Τι είναι το Post-Production ή το Post-Processing στη φωτογραφία και τη βιντεοσκόπηση;

Πιθανότατα έχετε ακούσει τους όρους «post-production», «post-processing» ή απλώς «post» για ταινίες, αλλά ισχύουν επίσης —και είναι εξίσου σημαντικοί— για τη φωτογραφία. Ας αναλύσουμε τι σημαίνουν.

Οι τρεις όροι—μετά παραγωγή, μετα-επεξεργασία και μετά—είναι, εκτός από τις ταινίες του Χόλιγουντ, βασικά εναλλάξιμοι. Η «παραγωγή» είναι αυτό που συμβαίνει στο σετ ή την τοποθεσία. είναι αυτό που κάνετε όταν περιπλανηθείτε με τη φωτογραφική μηχανή στο χέρι τραβώντας φωτογραφίες ή βίντεο. Το “Post-production”, λοιπόν, είναι ό,τι συμβαίνει αφού τελειώσετε τα γυρίσματα, “post-processing” είναι όλη η επεξεργασία που γίνεται αφού τελειώσετε τα γυρίσματα και το “post” είναι μια συντομογραφία για τα δύο.

Τι είναι το Post;

Λοιπόν, διαπιστώσαμε παραπάνω ότι η ανάρτηση είναι όλα όσα συμβαίνουν μετά από ένα γύρισμα, αλλά τι συνεπάγεται αυτό; Στις περισσότερες περιπτώσεις, περιλαμβάνει μερικά (ή όλα) από τα ακόλουθα:

Εισαγωγή όλου του υλικού που τραβήξατε και δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας.
Ανατρέξτε σε όλο το υλικό που έχετε τραβήξει και επιλέγοντας τα καλά.
Για βίντεο, επεξεργασία όλων των διαφορετικών κλιπ σε μία ταινία.
Για βίντεο, προσθήκη μουσικής και επίλυση τυχόν προβλημάτων ήχου.
Διόρθωση χρώματος, φωτεινότητας, αντίθεσης και άλλων βασικών ρυθμίσεων έκθεσης.
Διόρθωση τυχόν προβλημάτων όπως στραβοί ορίζοντες, παραμόρφωση, σημεία σκόνης ή ατέλειες.
Εφαρμογή οποιουδήποτε χρωματικού τόνου ή παρόμοιων στιλιστικών προσαρμογών.
Προετοιμασία φωτογραφιών ή βίντεο για εξαγωγή και εκτύπωση, κοινή χρήση ή ανάρτησή τους στον Ιστό.

  Πώς να βρείτε γρήγορα συγκεκριμένες προτιμήσεις συστήματος σε Mac

Το πόση μετα-επεξεργασία περιλαμβάνει και πόσος χρόνος διαρκεί εξαρτάται απόλυτα από το έργο. Μια επαγγελματικά γυρισμένη ταινία μικρού μήκους θα περάσει μήνες στη μετα-παραγωγή με κάθε βήμα να γίνεται πολλές φορές, από την άλλη, μπορώ να επεξεργαστώ μερικές δεκάδες φωτογραφίες σε μια ώρα – αρκεί να μην κάνω κανένα σημαντικό ρετούς.

Ακολουθεί ένα παράδειγμα μιας εικόνας που τράβηξα στα παραπάνω βήματα σε περίπου 20 λεπτά. Να πώς φαινόταν κατευθείαν από την κάμερα (είχα επίσης άλλες μερικές παρόμοιες φωτογραφίες που απέρριψα στη δημοσίευση).

Και να πώς φαίνεται μετά.

Σημείωση, η παραπάνω λίστα απέχει πολύ από μια πλήρη λίστα βημάτων για μετά την παραγωγή. Υπάρχουν ουσιαστικά άπειρα πράγματα που μπορείτε να κάνετε σε μια φωτογραφία ή μια ταινία στη δημοσίευση—εξαρτάται μόνο τι προσπαθείτε να πετύχετε.

  Πώς να αποκρύψετε προσωπικές πληροφορίες από μια εικόνα πριν τις μοιραστείτε

Γιατί είναι σημαντική η μετα-επεξεργασία

Η μετα-παραγωγή είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντική με την πραγματική παραγωγή. Είναι μεγάλο μέρος του να κάνεις σπουδαία δουλειά για μερικούς λόγους.

Η ανάρτηση είναι μια ευκαιρία να διορθώσετε μικρά ζητήματα που παραβλέψατε σχετικά με την τοποθεσία, να διορθώσετε το χρώμα και την έκθεση και γενικά, απλώς βεβαιωθείτε ότι η εργασία σας φαίνεται καλή και επαγγελματική. Οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές δεν είναι τέλειες και κάνουν πολλές υποθέσεις για τον κόσμο, επομένως είναι η ευκαιρία σας να προσαρμοστείτε γι’ αυτές.

Στην ανάρτηση, μπορείτε να βάλετε τη σφραγίδα σας στη δουλειά σας. Είναι η ευκαιρία σας να κάνετε τη φωτογραφία σας από το ίδιο τουριστικό σημείο που επισκέπτονται όλοι λίγο διαφορετική. Μπορείτε να αναπτύξετε μια συνεπή εμφάνιση, είτε για αυτό το έργο είτε για όλη σας τη δουλειά. Για παράδειγμα, εδώ είναι δύο από τις φωτογραφίες του σκι μου. Ενώ έχουν γυριστεί με διαφορά μεγαλύτερη από ένα χρόνο, υποβάλλονται σε επεξεργασία ώστε να φαίνονται μέρος της ίδιας συλλογής.

  Τρόπος εμφάνισης/απόκρυψης φωτογραφιών στην εφαρμογή Φωτογραφίες στο macOS

Εδώ είναι το πρώτο.

Και εδώ είναι το δεύτερο.

Το post-production σάς επιτρέπει επίσης να προετοιμάσετε τη δουλειά σας για διαφορετικά μέσα. Το Facebook σφαγιάζει όλες τις εικόνες που ανεβάζετε, αλλά υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ελαχιστοποιήσετε την απώλεια ποιότητας. Από την άλλη, αν σκοπεύετε να εκτυπώσετε το έργο σας, πρέπει να κάνετε εντελώς διαφορετικά πράγματα.

Αν και η μετα-επεξεργασία τραβάει σίγουρα πολύ μεγαλύτερη προσοχή τώρα από ό,τι στο παρελθόν, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι καινούργιο. Όλοι οι μεγάλοι φωτογράφοι κινηματογράφου —και κάθε σκηνοθέτης κινηματογράφου— πέρασαν τουλάχιστον τόσο χρόνο στη μετα-παραγωγή όσο και στα γυρίσματα.

Δεν μπορείτε να το “διορθώσετε στη δημοσίευση”

Με όλα αυτά που λέγονται, το post-production δεν είναι κάποια μαγική σφαίρα. Δεν θα μπορέσετε ποτέ να διορθώσετε σημαντικά ελαττώματα με πράγματα όπως η σύνθεση στην ανάρτηση. Πρέπει ακόμα να εργαστείτε σκληρά στην τοποθεσία για να βεβαιωθείτε ότι θα λάβετε τις λήψεις που θέλετε.