Μπορούν οι έξυπνοι θερμοστάτες να καταστρέψουν τον φούρνο σας;

Μπορεί να ακούγεται παράλογο, αλλά μερικοί άνθρωποι φοβούνται ότι οι έξυπνοι θερμοστάτες είναι κακοί για τα συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού. Αυτά είναι τα καλά νέα: Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για πολλά, αλλά υπάρχουν μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη σας.

Ένα σχετικά πρόσφατη ανάρτηση στο Reddit εξιστόρησε την προειδοποίηση ενός τεχνικού HVAC σχετικά με τους έξυπνους θερμοστάτες:

«Είπε ότι δεν τα συνιστά ποτέ και ότι η εταιρεία τους αντικαθιστά ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ συστήματα που έχουν αποτύχει ή έχουν καταρρεύσει πρόωρα λόγω της υπερβολικής εργασίας του Nest με τα υπολογιστικά συστήματα/μητρικές πλακέτες που είναι ενσωματωμένες στις περισσότερες μονάδες HVAC—ακόμη και σε ολοκαίνουργια μοντέλα».

Ο τεχνικός δεν είναι εντελώς γεμάτος. Εάν ο έξυπνος θερμοστάτης σας δεν έχει συνδεθεί σωστά, τότε μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο σύστημα HVAC. Ωστόσο, η εξήγησή του είναι ως επί το πλείστον γεμάτη με πολλά FUD (Φόβος, Αβεβαιότητα και Αμφιβολία).

Είναι όλα για το καλώδιο C, μωρό μου

Κάθε θερμοστάτης έχει μια χούφτα καλώδια συνδεδεμένα σε αυτόν (είτε τέσσερα είτε πέντε) που οδηγούν πίσω στον ηλεκτρικό πίνακα ελέγχου του συστήματος HVAC. Κάθε καλώδιο είναι συνήθως υπεύθυνο για κάτι συγκεκριμένο, όπως ένα καλώδιο είναι για ψύξη και ένα άλλο καλώδιο είναι για θέρμανση. Πολλά συστήματα διαθέτουν ένα “καλώδιο C” (ή “κοινό καλώδιο”), το οποίο είναι αφιερωμένο στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στον θερμοστάτη για την τροφοδοσία της οθόνης και άλλων ηλεκτρονικών λειτουργιών.

  Ο οδηγός σας για να ξεκλειδώσετε τη δύναμη της αναζήτησης Spotlight στο OS X

Ωστόσο, τα παλαιότερα συστήματα συνήθως δεν έχουν καλώδιο C, επειδή τότε οι θερμοστάτες δεν απαιτούσαν ηλεκτρική ενέργεια χάρη στην πλήρως μηχανική λειτουργία των θερμοστατών με μεταγωγή υδραργύρου. Αλλά σήμερα, οι περισσότεροι σύγχρονοι θερμοστάτες έχουν περισσότερα κουδούνια και σφυρίχτρες, τα οποία απαιτούν ηλεκτρισμό για να λειτουργήσουν. Έτσι, ο σκοπός του σύρματος C.

Καλώδιο AC δεν απαιτείται απαραίτητα για έξυπνους θερμοστάτες, αλλά συνιστάται ανεπιφύλακτα. Και αν η καλωδίωση του θερμοστάτη σας περιλαμβάνει καλώδιο C, θα πρέπει να το συνδέσετε στον έξυπνο θερμοστάτη σας—τα περισσότερα προβλήματα που προκύπτουν λόγω του έξυπνου θερμοστάτη συμβαίνουν επειδή δεν υπάρχει καλώδιο C συνδεδεμένο σε αυτόν.

Ωστόσο, δεν είναι το τέλος του κόσμου εάν το σύστημα HVAC σας δεν παρέχει καλώδιο C για τον θερμοστάτη σας, καθώς ένας έξυπνος θερμοστάτης θα μπορούσε να λειτουργήσει μια χαρά με το συγκεκριμένο σύστημά σας. Το σύστημά μου δεν παρέχει καλώδιο C, αλλά έχω χρησιμοποιήσει θερμοστάτες Nest και Ecobee χωρίς πρόβλημα. Ωστόσο, εγκατέστησα το Power Extender Kit που συνόδευε το Ecobee3 μου, το οποίο παρείχε μια λύση για το καλώδιο C που λείπει (περισσότερα για αυτό αργότερα).

  Ο συλλέκτης Wi-Fi σαρώνει και συλλέγει πληροφορίες ασύρματου δικτύου

Τι συμβαίνει όταν το σύστημά σας δεν διαθέτει καλώδιο C

Εάν θέλετε να εγκαταστήσετε έναν έξυπνο θερμοστάτη, αλλά το σύστημά σας δεν παρέχει καλώδιο C, δεν είστε εντελώς άτυχοι. Όπως εγώ, μπορεί να έχετε ένα σύστημα HVAC που θα εξακολουθεί να παίζει καλά με έναν έξυπνο θερμοστάτη χωρίς καλώδιο C, χάρη σε κάτι που ονομάζεται “κλοπή ρεύματος”.

Αυτό ακούγεται κακό (και μπορεί να είναι), αλλά μπορεί να λειτουργήσει καλά για ορισμένα συστήματα. Η κλοπή ρεύματος λειτουργεί με την άντληση μικρής ποσότητας ρεύματος από τα άλλα καλώδια όταν λειτουργεί η θέρμανση ή ο κλιματισμός. Εάν δεν εκτελείτε το σύστημά σας αρκετά συχνά, τότε ο ίδιος ο έξυπνος θερμοστάτης θα ενεργοποιήσει για λίγο το HVAC για να απορροφήσει λίγη ισχύ για λίγο.

Ωστόσο, αυτή η ίδια μέθοδος μπορεί να μην λειτουργεί σωστά στο συγκεκριμένο σύστημά σας και μπορεί να οδηγήσει σε βραχυκύκλωμα ή πιθανή ζημιά σε εξαρτήματα μακροπρόθεσμα. Εάν συμβαίνει αυτό (ή δεν είστε βέβαιοι εάν ένας έξυπνος θερμοστάτης θα λειτουργούσε με το σύστημά σας), θα συνιστούσα να καλέσετε έναν επαγγελματία HVAC για να επιθεωρήσει τη ρύθμισή σας και να δει εάν είναι εφικτό να εγκαταστήσετε έναν έξυπνο θερμοστάτη χωρίς καλώδιο C.

  Πώς να εγκαταστήσετε τα Windows 11;

Τι γίνεται αν δεν έχετε καλώδιο C;

Εάν το σύστημα HVAC σας δεν διαθέτει καλώδιο C για τον θερμοστάτη, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μπορεί να μην χρειάζεται να ανησυχείτε για αυτό. Ωστόσο, αν θέλετε να το παίξετε με ασφάλεια, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε.

Πρώτα απ ‘όλα, το καλύτερο στοίχημά σας είναι να έρθει ένας τεχνικός HVAC και να εγκαταστήσει ένα καλώδιο C για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν έξυπνο θερμοστάτη χωρίς ανησυχία. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει την πλήρη αφαίρεση της υπάρχουσας καλωδίωσης και τη λειτουργία όλων των νέων καλωδίων που περιλαμβάνουν καλώδιο C. Είναι μια αρκετά εύκολη δουλειά για έναν ηλεκτρολόγο ή έναν τεχνικό HVAC.

Ορισμένοι έξυπνοι θερμοστάτες προσφέρουν επίσης κιτ προσαρμογέων (όπως το Power Extender Kit για θερμοστάτες Ecobee. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε γενικά κιτ) που μπορεί να προσθέσει ένα ημι-ψεύτικο καλώδιο C στο σύστημα HVAC μέσω του πίνακα ελέγχου. Δεν είναι τόσο ωραίο όσο το να έχεις ένα πραγματικό καλώδιο C, αλλά είναι σίγουρα καλύτερο από το τίποτα και θα ολοκληρώσει τη δουλειά.

Στο τέλος, παίξτε με ασφάλεια και βεβαιωθείτε ότι η καλωδίωση του θερμοστάτη σας συνοδεύεται από καλώδιο C. Εάν όχι, μπορεί να είστε εντάξει, αλλά μάλλον είναι καλή ιδέα να εγκαταστήσετε ένα καλώδιο C ή ένα κιτ προσαρμογέα ούτως ή άλλως.