Τι είναι το DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol);

Το Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) είναι ενσωματωμένο στα δίκτυα και ελέγχει τις διευθύνσεις IP που λαμβάνουν οι συσκευές, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν με το Διαδίκτυο. Συνήθως, η εκχώρηση IP είναι αυτοματοποιημένη, αλλά εάν χρειάζεστε στατικές IP, η εξοικείωση με το DHCP είναι απαραίτητη.

Το DHCP μπορεί να χειριστεί αναθέσεις IP

Κάθε συσκευή που συνδέεται σε δίκτυο χρειάζεται μια διεύθυνση IP. Στις πρώτες ημέρες της δικτύωσης, οι χρήστες εκχώρησαν με μη αυτόματο τρόπο μια διεύθυνση IP, αλλά αυτό είναι μια δυσκίνητη εργασία, ειδικά για μέρη με πολλές συσκευές, όπως ένα εταιρικό γραφείο. Το DHCP, εν μέρει, αυτοματοποιεί αυτή τη διαδικασία, γεγονός που καθιστά τη σύνδεση συσκευών στο δίκτυο πολύ πιο εύκολη. Οι διακομιστές ή οι δρομολογητές DHCP χειρίζονται αυτήν τη διαδικασία με βάση ένα σύνολο καθορισμένων κανόνων. Οι περισσότεροι δρομολογητές έχουν ρυθμιστεί να χρησιμοποιούν εύρος 192.168.0.x, για παράδειγμα, επομένως θα βλέπετε συνήθως διευθύνσεις IP όπως αυτή στα οικιακά δίκτυα.

Η διαδικασία είναι αρκετά απλή. Όταν ένας πελάτης (υπολογιστής, συσκευή IOT, tablet, κινητό τηλέφωνο κ.λπ.) συνδέεται στο δίκτυο, στέλνει ένα σήμα (που ονομάζεται DHCPDISCOVER) στον διακομιστή (ή στο δρομολογητή) DHCP. Ο διακομιστής ανταποκρίνεται με όλους τους κανόνες και τις ρυθμίσεις για το δίκτυο και μια διεύθυνση IP για χρήση (ένα DHCPOFFER). Ο πελάτης αναγνωρίζει τις πληροφορίες και ζητά άδεια να χρησιμοποιήσει την εκχωρημένη διεύθυνση (ένα μήνυμα DHCPREQUEST). Τέλος, ο διακομιστής DHCP αναγνωρίζει το αίτημα και ο πελάτης είναι ελεύθερος να συνδεθεί στο δίκτυο.

  Πώς να ορίσετε τη σειρά σύνδεσης WiFi στα Windows 10

Το DHCP Ελέγχει το εύρος των διευθύνσεων IP

Μπορείτε να διαμορφώσετε το DHCP για να ελέγχετε το εύρος των διευθύνσεων IP που είναι διαθέσιμες για χρήση. Εάν δηλώσετε ότι αυτό το εύρος ξεκινά από το 192.168.0.1 και το τέλος ως 192.168.0.100, τότε όλες οι διαθέσιμες διευθύνσεις θα εμπίπτουν κάπου εντός αυτού του εύρους. Δεν θα δείτε ποτέ μια συσκευή που έχει εκχωρηθεί στο 192.168.0.101. Επίσης, λάβετε υπόψη ότι η IP έναρξης (192.168.0.1 σε αυτό το παράδειγμα) είναι δεσμευμένη για το δρομολογητή. Ορισμένοι δρομολογητές αναφέρουν μόνο μια αρχική διεύθυνση και στη συνέχεια περιλαμβάνουν μια επιλογή για μέγιστο αριθμό χρηστών (που καθορίζει την τελική διεύθυνση).

Το θετικό σε αυτό είναι ότι μπορείτε να ελέγξετε πόσες συσκευές συνδέονται στο δίκτυό σας ταυτόχρονα (όχι περισσότερες από 100 σε αυτό το παράδειγμα). Αλλά το μειονέκτημα είναι ότι αν ρυθμίσετε την εμβέλεια πολύ μικρή, μπορείτε να αποτρέψετε ακούσια τη σύνδεση νέων συσκευών. Για να επιτρέπεται μικρότερο εύρος διευθύνσεων IP, οι διακομιστές DHCP εκμισθώνουν μόνο διευθύνσεις IP σε συσκευές.

  Πώς να μετατρέψετε το υπάρχον Amazon Echo σας σε παιδική έκδοση

Οι δυναμικά εκχωρημένες διευθύνσεις είναι προσωρινές

Όταν ένας διακομιστής DHCP εκχωρεί μια διεύθυνση IP, το κάνει στο πλαίσιο ενός συστήματος μίσθωσης. Το μηχάνημα διατηρεί αυτήν τη διεύθυνση IP για έναν καθορισμένο αριθμό ημερών, μετά τις οποίες μπορεί να προσπαθήσει να ανανεώσει τη διεύθυνση IP. Εάν δεν σταλεί σήμα ανανέωσης (όπως ένα μηχάνημα παροπλισμένο), τότε ο διακομιστής DHCP ανακτά τη διεύθυνση IP για να εκχωρήσει σε άλλη συσκευή. Όταν ανιχνευτεί το σήμα ανανέωσης, η συσκευή διατηρεί τη διεύθυνση IP της για ένα ακόμη σύνολο ημερών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διεύθυνση IP σας μπορεί να φαίνεται να αλλάζει από καιρό σε καιρό εάν χρησιμοποιείτε συχνά την επιλογή ipconfig.

Είναι πιθανό δύο συσκευές να καταλήξουν με την ίδια IP, όπως μια μηχανή VM που περνά τον περισσότερο χρόνο της εκτός σύνδεσης. Το μηχάνημα VM δεν θα μπορεί να στείλει το σήμα ανανέωσης, επομένως η διεύθυνση IP του θα παραδοθεί σε άλλο μηχάνημα. Όταν η εικονική μηχανή επαναφέρεται, εξακολουθεί να έχει μια εγγραφή της παλιάς διεύθυνσης IP (ειδικά αν γίνει επαναφορά από ένα στιγμιότυπο), αλλά δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτήν τη διεύθυνση IP από τη στιγμή που έχει ληφθεί. Χωρίς αυτήν την άδεια, δεν μπορεί να συνδεθεί στο δίκτυο μέχρι να εκχωρηθεί μια νέα IP. Αλλά η χρήση δυναμικών διευθύνσεων IP θα πρέπει να αποτρέψει αυτό το είδος σεναρίου.

  Πώς να ρυθμίσετε ψευδώνυμα στο Ubuntu

Οι στατικές διευθύνσεις IP είναι απαραίτητες για ορισμένες συσκευές

Εάν διαθέτετε εκτυπωτή ή διακομιστή πολυμέσων συνδεδεμένο στο δίκτυο (όπως μονάδα NAS ή διακομιστή Plex), δεν θα ήταν άβολο να αλλάξουν οι διευθύνσεις IP τους. Αν και η ανανέωση της μίσθωσης μπορεί να αποτρέψει κάτι τέτοιο, εξακολουθεί να είναι δυνατή η αλλαγή της διεύθυνσης IP. Εάν ο δρομολογητής σας επανεκκινηθεί, λόγω διακοπής ρεύματος ή επειδή προσπαθείτε να λύσετε ένα ενοχλητικό πρόβλημα, τότε όλες οι διευθύνσεις IP που δημιουργούνται δυναμικά ενδέχεται να εκχωρηθούν εκ νέου. Για αυτά τα σενάρια, η μη αυτόματη εκχώρηση μιας Στατικής διεύθυνσης IP θα λύσει το πρόβλημα.

Η ακριβής διαδικασία για αυτό ποικίλλει, ειδικά καθώς οι διεπαφές ιστού του δρομολογητή μπορούν να αλλάζουν από συσκευή σε συσκευή ακόμα και όταν κατασκευάζονται από τον ίδιο κατασκευαστή. Σε ορισμένους δρομολογητές, όπως το κιτ δρομολογητή Eero Mesh, αυτό μπορεί να αναφέρεται με άλλο όρο, όπως κράτηση IP. Ωστόσο, μια στατική διεύθυνση IP εξακολουθεί να πρέπει να συμμορφώνεται με οποιουσδήποτε κανόνες εύρους, εάν υπάρχουν. Η χρήση μιας τρέχουσας διεύθυνσης IP ως βάσης για μια στατική IP είναι συνήθως το πιο εύκολο πράγμα. Ανάλογα με τη συσκευή και το λειτουργικό της σύστημα, ενδέχεται να είναι δυνατό να ορίσετε μια στατική IP στο άκρο της συσκευής αντί μέσω του δρομολογητή ή του διακομιστή DHCP. Αυτό μπορεί να είναι απαραίτητο εάν ο ίδιος ο δρομολογητής δεν υποστηρίζει Static IP.