Πώς να ρυθμίσετε ψευδώνυμα στο Ubuntu

Έχετε βαρεθεί να γράφετε μεγάλες εντολές στο τερματικό σας στο Ubuntu; Θέλετε να βρείτε έναν καλύτερο τρόπο; Εάν ναι, μπορεί να θέλετε να ρυθμίσετε ψευδώνυμα τερματικού στο τερματικό του Ubuntu. Σε αυτόν τον οδηγό, θα σας δείξουμε πώς.

Τι είναι το ψευδώνυμο;

Το ψευδώνυμο είναι μια συντόμευση γραμμής εντολών. Σκεφτείτε πόσες φορές στο Ubuntu προσπαθήσατε να πληκτρολογήσετε μια μακρά εντολή, μόνο για να ξεχάσετε τι είναι. Ένα ψευδώνυμο μπορεί να ρυθμιστεί ως συντόμευση σε αυτή τη μεγάλη εντολή, ώστε να μην χρειάζεται να το θυμάστε.

Εάν βρίσκεστε να χρησιμοποιείτε πολύ το τερματικό στο Ubuntu για ανάπτυξη, προγραμματισμό ή απλώς επειδή σας αρέσει η γραμμή εντολών, είναι πολύ καλή ιδέα να μάθετε πώς να ρυθμίζετε ψευδώνυμα.

Τα ψευδώνυμα ρυθμίζονται στο αρχείο ~/.bashrc στον αρχικό φάκελο του Ubuntu. Αυτά τα ψευδώνυμα λειτουργούν μόνο για έναν χρήστη, επομένως έχετε κατά νου ότι μπορεί να χρειαστεί να ρυθμίσετε ψευδώνυμα γραμμής εντολών για κάθε χρήστη στο σύστημά σας.

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του αρχείου Bashrc

Το προεπιλεγμένο αρχείο Bashrc στο Ubuntu έχει μερικές ωραίες αλλαγές διαμόρφωσης για να διευκολύνει τη ζωή σας. Αυτές οι προσθήκες δεν απαιτούνται, αλλά θα ήταν κρίμα να χάσουμε αυτό που έχουν ήδη δημιουργήσει οι προγραμματιστές.

  Adobe InCopy: Κόστος, δυνατότητες και λήψη

Για να αποθηκεύσετε τη διαμόρφωση στο αρχείο σας Bashrc, θα χρειαστεί να δημιουργήσουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας. Για να δημιουργήσετε ένα αντίγραφο ασφαλείας, ξεκινήστε ανοίγοντας ένα παράθυρο τερματικού στην επιφάνεια εργασίας του Ubuntu. Μπορείτε να το κάνετε αυτό πατώντας Ctrl + Alt + T στο πληκτρολόγιο ή αναζητώντας το “Terminal” στο μενού της εφαρμογής.

Μόλις μπείτε στο τερματικό, χρησιμοποιήστε την εντολή cp για να δημιουργήσετε ένα αντίγραφο του ~/.bashrc. Αυτό το αντίγραφο θα ονομάζεται .bashrc.bak και θα είναι χωρίς επεξεργασία. Με αυτόν τον τρόπο, εάν θέλετε να αναιρέσετε όλες τις αλλαγές που έγιναν σε αυτόν τον οδηγό, μπορείτε να το κάνετε.

cp ~/.bashrc ~/.bashrc.bak

Ανά πάσα στιγμή, εάν θέλετε να επαναφέρετε το αντίγραφο ασφαλείας, εκτελέστε τις παρακάτω εντολές.

rm ~/.bashrc

mv ~/.bashrc.bak ~/.bashrc

Προσθήκη ψευδωνύμου

Η προσθήκη ενός ψευδώνυμου στο τερματικό του Ubuntu είναι πολύ απλή και ευκολότερη από ό,τι ακούγεται. Για να ξεκινήσετε, πρέπει να ανοίξετε το αρχείο Bashrc του χρήστη Ubuntu για λόγους επεξεργασίας. Σε αυτόν τον οδηγό, θα χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου Nano.

nano -w ~/.bashrc

Μόλις ανοίξει το αρχείο στο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου Nano, κάντε κύλιση προς τα κάτω και πατήστε το πλήκτρο Enter για να δημιουργήσετε μια νέα γραμμή. Αφού δημιουργήσετε μια νέα γραμμή, γράψτε τη λέξη ψευδώνυμο. Κάθε ψευδώνυμο της γραμμής εντολών πρέπει να ξεκινά με αυτή τη λέξη.

alias

Με προσθήκη ψευδωνύμου, ήρθε η ώρα να ονομάσετε την εντολή συντόμευσης. Για παράδειγμα, εάν θέλατε η συντόμευση εντολών σας να διευκολύνει την ενημέρωση πακέτων Snap, μπορείτε να κάνετε snap-update κ.λπ.

alias snap-update

Ακολουθώντας την εντολή συντόμευσης, πρέπει να προσθέσετε ένα σύμβολο =. Αυτό το σημάδι θα πει στο κέλυφος του Bash ότι εδώ ξεκινά η μακρά εντολή.

alias snap-update= 

Μετά το σύμβολο =, προσθέστε το πρώτο σημάδι ‘. Αυτό το σημάδι λέει στο κέλυφος Bash πού ξεκινά η μακρά εντολή.

alias snap-update="

Ακολουθώντας το πρώτο σημάδι ‘, προσθέστε την εντολή σας. Έτσι, εάν θέλετε να κάνετε την ενημέρωση των Snaps του Ubuntu πιο εύκολη, θα προσθέσετε στο sudo snap refresh. Θυμήσου; μπορείτε να προσθέσετε όσες εντολές θέλετε, αρκεί να υπάρχει ένα ; μεταξυ τους.

  Διόρθωση: Η webcam μου δεν λειτουργεί στα Windows 10

alias snap-update="sudo snap refresh'

Μόλις ολοκληρώσετε την προσθήκη του ψευδώνυμού σας στο τερματικό του Ubuntu, αποθηκεύστε τις αλλαγές με Ctrl + O και βγείτε με Ctrl + X.

Ενεργοποίηση ψευδωνύμου

Τα ψευδώνυμα δεν είναι ενεργά στο παράθυρο του τερματικού σας τη στιγμή που αποθηκεύετε το αρχείο Bashrc. Αυτό συμβαίνει επειδή η περίοδος σύνδεσης τερματικού πρέπει να ανανεωθεί. Εάν επεξεργαστείτε το αρχείο Bashrc και προσθέσετε ένα νέο ψευδώνυμο, πιθανότατα δεν θα λειτουργήσει αμέσως.

Ευτυχώς, υπάρχει μια εντολή που μπορείτε να εισαγάγετε για να ενεργοποιήσετε αμέσως τα νέα σας ψευδώνυμα στο τερματικό του Ubuntu. Ετσι δουλευει.

Αρχικά, προσθέστε τα νέα ψευδώνυμα της γραμμής εντολών χρησιμοποιώντας τα βήματα στην ενότητα “Προσθήκη ψευδωνύμου”. Αφού το φροντίσετε, αποθηκεύστε τις αλλαγές στο αρχείο κειμένου Bashrc πατώντας Ctrl + O και βγείτε με Ctrl + X.

  Πώς να διορθώσετε προβλήματα συγχρονισμού OneDrive στα Windows 10

Μόλις βγείτε από το Nano, χρησιμοποιήστε την εντολή πηγής στο αρχείο ~/.bashrc. Λέτε στο τερματικό Bash στο Ubuntu να χρησιμοποιήσει την πρόσφατα ενημερωμένη διαμόρφωση εισάγοντας αυτήν την εντολή.

source ~/.bashrc

Αφού εκτελεστεί η παραπάνω εντολή, το νέο σας ψευδώνυμο θα πρέπει να είναι ενεργό και έτοιμο για χρήση αμέσως.

Απενεργοποίηση ψευδωνύμων

Είναι δυνατό να απενεργοποιήσετε τα ψευδώνυμα στο Ubuntu εάν το επιθυμείτε. Δείτε πώς να το κάνετε. Αρχικά, ανοίξτε το αρχείο Bashrc για σκοπούς επεξεργασίας χρησιμοποιώντας την παρακάτω εντολή nano.

nano -w ~/.bashrc

Μόλις ανοίξει το αρχείο Bashrc και είναι έτοιμο για επεξεργασία, εντοπίστε το ψευδώνυμο που θέλετε να απενεργοποιήσετε στο Ubuntu. Όταν το βρείτε, προσθέστε ένα σύμβολο # μπροστά. Για παράδειγμα, για να απενεργοποιήσετε το ψευδώνυμο ενημέρωσης Snap, θα πρέπει να μοιάζει με την παρακάτω εντολή.

#alias snap-update="sudo snap refresh"

Όταν το ψευδώνυμό σας είναι απενεργοποιημένο, πατήστε το κουμπί Ctrl + O για αποθήκευση και έξοδο με Ctrl + X. Στη συνέχεια, εκτελέστε την εντολή πηγής για να ενημερώσετε το αρχείο Bashrc.

source ~/.bashrc

Αφού εκτελέσετε την εντολή πηγής, το ψευδώνυμό σας θα απενεργοποιηθεί.