Πώς να χρησιμοποιήσετε τις κορυφαίες γραμμές για πιο δυνατές φωτογραφίες

Καθώς βελτιώνεστε στη φωτογραφία, πρέπει να αρχίσετε να κάνετε συνειδητές επιλογές σχετικά με τη σύνθεση των εικόνων σας. Ο κανόνας των τρίτων απλώς δεν θα το κόψει πια. Μία από τις απλούστερες και ισχυρότερες τεχνικές σύνθεσης είναι οι κορυφαίες γραμμές. Ας δούμε τι είναι και πώς να τα χρησιμοποιήσετε.

Γιατί Σύνθεση;

Η φωτογραφία είναι μια μορφή τέχνης. Σίγουρα, δεν υπάρχει τεράστια τέχνη στα στιγμιότυπα του σκύλου σας που τραβήξατε με το iPhone σας, αλλά υπάρχει ακόμα η δυνατότητα μια εικόνα να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή απεικόνιση κάτι που συνέβη.

Οι καλές εικόνες λένε κάτι. Δεν είναι πάντα κάποιο μεγάλο, βαθύ σημείο ή πολιτιστική κριτική. συχνά είναι «ο κόσμος είναι πολύ φοβερός» ή «οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν ωραία πράγματα». Η σύνθεση είναι μόνο ένα από τα εργαλεία που χρησιμεύουν για την παράδοση του μηνύματος.

Ας δούμε μια φωτογραφία μου.

Σε αυτό το στιγμιότυπο, ήθελα να πω μερικά πράγματα:

Οι άνθρωποι είναι μικροί και η φύση μεγάλη.
Οι άνθρωποι εξακολουθούν να κάνουν αρκετά επικά πράγματα στη φύση.
SPEEEEEEEED!

Δεν είναι ακριβώς μια φωτογραφία που κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ, αλλά νομίζω ότι κατάφερα να μεταφέρω την άποψη μου με τη σύνθεσή μου. Κάθε φορά που τραβάτε μια φωτογραφία, σκεφτείτε τι θέλετε να αισθάνονται οι άνθρωποι που τη βλέπουν. Ηρεμία? Θυμωμένος? Ενθουσιασμένος? Εμπνευσμένος? Χαρούμενος? Ό,τι κι αν είναι, η σύνθεση είτε θα κάνει είτε θα σπάσει το μήνυμα.

  Πώς να διατηρήσετε τις φωτογραφίες σας ασφαλείς ενώ είστε εκτός λήψης

Ακριβώς, τώρα που εξετάσαμε γιατί η σύνθεση είναι σημαντική, ας εμβαθύνουμε και ας δούμε ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία σύνθεσης: τις κορυφαίες γραμμές.

Ποιες είναι οι κορυφαίες γραμμές;

Οι κύριες γραμμές είναι οποιεσδήποτε γραμμές σε μια εικόνα που οδηγούν ή καθοδηγούν τα μάτια των θεατών. Δεδομένου ότι εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη τάση να ακολουθεί μια γραμμή με το βλέμμα μας μόλις το κοιτάξουμε, είναι ισχυρά για να κατευθύνουν τους ανθρώπους πού να κοιτάξουν στην εικόνα σας. Εδώ είναι οι βασικές γραμμές στην παραπάνω φωτογραφία.

Μετράω οκτώ γραμμές που όλες κατευθύνουν τον θεατή στο κεντρικό βουνό και τον σκιέρ. Όταν κάποιος κοιτάξει για πρώτη φορά τη φωτογραφία, αν δει κάποια από αυτές τις γραμμές, θα οδηγηθεί απευθείας στο θέμα: ακριβώς εκεί που θέλω να κοιτάξει. Εδώ βλέπετε την αντίθεση μεταξύ ανθρώπου και βουνού και την αίσθηση της κίνησης και της ταχύτητας. Είναι το μέρος της φωτογραφίας που ενσωματώνει περισσότερο το σημείο που προσπαθώ να πω.

Οι βασικές γραμμές δεν χρειάζεται να είναι ευθείες. Μπορούν να είναι καμπύλες, φυσικές γραμμές, όπως η ακτογραμμή ή ένα δέντρο.

Και εδώ είναι οι βασικές γραμμές σε αυτό το πλάνο.

  Λάβετε μεγάλα εικονίδια σε πλακίδια εφαρμογών στο μενού "Έναρξη" στα Windows 10

Όπως μπορείτε να δείτε, οι περισσότερες από τις γραμμές της εικόνας οδηγούν τον θεατή στο θέμα: τον φάρο. Το μεγαλύτερο πράγμα που μειώνει αυτή τη λήψη είναι η σειρά γραμμών από τις ακτίνες του ήλιου στα αριστερά της λήψης.

Εφόσον απομακρύνονται από το θέμα, οδηγούν το μάτι του θεατή έξω από το κάδρο, κάτι που δεν είναι ιδανικό. Αν ήμουν ζωγράφος, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είχα ζωγραφίσει αυτές τις γραμμές με την αντίθετη κατεύθυνση. Δυστυχώς, έπρεπε να δουλέψω εντός των περιορισμών της φύσης.

Οι ηγετικές γραμμές μπορεί να είναι φυσικές ή ανθρωπογενείς, πραγματικές ή υπονοούμενες. Τραβήξτε αυτή τη φωτογραφία.

Οι πιο ισχυρές κορυφαίες γραμμές σε αυτό είναι οι σκιές από την προβλήτα. Η ίδια η προβλήτα και ο ορίζοντας είναι οι δύο άλλες κύριες γραμμές που τραβούν το βλέμμα του θεατή στους ανθρώπους στην προβλήτα.

Ή, τραβήξτε αυτή τη φωτογραφία.

Και αυτό.

Και στις δύο εικόνες, χρησιμοποίησα ένα πολύ κοινό κόλπο: αφού ο κόσμος είναι τρισδιάστατος και η εκτύπωση ή η οθόνη είναι 2D, αν τραβήξετε μια φωτογραφία, σετ από παράλληλες γραμμές θα εμφανιστούν να συγκλίνουν σε απόσταση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε σύνολο παράλληλων γραμμών, όπως δρόμους, κτίρια, σοκάκια, σιδηροδρομικές γραμμές ή οτιδήποτε άλλο, για να καθοδηγήσετε το μάτι του θεατή σας στο κάδρο και προς το θέμα σας. Απλώς τοποθετήστε τα πίσω στη μέση των δύο γραμμών.

  Πώς να δημιουργήσετε μια συντόμευση επιφάνειας εργασίας στα Windows 10

Εδώ είναι η πρώτη λήψη με τις γραμμές που προστέθηκαν.

Και το δεύτερο.

Χρήση κορυφαίων γραμμών

Οι κορυφαίες γραμμές είναι αρκετά απλές στη χρήση. Όταν τραβάτε φωτογραφίες, χρειάζεται απλώς να κοιτάξετε γύρω σας και να δείτε αν υπάρχουν προϋπάρχουσες γραμμές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κατευθύνετε το βλέμμα του θεατή. Για αυτήν τη φωτογραφία, παρατήρησα ότι ο ξύλινος τοίχος είχε μερικές πραγματικά ενδιαφέρουσες γραμμές, γι’ αυτό επέλεξα ένα διάφραγμα που θα τους επέτρεπε να παραμείνουν ορατές και να τραβήξω μακριά.

Οι κορυφαίες γραμμές είναι πολύ εύκολο να βρεθούν όταν φωτογραφίζετε τοπία. Ο ίδιος ο ορίζοντας είναι ένας, όπως και κάθε κορυφογραμμή, ποτάμι ή μονοπάτι. Γι’ αυτό ο φάρος κάνει ένα τόσο φυσικό θέμα σε αυτή τη φωτογραφία.

Το μόνο πράγμα που πρέπει να προσέξεις με τις βασικές γραμμές είναι να μην απομακρύνουν τον θεατή από το θέμα. Αυτή η φωτογραφία έχει μερικές απίστευτα δυνατές γραμμές, αλλά δεν οδηγούν στο… πουθενά.

Αν υπήρχε ένα μικρό σκάφος ή ένα ορόσημο εκεί, αυτό θα ήταν μια απίστευτη λήψη. Όπως είναι, είναι απλώς ένα στιγμιότυπο ενός όμορφου σχηματισμού σύννεφων και της αντανάκλασής του.

Η χρήση υπαρχουσών γραμμών για να οδηγήσει το βλέμμα του θεατή σας είναι ένα από τα θεμελιώδη στοιχεία της σύνθεσης. Παίξτε με όποιες γραμμές μπορείτε να βρείτε την επόμενη φορά που θα βγείτε για γυρίσματα.