Τι είναι το “Hot Take” και από πού προήλθε η φράση;

Οι καυτές λήψεις είναι παντού στο διαδίκτυο. Πιθανότατα έχετε δει τη φράση «hot take», αλλά τι ακριβώς σημαίνει; Από πού προήλθε και πώς το χρησιμοποιείτε;

Μια καυτή λήψη είναι μια αμφιλεγόμενη γνώμη

Μια καυτή άποψη είναι μια άποψη που δεν είναι δημοφιλής σε σημείο διαμάχης. Στην πραγματικότητα, πολλές καυτές λήψεις δημοσιεύονται, δημοσιεύονται ή λέγονται δυνατά μόνο και μόνο λόγω της αμφιλεγόμενης γεύσης τους.

Στο διαδίκτυο (και περιστασιακά στην πραγματική ζωή), οι σκόπιμες καυτές λήψεις προηγούνται από μια αναγνώριση ότι η λήψη είναι, στην πραγματικότητα, καυτή. Για παράδειγμα, εσείς ή ένας φίλος σας μπορεί να δημοσιεύσετε “hot take: τα σκυλιά πρέπει να είναι παράνομα”.

Είναι πολύ σαν να λες «κατά τη γνώμη μου» προτού πεις πραγματικά τη γνώμη σου. Το να πείτε “hot take” δίνει στους ανθρώπους χώρο να εξετάσουν προσεκτικά ή να αγνοήσουν αυτό που λέτε, ή μπορεί να πλαισιώσει αυτό που λέτε ως αστείο.

Φυσικά, οι περισσότεροι άνθρωποι βάζουν ζεστά πιάτα εκεί έξω χωρίς να λένε τις λέξεις «hot take». Αυτό μπορεί να γίνει επίτηδες, όπως όταν ένας φίλος δημοσιεύει κάτι αμφιλεγόμενο στο Facebook μόνο και μόνο για το διάολο. Ή μπορεί να γίνει ακούσια, όπως όταν ένας φίλος πετάει μια γνώμη χωρίς να συνειδητοποιεί ότι είναι απληροφόρητη, αδαής ή απλώς ακατάλληλη για την κοινωνική ομάδα.

  Πώς να ελέγξετε τα FPS σε ένα παιχνίδι στα Windows 10

Οι άνθρωποι τείνουν να ανταποκρίνονται στις καυτές λήψεις με θυμό, σοκ ή δυσπιστία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μερικοί άνθρωποι δημοσιεύουν σκόπιμα καυτές φωτογραφίες στο Διαδίκτυο—θέλουν απλώς να αναστατώσουν τους άλλους. Αλλά οι άνθρωποι μαθαίνουν να ανταποκρίνονται στις καυτές λήψεις με φράσεις όπως “ουάου, αυτό είναι μια καυτή λήψη”. Αυτό μετατρέπει την αμφιλεγόμενη γνώμη σε κάτι λιγότερο απειλητικό, αν και μπορεί επίσης να μετατρέψει τις απόψεις των ανθρώπων σε θεάματα.

Το “Hot Take” είναι ένας νέος όρος, κάπως

Οι ειδήσεις εμφανίζονται σε πραγματικό χρόνο στο διαδίκτυο. Κοινοποιείται δωρεάν και διοχετεύεται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ως αποτέλεσμα, τα νεοσύστατα ειδησεογραφικά μέσα μπορούν να ανταγωνιστούν με καθιερωμένες εταιρείες και οι δημοσιογράφοι αναγκάζονται να εργάζονται πολύ γρήγορα.

Αυτές είναι οι συνθήκες που γέννησαν την «καυτή λήψη». Η λέξη έχει κάποια ασαφή ιστορία αθλητική γραφή, αλλά έγινε μπαλόνι σε ανάστημα το 2012 λόγω του Tebowing, του μιμιδίου όπου κατεβείτε στο ένα γόνατο να προσεύχομαι σαν τον Τιμ Τέμποου.

Το μιμίδιο Tebowing δημιουργήθηκε στο διαδίκτυο και πολλαπλασιάστηκε από τους λάτρεις των σπορ. Πριν καλυφθεί από το NFL και άλλα καθιερωμένα καταστήματα, τράβηξε πολλή προσοχή από μικρούς ιστότοπους όπως το BuzzFeed (που είναι τώρα ένας πολύ μεγάλος ιστότοπος).

  Πώς να διορθώσετε το "Παρακαλώ εισάγετε έναν δίσκο σε NEW VOLUME" στα Windows 10

Προφανώς, όλα αυτά τα ρεπορτάζ του Tebow ήταν πολύ προσοδοφόρα, επειδή οι δημοσιογράφοι δεν σταματούσαν να μιλούν για τον Tim Tebow. Αμφιλεγόμενα άρθρα τράβηξε πολλή προσοχή (καμία έκπληξη εκεί), αλλά υπήρξαν και κάποιες επιτυχίες σε επίπεδο ταμπλόιντ όπως “Το Μουσείο του Σεξ έδωσε στον Tim Tebow μια ισόβια ιδιότητα μέλους

Τα περισσότερα από αυτά τα ρεπορτάζ του Tebow δεν είχαν καμία σχέση με το ποδόσφαιρο (και τα πάντα με τα μιμίδια). Οι εδραιωμένοι δημοσιογράφοι δεν ασχολούνται πραγματικά με αυτό, γι’ αυτό άρχισαν να αναφέρονται σε αυτά τα άρθρα ως “καυτές λήψεις”. Η λέξη εξαπλώθηκε σε όλα τα άλλα είδη της δημοσιογραφίας και έγινε μια λέξη για «κάτι που νομίζω ότι είναι ανόητο» και όχι απαραίτητα για κάτι αμφιλεγόμενο ή μη δημοφιλές.

Με την πάροδο του χρόνου, η καυτή παρέμβαση μπήκε στη δημόσια λαϊκή γλώσσα — πιθανώς λόγω των δημοσιογράφων στο Twitter. Άρχισε να αναπτύσσει έναν συγκεκριμένο ορισμό (μια σοβαρά μη δημοφιλής γνώμη) και άρχισε να χρησιμοποιείται για να περιγράψει οποιαδήποτε άποψη, όχι μόνο τις απόψεις που εμφανίζονται σε άρθρα ειδήσεων.

  Δημιουργήστε Responsive Websites με το Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου SiteSupra

(Η έννοια της καυτής λήψης της εποχής Tebow εξακολουθεί να επιπλέει και χρησιμοποιείται από ορισμένους δημοσιογράφους για να επικρίνουν άρθρα που πιστεύουν ότι είναι ανενημέρωτα ή ανόητα. Λεξικά όπως Merriam Webster δώστε μεγάλη έμφαση σε αυτό το παλαιότερο νόημα.)

Πώς να καταλήξετε σε μια καυτή λήψη

Είναι εύκολο να κατακτήσετε την τέχνη των καυτών λήψεων: χρειάζεστε απλώς μερικές μη δημοφιλείς απόψεις (ή καλή αίσθηση του χιούμορ). Εάν μισείτε τη σαλάτα ζυμαρικών, για παράδειγμα, θα μπορούσατε να δημοσιεύσετε «η σαλάτα ζυμαρικών είναι σκουπίδια» στον λογαριασμό σας στο Facebook ή στο Twitter. Αυτή είναι μια σταθερή καυτή λήψη που θα μπορούσε να αφήσει τους ανθρώπους να βγάζουν αφρούς από το στόμα.

Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε τα πράγματα πιο ευχάριστα παρουσιάζοντας την ιδέα σας ως καυτή. Θα μπορούσατε να πείτε “hot take: το ράντσο είναι το χειρότερο καρύκευμα” ή “hot take: τα αθλητικά παπούτσια είναι άσχημα”. Αυτό επιτρέπει στους ανθρώπους να γνωρίζουν ότι προσπαθείτε απλώς να είστε αστείοι ή ότι προσπαθείτε να απορρίψετε τη γνώμη σας χωρίς να τσακωθείτε σοβαρά.

Μπορείτε επίσης να προβάλετε καυτές απόψεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή αυτοπροσώπως. Αν και ίσως είναι καλύτερο να αγνοήσετε εσκεμμένα αμφιλεγόμενες απόψεις (ειδικά στο διαδίκτυο), η αναφορά “αυτή είναι μια σοβαρή καυτή πρόταση” μπορεί να αφαιρέσει κάποιο από τα πλεονεκτήματα από μια συζήτηση. Είναι ένα σημάδι ότι αρνείστε να πάρετε το δόλωμα.