Τι είναι το IoMT; Πώς επωφελείται ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης από αυτό;

Η χρήση του IoT εξαπλώνεται σε διάφορους τομείς. Ένας από τους πιο δημοφιλείς τομείς είναι η υγειονομική περίθαλψη, η οποία ονομάζεται IoMT.

Η καινοτομία στον κλάδο της MedTech επηρεάζει την ανάπτυξη διασυνδεδεμένων και έξυπνων ιατρικών συσκευών. Αυτές οι συσκευές μπορούν να συλλέγουν κρίσιμα και σταθερά δεδομένα υγείας και να μοιράζονται τα συσσωρευμένα δεδομένα με το ιατρικό προσωπικό για καλύτερη διάγνωση.

Ολόκληρο το οικοσύστημα IoT του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είναι το IoMT. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πώς επηρεάζει τη ζωή μας, πώς μπορούν να το εφαρμόσουν οι οργανισμοί, μαζί με τις προκλήσεις που θέτει.

Πίνακας περιεχομένων

Τι είναι το IoMT;

Το IoMT σημαίνει Internet of Medical Things, το οποίο είναι βασικά ένα υποσύνολο του Internet of Things (IoT). Αναφέρεται στο δίκτυο των συνδεδεμένων ιατρικών συσκευών και εφαρμογών που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή δεδομένων ασθενών με παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.

Το IoMT περιλαμβάνει επίσης συσκευές που χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία μεταξύ ασθενών και γιατρών. Αποτελείται από διασυνδεδεμένες συσκευές, υποδομή υλικού, ιατρικές εφαρμογές και αναλύσεις δεδομένων.

Γνωστό και ως υγειονομική περίθαλψη IoT, αυτό το πλαίσιο χρησιμοποιεί αυτοματισμό, αισθητήρες και νοημοσύνη που βασίζεται σε μηχανήματα για την παρακολούθηση και τις διαδικασίες ρουτίνας της υγειονομικής περίθαλψης. Προσφέρει επίσης χρήσιμες πληροφορίες για τα ιατρικά δεδομένα και, ως εκ τούτου, εξουσιοδοτεί τους επαγγελματίες υγείας για βελτιωμένη διάγνωση και θεραπεία.

Σημασία του IoMT στη Βιομηχανία Υγείας

Βελτιωμένη εμπειρία ασθενών

Οι ασθενείς που ασχολούνται με ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που χρησιμοποιεί IoMT απολαμβάνουν μια ανώτερη εμπειρία. Οι έξυπνες ιατρικές συσκευές συλλέγουν πολύτιμα δεδομένα ασθενών ώστε οι γιατροί να διαγνώσουν προβλήματα υγείας με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Λήψη αποφάσεων βάσει δεδομένων

Το IoMT προσφέρει παρακολούθηση ασθενών σε πραγματικό χρόνο και υπενθυμίσεις φαρμάκων για τη διαχείριση πολύπλοκων ασθενειών. Χρησιμοποιώντας τον συνεπή και μεγάλο όγκο δεδομένων, οι γιατροί και το ιατρικό προσωπικό μπορούν να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις.

Ευφυείς Ιατρικές Συσκευές

Το IoMT παρουσίασε διάφορες έξυπνες ιατρικές συσκευές για την παρακολούθηση των συνθηκών υγείας, όπως έξυπνα ρολόγια και κουτιά χαπιών. Ειδικά οι λύσεις κινητικότητας υγειονομικής περίθαλψης που βασίζονται στο σπίτι μπορούν να βοηθήσουν στην ακριβή διάγνωση ασθενών με αναπηρία.

  Πώς να χωρίσετε την οθόνη στο iPhone

Μείωση κόστους

Μέσω συνδεδεμένων ιατρικών συσκευών, το IoMT μειώνει την ανάγκη για συχνές επισκέψεις στα νοσοκομεία. Οδηγεί σε λιγότερες παραμονές στο νοσοκομείο και λιγότερα ιατρικά έξοδα.

Αποτελεσματικές Διαδικασίες

Το IoMT έχει τη δυνατότητα να κάνει αποτελεσματικές διάφορες πτυχές του ιατρικού τομέα. Εκτός από τη διασφάλιση της ασφάλειας των δεδομένων ασθενών, επιτρέπει επίσης σε άλλους να λαμβάνουν καλύτερες διοικητικές αποφάσεις με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα.

24/7 Ιατρική Βοήθεια

Οι συσκευές IoMT συλλέγουν ζωτικά δεδομένα για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων της αρτηριακής πίεσης, του παλμού, των επιπέδων οξυγόνου και των επιπέδων γλυκόζης. Τα δεδομένα μπορούν να αποθηκευτούν στο cloud στο οποίο μπορούν να έχουν πρόσβαση οι γιατροί από οποιαδήποτε παγκόσμια τοποθεσία χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή. Έτσι, εξασφαλίζει ιατρική συμβουλή και βοήθεια στους ασθενείς οποτεδήποτε και οπουδήποτε.

Συσκευές IoMT

Φορητές συσκευές

Προσωπικά wearables όπως smartwatches, fitness trackers και άλλοι αισθητήρες αποτελούν μέρος του IoMT. Αυτές οι συσκευές παρακολουθούν τον καρδιακό ρυθμό, τα επίπεδα δραστηριότητας, τις χρησιμοποιούμενες θερμίδες, τις συνήθειες ύπνου κ.λπ. Υπάρχουν επίσης wearables κλινικού επιπέδου, που ελέγχονται από ιατρό, που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση του πόνου και άλλων προβλημάτων υγείας.

Συσκευές απομακρυσμένης παρακολούθησης ασθενών

Οι συσκευές αυτές τοποθετούνται συνήθως στα σπίτια ασθενών που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις. Έτσι, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να παρακολουθούν εξ αποστάσεως την κατάσταση της υγείας των ασθενών από απόσταση. Παραδείγματα συσκευών RPM είναι οι οθόνες BP, τα παλμικά οξύμετρα, οι μετρητές γλυκόζης και οι οθόνες ΗΚΓ.

Ενδονοσοκομειακές Συσκευές

Πολλές συσκευές IoMT χρησιμοποιούνται σε νοσοκομεία, όπως μηχανήματα μαγνητικής τομογραφίας. Ορισμένα από αυτά χρησιμοποιούνται επίσης για την παρακολούθηση του αποθέματος και άλλων περιουσιακών στοιχείων του νοσοκομείου.

Εφαρμογές IoMT

#1. Παρακολούθηση και Διαχείριση ασθενών

Το IoMT χρησιμοποιείται κυρίως για την παρακολούθηση και τη διαχείριση ασθενών. Οι συσκευές μπορούν να παρέχουν ειδοποιήσεις και ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, ώστε να μπορούν να παρεμβαίνουν όποτε χρειαστεί. Επιπλέον, μπορεί να συλλέξει μεγάλο όγκο δεδομένων ασθενών και να τα αναλύσει χρησιμοποιώντας τεχνολογία AI και ML για εξατομικευμένη φροντίδα.

#2. Εξ αποστάσεως φροντίδα ασθενών

Μια άλλη εφαρμογή του IoMT παρατηρείται στην απομακρυσμένη παρακολούθηση των συνθηκών υγείας του ασθενούς. Η συνεχής παρακολούθηση των ζωτικών παραμέτρων υγείας και η ιατρική συμμόρφωση βοηθούν στον έγκαιρο εντοπισμό προβλημάτων υγείας. Μειώνει τις επανεισαγωγές στο νοσοκομείο και βελτιώνει τα αποτελέσματα των ασθενών.

#3. Αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων

Με το IoMT, η διαχείριση χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και το άσθμα γίνεται ευκολότερη. Οι συνδεδεμένες συσκευές μπορούν να παρακολουθούν συνεχώς τις συνήθειες του τρόπου ζωής και τη συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή του ασθενούς. Έτσι, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να παρακολουθούν εξ αποστάσεως την πρόοδό τους, να προσφέρουν εξατομικευμένες συστάσεις και να παρεμβαίνουν την κατάλληλη στιγμή.

#4. Διαχείριση Φαρμάκων

Το IoMT είναι επίσης ικανό να αντιμετωπίσει μια κοινή πρόκληση υγειονομικής περίθαλψης που ονομάζεται διαχείριση φαρμάκων. Μπορεί να υπενθυμίσει στους ασθενείς να παίρνουν τα φάρμακά τους στις προβλεπόμενες ώρες. Επίσης, οι συσκευές IoMT μπορούν επίσης να στέλνουν ειδοποιήσεις σε παρόχους υγειονομικής περίθαλψης ή φροντιστές εάν παραληφθεί μια δόση.

  Ο Bill Gates View AI ChatGPT και Snap Inc βρίσκεται σε εξαγορά

Οφέλη του IoMT

Συνεχής Παρακολούθηση Ασθενούς

Χρησιμοποιώντας το IoMT, είναι δυνατή η παρακολούθηση της υγείας ενός ασθενούς όλο το εικοσιτετράωρο. Αυτό είναι ιδανικό για ασθενείς με χρόνια νόσο ή ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία στο σπίτι.

Προσιτότητα

Το IoMT εξασφαλίζει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας για περισσότερους ασθενείς. Με τη βοήθειά του, οι ασθενείς μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας ακόμη και μέσω μιας εφαρμογής τηλευγείας.

Ακρίβεια

Οι συσκευές IoMT συλλέγουν περισσότερα δεδομένα υγείας για να παρέχουν πιο ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες υγείας. Είναι καλύτερο από τα δεδομένα που συλλέγονται σε μία επίσκεψη σε γιατρό για ακριβή διάγνωση.

Αποδοτική

Το IoMT μπορεί να μειώσει το κόστος υγειονομικής περίθαλψης ελαχιστοποιώντας τη νοσηλεία και αποφεύγοντας τις περιττές ιατρικές διαδικασίες. Υποστηρίζει απομακρυσμένη παρακολούθηση που αποτρέπει τις ιατρικές επισκέψεις σε πολλές περιπτώσεις.

Εξατομικευμένη Υγεία

Το IoMT βοηθά επίσης στην παροχή εξατομικευμένης υγειονομικής περίθαλψης σε μεμονωμένους ασθενείς. Τα δεδομένα υγείας που συλλέγονται μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εξατομικευμένα σχέδια θεραπείας σύμφωνα με τις πληροφορίες για τα προφίλ υγείας των ασθενών.

Βελτιωμένη εμπειρία ασθενών

Οι συσκευές IoMT επιτρέπουν στους ασθενείς να αυτοεξυπηρετούν την παρακολούθηση της υγείας τους και να ελαχιστοποιούν την ανάγκη για προσωπικές επισκέψεις. Έτσι, οι ασθενείς αποκτούν βελτιωμένη εμπειρία όσον αφορά τη χρήση ιατρικών υπηρεσιών.

Έρευνα και Καινοτομία

Τα δεδομένα του IoMT μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για έρευνα και καινοτομία. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα, οι ερευνητές μπορούν να αναπτύξουν ιατρικές συσκευές, νέες θεραπείες και στρατηγικές υγειονομικής περίθαλψης.

Προκλήσεις του IoMT

  • Η εφαρμογή του IoMT με το υπάρχον σύστημά σας και η εκπαίδευση των εμπλεκόμενων ατόμων για τη διαχείριση των συσκευών είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του IoMT.
  • Η διασφάλιση της διαλειτουργικότητας και η συμμόρφωση με τα πρότυπα και τους κανονισμούς του κλάδου περιπλέκουν επίσης την υλοποίηση της υποδομής IoMT.
  • Η ασφαλής αποθήκευση και μεταφορά δεδομένων συχνά παρεμποδίζεται λόγω παραβιάσεων δεδομένων και προσπαθειών κλοπής δεδομένων.
  • Η διασφάλιση ότι οι ασθενείς και οι φροντιστές μπορούν εύκολα να χρησιμοποιήσουν τις συσκευές είναι μια πρόκληση.
  • Το αρχικό κόστος της τεχνολογίας IoMT είναι υψηλό και συνήθως χρειάζεται χρόνος για να προσφέρει θετική απόδοση επένδυσης (ROI).
  • Η ιδιοκτησία των δεδομένων που δημιουργούνται και συλλέγονται από αυτές τις συσκευές είναι ένα περίπλοκο θέμα. Στον κύκλο ζωής του, τα δεδομένα διαχειρίζονται ο ασθενής, ο φροντιστής, ο πάροχος λογισμικού και άλλο προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης.
  • Η ταξινόμηση ιατρικών δεδομένων από μη ιατρικά δεδομένα που συλλέγονται με χρήση των συσκευών IoMT είναι επίσης δύσκολη.

Πώς να εφαρμόσετε το IoMT

Καθορισμός στόχων με εκτίμηση αναγκών

Οι οργανισμοί πρέπει να ξεκινήσουν προσδιορίζοντας τους συγκεκριμένους στόχους και στόχους που θέλουν να επιτύχουν με την εφαρμογή του IoMT. Θα πρέπει να αξιολογήσουν την υπάρχουσα υποδομή, συστήματα και ροές εργασιών του οργανισμού για να εντοπίσουν τομείς που μπορούν να ωφεληθούν από το IoMT. Επίσης, εξετάστε παράγοντες όπως συσκευές, επιλογές συνδεσιμότητας, ασφάλεια δεδομένων και απαιτήσεις συμμόρφωσης με τους κανονισμούς.

  Είναι τα AirPods ή τα AirPods Pro σας αδιάβροχα;

Επιλέξτε Κατάλληλες Συσκευές

Μάθετε ποιες ιατρικές συσκευές και αισθητήρες ευθυγραμμίζονται με τους στόχους σας και επιλέξτε ανάλογα. Οι προτιμώμενες συσκευές θα πρέπει να έχουν τις απαραίτητες δυνατότητες συλλογής δεδομένων και επικοινωνίας, να διαθέτουν δυνατότητα διαλειτουργικότητας και να συμμορφώνονται με τα σχετικά πρότυπα.

Δημιουργία Συνδεσιμότητας

Σε αυτό το στάδιο, οι οργανισμοί πρέπει να επιλέξουν μια αξιόπιστη και ασφαλή δικτυακή υποδομή για τη μετάδοση δεδομένων και τη σύνδεση μεταξύ συσκευών και συστημάτων. Μετά από αυτό, πρέπει να δημιουργήσουν ένα αποκλειστικό δίκτυο ή να χρησιμοποιήσουν υπάρχοντα Wi-Fi ή δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Ενοποίηση και Διαχείριση Δεδομένων

Για τη συλλογή και τη διαχείριση δεδομένων συσκευών IoMT, οι οργανισμοί μπορούν είτε να αναζητήσουν ένα σύστημα πληροφοριών υγείας είτε μια πλατφόρμα που βασίζεται σε σύννεφο που μπορεί να χειριστεί με ασφάλεια μεγάλους όγκους δεδομένων. Το σύστημα θα πρέπει επίσης να ενσωματώνεται απρόσκοπτα στις υπάρχουσες ροές εργασίας και διαδικασίες.

Εφαρμόστε μέτρα ασφαλείας δεδομένων

Οι οργανισμοί θα πρέπει επίσης να εφαρμόζουν ισχυρά μέτρα για την ασφάλεια των δεδομένων για την προστασία των δεδομένων ασθενών και να συμμορφώνονται με κανονιστικές απαιτήσεις όπως το HIPAA. Θα πρέπει να περιλαμβάνει κρυπτογράφηση δεδομένων, ελέγχους πρόσβασης, πρωτόκολλα ελέγχου ταυτότητας και τακτικούς ελέγχους ασφαλείας για την προστασία ευαίσθητων δεδομένων.

Εκτέλεση Πιλοτικού Έργου για Αξιολόγηση

Ενώ όλα τα άλλα είναι έτοιμα, ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε το σύστημα IoMT σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον με μια πιλοτική εφαρμογή μικρής κλίμακας. Μετά από αυτό, βελτιώστε και κλιμακώστε την υλοποίηση χρησιμοποιώντας σχόλια χρηστών και αξιολόγηση απόδοσης.

Συνεχής παρακολούθηση

Η επιτυχής υλοποίηση δεν τελειώνει εδώ. Οι οργανισμοί πρέπει να παρακολουθούν συνεχώς την απόδοση και να βελτιστοποιούν τις διαδικασίες σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εξελίξεις και βέλτιστες πρακτικές.

Το μέλλον του IoMT στον Τομέα Υγείας

Μέχρι τώρα, αυτό που έχουμε δει για το IoMT είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Αυτός ο ταχέως εξελισσόμενος τομέας έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Όπως όλοι γνωρίζουμε, η πανδημία COVID-19 επιτάχυνε τη χρήση του IoMT τα τελευταία χρόνια, η οποία αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.

Το 2022, το IoT στο μέγεθος της αγοράς υγειονομικής περίθαλψης έφτασε τα 277,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Μέχρι το 2028, το μέγεθος της αγοράς αναμένεται να φτάσει τα 687,5 δισεκατομμύρια δολάρια, με ρυθμό ανάπτυξης 16,4%. Θα υπάρξουν αναβαθμίσεις στην τεχνολογία και περισσότερες συσκευές θα ενταχθούν στα δίκτυα IoMT. Εκτός από προηγμένες συσκευές αισθητήρων που μπορούν να παρέχουν καλύτερα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, η τεχνολογία ανάλυσης δεδομένων που βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη και ML θα βελτιώσει την προγνωστική υγειονομική περίθαλψη.

Τα δεδομένα υγειονομικής περίθαλψης που δημιουργούνται από το IoMT θα ανοίξουν πόρτες σε βελτιωμένη έρευνα και νέες επιλογές θεραπείας. Το IoMT όχι μόνο θα εξορθολογίσει την ιατρική διαχείριση αλλά θα διευκολύνει επίσης την καλύτερη συνεργασία μεταξύ των ιδρυμάτων υγειονομικής περίθαλψης.

συμπέρασμα

Ο κόσμος έχει αρχίσει να βλέπει τη χρήση του IoT στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, κάτι που έχει κάνει σίγουρα τη ζωή πιο εύκολη για τους ασθενείς και τους γιατρούς. Το IoMT έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει και η τεχνολογική καινοτομία θα βοηθήσει πολύ για να το κάνει προσβάσιμο σε όλους.

Ίσως σας ενδιαφέρει να διαβάσετε σχετικά με το λογισμικό ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για γιατρούς και τις λύσεις CRM υγειονομικής περίθαλψης για νοσοκομεία.