να ξοδέψουν επιπλέον χρόνο και προσπάθεια για να ενσωματώσουν πρόσθετα πρότυπα. Μερικές φορές αυτό σημαίνει ακόμη και την προσθήκη επιπλέον υλικού. Όλα αυτά οδηγούν σε αυξημένο κόστος ανάπτυξης, το οποίο οι εταιρείες μεταφέρουν σε εσάς.

Κάθε νέο πρότυπο συνοδεύεται επίσης με τις ευπάθειες και τα ελαττώματα του. Είναι θεωρητικά εύκολο να διορθώσετε ένα σύνολο αδυναμιών, αλλά η δυσκολία αυξάνεται με κάθε πρόσθετο ενσωματωμένο πρότυπο. Αυτό μπορεί να σας αφήσει με προβλήματα που δεν έχουν επιδιορθωθεί εάν ένας κατασκευαστής αποφασίσει ότι είναι πολύ δύσκολο ή ακριβό να ενημερώσει το έξυπνο gadget σας. Στο τέλος της ημέρας, όταν πλησιάζετε να δημιουργήσετε ένα δίκτυο (ή οτιδήποτε άλλο) με δώδεκα διαφορετικούς τρόπους, καταλήγετε με δεκάδες ρωγμές που απειλούν να καταρρεύσουν.

The Dream of CHIP: One Standard to Rule Them All

Η ομάδα εργασίας Project Connected Home over IP (θα το ονομάσουμε CHIP) θέλει να λύσει αυτό το πρόβλημα βασιζόμενος σε ένα υπάρχον και δοκιμασμένο πρότυπο: το Πρωτόκολλο Διαδικτύου (IP). Ο στόχος του CHIP δεν είναι να αντικαταστήσει το Wi-Fi ή το ZigBee ή το Thread, αλλά να συγκεντρώσει τα καλύτερα από αυτά τα πρωτόκολλα κάτω από μια κοινή ομπρέλα.

Ξέρω ότι το σκέφτεστε ήδη αυτό, αλλά μην διαγράψετε το CHIP ακόμα.

Αυτήν τη στιγμή, εάν ένας κατασκευαστής θέλει να δημιουργήσει μια συσκευή δικτύου, όπως έναν δρομολογητή Wi-Fi ή μια κάρτα ethernet, βασίζεται στο Πρωτόκολλο Διαδικτύου (IP) ως ενοποιητικό πρότυπο για να συνδέσει τα πάντα. Το IP υπάρχει εδώ και αιώνες και οι κατασκευαστές κατανοούν τα οφέλη και τις ανάγκες ασφαλείας του. Αυτό είναι ένα όφελος για εσάς γιατί μειώνει το κόστος υλικού και αυξάνει την ασφάλεια. Γι’ αυτό το CHIP θέλει να βασίζεται στην IP για το ενοποιητικό του πρότυπο.

Είναι σημαντικό να μην συγχέετε την IP με το Wi-Fi ή άλλο υλικό δικτύωσης. δεν χρειάζεται να βασίζεται σε ένα συγκεκριμένο φάσμα ή σύνολο τσιπ. Εάν το CHIP μπορεί να δημιουργήσει και να ενθαρρύνει την υιοθέτηση αυτού του νέου προτύπου, τότε οι συσκευές που έχουν κατασκευαστεί με ραδιόφωνα ZigBee ή Wi-Fi ή Bluetooth θα μπορούσαν, θεωρητικά, να υιοθετήσουν το ίδιο ενοποιητικό πρότυπο. Οι κατασκευαστές, με τη σειρά τους, θα χρειάζονταν λιγότερους πόρους για να δημιουργήσουν έξυπνα οικιακά προϊόντα και να τα συντηρήσουν.

  Πώς να εγκαταστήσετε και να χρησιμοποιήσετε επεκτάσεις στο νέο Microsoft Edge

Η ιδέα δεν είναι απαραίτητα νέα. η ομάδα Thread εργάζεται σε μια παρόμοια ιδέα εδώ και λίγο καιρό. Ο Grant Erickson, πρόεδρος του Thread Group, φαίνεται θετικός για τις εξελίξεις. Μας είπε σε δήλωσή του:

Εμείς στην ομάδα Thread νιώθουμε επικυρωμένοι σε δύο μέτωπα. Πρώτον, για τη δημιουργία αυτού του ενοποιημένου πρωτοκόλλου επιπέδου εφαρμογής, το Project CHIP χρησιμοποιεί την ίδια ομάδα νημάτων που προσεγγίζεται βάσει IP και, δεύτερον, έχει ορίσει το Thread ως επίπεδο δικτύου για συσκευές χαμηλής κατανάλωσης. Πιστεύουμε ότι αυτή η προσπάθεια θα προσφέρει απτά, ουσιαστικά οφέλη τόσο στους κατασκευαστές προϊόντων όσο και στους καταναλωτές. Ανυπομονούμε να δούμε τι μπορεί να φέρει στην αγορά η πραγματική σύγκλιση.

Και έχει δίκιο. Εάν όλες οι συσκευές χρησιμοποιούν το ίδιο πρότυπο IP, δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε για το Wi-Fi, το ZigBee ή το Bluetooth. Σε επίπεδο καταναλωτή, η σύνδεση της συσκευής στο έξυπνο σπίτι σας θα πρέπει να λειτουργεί το ίδιο ανεξάρτητα από το ραδιόφωνο που εμπλέκεται. Και ο κατασκευαστής θα επιλέξει το ραδιόφωνο που είναι πιο λογικό για το σενάριο περίπτωσης χρήσης, χωρίς να ανησυχεί για τη δυσκολία υλοποίησης.

Με άλλα λόγια, το όνειρο του CHIP είναι ότι θα μπορείτε να αγοράζετε έξυπνες οικιακές συσκευές και θα «λειτουργούν» με ό,τι χρησιμοποιείτε, είτε πρόκειται για Amazon Alexa, Google Assistant, Apple Siri ή άλλον βοηθό ή διεπαφή .

Το CHIP δεν θα αντικαταστήσει τη διεπαφή σας

Το CHIP έχει δύο στόχους. Πρώτον, θέλει να διευκολύνει την κατασκευή ασφαλών και διασταυρούμενων έξυπνων συσκευών. Δεύτερον, θέλει να κάνει τις έξυπνες συσκευές πιο προσιτές στους καταναλωτές.

Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς θα είναι στο παρασκήνιο. Ακριβώς όπως δεν δίνετε προσοχή στο πώς λειτουργεί ο κινητήρας του αυτοκινήτου σας ή πώς λειτουργεί το δίκτυο Wi-Fi σας, δεν θα δίνετε προσοχή στο πώς η έξυπνη κλειδαριά σας επικοινωνεί με τις έξυπνες περσίδες σας.

Δεδομένου ότι όλη αυτή η εργασία βρίσκεται στο παρασκήνιο, η διεπαφή σας δεν θα αλλάξει. Εάν χρησιμοποιείτε το Google Home ή την Alexa για να ελέγχετε τις έξυπνες συσκευές σας, θα συνεχίσετε όπως πάντα χωρίς ουσιαστική αισθητή διαφορά στην εμπειρία. Το CHIP υπόσχεται ότι η δημιουργία αυτού του προτύπου δεν θα σπάσει τις τρέχουσες συσκευές σας, ακόμη και όταν αρχίζετε να αποκτάτε νέα έξυπνα οικιακά gadget με δυνατότητα CHIP. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση του πόνου της υιοθεσίας.

  Λάβετε ειδοποίηση στιγμιότυπου οθόνης για εικόνες που αποστέλλονται μέσω iMessage

Πότε θα φτάσει το CHIP σε καταναλωτικά προϊόντα;

Ο ιστότοπος CHIP είναι ένας τοίχος κειμένου.

Ίσως αναρωτιέστε πότε θα αρχίσετε να βλέπετε το πρότυπο ενσωματωμένο στις συσκευές. Λοιπόν, μην κρατάς την αναπνοή σου. Το μόνο που έχουμε τώρα είναι μια ανακοίνωση μιας πρόθεσης. Το πρότυπο δεν υπάρχει, και ένα ακριβές σχέδιο πρέπει ακόμη να εκπονηθεί. Δεν έχει καν επίσημο όνομα.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο, «Η Ομάδα Εργασίας έχει στόχο να κυκλοφορήσει ένα προσχέδιο προδιαγραφών και μια προκαταρκτική εφαρμογή αναφοράς ανοιχτού κώδικα στα τέλη του 2020». Αυτό σημαίνει ότι οι προγραμματιστές θα αρχίσουν να παίζουν με αυτό κοντά στα τέλη του 2020 και στις αρχές του 2021. Τα πραγματικά προϊόντα που υποστηρίζουν το πρότυπο συνδεσιμότητας CHIP θα φτάσουν αργότερα.

Μπορείτε να δείτε πόσο νωρίς είναι αυτό με μια επίσκεψη Ο ιστότοπος του CHIP. Δεν είναι παρά ένας τοίχος κειμένου με κάποιες προτεινόμενες σκέψεις και βασικές υποσχέσεις. Οι μόνες εικόνες είναι λογότυπα εταιρειών που έχουν υπογράψει.

Ακόμη και ο ίδιος ο ιστότοπος είναι λίγο βιαστική δουλειά—είναι ένας ιστότοπος Squarespace. Μέχρι πρόσφατα, μπορούσατε να πατήσετε το κλειδί διαφυγής για να φτάσετε στην προεπιλεγμένη σελίδα σύνδεσης στο Squarespace.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να διαγράψετε το πρότυπο ως ένα ακόμη πρότυπο που δεν θα φέρει κανέναν σε επαφή. Το CHIP υποστηρίζεται από μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στον κόσμο του έξυπνου σπιτιού, από την Google, την Apple και την Amazon μέχρι το IKEA και το Signify (πρώην Philips Hue). μήλο έχει ήδη ανακοινωθεί ότι είναι τμήματα ανοιχτού κώδικα του κιτ ανάπτυξης αξεσουάρ HomeKit (ADK) για να βοηθήσει τη διαδικασία.

Οι στόχοι του CHIP είναι υψηλοί και μικρότερες ομάδες προσπάθησαν να επιτύχουν τον στόχο του χωρίς μεγάλη έλξη. Αλλά, εάν οι τιτάνες του έξυπνου σπιτιού μπορούν να συνεργαστούν αρκετό καιρό για να δουν τη διαδικασία, αυτό θα μπορούσε να είναι το πρότυπο που τελικά κάνει τα έξυπνα σπίτια προσβάσιμα σε όλους