Τι είναι το SD Express και πόσο πιο γρήγορο είναι;

Οι κάρτες SD πρόκειται να γίνουν μεγαλύτερες και πιο γρήγορες. Το νέο πρότυπο SD Express θα αυξήσει σημαντικά τη μέγιστη χωρητικότητα και ταχύτητα. Οι κάρτες SD Express είναι συμβατές με το τρέχον υλικό σας, αλλά θα χρειαστείτε νέο υλικό για μέγιστες ταχύτητες.

Οι κάρτες SD φτάνουν τα τρέχοντα όριά τους

Δεδομένου ότι χρησιμοποιούμε κάρτες SD και microSD σε κάμερες 3D, κάμερες δράσης, ολοένα πιο ισχυρά smartphone, φωτογραφικές μηχανές DSLR, tablet, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, ακόμη και αυτοκίνητα, υπάρχουν συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις για αποθηκευτικό χώρο, καθώς και μεγαλύτερες ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής .

Η SanDisk ανακοίνωσε πρόσφατα αυτό που ονόμασε η ταχύτερη κάρτα microSD 1 TB στον κόσμο, διαφημίζοντας ταχύτητες ανάγνωσης 160 MB/s, οι οποίες είναι αρκετές για να «μεταφέρουν 1000 φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης και 30 λεπτά βίντεο 4K (24 GB) σε λιγότερο από 3 λεπτά». Ορισμένες κάρτες έχουν μικρότερη χωρητικότητα αποθήκευσης, αλλά υψηλότερες ταχύτητες εγγραφής, όπως η Κάρτα microSD Delkin 128 GB που διαθέτει σωστές ταχύτητες στα 300 MB/s. Αλλά οι κατασκευαστές ήδη πιέζουν το όριο των υφιστάμενων προτύπων. Το θεωρητικό όριο για το SDXC, για παράδειγμα, είναι 2 TB.

  Πώς να ρυθμίσετε και να χρησιμοποιήσετε ένα iPhone X, iPhone XR, iPhone XS ή iPhone XS Max

Οι κάρτες SD λαμβάνουν πρωτόκολλα SSD για μεγαλύτερες ταχύτητες

Μέσω της ενσωμάτωσης των πρωτοκόλλων PCIe (Peripheral Component Interconnect Expres) και NVMe (Non-Volatile Memory Express), οι κάρτες SD θα έχουν νέο θεωρητικό όριο 985 MB/s, έξι φορές πιο γρήγορα από τις κάρτες SanDisk 1 TB. Εάν το PCIe και το NVMe σας φαίνονται γνωστά, αυτό συμβαίνει επειδή χρησιμοποιούνται για SSD εδώ και λίγο καιρό και οι κάρτες SD Express θα μπορούν να λειτουργούν ως αφαιρούμενοι δίσκοι στερεάς κατάστασης.

Η Ένωση SD λέει ότι αυτές οι νέες ταχύτητες θα επιτρέψουν την εξαιρετικά αργή κίνηση, το βίντεο 8K και θα προσθέσουν υποστήριξη για τη λειτουργία συνεχούς ριπής, η οποία θα είναι ένα όφελος για τους ψηφιακούς φωτογράφους. Επιπλέον, με την ενσωμάτωση του PCIe 3.1, οι κάρτες SD Express μπορούν να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια από ό,τι οι κάρτες πριν από αυτήν. Θεωρητικά, αυτό θα πρέπει να συμβάλει στην καλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σε προϊόντα κινητής τηλεφωνίας, αν και δεν είναι σαφές πόσο πολύ.

Συνολικά, η ιδέα είναι ότι η μόχλευση των υπαρχουσών τεχνολογιών θα επιταχύνει την υιοθέτηση, καθώς δεν θα χρειαστούν νέος εξοπλισμός δοκιμών και διαδικασίες ανάπτυξης. Οι κατασκευαστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό που ήδη γνωρίζουν από τη δημιουργία μονάδων δίσκου στερεάς κατάστασης.

  Πώς να βρείτε το κουμπί ύπνου στα Windows 10

Οι χωρητικότητες αποθήκευσης αυξάνονται επίσης

Ως μέρος της μετάβασης, οι κάρτες SD και microSD παρατηρούν αύξηση μεγέθους, ωθώντας το ανώτατο όριο από 2 TB σε 128 TB. Οι κάρτες με χωρητικότητα άνω των 2 TB θα επισημαίνονται ως SDUC, προσθέτοντας στις κατηγορίες SDHC και SDXC.

Όπως πάντα, οι ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής διαφέρουν από τη χωρητικότητα αποθήκευσης, επομένως θα δείτε τις κάρτες SDHC και SDXC να επισημαίνονται ως SD Express και να έχουν μεγαλύτερες ταχύτητες εγγραφής. Και όλα αυτά τα πλεονεκτήματα έρχονται τόσο στις κάρτες SD όσο και στις κάρτες microSD και οι κάρτες SD Express είναι συμβατές με προηγούμενες συσκευές.

Είναι συμβατά προς τα πίσω, αλλά χάνετε την ταχύτητα

Όλη αυτή η εκπληκτική ταχύτητα οφείλεται εν μέρει σε μια νέα σειρά pins που βρέθηκε στις κάρτες SD Express (και SD UHS-ii). Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι οι τρέχουσες συσκευές σας δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις ακίδες, καθώς δεν διαθέτουν το απαραίτητο υλικό. Ωστόσο, σύμφωνα με το SD Association, θα εξακολουθείτε να έχετε τον επιπλέον χώρο αποθήκευσης.

  Πώς να προσθέσετε και να προσαρμόσετε γραφικά στοιχεία στην αρχική οθόνη του iPad

Όπως εξηγεί ο σύλλογος η λευκή του βίβλος, «η κάρτα και η συσκευή μπορεί να μην έχουν την καλύτερη δυνατή απόδοση, αλλά ο καταναλωτής θα αποκτήσει πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Η SD Express συνεχίζει αυτή τη μακροχρόνια υπόσχεση, διατηρώντας τη δυνατότητα λειτουργίας των νέων καρτών σε δισεκατομμύρια υπάρχοντα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά μέσω της παλαιού τύπου διεπαφής SD της».

Πότε μπορώ να αγοράσω ένα και πόσο θα κοστίσει;

Δεν υπάρχουν ακόμα κάρτες microSD με την ενδεικτική επωνυμία «Express» στα καταστήματα. Η SD Association, η οποία είναι η βιομηχανική ομάδα που επιβλέπει αυτό το πρότυπο, ανακοινώθηκε το νέο πρότυπο microSD Express στο Mobile World Congress 2019 στις 25 Φεβρουαρίου 2019. Είναι μέρος της νέας προδιαγραφής SD 7.1. Το πρότυπο SD Express ήταν ανακοινώθηκε πίσω στις 26 Ιουνίου 2018, ως μέρος της προδιαγραφής SD 7.0.

Η Ένωση SD δεν ανακοίνωσε καμία ημερομηνία κυκλοφορίας όταν οι κάρτες microSD Express θα είναι διαθέσιμες από κατασκευαστές υλικού, ούτε έχουν εμφανιστεί κάρτες SD Express στην αγορά από την ανακοίνωση τον Ιούνιο. Δεν είμαστε σίγουροι πότε θα είναι διαθέσιμα, ποιοι κατασκευαστές θα τα κατασκευάσουν ή πόσο θα κοστίσουν. Επίσης, δεν γνωρίζουμε πότε θα είναι διαθέσιμες συσκευές συμβατές με αυτό το νέο πρότυπο για να επωφεληθούν πλήρως από τις υψηλότερες ταχύτητες. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι το πρότυπο είναι εκεί έξω και οι συσκευές θα πρέπει τελικά να κυκλοφορήσουν για να το εκμεταλλευτούν.