Τι είναι οι μονάδες δίσκου NVMe και πρέπει να αγοράσετε ένα;

Η μεγαλύτερη αναβάθμιση που μπορείτε να κάνετε στον παλιό σας υπολογιστή είναι η ταχύτερη αποθήκευση. Άλλα στοιχεία όπως η CPU και η GPU έχουν σίγουρα βελτιωθεί την τελευταία δεκαετία, αλλά όλοι θα εκτιμήσουν την ταχύτερη αποθήκευση.

Το NVMe είναι η πιο πρόσφατη και καλύτερη διεπαφή αποθήκευσης για φορητούς υπολογιστές και επιτραπέζιους υπολογιστές και προσφέρει πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής από τις παλαιότερες διεπαφές. Αυτό έχει κόστος, επομένως, ανάλογα με το τι χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή, η αγορά μιας μονάδας NVMe μπορεί να μην έχει νόημα.

Τι είναι οι μονάδες δίσκου NVMe;

Το Non-Volatile Memory Express (NVMe) είναι μια διεπαφή αποθήκευσης που εισήχθη το 2013. Το “Non-Volatile” σημαίνει ότι ο χώρος αποθήκευσης δεν διαγράφεται κατά την επανεκκίνηση του υπολογιστή σας, ενώ το “Express” αναφέρεται στο γεγονός ότι τα δεδομένα ταξιδεύουν μέσω του PCI Express ( PCIe) στη μητρική πλακέτα του υπολογιστή σας. Αυτό δίνει στη μονάδα μια πιο άμεση σύνδεση με τη μητρική σας πλακέτα, καθώς τα δεδομένα δεν χρειάζεται να μεταπηδούν μέσω ενός ελεγκτή Serial Advance Technology Attachment (SATA).

  Λάβετε μεγάλα εικονίδια σε πλακίδια εφαρμογών στο μενού "Έναρξη" στα Windows 10

Οι μονάδες NVMe είναι πολύ, πολύ πιο γρήγορες από τις μονάδες SATA που κυκλοφορούν εδώ και χρόνια. Το PCIe 3.0 —η τρέχουσα γενιά του προτύπου PCI Express— έχει μέγιστη ταχύτητα μεταφοράς 985 megabyte ανά δευτερόλεπτο (Mbps) σε κάθε λωρίδα. Οι μονάδες NVMe μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν 4 λωρίδες PCIe, δηλαδή μια θεωρητική μέγιστη ταχύτητα 3,9 Gbps (3.940 Mbps). Εν τω μεταξύ, ένας από τους ταχύτερους SATA SSD – ο Samsung 860 Pro – ξεπερνά τις ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής περίπου 560 Mbps.

Οι μονάδες NVMe έρχονται σε δύο διαφορετικούς παράγοντες μορφής. Το πιο συνηθισμένο από αυτά είναι το ραβδί m.2, που φαίνεται παραπάνω. Έχουν πλάτος 22 mm και μπορούν να έχουν μήκος 30, 42, 60, 80 ή 100 mm. Αυτά τα sticks είναι αρκετά λεπτά ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν σε μια μητρική πλακέτα, επομένως είναι ιδανικά για μικρού μεγέθους υπολογιστές και φορητούς υπολογιστές. Λάβετε υπόψη ότι ορισμένοι δίσκοι SATA SSD χρησιμοποιούν τον ίδιο παράγοντα μορφής, επομένως θα πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή και να βεβαιωθείτε ότι δεν αγοράζετε κατά λάθος τον πιο αργό δίσκο. ο Samsung 970 EVO είναι ένα παράδειγμα μονάδας m.2 NVMe.

  Πώς να αλλάξετε το φόντο σε ομάδες

Ακολουθεί ο παράγοντας μορφής PCIe-3.0. Αυτό είναι παρόμοιο με μια GPU και άλλα αξεσουάρ, καθώς συνδέεται σε οποιαδήποτε από τις υποδοχές PCIe-3.0 της μητρικής σας πλακέτας. Αυτό είναι καλό για θήκες ATX πλήρους μεγέθους και μητρικές πλακέτες, αλλά περιορίζει τους υπολογιστές μικρού μεγέθους και είναι αδύνατο μέσα σε ένα πλαίσιο φορητού υπολογιστή. ο Intel 750 SSD είναι ένα παράδειγμα μονάδας PCIe-3.0 NVMe.

Πρέπει να αγοράσετε ένα NVMe SSD;

Το αν χρειάζεστε μεγαλύτερες ταχύτητες εξαρτάται από τον ακριβή φόρτο εργασίας σας. Αλλά ενώ οι μονάδες NVMe πέφτουν σε τιμή—το NVMe Samsung 970 Pro και το SATA Samsung 860 Pro Και τα δύο κοστίζουν περίπου 150 $ στο μέγεθος των 500 GB – μην αισθάνεστε ότι πρέπει να βιαστείτε και να αντικαταστήσετε τον SATA SSD σας.

Ένας SATA SSD θα ενεργοποιήσει ήδη τον υπολογιστή σας σε λίγα δευτερόλεπτα, θα εκκινήσει γρήγορα προγράμματα και θα σας επιτρέψει να αντιγράψετε και να μετακινήσετε αρχεία σχετικά γρήγορα. Αλλά αν εργάζεστε με πολλά τεράστια βίντεο—είτε προέρχονται από βάση δεδομένων, επεξεργασία βίντεο ή αντιγραφή Blu Rays— το επιπλέον κόστος μπορεί να αποπληρωθεί επιτρέποντάς σας να εργαστείτε πιο γρήγορα.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε τις κορυφαίες γραμμές για πιο δυνατές φωτογραφίες

Στην περίπτωσή μου, είμαι στην ευχάριστη θέση να παραμείνω με τον SATA SSD μου μέχρι να σταματήσει να λειτουργεί. Δεν έχει νόημα να ξοδεύω τα χρήματα για μια μονάδα NVMe αυτή τη στιγμή, απλώς και μόνο για να ενεργοποιηθεί ο υπολογιστής μου σε τέσσερα δευτερόλεπτα αντί για πέντε, ή το σπάνιο τεράστιο αρχείο που πρέπει να μετακινήσω τις μεταφορές ελαφρώς πιο γρήγορα. Όταν αυτό κάνει ήρθε η ώρα για ένα νέο SSD, θα πάω για ένα μοντέλο NVMe, γιατί γιατί να πληρώσω το ίδιο ποσό για ένα χειρότερο προϊόν;

Είτε έχετε ακόμα λίγη ζωή στον SATA SSD σας είτε χρειάζεστε κάτι τώρα, απλά να ξέρετε ότι οι μονάδες NVMe έχουν αρχίσει να πέφτουν σε τιμή. Αναβαθμίστε και ξοδέψτε τα χρήματα όταν το χρειάζεστε, και όχι μια στιγμή νωρίτερα.