Τι είναι το Dropshipping και είναι απάτη;

Το Διαδίκτυο έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας του λιανικού εμπορίου χάρη σε εταιρείες όπως η Amazon και το eBay. Αν είστε στο Instagram ή στο Facebook, ωστόσο, πιθανότατα έχετε συναντήσει επίσης διαφημίσεις για σοκαριστικά φθηνά προϊόντα μπουτίκ από εταιρείες που δεν έχετε καν ακούσει ποτέ.

Οι πιθανότητες είναι ότι αυτές οι επωνυμίες δεν υπάρχουν εκτός μιας βιτρίνας Shopify. Απλώς μεταπωλούν κινεζικά προϊόντα χαμηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές. Καλώς ήρθατε στον θολό κόσμο των απατών dropshipping.

Το Dropshipping δεν είναι απάτη, αλλά οι απατεώνες χρησιμοποιούν το Dropshipping

Ένας έμπορος που χρησιμοποιεί dropshipping είναι απλώς ένας μεσάζων. Κάνετε μια παραγγελία σε αυτόν τον έμπορο, αλλά μια άλλη εταιρεία —κατασκευαστής, λιανοπωλητής ή χονδρέμπορος— σας αποστέλλει το προϊόν. Ο έμπορος παίρνει το κομμάτι του και δεν χρειάζεται ποτέ να χειριστεί το απόθεμα. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται ευρέως εδώ και δεκαετίες από τις περισσότερες νόμιμες επιχειρήσεις για να περιορίσουν την αποθήκευση αποθέματος σε πολλές τοποθεσίες και να στείλουν πράγματα στον πελάτη πιο γρήγορα.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτές τις μέρες το dropshipping χρησιμοποιείται συχνά ως μέρος ενός διαδικτυακού προγράμματος γρήγορου πλουτισμού. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένας ιστότοπος και κάποια διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μπορείτε να πουλάτε προϊόντα από το ηλεκτρονικό σας κατάστημα. Δεν χρειάζεται να διατηρείτε τίποτα σε απόθεμα ή να φτιάξετε τίποτα επειδή κάποιος άλλος κατασκευάζει, αποθηκεύει και αποστέλλει το πραγματικό προϊόν.

Ας υποθέσουμε ότι ένα εργοστάσιο στην Κίνα πουλά widget για 3 $ το καθένα. Ένας αποστολέας μπορεί να δημιουργήσει έναν ιστότοπο και μια καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαφημίζουν και πουλά αυτά τα εκπληκτικά, υψηλής ποιότητας widget για 15 $ το καθένα. Ο αποστολέας μπορεί να μην χειριστεί ποτέ το γραφικό στοιχείο η ίδια και να μην έχει ιδέα για την πραγματική τους ποιότητα.

  Πώς να προσαρμόσετε τις χειρονομίες ολίσθησης του Gmail

Κάθε φορά που φτάνει μια παραγγελία στον ιστότοπο, ο αποστολέας αγοράζει ένα widget $3 και ο κατασκευαστής στέλνει το προϊόν στον πελάτη. Το drop shipper τσεπώνει τα επιπλέον $12.

Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός

Οι περισσότεροι άνθρωποι συναντούν εμπόρους απάτης drop-shipping ενώ κάνουν εργασίες ρουτίνας, όπως η άσκοπη περιήγηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ανάμεσα στις φωτογραφίες του μωρού και στις σκόπιμα φτιαγμένες κουβέρτες φαγητού, εντοπίζουν μια διαφήμιση για τεχνολογία ή ρούχα επώνυμων διαμετρημάτων σε χαμηλή τιμή.

Σε αντίθεση με τις εύκολα εντοπισμένες διαφημίσεις που προσφέρουν ψεύτικα Ray-Bans, αυτή η διαφήμιση ισχυρίζεται ότι το προϊόν προέρχεται από μια ανεξάρτητη μπουτίκ. Εάν κάνετε κλικ σε αυτό, θα δείτε έναν ιστότοπο που φαίνεται επαγγελματικός. Μπορεί ακόμη και να υπάρχει ένα παρασκήνιο ή μια φωτογραφία του στούντιο σχεδιασμού όπου κατασκευάστηκε το προϊόν. Επίσης, πιθανότατα θα συνοδεύεται από πιστοποιητικό SSL για να προτείνει περαιτέρω νομιμότητα.

Έτσι, πληκτρολογείτε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας και περιμένετε. Και περίμενε. Τελικά, ένα πακέτο θα προσγειωθεί στο κατώφλι σας, εκτός από το ότι, αντί να προέρχεται από έναν οίκο μόδας του Λος Άντζελες, ήρθε κατευθείαν από την Κίνα.

Η απογοήτευση εμφανίζεται γρήγορα όταν συνειδητοποιείτε ότι το προϊόν δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις προσδοκίες σας. Το υλικό μπορεί να είναι όλο λάθος ή η ραφή μπορεί να είναι χαμηλής ποιότητας. Αντί για κάτι που μοιάζει να βγήκε κατευθείαν από την πασαρέλα, έχετε κάτι που θα μπορούσε να είχε ψαρευτεί από έναν κάδο ευκαιριών Goodwill.

Ιστορίες όπως αυτή είναι πολύ συνηθισμένες στον κόσμο των διαδικτυακών πωλήσεων. Θα μπορούσατε ακόμη και να υποστηρίξετε ότι είναι ένα αναπόφευκτο μέρος του επιχειρηματικού μοντέλου. Οι πωλητές σπάνια (αν ποτέ) ελέγχουν την ποιότητα των προϊόντων τους. Ούτε αυτοί, ούτε οι πελάτες τους, δεν έχουν ιδέα πώς είναι πραγματικά το προϊόν.

Ανατομία μιας επιχείρησης απάτης Dropshipping

Παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίζονται ως πτήσεις προς τη νύχτα που εξαφανίζονται τόσο γρήγορα όσο εμφανίζονται, η αγορά dropshipping είναι τεράστια. Αναλυτές από την Grand View Research εκτιμώμενα έσοδα 102,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2018. Αυτός ο ήδη εντυπωσιακός αριθμός πρόκειται να φτάσει τα 557,9 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα αυτά είναι απάτες, φυσικά, απλώς δείχνει ότι είναι μια μεγάλη βιομηχανία.

  Πώς να μειώσετε την εμφάνιση του κειμένου στο PowerPoint

Τα προϊόντα μόδας αντιπροσωπεύουν το 30 τοις εκατό των πωλήσεων, με τα τρόφιμα και την προσωπική φροντίδα (όπως τα φανταχτερά κορεάτικα καλλυντικά) να αντιπροσωπεύουν ένα επιπλέον 30 τοις εκατό. Οι πωλήσεις ηλεκτρικών προϊόντων αποτελούν το 22 τοις εκατό, με το υπόλοιπο να χωρίζεται σε διάφορες κατηγορίες, όπως παιχνίδια, έπιπλα και συσκευές.

Οι απατεώνες διαδικτυακοί έμποροι χρησιμοποιούν ιστότοπους που έχουν σχεδιαστεί για γρήγορη εκκίνηση και φθηνή λειτουργία. Συχνά κλέβουν ή επαναχρησιμοποιούν εικόνες και κείμενο από ιστότοπους τρίτων. Χρησιμοποιούν επίσης υπάρχουσες πλατφόρμες για να λανσάρουν γρήγορα νέες βιτρίνες—Shopify είναι ένα ιδιαίτερο αγαπημένο. Τα προϊόντα προέρχονται επίσης συνήθως από AliExpress, το οποίο συχνά αποκαλείται «το eBay της Κίνας».

Μόλις δημιουργηθεί ένα κατάστημα, προσελκύουν πελάτες μέσω επιθετικής διαφήμισης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το Facebook και το Instagram να είναι ιδιαίτερα αγαπημένα. Η ψηφιακή διαφήμιση είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος μάρκετινγκ όσον αφορά τις εμφανίσεις σε δολάρια που δαπανήθηκαν, καθιστώντας την ιδανική για αυτού του είδους τις επιχειρήσεις.

Ένας λόγος που οι απάτητες διαδικτυακές επιχειρήσεις είναι τόσο παραγωγικές είναι ότι συχνά αποτελούνται από προϋπάρχοντα εξαρτήματα που συνενώνονται γρήγορα. Οι χειριστές μπορούν να συνδυάσουν βιαστικά μια σελίδα Shopify με μια φθηνή διαφημιστική καμπάνια και είναι όλα έτοιμα! Δεν χρειάζεται να δημιουργήσουν έναν νέο ιστότοπο από την αρχή.

Αυτό τις καθιστά επίσης αδιαπέραστες από την αρνητική από στόμα σε στόμα μια παραδοσιακή επιχείρηση που θα αντιμετωπίσει. Μόλις άρχισαν να συγκεντρώνουν αρνητικές κριτικές, μετακομίζουν αθόρυβα σε έναν άλλο ιστότοπο.

Γίνε πλούσιος γρήγορα;

Μέρος της ανάπτυξης του dropshipping είναι η γοητεία του ως ένας εύκολος τρόπος δημιουργίας παθητικού εισοδήματος ενώ εργάζεστε από το σπίτι. Αν και αυτό ισχύει για μερικούς ανθρώπους, πολλοί άλλοι χάνουν χρήματα.

  Πώς να μετακινήσετε εικόνες στο Microsoft Word

Από πολλές απόψεις, αυτός ο κλάδος έχει χαράξει την ίδια πορεία με στον πολυεπίπεδο κόσμο του μάρκετινγκ, η οποία έχει αυξηθεί τρομερά, χάρη στους στάσιμους μισθούς και την αύξηση του κόστους ζωής.

Κατά ειρωνικό τρόπο, πολλοί άνθρωποι βρίσκουν το δρόμο τους στην επιχείρηση dropshipping μέσω της διαφήμισης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παρακολουθήστε αρκετό YouTube και θα συναντήσετε μια διαφήμιση που δείχνει κάποιον να καυχιέται για το πώς κέρδισε τεράστια χρήματα δουλεύοντας από το σπίτι. Φυσικά, θα χαρεί να σας πει πώς το έκανε — έναντι τιμήματος.

Αυτό είναι συχνά το πρώτο κόστος που επωμίζονται οι επίδοξοι αποστολείς. Στη συνέχεια, υπάρχει το κόστος κατασκευής και διαφήμισης ενός καταστήματος. Ακόμα κι αν ξοδεύετε μόνο 5 $ την ημέρα για διαφημίσεις, αυτό εξακολουθεί να είναι ένα αξιοπρεπές χρηματικό ποσό με την πάροδο του χρόνου—ιδίως εάν το κατάστημά σας δεν προσελκύει πωλήσεις.

Στη συνέχεια, υπάρχουν το απροσδόκητο κόστος της λειτουργίας μιας επιχείρησης dropshipping. Οι αντιστροφές χρέωσης πιστωτικών καρτών αποτελούν σημαντικό επαγγελματικό κίνδυνο όταν οι δυσαρεστημένοι πελάτες προσπαθούν να ανακτήσουν τα χρήματά τους μέσω των τραπεζών τους. Οι επιστροφές είναι ένα άλλο πρόβλημα.

Αγοραστή πρόσεχε

Φυσικά, υπάρχει χώρος για αποχρώσεις εδώ. Πολλές, αν όχι οι περισσότερες νόμιμες εταιρείες χρησιμοποιούν drop shipping με κάποια μορφή. Όταν αγοράζετε αυτό το φανταχτερό νέο τηλέφωνο και σας αποστέλλεται από την Κίνα, αυτό είναι συνήθως αποστολή με πτώση στη δουλειά.

Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν αγοράζετε από μικρούς εμπόρους που βρίσκετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που πωλούν ένα προϊόν με κομψή εμφάνιση που στην πραγματικότητα είναι σκουπίδια που αποστέλλονται απευθείας από την Κίνα.

Δεν είναι ότι το drop shipping είναι από μόνο του απάτη, είναι ότι το drop shipping και το διαδίκτυο διευκολύνει πολύ τους απατεώνες να πουλήσουν προϊόντα χαμηλής ποιότητας στο διαδίκτυο. Τελικά, μπορούμε μόνο να σας συμβουλεύσουμε να είστε προσεκτικοί, είτε μπείτε στον πειρασμό να αγοράσετε πράγματα στο διαδίκτυο είτε ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση dropshipping. Είναι ένας χώρος που είναι γεμάτος κινδύνους και οι αγοραστές και οι πωλητές συχνά χάνουν χρήματα.

Αν κάτι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, είναι σχεδόν πάντα.