Τι είναι το ασύρματο HDMI και πρέπει να το χρησιμοποιείτε;

Τα προϊόντα ασύρματης HDMI υπάρχουν εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, αλλά δεν έχουν κερδίσει μεγάλη δημοτικότητα. Αλλά πώς λειτουργεί το ασύρματο HDMI και πρέπει να το κάνετε αγοράστε προϊόντα ασύρματης HDMI για το σπίτι σου;

Το ασύρματο HDMI είναι μια εναλλακτική λύση στα καλώδια HDMI

Τα καλώδια HDMI είναι το τυπικό μέσο για τη μεταφορά βίντεο υψηλής ευκρίνειας για περισσότερο από μια δεκαετία. Αλλά τα καλώδια HDMI έχουν κάποια προφανή μειονεκτήματα. Μερικά ατίθασα καλώδια HDMI μπορούν να μετατρέψουν το κέντρο ψυχαγωγίας σας σε φωλιά αρουραίων και μπορούν να περιορίσουν το κουτί καλωδίων ή τις κονσόλες παιχνιδιών σας σε ένα μονόκλινο δωμάτιο.

Πιθανότατα το έχετε μαντέψει αυτό μέχρι τώρα, αλλά το Wireless HDMI είναι μια ασύρματη λύση βίντεο υψηλής ευκρίνειας που μπορεί να λύσει ορισμένα από τα προβλήματα που σχετίζονται με τα καλώδια HDMI. Μπορείτε να καθαρίσετε το κέντρο ψυχαγωγίας σας, να μεταδώσετε μία μόνο πηγή βίντεο σε τηλεοράσεις σε όλο το σπίτι σας ή να αντικατοπτρίσετε την οθόνη από το τηλέφωνο ή τον υπολογιστή σας στην τηλεόρασή σας.

Υπάρχουν πολλά προϊόντα ασύρματης HDMI στην αγορά και όλα είναι αρκετά εύκολο να εγκατασταθούν. Συνδέετε έναν πομπό στη θύρα HDMI μιας πηγής βίντεο και έναν δέκτη στη θύρα HDMI μιας τηλεόρασης, και αυτό είναι το μόνο που υπάρχει.

Είναι σαν Bluetooth, αλλά για βίντεο

Σε αντίθεση με τις εφαρμογές αντικατοπτρισμού οθόνης όπως το Apple AirPlay, το ασύρματο HDMI δεν απαιτεί σύνδεση Wi-Fi. Ο πομπός που συνδέετε στην πηγή βίντεο στέλνει μια συχνότητα μικροκυμάτων και ο δέκτης που είναι συνδεδεμένος στην οθόνη σας αποκωδικοποιεί αυτή τη συχνότητα σε βίντεο υψηλής ευκρίνειας. Σκεφτείτε το σαν Bluetooth, αλλά για βίντεο.

  Πώς να ανακτήσετε τα διαγραμμένα αρχεία από το iCloud Drive

Ορισμένα (αλλά όχι όλα) προϊόντα ασύρματης HDMI διαθέτουν ενσωματωμένους πομπούς υπερύθρων. Αυτοί οι πομποί σάς επιτρέπουν να χρησιμοποιείτε τηλεχειριστήρια τηλεόρασης για να ελέγχετε συσκευές από μακριά. Αυτοί οι πομποί υπερύθρων είναι απαραίτητοι για πολλές ρυθμίσεις ασύρματου HDMI. Άλλωστε, το να τρέχεις από το ένα δωμάτιο στο άλλο για να αλλάζεις τηλεοπτικά κανάλια, θα ήταν πόνος.

Όπως κάθε μορφή ασύρματης μετάδοσης, το ασύρματο HDMI είναι επιρρεπές σε εμπόδια. Τα περισσότερα προϊόντα ασύρματου HDMI λειτουργούν γύρω από τη συχνότητα μικροκυμάτων 5 GHz, η οποία μπορεί να συμφορηθεί από τα σήματα Wi-Fi και κινητών τηλεφώνων. Ευτυχώς, τα περισσότερα νέα προϊόντα ασύρματου HDMI χρησιμοποιούν δυναμική επιλογή συχνότητας για να προσαρμόζονται αυτόματα στη λιγότερο συμφορημένη συχνότητα στο σπίτι σας.

Αλλά όταν πρόκειται για ασύρματο HDMI, η καθυστέρηση είναι μια αναπόφευκτη μορφή παρεμπόδισης. Ένα σήμα βίντεο πρέπει να κωδικοποιηθεί, να μεταδοθεί, να ληφθεί και να αποκωδικοποιηθεί πριν εμφανιστεί. Ως αποτέλεσμα, τα περισσότερα προϊόντα ασύρματης HDMI παρουσιάζουν λίγη καθυστέρηση.

Η γκάμα των προϊόντων Wireless HDMI είναι συνήθως ο μεγαλύτερος δείκτης της καθυστέρησης τους. Προϊόντα όπως το J-Tech Digital HDbitT, που έχει εμβέλεια 660 πόδια, τείνουν να έχουν μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου καθυστέρηση. Όμως προϊόντα όπως το Nyrius ARIES NPCS549, το οποίο έχει εμβέλεια 30 πόδια, υπόκεινται σε μερικά μη ανιχνεύσιμα μικροδευτερόλεπτα λανθάνοντος χρόνου.

Μέχρι τώρα, εσείς οι παίκτες πιθανότατα έχετε συνειδητοποιήσει ότι οι ασύρματες λύσεις HDMI δεν είναι καλές για τη μετάδοση παιχνιδιών Xbox στο σπίτι, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αφαιρέσετε τα καλώδια HDMI από το κέντρο ψυχαγωγίας σας.

Γιατί το ασύρματο HDMI δεν είναι το παγκόσμιο πρότυπο;

Εάν το ασύρματο HDMI είναι τόσο ωραίο, τότε γιατί δεν έχει αντικαταστήσει τα καλώδια HDMI; Λοιπόν, δεν υπάρχουν πρότυπα για το ασύρματο HDMI και κανένα από τα ακριβά προϊόντα ασύρματου HDMI που κυκλοφορούν στην αγορά δεν είναι συμβατό μεταξύ τους. Οι κατασκευαστές θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν και να προωθήσουν το ασύρματο HDMI ως το νέο πρότυπο για το οικιακό βίντεο, αλλά ειλικρινά, έχουν λίγα κίνητρα να αναπτύξουν τεχνολογία που θα μπορούσε να αντικατασταθεί από εξαιρετικά γρήγορες μορφές μεταφοράς δεδομένων όπως το USB-C.

  Πώς να εκκινήσετε το Ubuntu και τα Windows 10 με διπλή εκκίνηση

Τώρα αμέσως, WHDI είναι η κορυφαία επιλογή ασύρματου HDMI. Λειτουργεί γύρω στη συχνότητα 5 GHz και υποστηρίζει βίντεο 1080p και 3D. Δυστυχώς, το WHDI δεν υποστηρίζει 4K και είναι επιρρεπές σε παρεμβολές από δρομολογητές και κινητά τηλέφωνα. Υπήρξε μια ώθηση για παγκόσμια υιοθέτηση του WHDI πριν από μια δεκαετία, και εταιρείες όπως η Sharp και η Philips δημιούργησαν στην πραγματικότητα δέκτες WHDI σε ορισμένες τηλεοράσεις. Αλλά αυτές οι τηλεοράσεις WHDI δεν ήταν πολύ επιτυχημένες και η μορφή υποβιβάστηκε σε εξειδικευμένη θέση.

Ορισμένες άλλες μορφές ασύρματης HDMI έχουν πέσει στο περιθώριο, συμπεριλαμβανομένου του WiGig, το οποίο υποστήριζε βίντεο 4K και WirelessHD, το οποίο είχε κάποιες αξιοπρεπείς ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων. Ωστόσο, δεν υπάρχουν νέα προϊόντα που να υποστηρίζουν αυτές τις ασύρματες μορφές και τελικά θα ξεχαστούν.

Το ασύρματο HDMI είναι ένα εξειδικευμένο προϊόν

Αν και το ασύρματο HDMI μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο σε μερικούς ανθρώπους, δεν έχει πολλές δυνατότητες για ευρεία υιοθέτηση ή πρακτική χρήση. Υπάρχουν πολλά προβλήματα με το ασύρματο HDMI, και αν δεν προσπαθείτε να καθαρίσετε το κέντρο ψυχαγωγίας σας ή να μεταδώσετε ένα καλώδιο καλωδίου στο υπόγειό σας, τότε δεν έχετε πολλούς λόγους να υιοθετήσετε τη μορφή.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα με το ασύρματο HDMI; Το τίμημα. Τα περισσότερα κιτ ασύρματης HDMI κοστίζουν περίπου 200 $ και περιέχουν μόνο έναν πομπό και έναν μόνο δέκτη. Θα πρέπει να ρίξετε περισσότερα από 1.000 $ για να δημιουργήσετε έναν αξιοπρεπή στρατό προϊόντων ασύρματης HDMI και επειδή δεν υποστηρίζουν 4K, μπορεί να θυσιάσετε κάποια ποιότητα βίντεο στη διαδικασία. Για να μην αναφέρουμε, τα περισσότερα προϊόντα ασύρματης HDMI μπορούν να επικοινωνούν μόνο με έναν πομπό ή δέκτη τη φορά. Η μετάδοση μιας μεμονωμένης πηγής βίντεο σε πολλές τηλεοράσεις είναι πολύ ακριβή και δύσκολη.

  Πώς να εμφανίσετε κρυφά αρχεία στα Windows 11

Η καθυστέρηση είναι ένα άλλο πρόβλημα. Οι τηλεθεατές δεν χρειάζεται να ανησυχούν για μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου καθυστέρησης, αλλά ο λανθάνοντας χρόνος που προστίθεται από μια ρύθμιση ασύρματου HDMI μπορεί να κάνει τα βιντεοπαιχνίδια να μην μπορούν να αναπαραχθούν. Υπάρχουν μερικά Προϊόντα ασύρματου HDMI χωρίς καθυστέρηση για παίκτες, αλλά τείνουν να έχουν εμβέλεια περίπου 30 πόδια, επομένως είναι πραγματικά καλά μόνο για την τακτοποίηση του κέντρου ψυχαγωγίας σας.

Φυσικά, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου το ασύρματο HDMI έχει νόημα. Αντί να πληρώσετε την εταιρεία καλωδίων για να τοποθετήσει έναν αποκωδικοποιητή 200 $ σε κάθε δωμάτιο, θα μπορούσατε να αγοράσετε μερικά ασύρματα σετ HDMI για να μεταδώσετε ένα κουτί καλωδίου σε όλο το σπίτι. Αυτά τα ασύρματα σετ HDMI θα σας διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για διαφορετικές εφαρμογές στο μέλλον.

Το ασύρματο HDMI είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος για να καθαρίσετε το κέντρο ψυχαγωγίας σας. Εάν δεν θέλετε να αγοράσετε προϊόντα 1000 $, μπορείτε πάντα να συνδυάσετε έναν πομπό με ένα Διακόπτης HDMIκαι αφαιρέστε αποτελεσματικά τα περισσότερα καλώδια HDMI από το κέντρο ψυχαγωγίας σας με μια γρήγορη κίνηση. Επίσης, το ασύρματο HDMI μπορεί να κάνει τους οικιακούς προβολείς πολύ πιο βολικούς, καθώς δεν χρειάζεται να κρεμάτε κανένα καλώδιο από την οροφή σας.

Θα γίνει το ασύρματο HDMI το παγκόσμιο πρότυπο για τη μεταφορά βίντεο; Καλη ευκαιρια. Αλλά θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα καλώδια HDMI στο σπίτι σας, εάν μπορείτε να βρείτε μια καλή χρήση για αυτό.

Πηγές: ActionTec, Βικιπαίδεια