Τι είναι το USB Gen 1, Gen 2 και Gen 2×2;

Η εύρεση της ταχύτερης σύνδεσης USB ήταν εύκολη: επιλέξτε USB 3.0 αντί για 2.0. Αλλά τώρα, θα πρέπει να γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ USB 3.2 Gen 1, Gen 2 και Gen 2×2 — και τι σημαίνουν επίσης οι διάφοροι τύποι “SuperSpeed”.

Η ονομασία USB ήταν απλή

Μια φορά κι έναν καιρό, το USB είχε δύο βασικές γεύσεις, 2.0 και 3.0. Το μόνο που έπρεπε να ξέρετε για αυτούς ήταν ότι το 3.0 ήταν ταχύτερο από το 2.0. Θα μπορούσατε να αγοράσετε μια μονάδα flash USB 2.0 και να τη συνδέσετε σε έναν υπολογιστή που είχε υποδοχές USB 3.0 και θα εξακολουθούσε να λειτουργεί — ακριβώς στις πιο αργές ταχύτητες USB 2.0. Η αγορά μιας μονάδας USB 3.0 και η σύνδεσή της σε μια θύρα USB 2.0 θα σας δώσει επίσης ταχύτητες USB 2.0.

Εάν θέλατε τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα, θα λάβετε μια μονάδα USB 3.0 και θα τη συνδέσετε σε μια θύρα USB 3.0. Ήταν απλό και ξεκάθαρο. Αλλά όλα άλλαξαν με το USB 3.1.

Το USB 3.1 Muddied the Naming Waters

ο Φόρουμ εφαρμογών USB Το (USB-IF) διατηρεί τις προδιαγραφές και τη συμμόρφωση USB και βρίσκεται πίσω από τα σχήματα ονομασίας που βρίσκονται στα καλώδια και τις συσκευές USB. Όταν εισήγαγε το USB 3.1, αντί να κάνει τα πράγματα απλά και να αφήσει αυτό το όνομα να διαφοροποιείται από το USB 3.0, ονόμασε το νέο πρότυπο “USB 3.1 Gen 2”. Το USB 3.0 μετονομάστηκε αναδρομικά σε «USB 3.1 Gen 1».

  Δημιουργήστε Screencasts και μεταφορτώστε τα απευθείας στο YouTube [Windows]

Για να περιπλέξουν περαιτέρω τα πράγματα, οι ίδιες οι ταχύτητες μεταφοράς έλαβαν ονόματα. Το USB 3.1 Gen 1, αρχικά γνωστό ως USB 3.0, είναι ικανό για ταχύτητες μεταφοράς 5 Gbps — αυτό ονομάζεται SuperSpeed.

Το USB 3.1 Gen 2 είναι ικανό για ταχύτητες μεταφοράς 10 Gbps — αυτό ονομάζεται SuperSpeed+. Τεχνικά, το επιτυγχάνει χρησιμοποιώντας κωδικοποίηση 128b/132b σε λειτουργία επικοινωνίας πλήρους διπλής όψης. Η πλήρης αμφίδρομη επικοινωνία είναι συναρπαστική γιατί αυτό σημαίνει ότι οι πληροφορίες μπορούν να μεταφερθούν και να ληφθούν ταυτόχρονα. Γι’ αυτό είναι πιο γρήγορο.

Η διαφορά μεταξύ των δύο ήταν ελαφρώς μπερδεμένη. Αλλά, όσο θυμόσασταν ότι το Gen 2 ήταν καλύτερο από το Gen 1, ήσασταν έτοιμοι να πάτε. Για να βοηθήσει στη διαφοροποίηση των ταχυτήτων, το USB-IF υλοποίησε επίσης λογότυπα, τα οποία ο κατασκευαστής μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο περνώντας μια πιστοποίηση για να αποδείξει ότι ένα καλώδιο ταιριάζει με τις υποσχεμένες προδιαγραφές.

Το USB 3.2 είναι ακόμα πιο γρήγορο και πιο μπερδεμένο

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το USB-IF παρουσίασε λεπτομερώς τις νέες πιθανές ταχύτητες για το USB-C και τις αρχές της προδιαγραφής USB 3.2. Το USB 3.2 θα έχει ταχύτητες 20 Gbps. Αυτό είναι διπλάσιες από τις ταχύτητες μεταφοράς του USB 3.1 Gen 2. Αν αναρωτιέστε πώς τα καλώδια διπλασιάζουν την ταχύτητά τους τόσο γρήγορα χωρίς να αλλάζουν μέγεθος ή υποδοχές, είναι απλά. Τα προϊόντα USB με ταχύτητα 20 Gbps έχουν δύο κανάλια 10 Gbps. Σκεφτείτε το ότι περισσότερες καλωδιώσεις έχουν μπλοκαριστεί στο ίδιο καλώδιο.

Όπως και σε προηγούμενες επαναλήψεις, αυτό το νέο πρότυπο είναι συμβατό για βασική χρήση—αλλά δεν θα έχετε τη μεγαλύτερη ταχύτητα χωρίς όλο το νέο υλικό. Εάν αγοράσετε έναν σκληρό δίσκο που υπόσχεται ρυθμό μεταφοράς 20 Gbps και τον συνδέσετε στον τρέχοντα υπολογιστή σας, ο σκληρός δίσκος θα λειτουργήσει, αλλά σε χαμηλότερες ταχύτητες που μπορούν να παρέχουν οι θύρες USB στο μηχάνημά σας. Θα πρέπει να ενημερώσετε και τα δύο άκρα της σύνδεσης για να απολαύσετε όλα τα νέα οφέλη.

  Δώστε υψηλότερη προτεραιότητα στο Ethernet έναντι της σύνδεσης WiFi στα Windows 10

Στο Mobile World Congress 2019, το USB-IF ανακοίνωσε τα σχήματα επωνυμίας και ονομασίας για το νέο πρότυπο. Και για άλλη μια φορά, η προηγούμενη ονομασία θα απορριφθεί και θα αλλάξει αναδρομικά.

Στο εξής, αυτό που ήταν το USB 3.0, με ταχύτητες μεταφοράς 5 Gbps, θα είναι USB 3.2 Gen 1. Το USB 3.1 Gen 2, με τις ταχύτητες 10 Gbps, θα μετονομαστεί σε USB 3.2 Gen 2.

Το νέο πρότυπο 20 Gbps θα ονομάζεται USB 3.2 Gen 2×2, σπάζοντας το προβλέψιμο μοτίβο. Φυσικά, αυτό έχει δύο κανάλια 10 Gbps, επομένως είναι κυριολεκτικά 2×2. Υπάρχει μια λογική στο όνομα, αλλά προκαλεί σύγχυση και πρέπει να κατανοήσετε το υλικό για να συνειδητοποιήσετε ότι έχει νόημα.

Οι κατασκευαστές θα πρέπει να ανατρέξουν στο “SuperSpeed”.

Το USB-IF δεν θέλει οι καταναλωτές να βλέπουν αυτούς τους όρους. Αντίθετα, θέλει τα προϊόντα Gen 1 να διατίθενται στην αγορά ως SuperSpeed ​​USB. Προτείνει στους κατασκευαστές να εμπορεύονται τα προϊόντα Gen 2 ως SuperSpeed ​​USB 10 Gbps και Gen 2×2 ως SuperSpeed ​​USB 20 Gbps. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι κατασκευαστές πρέπει να χρησιμοποιούν αυτά τα ονόματα. Οι κατασκευαστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ονοματολογία Gen 2.2 — ή αν δεν μπουν στον κόπο να υποβληθούν σε δοκιμές και συμμόρφωση, μπορούν να παραιτηθούν από τα λογότυπα και να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε όνομα θέλουν.

  Το Chromium-Powered Edge της Microsoft έχει σκοτεινή λειτουργία. Δείτε πώς μπορείτε να το ενεργοποιήσετε

Εάν οι κατασκευαστές συμμορφώνονται, το ζήτημα της ονομασίας είναι αρκετά ξεκάθαρο. Αναζητήστε “SuperSpeed” στο όνομα και ελέγξτε αν υπάρχει αριθμός. Εάν δεν βλέπετε ένα, είναι ο πιο αργός τύπος USB 3.2. Αν δείτε 10 ή 20, αυτή είναι η υπόσχεση για μεταφορές 10 Gbps ή 20 Gbps. Μπορεί να ήταν καλύτερα αν το USB-IF είχε χρησιμοποιηθεί με SuperSpeed ​​USB 5 Gbps για τον πιο αργό τύπο. Αλλά τουλάχιστον είναι αρκετά απλό.

Θεωρητικά, τα λογότυπα USB θα πρέπει να βοηθήσουν. Όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα, το SS και το 10 υποδηλώνουν αυτό το καλώδιο USB ως καλώδιο SuperSpeed ​​με δυνατότητα μεταφοράς 10 Gbps. Δυστυχώς, το USB-IF δεν έχει δείξει ακόμη το επίσημο σήμα πιστοποίησης για το SuperSpeed ​​USB 20. Προφανώς, θα πρέπει να είναι το ίδιο λογότυπο με το παραπάνω, απλώς με ένα 20 στη θέση του. Αλλά δεν το γνωρίζουμε με βεβαιότητα ακόμα.

Αν θυμάστε τα πρώτα προβλήματα του USB-C, θα σας φανεί πολύ οικείο. Διαβάστε προσεκτικά πριν αγοράσετε καλώδια και αγοράστε τα από αξιόπιστες, αξιόπιστες πηγές. Στο παρελθόν, προτείναμε καλώδια Amazon Basics — αλλά ακόμα και με αυτά που πρέπει να κοιτάξετε προσεκτικά. Για παράδειγμα, αυτό Καλώδιο Amazon Basics είναι USB-C αλλά προσφέρει μόνο ταχύτητες 2.0. Αυτό Καλώδιο Amazon Basics, που μοιάζει σχεδόν το ίδιο, προσφέρει μεταφορές 10 Gbps και επισημαίνεται ως USB 3.1 Gen 2. Και, φυσικά, αυτό δεν ισχύει μόνο για τα καλώδια USB. Ισχύει για οποιοδήποτε κομμάτι υλικού που χρησιμοποιεί USB-C.

Δυστυχώς, αυτό εξακολουθεί να είναι ένα χάος με συγκεχυμένους όρους. Θα χρειαστεί να κάνετε τη δέουσα επιμέλειά σας όταν αγοράζετε υλικό USB για να γνωρίζετε ακριβώς τι λαμβάνετε.