Πώς να μεταφέρετε μια άδεια χρήσης των Windows 10 σε άλλον υπολογιστή

Εάν έχετε δημιουργήσει ποτέ έναν υπολογιστή και αγοράσατε μια άδεια χρήσης Windows, πιθανότατα δεν θέλετε να αγοράσετε άλλη άδεια για την επόμενη. Με την εντολή slmgr, μπορείτε να απενεργοποιήσετε τον παλιό σας υπολογιστή και στη συνέχεια να ενεργοποιήσετε έναν νέο.

Απενεργοποιήστε έναν παλιό υπολογιστή αντί να αγοράσετε μια νέα άδεια

Οι άδειες χρήσης των Windows είναι ακριβές. Στα $100 έως $200, ένα επίσημο κλειδί προϊόντος από τη Microsoft κοστίζει περίπου το ίδιο με μια μονάδα SSD 1 TB, 16 GB μνήμης RAM ή μια μητρική πλακέτα. Και δεν είναι καλή ιδέα να αγοράζετε φθηνά κλειδιά από πρόχειρες ιστοσελίδες. Επομένως, το να πληρώσετε για άλλη άδεια όταν θέλετε να παροπλίσετε έναν παλιό υπολογιστή προς όφελος ενός νέου δεν είναι καλή επιλογή. Τα καλά νέα είναι ότι είναι δυνατό να απενεργοποιήσετε έναν υπολογιστή που δεν σκοπεύετε πλέον να χρησιμοποιείτε και στη συνέχεια να μεταφέρετε αυτήν την άδεια σε έναν νέο υπολογιστή.

Η εντολή slmgr το καθιστά αυτό αρκετά απλό, αλλά θα θελήσετε να έχετε υπόψη μερικούς περιορισμούς. Αυτό δεν θα λειτουργήσει για τα κλειδιά OEM, τα οποία είναι κλειδιά που συνοδεύουν έναν υπολογιστή που αγοράσατε από ένα κατάστημα. Οι κατασκευαστές ενσωματώνουν αυτά τα κλειδιά στο υλικό από το οποίο προέρχονται και η μεταφορά τους σε νέες συσκευές δεν θα λειτουργήσει. Και ενώ το slmgr μπορεί να απενεργοποιήσει οποιοδήποτε κλειδί λιανικής (ένα κλειδί που αγοράσατε ξεχωριστά), θα ενεργοποιήσει μόνο ένα κλειδί που ταιριάζει με το εγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα.

  Πώς να απενεργοποιήσετε το Bluetooth στα Windows 10 (Απενεργοποίηση Bluetooth)

Τα πλήκτρα των Windows 7 και 8 θα εξακολουθούν να ενεργοποιούν τα Windows 10, αλλά μόνο μέσω της τυπικής διαδικασίας ενεργοποίησης και όχι μέσω του slmgr . Εάν εισαγάγετε ένα κλειδί “Pro” σε μια εγκατάσταση “Home”, θα αποτύχει και αυτό με το slmgr. Για να διατηρήσετε τα πράγματα όσο το δυνατόν πιο απλά, μεταφέρετε ένα κλειδί Windows 10 Home σε μια συσκευή Windows 10 Home και ένα κλειδί Windows 10 Pro σε μια συσκευή Windows 10 Pro. Διαφορετικά, θα πρέπει να κάνετε κάποια επιπλέον βήματα.

Πώς να απενεργοποιήσετε τον παλιό σας υπολογιστή

Πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε αποθηκεύσει κάπου το κλειδί των Windows. Εάν έχετε κουτί προϊόντος ή ψηφιακή απόδειξη, πάρτε το από εκεί. Διαφορετικά, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ανακτήσετε το κλειδί προϊόντος από τον παλιό σας υπολογιστή, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης Producey της Nirsoft.

Για να απενεργοποιήσετε τον παλιό σας υπολογιστή, θα χρειαστεί να ανοίξετε μια ανυψωμένη γραμμή εντολών. Δεν αρκεί να έχετε λογαριασμό διαχειριστή. Θα χρειαστεί να κάνετε κλικ στο κουμπί έναρξης και να πληκτρολογήσετε “cmd” (χωρίς εισαγωγικά) στο πλαίσιο αναζήτησης. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή “Εκτέλεση ως διαχειριστής” στα δεξιά.

  Πώς να διορθώσετε το iPhone που δεν εμφανίζεται στην Εξερεύνηση αρχείων στα Windows

Στη γραμμή εντολών που εμφανίζεται, εκτελέστε την ακόλουθη εντολή και, στη συνέχεια, επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας:

slmgr.vbs /upk

Εάν σκοπεύετε να πουλήσετε το μηχάνημα ή να το παραχωρήσετε, ίσως θελήσετε να διαγράψετε το κλειδί και από το μητρώο. Δεν είναι απολύτως απαραίτητο να απενεργοποιήσετε, αλλά είναι καλή ιδέα να προστατεύσετε το κλειδί σας.

Πληκτρολογήστε τα ακόλουθα στη γραμμή εντολών:

slmgr.vbs /cpky

Εάν οι εντολές επιτύχουν, ο παλιός υπολογιστής σας θα απενεργοποιηθεί. Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε τα Windows, αλλά δεν θα αντιμετωπίζονται ως γνήσιο αντίγραφο των Windows και ορισμένες λειτουργίες δεν θα λειτουργούν, όπως η εξατομίκευση της επιφάνειας εργασίας. Θα είστε στην ίδια κατάσταση με την εγκατάσταση των Windows χωρίς κλειδί προϊόντος. Εάν θέλετε να ενεργοποιήσετε τα Windows, μπορείτε να αγοράσετε ένα νέο κλειδί και να το εισαγάγετε ή να αγοράσετε ένα από το Windows Store.

Πώς να ενεργοποιήσετε έναν νέο υπολογιστή

Για να ενεργοποιήσετε χρησιμοποιώντας το slmgr, ανοίξτε μια ανυψωμένη γραμμή εντολών και εκτελέστε την ακόλουθη εντολή:

slmgr.vbs /ipk #####-#####-#####-#####-#####

Απλώς αντικαταστήστε το #####-#####-#####-#####-##### με το κλειδί σας.

  Πώς να ασφαλίσετε τον υπολογιστή σας με Windows 7 το 2020

Εάν προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε ένα κλειδί που δεν έχει απενεργοποιηθεί ακόμη από προηγούμενο υπολογιστή, μπορεί να φαίνεται ότι λειτουργεί αρχικά. Αλλά τελικά η ενεργοποίηση θα αποτύχει και θα λάβετε ειδοποιήσεις “μη αυθεντικές” και “ανανεώστε τον υπολογιστή σας”.

Και πάλι, αυτό θα λειτουργήσει μόνο εάν το κλειδί ταιριάζει ακριβώς με το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείτε. Εάν διαθέτετε κλειδί Windows 10 Pro, αλλά έχετε εγκαταστήσει τα Windows 10 Home, θα αντιμετωπίσετε απλώς ένα σφάλμα σχετικά με τα μη βασικά Windows.

Και αν προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε ένα κλειδί προηγούμενης έκδοσης, όπως τα Windows 7 ή 10, θα λάβετε ένα σφάλμα μη έγκυρου κλειδιού.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να ανοίξετε τις ρυθμίσεις, να κάνετε κλικ στην επιλογή “Ενεργοποίηση των Windows” και, στη συνέχεια, να εισαγάγετε το κλειδί σας με μη αυτόματο τρόπο.

Σημειώστε ότι εάν χρησιμοποιείτε κλειδί Pro και για να ενεργοποιήσετε ένα εγκατεστημένο αντίγραφο των Windows 10 Home, η χρήση αυτής της μεθόδου θα αναβαθμιστεί αυτόματα σε Pro.

Λάβετε υπόψη ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα κλειδιά των Windows μόνο με μία εγκατάσταση τη φορά και να προγραμματίσετε εκ των προτέρων. Εάν θέλετε να διατηρήσετε το παλιό σας μηχάνημα καθώς κατασκευάζετε νέο, θα χρειαστείτε μια δεύτερη άδεια χρήσης των Windows. Αλλά αν το σχέδιο είναι να παροπλιστεί, τότε εξοικονομήστε χρήματα και μεταφέρετε την υπάρχουσα άδεια χρήσης.