Τι είναι ο χρόνος απόκρισης μιας οθόνης και γιατί έχει σημασία;

Όταν αγοράζετε μια νέα οθόνη, θα πλημμυρίσετε με πολλές τεχνικές προδιαγραφές. Και ενώ πράγματα όπως το μέγεθος και η ανάλυση της οθόνης είναι αρκετά προφανή, υπάρχει ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που δεν είναι: ο χρόνος απόκρισης. Ετσι δουλευει.

Ο χρόνος απόκρισης είναι ο χρόνος που χρειάζεται η οθόνη σας για να αλλάξει από το ένα χρώμα στο άλλο. Συνήθως, αυτό μετριέται ως προς τη μετάβαση από το μαύρο στο λευκό στο μαύρο ξανά, σε χιλιοστά του δευτερολέπτου. Ένας τυπικός χρόνος απόκρισης LCD είναι κάτω από δέκα χιλιοστά του δευτερολέπτου (10 ms), με μερικά να είναι τόσο γρήγορα όσο ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου.

Η ακριβής μέθοδος μέτρησης αυτής της στατιστικής δεν συμφωνείται: ορισμένοι κατασκευαστές την εκφράζουν με την έννοια ότι η οθόνη LCD μετατρέπεται σε μαύρο σε άσπρο ή από μαύρο σε λευκό σε μαύρο ή πιο συχνά από “γκρι σε γκρι”. Αυτό σημαίνει ότι περνάτε από το ίδιο πλήρες φάσμα, αλλά ξεκινάτε και τελειώνετε σε πιο λεπτές, πιο δύσκολες τιμές του γκρι. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι χαμηλότεροι χρόνοι απόκρισης είναι καλύτεροι, επειδή περιορίζουν τα ζητήματα εικόνας όπως το θάμπωμα ή το “φαντάσματα”.

Το φύλλο προδιαγραφών για μια οθόνη Dell. Σημειώστε τη διαφορά μεταξύ του ρυθμού ανανέωσης και του χρόνου απόκρισης.

Ο χρόνος απόκρισης δεν πρέπει να συγχέεται με τον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης. Ακούγονται παρόμοια, αλλά ο ρυθμός ανανέωσης είναι ο αριθμός των φορών που μια οθόνη εμφανίζει μια νέα εικόνα κάθε δευτερόλεπτο, εκφρασμένο σε Hertz. Οι περισσότερες οθόνες χρησιμοποιούν ρυθμό ανανέωσης 60 Hertz, αν και μερικές είναι υψηλότερες – και υψηλότερο είναι καλύτερο. Αντίθετα, για τον χρόνο απόκρισης είναι καλύτερο ο χαμηλότερος.

Γιατί θέλετε χαμηλό χρόνο απόκρισης;

Οι περισσότεροι χρήστες υπολογιστών δεν θα γνωρίζουν καν τον χρόνο απόκρισης για την οθόνη ή την οθόνη τους, γιατί τις περισσότερες φορές δεν έχει σημασία. Για περιήγηση στο διαδίκτυο, σύνταξη email ή εγγράφου Word ή επεξεργασία φωτογραφιών, η καθυστέρηση μεταξύ της αλλαγής χρωμάτων της οθόνης σας είναι τόσο γρήγορη που δεν θα την προσέξετε καν. Ακόμη και το βίντεο, στις σύγχρονες οθόνες υπολογιστών και τηλεοράσεις, συνήθως δεν έχει μια αρκετά σημαντική καθυστέρηση ώστε να παρατηρήσει ο θεατής.

  Μη αυτόματη εγκατάσταση προγραμμάτων οδήγησης και διόρθωση του σφάλματος «Δεν βρέθηκε το πρόγραμμα οδήγησης» στα Windows

Τα παιχνίδια για πολλούς παίκτες με γρήγορο ρυθμό, όπως το Street Fighter, επωφελούνται από χαμηλούς χρόνους απόκρισης.

Η εξαίρεση είναι το gaming. Για τους παίκτες, κάθε χιλιοστό του δευτερολέπτου μετράει—η διαφορά μεταξύ της νίκης και της απώλειας ενός αγώνα μάχης, της προσγείωσης ενός σκοπευτή μεγάλης εμβέλειας ή ακόμη και της επίτευξης αυτής της τέλειας γραμμής σε ένα παιχνίδι αγώνων μπορεί πράγματι να είναι ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου. Έτσι, για τους παίκτες που αναζητούν κάθε δυνατό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ένας χαμηλός ρυθμός ανανέωσης μεταξύ 1 και 5 χιλιοστών του δευτερολέπτου αξίζει το κόστος μιας πιο ακριβής οθόνης με εστίαση στα παιχνίδια.

Ποια είδη οθονών είναι τα πιο γρήγορα;

Για το φορητό υπολογιστή ή το τηλέφωνό σας, συνήθως δεν έχετε επιλογή για χαμηλό χρόνο απόκρισης στην οθόνη, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις. Αλλά αν αγοράζετε μια νέα οθόνη για την επιφάνεια εργασίας παιχνιδιών σας, θα θέλετε το ταχύτερο πάνελ που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά.

  Εναλλακτικές λύσεις για τις δυνατότητες που καταργούνται στα Windows 10

Τη στιγμή της γραφής, υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη πάνελ LCD που καλύπτουν το 99% των οθονών που πωλούνται σήμερα.

Πίνακες οθόνης TN (Twisted Nematic): Φθηνά, αλλά γενικά έχουν κακή χρωματική γκάμα. Αυτά είναι από τα πιο γρήγορα στην αγορά όσον αφορά τον χρόνο απόκρισης, και οι οθόνες παιχνιδιών συχνά επιλέγουν λιγότερο πολύχρωμα πάνελ TN για να είναι πιο γρήγορες.
Πίνακες οθόνης IPS (In-Plane Switching): Πιο ακριβά και με πιο ακριβή χρώματα, οι οθόνες IPS εκτιμώνται από γραφίστες, φωτογράφους, προγράμματα επεξεργασίας βίντεο και οποιονδήποτε για τον οποίο τα ακριβή χρώματα είναι σημαντικά. Έχουν υψηλότερους χρόνους απόκρισης από τα πάνελ TN, επομένως σπάνια διατίθενται στο εμπόριο ως οθόνες “gaming”.
Πίνακες οθόνης VA (Vertical Alignment): Μια νεότερη σχεδίαση που επιχειρεί να συνδυάσει τον γρήγορο χρόνο απόκρισης του TN και το πιο ακριβές, ζωντανό χρώμα του IPS. Είναι κάτι σαν μεσαίο, αλλά πολλές οθόνες παιχνιδιών κατασκευάζονται τώρα με πάνελ VA που έχουν ρυθμούς ανανέωσης τόσο χαμηλούς όσο ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου.

Εάν θέλετε μια οθόνη που μπορεί να συμβαδίζει με τα πιο γρήγορα παιχνίδια, αποκτήστε μια με οθόνη TN ή VA. Οι οθόνες παιχνιδιών IPS υπάρχουν, αλλά είναι σπάνιες και ακριβές, και εξακολουθούν να μην είναι τόσο γρήγορες όσο οι εναλλακτικές. Μπορείτε συνήθως να βρείτε τον τύπο πίνακα στις προδιαγραφές της οθόνης στην ηλεκτρονική καταχώριση ή στο κουτί σε ένα κατάστημα λιανικής.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα ενός γρήγορου χρόνου απόκρισης;

Για να μειωθεί ο χρόνος απόκρισης, οι οθόνες παιχνιδιών συχνά παραιτούνται από την πιο περίπλοκη επεξεργασία εικόνας που μπαίνει ανάμεσα στο σήμα από τον υπολογιστή. Αυτό περιλαμβάνει τμήματα διόρθωσης χρωμάτων της ίδιας της οθόνης, ενισχυμένη φωτεινότητα, φίλτρα μπλε φωτός που μειώνουν την καταπόνηση των ματιών και παρόμοια χαρακτηριστικά. Εάν επιλέξετε μια οθόνη gaming και τη ρυθμίσετε στον ταχύτερο δυνατό χρόνο απόκρισης, πιθανότατα θα δείτε μειωμένη φωτεινότητα και πιο θαμπά χρώματα.

  Πώς να κατεβάσετε αρχεία από το PowerShell στα Windows 10

Πρέπει να αγοράσετε μια οθόνη με χαμηλό χρόνο απόκρισης;

Αξίζει? Για πολλά παιχνίδια, όχι πραγματικά. Εάν παίζετε σε λειτουργία για έναν παίκτη και ο μόνος εχθρός που έχετε να αντιμετωπίσετε είναι ένας υπολογιστής, αυτή η περιστασιακή θαμπάδα ή εικόνα φαντασμάτων μπορεί να μην αξίζει το αισθητικό χτύπημα που κάνετε όταν αγοράζετε μια οθόνη παιχνιδιών και τη ρυθμίζετε στην ταχύτερη λειτουργία . Τα πιο περιστασιακά παιχνίδια όπως το Minecraft απλώς δεν επωφελούνται από αυτήν την υπερβολικά χαμηλή καθυστέρηση εικόνας, ακόμη και όταν παίζονται online.

Μιλώντας για το Διαδίκτυο: εάν η σύνδεση με το παιχνίδι πολλών παικτών είναι κακή, τότε ο χρόνος που χρειάζεται ο υπολογιστής σας για να στείλει πληροφορίες στον διακομιστή του παιχνιδιού και να λάβει πληροφορίες είναι πιθανώς πολύ μεγαλύτερος από τον χρόνο απόκρισής σας ούτως ή άλλως. Ακόμη και σε μια “αργή” οθόνη με χρόνο απόκρισης 10 ms, εάν το παιχνίδι σας έχει ping 100 ms στον διακομιστή (ένα δέκατο του δευτερολέπτου), τα προβλήματα καθυστέρησης εικόνας δεν θα είναι καθοριστικός παράγοντας για τη νίκη σας .

Οι οθόνες παιχνιδιών διαθέτουν ειδικές λειτουργίες χαμηλού χρόνου απόκρισης.

Αλλά αν έχετε γρήγορη σύνδεση στο Διαδίκτυο και παίζετε συχνά παιχνίδια με γρήγορο ρυθμό πολλών παικτών όπως το Fortnight, το Overwatch, το Rocket League ή το Street Fighter, θα θέλετε να έχετε με το μέρος σας και το τελευταίο χιλιοστό του δευτερολέπτου που μπορείτε. Το ίδιο ισχύει για τις κονσόλες παιχνιδιών και τις τηλεοράσεις (πολλές από τις οποίες έχουν μια “λειτουργία παιχνιδιού” που μειώνει τον χρόνο απόκρισης) και ισχύει αν συνδέσετε μια κονσόλα στην οθόνη του υπολογιστή σας.