Τι είναι το Patch Tuesday για Windows και πότε είναι;

Το “Patch Tuesday” της Microsoft πραγματοποιείται τη δεύτερη Τρίτη κάθε μήνα. Αυτή είναι η μέρα που, όπως η ρολόι, η Microsoft κυκλοφορεί μεγάλα πακέτα ενημερώσεων για τα Windows 10, Windows 7, Microsoft Office και το άλλο λογισμικό της.

Τι είναι το Patch της Microsoft Τρίτη;

Μερικές φορές ονομάζεται “Ενημέρωση Τρίτη”, το Patch Tuesday είναι ένας ανεπίσημος όρος για την ημέρα κατά την οποία η Microsoft κυκλοφορεί πακέτα ενημερώσεων για το λειτουργικό σύστημα Windows και άλλες εφαρμογές λογισμικού της Microsoft, συμπεριλαμβανομένου του Microsoft Office.

Καθώς η Microsoft διορθώνει τις ευπάθειες ασφαλείας, δεν κυκλοφορεί αμέσως αυτές τις ενημερώσεις κώδικα. Αντίθετα, η εταιρεία συγκεντρώνει αυτές τις διορθώσεις σε μια μεγαλύτερη ενημέρωση, η οποία κυκλοφορεί την Τρίτη Patch.

Η Microsoft το κάνει αυτό για να κάνει τη διαδικασία ενημέρωσης όσο το δυνατόν πιο προβλέψιμη για τους διαχειριστές. Οι επαγγελματίες πληροφορικής γνωρίζουν ότι οι ενημερώσεις κώδικα θα φτάνουν τη δεύτερη Τρίτη κάθε μήνα και μπορούν να κάνουν σχέδια για τη δοκιμή ή την εγκατάσταση τους. Θα πρέπει να είναι ευκολότερο από τη συνεχή εφαρμογή μικρότερων ενημερώσεων κώδικα και πιο προβλέψιμο από τεράστιες ενημερώσεις κώδικα που φτάνουν σε μια τυχαία ημέρα του μήνα.

  Πώς να συμμετάσχετε σε μια ομάδα στο Microsoft Teams

Πότε είναι το Patch Tuesday;

Το Patch Tuesday εμφανίζεται τη δεύτερη Τρίτη κάθε μήνα. Πιο συγκεκριμένα, εμφανίζεται τη δεύτερη Τρίτη κάθε μήνα στη Βόρεια Αμερική.

Η Microsoft δεν έχει εγγυημένο χρόνο για την κυκλοφορία αυτών των ενημερώσεων κώδικα και των ενημερωτικών δελτίων της Microsoft σχετικά με αυτές. Αυτές οι ενημερώσεις γενικά φτάνουν γύρω 10 π.μ. Τυπική ώρα Ειρηνικού, αλλά ενδέχεται να κυκλοφορήσουν αργότερα μέσα στην ημέρα.

Τα Windows 10 ελέγχουν για ενημερώσεις περίπου μία φορά την ημέρα. Ο μέσος υπολογιστής με Windows θα πρέπει να πραγματοποιεί αυτόματη λήψη αυτών των ενημερώσεων μέσω του Windows Update έως την Τετάρτη το απόγευμα, εάν είναι ενεργοποιημένος και συνδεδεμένος στο Διαδίκτυο. Φυσικά, οι διαχειριστές μπορούν να επιλέξουν να καθυστερήσουν και να δοκιμάσουν αυτές τις ενημερώσεις πριν τις αναπτύξουν σε υπολογιστές των οργανισμών τους.

Οι ενημερώσεις δεν κυκλοφορούν μόνο τις Τρίτες

Όπως ίσως έχετε παρατηρήσει, το Patch Tuesday δεν είναι η μόνη ημερομηνία άφιξης ενημερώσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η Microsoft θα εκδίδει ενημερώσεις “εκτός ζώνης” για ιδιαίτερα κρίσιμα ελαττώματα ασφαλείας, ειδικά για εκείνα που χρησιμοποιούνται στη φύση.

  Πώς να δείτε την ταχύτητα σύνδεσης hotspot στα Windows 10

Ωστόσο, εάν μια τρύπα ασφαλείας δεν γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης στη φύση και είναι εντάξει να περιμένετε μερικές εβδομάδες, η Microsoft θα περιμένει την ενημέρωση κώδικα Τρίτη για την έκδοση αυτής της ενημέρωσης.

Ακόμα κι αν λάβετε μία ή περισσότερες μικρότερες ενημερώσεις κώδικα σε ένα μήνα, υπάρχει πάντα μεγαλύτερη ενημέρωση την Τρίτη Patch. Περιέχει όλες τις ενημερώσεις που δεν χρειάστηκε να γίνουν βιαστικά.

Το Patch Tuesday είναι για ενημερώσεις “Β”.

Στη γλώσσα ενημέρωσης της Microsoft, οι ενημερώσεις του Patch Tuesday ονομάζονται ενημερώσεις “B” επειδή κυκλοφορούν τη δεύτερη εβδομάδα κάθε μήνα.

Η Microsoft εκδίδει επίσης προαιρετικά πακέτα ενημερώσεων την τρίτη ή την τέταρτη εβδομάδα του μήνα. Είναι γνωστές ως ενημερώσεις “C” και “D”. Αυτές περιλαμβάνουν διορθώσεις σφαλμάτων και βελτιώσεις για προβλήματα που δεν είναι κενά ασφαλείας. Αφού δοκιμαστούν αυτές οι ενημερώσεις, οι διορθώσεις τους θα μπουν στην ενημέρωση B του επόμενου μήνα την Τρίτη Patch.

Αυτές οι ενημερώσεις C και D εμφανίζονται πλέον ως “προαιρετικές ενημερώσεις” στο Windows Update στα Windows 10.

Το Patch Tuesday δεν είναι μόνο για τη Microsoft

Άλλες εταιρείες επέλεξαν να συμμετάσχουν στο Patch Tuesday για να διευκολύνουν τους διαχειριστές συστημάτων να ενημερώσουν τα συστήματά τους με ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας.

  Πώς να αντιστοιχίσετε ξανά οποιοδήποτε ελεγκτή σε πλήκτρα πληκτρολογίου σε Windows και MacOS

Για παράδειγμα, η Adobe κυκλοφορεί επίσης ενημερώσεις ασφαλείας για το λογισμικό της, όπως το plug-in του προγράμματος περιήγησης Adobe Flash Player και το πρόγραμμα προβολής PDF του Acrobat Reader στο Patch Tuesday της Microsoft.

Το Patch Tuesday δεν είναι για τις μεγάλες ενημερώσεις των Windows 10

Η Microsoft κυκλοφορεί τώρα μεγάλες ενημερώσεις στα Windows 10 μία φορά κάθε έξι μήνες. Για παράδειγμα, η τελευταία μεγάλη ενημέρωση των Windows 10 ήταν η ενημέρωση Μαΐου 2019 και είχε προηγηθεί η ενημέρωση Οκτωβρίου 2018.

Αυτές οι ενημερώσεις δεν κυκλοφορούν την Τρίτη Patch. Κυκλοφορούν οποιαδήποτε μέρα η Microsoft αποφασίσει να τα κυκλοφορήσει.

Ακόμη και μετά την επίσημη κυκλοφορία κάθε σημαντικής ενημέρωσης, η διαδικασία διάθεσης είναι αργή. Μεγάλες ενημερώσεις όπως αυτές ενδέχεται να μην εγκατασταθούν αυτόματα στον υπολογιστή σας παρά μόνο μήνες αργότερα, καθώς η Microsoft χρησιμοποιεί πλέον τεχνητή νοημοσύνη για να προσδιορίσει πότε είναι βέβαιο ότι η ενημερωμένη έκδοση είναι ασφαλής για εγκατάσταση για τον συνδυασμό υλικού και λογισμικού. Μπορείτε ακόμα να επιλέξετε να παραλείψετε την αναμονή και να τα εγκαταστήσετε αμέσως, αλλά η Microsoft λέει ότι έχετε καλύτερες πιθανότητες για μια καλή εμπειρία εάν αποφασίσετε να περιμένετε.

Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από τις ενημερώσεις του Patch Tuesday, οι οποίες δεν περιέχουν νέες δυνατότητες. Περιέχουν σημαντικές ενημερώσεις ασφαλείας και διορθώσεις σφαλμάτων που έχουν ήδη δοκιμαστεί. Από προεπιλογή, εγκαθίστανται αυτόματα για όλους τους χρήστες των Windows το συντομότερο δυνατό.

Μπορείτε να δείτε πληροφορίες σχετικά με τις ενημερώσεις των Windows 10 στη Microsoft Σελίδα Ιστορικού ενημερώσεων των Windows 10.