Εισαγωγή στην Πράσινη Υπολογιστική για ένα Βιώσιμο Μέλλον

Οι πράσινοι υπολογιστές είναι μια φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση στον υπολογιστή. Περιλαμβάνει τη χρήση υπολογιστών, υπολογιστικών συσκευών και πόρων πληροφορικής με ελάχιστη ισχύ και την κατάλληλη απόρριψη εξαρτημάτων για την προστασία του περιβάλλοντος μας.

Υπάρχουν τόσα πολλά να προσθέσω σε αυτό, αλλά θα τα αποθηκεύσω για την επόμενη ενότητα.

Για αρχή, ας καταλάβουμε γιατί μιλάμε για πράσινους υπολογιστές.

Έχετε δει τον Λεονάρντο ντι Κάπριο να υψώνει τη φωνή του για την κλιματική αλλαγή και τη διατήρηση του περιβάλλοντος; Αν όχι, ελέγξτε το προφίλ του στο Instagram.

Όπως εκείνος, χιλιάδες άνθρωποι ανησυχούν για τα ίδια ζητήματα καθώς η στάθμη του νερού αρχίζει να ανεβαίνει, οι παγετώνες λιώνουν, οι φυσικές καταστροφές όπως οι τυφώνες και τα τσουνάμι θέτουν σε κίνδυνο ζωές, οι δασικές πυρκαγιές εξαπλώνονται, το στρώμα του όζοντος καταστρέφεται και ο κατάλογος δεν τελειώνει ποτέ.

Όλα αυτά είναι οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες εξαντλούν τους φυσικούς πόρους, εκπέμπουν αέρια θερμοκηπίου, κόβουν δάση και μολύνουν τη γη, το νερό και τον αέρα.

Τούτου λεχθέντος, οι υπολογιστές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, από τα παιδιά μέχρι τους ηλικιωμένους. Αλλά είναι επίσης επιβλαβή για το περιβάλλον από την κατασκευή τους έως τη χρήση και την απόρριψή τους. Καταναλώνουν πολλή ενέργεια και εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα και αν δεν τα πετάξετε σωστά ή δεν τα ανακυκλώσετε, προκαλούν ρύπανση.

Αυτό είναι όπου το πράσινο υπολογιστικό πράσινο IT εμφανίζεται στην εικόνα. Είναι μια προσπάθεια μείωσης ή περιορισμού των επιβλαβών επιπτώσεων των υπολογιστών και της εφαρμογής φιλικών προς το περιβάλλον μέσων στην καθημερινή χρήση.

Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσω λεπτομερώς τους πράσινους υπολογιστές, θα καλύψω τις προκλήσεις και τα οφέλη και πώς μπορείτε να εφαρμόσετε πράσινους υπολογιστές ακόμη και σε ατομικό επίπεδο.

Ας αρχίσουμε! 😎

Τι είναι το Green Computing;

Οι πράσινοι υπολογιστές είναι μια προσέγγιση για περιβαλλοντικά βιώσιμη χρήση των υπολογιστών. Περιλαμβάνει την κατασκευή, το σχεδιασμό, τη διάθεση και τη χρήση υπολογιστών και σχετικών πόρων αποτελεσματικά και αποδοτικά με ελάχιστες έως καθόλου αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Αυτή η βιώσιμη προσέγγιση βοηθά στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και διασφαλίζει ότι οι υπολογιστές παράγουν λιγότερη θερμότητα. Βοηθά επίσης στην προστασία του περιβάλλοντος από επικίνδυνα υλικά και τις επιπτώσεις τους.

Η Green Computing στοχεύει σε:

  • Ενεργειακή απόδοση και διαχείριση ενέργειας
  • Χρησιμοποιώντας φιλικό προς το περιβάλλον υλικό και λογισμικό
  • Ελαχιστοποίηση της χρήσης επικίνδυνων ουσιών
  • Ανακύκλωση υλικών
  • Αύξηση της διάρκειας ζωής των προϊόντων

Είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση των αποτυπωμάτων άνθρακα που αφήνουν τα συστήματα πληροφορικής. Η χρήση τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) βοηθά στην ανάπτυξη τμημάτων που επηρεάζουν τις εκπομπές άνθρακα. Επιπλέον, οι πράσινοι υπολογιστές εφαρμόζουν τεχνολογίες διαχείρισης και στρατηγικές για τη μείωση της σπατάλης ενέργειας.

Επιπλέον, ο πράσινος υπολογισμός είναι ζωτικής σημασίας για κάθε κατηγορία συστημάτων, από μεγάλα κέντρα δεδομένων έως συστήματα χειρός. Βοηθά στη δημιουργία μιας βιώσιμης επιχειρηματικής διαδικασίας, στη διάδοση της ευαισθητοποίησης και στην εκτέλεση περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Green Computing: Παραδείγματα

Μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα πράσινων υπολογιστών. Περιλαμβάνει:

  • Ηλιακή ενέργεια
  • Γεωθερμική ενέργεια
  • Αιολική ενέργεια
  • Υδροηλεκτρισμός

Αυτές οι πηγές ενέργειας παράγονται από τη φύση, όπως το φως του ήλιου, η γη, ο άνεμος και η βροχή. Είναι ελεύθερα διαθέσιμα και δεν προκαλούν μεγάλη ρύπανση, επομένως η ενέργεια που εκμεταλλεύεται από αυτά ονομάζεται επίσης καθαρή ενέργεια.

Εφαρμογές Πράσινων Υπολογιστών

  • Συνδεδεμένη θέρμανση και φωτισμός: Η χρήση συνδεδεμένων συσκευών για θέρμανση και φωτισμό (μέσω IoT), όπως έξυπνοι θερμοστάτες και τεχνολογίες LED, βρίσκεται σε άνοδο. Αυτό βοηθά στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας καθώς μπορείτε να τα ελέγξετε εύκολα με μια εφαρμογή.
  • Ηλεκτρικά οχήματα: Αντί να εξαντλούν τα ορυκτά καύσιμα όπως το πετρέλαιο, τα οχήματα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια για τα αυτοκίνητα. Και αυτή η εφαρμογή πράσινων υπολογιστών έχει μεγάλη ζήτηση αυτές τις μέρες, γεγονός που εξηγεί γιατί υπάρχουν πολλές επιλογές από διαφορετικούς κατασκευαστές όπως η Toyota, η Tesla κ.λπ.
  • Κέντρα δεδομένων: Τα κέντρα δεδομένων καταναλώνουν υψηλή ενέργεια και η συντήρησή τους είναι επιβάρυνση. Οι κορυφαίοι τεχνολογικοί γίγαντες του κόσμου όπως η Google, η Amazon και η Apple προσπαθούν να δημιουργήσουν ενεργειακά αποδοτικά κέντρα δεδομένων με ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και κόστος.
  • Εναλλακτική ενέργεια: Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας εμφυτεύουν τώρα εναλλακτικές πηγές ενέργειας όπως η αιολική ενέργεια, η ηλιακή ενέργεια κ.λπ., για να τροφοδοτήσουν τα κέντρα δεδομένων τους.
  • Συσκευές ανακύκλωσης: Οι υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες, σπάνια μέταλλα και οτιδήποτε άλλο. Η κατασκευή τους σε μεγάλη κλίμακα είναι επικίνδυνη, γι’ αυτό και οι εταιρείες έχουν αρχίσει να ανακυκλώνουν αυτά τα απόβλητα.
  Κλιμάκωση και βελτιστοποίηση CI/CD

Άλλες χρήσεις της πράσινης μετακίνησης είναι η ασύρματη δικτύωση, το cloud computing, οι edge computing, οι παράλληλοι υπολογιστές και άλλα.

Πώς προέκυψε το Green Computing;

Οι παλιοί υπολογιστές ήταν τεράστιοι και κατανάλωναν πολύ περισσότερη ενέργεια. Χρειάστηκε επίσης σημαντικός χρόνος για τη διαχείρισή τους. Πάντα κατανάλωναν ρεύμα ακόμα κι αν είναι σε αδράνεια, επειδή δεν υπήρχε λειτουργία ύπνου/αδρανοποίησης ή διαχείριση ενέργειας για εξοικονόμηση ενέργειας.

Αυτή η πρόκληση είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός καινοτόμου προγράμματος – Energy Star το 1992 από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA). Το πρόγραμμα Energy Star στοχεύει στην αναγνώριση και προώθηση ενεργειακά αποδοτικών οθονών, φιλικών προς το περιβάλλον συσκευών και άλλων τεχνολογιών ελέγχου του κλίματος. Οδήγησε στην ίδρυση αυτού που ονομάζουμε σήμερα «Πράσινο Υπολογιστικό».

Ταυτόχρονα, η λειτουργία αναστολής λειτουργίας εμφανίστηκε και εξαπλώθηκε σε ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στους χρήστες να ενεργοποιήσουν τη λειτουργία ύπνου σε περίπτωση αδράνειας. Ως αποτέλεσμα, η εξοικονόμηση ενέργειας αυξήθηκε με ταυτόχρονη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Επιπλέον, η TCO Development – ​​μια σουηδική εταιρεία – ξεκίνησε ένα πρόγραμμα πιστοποιημένο με TCO για τη διάδοση των χαμηλών ηλεκτρικών και μαγνητικών εκπομπών των υπολογιστών CRT. Επιπλέον, το πρόγραμμα στη συνέχεια επεκτάθηκε για να ενσωματώσει κριτήρια σχετικά με τη χρήση επικίνδυνων ουσιών, την κατανάλωση ενέργειας και την εργονομία.

Γιατί είναι σημαντικό το Green Computing;

Οι υπολογιστές έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης γενιάς. Εξοικονομεί χρόνο και προσπάθεια και κάνει τη ζωή πιο εύκολη. Αλλά επίσης καταναλώνει σημαντική ενέργεια, παράγει θερμότητα και έχει αρκετές άλλες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

  • Λόγω της υψηλής κατανάλωσης ενέργειας, οι υπολογιστές και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές επηρεάζουν το περιβάλλον μας και καταστρέφουν το νερό, τον αέρα και τη γη. Κατά συνέπεια, φέρνει κλιματική αλλαγή, τοξικότητα αέρα, όξινη βροχή κ.λπ.
  • Οι αυξανόμενες εκπομπές επιβλαβών αερίων του θερμοκηπίου όπως το διοξείδιο του άνθρακα έχουν ως αποτέλεσμα τη ρύπανση και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Αυξάνει την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή.
  • Οι υπολογιστές και τα περιφερειακά τους, τα κέντρα δεδομένων, οι συσκευές δικτύωσης κ.λπ., παράγουν διοξείδιο του άνθρακα σε αφθονία. Επιπλέον, ορισμένα μέρη ενός υπολογιστή είναι μη βιοαποδομήσιμα ή ανακυκλώσιμα.
  • Η κατασκευή προϊόντων ηλεκτρονικών υπολογιστών περιλαμβάνει τοξικές χημικές ουσίες για πυροπροστασία, ηλεκτρική μόνωση και συγκόλληση. Η έκθεση σε αυτές τις χημικές αναθυμιάσεις για παρατεταμένη περίοδο μπορεί να προκαλέσει αποβολές, καρκίνο κ.λπ.
  • Η ακατάλληλη απόρριψη αυτών των συσκευών μπορεί να είναι επιβλαβής για το περιβάλλον καθώς περιέχουν ορισμένες επικίνδυνες χημικές ουσίες και υλικά όπως μόλυβδος, κάδμιο, υδράργυρος κ.λπ.

Αυτή είναι μια κραυγή για βοήθεια. Και ο Πράσινος Υπολογιστής είναι ένας τρόπος για τη μείωση αυτών των επιβλαβών επιπτώσεων και την ενθάρρυνση της πρακτικής της περιβαλλοντικά υπεύθυνης πληροφορικής.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του Green Computing

Όπως και με άλλα πράγματα, οι πράσινοι υπολογιστές έχουν επίσης πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ας δούμε πρώτα τα πλεονεκτήματά του.

Πλεονεκτήματα 👍

  • Καθώς ο πράσινος υπολογιστής δίνει έμφαση στη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, συμβάλλει στη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
  • Στοχεύει στη μείωση της παραγωγής θερμότητας από υπολογιστές και ηλεκτρονικές συσκευές για την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Προωθεί την αποτελεσματική χρήση των φυσικών πόρων και τη διατήρησή τους.
  • Αυτή η προσέγγιση τονίζει ότι η χρήση μη τοξικών ουσιών μειώνει τους κινδύνους για την υγεία.
  • Η πράσινη πληροφορική ενθαρρύνει την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση των υλικών για τη μείωση των ηλεκτρονικών απορριμμάτων, ως εκ τούτου, τη μείωση της ρύπανσης της γης.
  • Είναι οικονομικά αποδοτικό καθώς συνεπάγεται λιγότερες ανάγκες ενέργειας και ψύξης.
  • Η εφαρμογή πράσινων υπολογιστών μας καθιστά υπεύθυνους για το περιβάλλον και για να οδηγήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον.

Προκλήσεις 👊

Κάθε ιδέα συνοδεύεται από εγγενείς προκλήσεις που οι άνθρωποι πρέπει να ξεπεράσουν. Αν και ο πράσινος υπολογισμός φαίνεται σαν μια σημαντική ανακάλυψη, υπάρχουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες κατά την εφαρμογή του. Μερικές από τις προκλήσεις των πράσινων υπολογιστών είναι:

  • Λόγω έλλειψης ανησυχίας και τεράστιου ανταγωνισμού στην αγορά, οι εταιρείες αντιστέκονται σε αυτήν την αλλαγή. Κατά συνέπεια, όλοι πρέπει να υποστούν τον αντίκτυπο. Η ηγεσία σκέψης και η εκπαίδευση των ανθρώπων για τους κινδύνους μπορεί να αυξήσει την ευαισθητοποίηση και να προσαρμοστεί σε φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους.
  • Οι συχνές αλλαγές τεχνολογίας μπορεί να τους μπερδέψουν ώστε να αποφασίσουν πώς να προχωρήσουν.
  • Το αρχικό κόστος για την εφαρμογή πράσινων υπολογιστών είναι υψηλό.
  • Λιγότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες για τους πράσινους υπολογιστές και υπάρχει μεγάλη διαφορά στην κατανόηση μεταξύ των τελικών χρηστών, των επαγγελματιών και των εταιρειών.
  • Οι εταιρείες δυσκολεύονται να λάβουν αποφάσεις λόγω των κατακερματισμένων δεδομένων. Πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για τη συλλογή και την ανάλυση δεδομένων και να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η μέθοδος που χρησιμοποιούν είναι φιλική προς το περιβάλλον αλλά και κερδοφόρα για την επιχείρησή τους.
  PSA: Απενεργοποιήστε το RCS πριν μεταβείτε σε νέο τηλέφωνο

Πώς μπορεί μια εταιρεία να υιοθετήσει το Green Computing;

Τα συστήματα πληροφορικής περιλαμβάνουν ανθρώπους, υλικό, λογισμικό και δίκτυα. Έτσι, εάν θέλετε να εφαρμόσετε πράσινους υπολογιστές, πρέπει να καλύψετε καθένα από αυτά. Η λύση που παρέχετε πρέπει επίσης να αφορά την ικανοποίηση του τελικού χρήστη, τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς, τη σωστή διαχείριση και την αξιοπρεπή απόδοση της επένδυσης.

Ακολουθούν μερικές από τις τεχνικές που μια εταιρεία πληροφορικής και άλλες εταιρείες μπορούν να ακολουθήσουν για να υιοθετήσουν την πράσινη πληροφορική:

Αύξηση της διάρκειας ζωής του προϊόντος

Η εφαρμογή πράσινων υπολογιστών χρειάζεται να διασφαλίσετε ότι τα προϊόντα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για να περιορίσετε τα ηλεκτρονικά απόβλητα και να αποφύγετε την ανάγκη παραγωγής περισσότερων. Μπορείτε επίσης να δώσετε έμφαση στη δημιουργία ή τη χρήση προϊόντων με αρθρωτή και δυνατότητα αναβάθμισης. Ως αποτέλεσμα, μικρές μονάδες ή ανταλλακτικά μπορούν να κατασκευαστούν και να αντικατασταθούν για την αναβάθμιση του συστήματος αντί για την κατασκευή του συστήματος στο σύνολό του.

Σχεδιασμός διακομιστή

Τα κέντρα δεδομένων καταναλώνουν σημαντική ποσότητα συνολικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο, περίπου 100-200 φορές περισσότερο από τα κοινά κτίρια γραφείων. Τα κέντρα δεδομένων μπορούν να εφαρμόσουν πράσινους υπολογιστές για να σχεδιάσουν ενεργειακά αποδοτικά κέντρα δεδομένων. Πρέπει να καλύπτει όλες τις πτυχές της χρήσης ενέργειας, από συσκευές πληροφορικής και εξοπλισμό για κλιματισμό, θέρμανση, ψύξη και εξαερισμό έως τη στένωση και τη θέση του κτιρίου.

Οι εταιρείες πρέπει να επικεντρωθούν στις βέλτιστες πρακτικές για το σχεδιασμό κέντρων δεδομένων φιλικών προς το περιβάλλον σε διάφορους τομείς όπως συστήματα πληροφορικής, ηλεκτρικά συστήματα, συστήματα ψύξης, περιβαλλοντικές συνθήκες, διαχείριση αέρα, ανακύκλωση απορριμμάτων θερμότητας και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην τοποθεσία. Ταυτόχρονα, ο σχεδιασμός πρέπει να βελτιστοποιεί τη χρήση του χώρου, την αποτελεσματικότητα και την απόδοση των κέντρων δεδομένων.

Λογισμικό βελτιστοποίησης

Οι καλύτεροι τρόποι βελτιστοποίησης και ανάπτυξής του λογισμικού είναι:

  • Virtualization: Αναφέρεται στη διαδικασία αφαίρεσης ή διαίρεσης πόρων υπολογιστή όπως επεξεργαστές, αποθήκευση, μνήμη κ.λπ., σε εικονικούς υπολογιστές ή εικονικές μηχανές (VM). Εδώ, δύο ή περισσότερες εικονικές παρουσίες εκτελούνται σε ένα ενιαίο, ισχυρό φυσικό σύστημα. Βοηθά στην εξοικονόμηση πόρων του συστήματος εξαλείφοντας την απαίτηση για αρχικό υλικό, ενώ μειώνει την ψύξη και την κατανάλωση ενέργειας. Μειώνει επίσης την ανάγκη κατασκευής περισσότερου υλικού. Η εικονικοποίηση βοηθά στην αποτελεσματική κατανομή της εργασίας, έτσι ώστε οι διακομιστές να μην καταναλώνουν ενέργεια όταν δεν χρησιμοποιούνται. Είναι είτε σε λειτουργία είτε σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας. Καθώς αυτή η τεχνολογία είναι ενεργειακά αποδοτική, πολλοί πάροχοι υπηρεσιών προσφέρουν πακέτα λογισμικού για την ενεργοποίηση εικονικών υπολογιστών.
  • Δημιουργία αποδοτικών αλγορίθμων: Οι αποδοτικοί αλγόριθμοι μπορεί να είναι ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν τον αριθμό των πόρων που απαιτούνται για μια υπολογιστική συνάρτηση. Οι αλλαγές αλγορίθμων, για παράδειγμα, η ταχύτερη αύξηση του αλγόριθμου αναζήτησης, μπορούν να συμβάλουν στη σημαντική μείωση της χρήσης πόρων. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες πληροφορικής πρέπει να βεβαιωθούν ότι οι προγραμματιστές γράφουν καλύτερο και αποτελεσματικό κώδικα.
  • Στρατηγική κατανομή πόρων: Οι ομάδες πληροφορικής μπορούν να χρησιμοποιήσουν αλγόριθμους για να δρομολογήσουν δεδομένα σε ένα κέντρο δεδομένων με φθηνότερη διαθέσιμη ηλεκτρική ενέργεια. Εξοικονομεί το κόστος. Ομοίως, μπορούν επίσης να δρομολογήσουν την κυκλοφορία μακριά από ένα κέντρο δεδομένων που έχει πιο ζεστό καιρό. Αυτή η προσέγγιση τους επιτρέπει να κλείνουν τα συστήματα και να αποφεύγουν τον κλιματισμό, ενώ παράλληλα μειώνουν τη χρήση ενέργειας.
  • Χρήση τερματικών διακομιστών: Οι τερματικοί διακομιστές είναι διακομιστές ή συσκευές υλικού που παρέχουν τερματικά όπως υπολογιστές, smartphone, tablet, εκτυπωτές κ.λπ., που μοιράζονται μια κοινή σύνδεση με τον τερματικό διακομιστή. Η χρήση τερματικών διακομιστών εξαλείφει την ανάγκη τα τερματικά να έχουν δική τους διεπαφή δικτύου, μόντεμ ή κάρτα. Εάν εφαρμόσετε διακομιστές τερματικών, μπορείτε να εξοικονομήσετε κατανάλωση ενέργειας καθώς και κόστος.

Διαχείριση ενέργειας

Η αποτελεσματική διαχείριση ενέργειας είναι ένα μεγάλο βήμα προς την πράσινη πληροφορική. Και κάθε εταιρεία, όσο μικρή ή μεγάλη, μπορεί να το εφαρμόσει και να προστατεύσει το περιβάλλον.

Τούτου λεχθέντος, υπάρχει ένα ανοιχτό βιομηχανικό πρότυπο που ονομάζεται Advanced Configuration & Power Interface (ACPI), το οποίο επιτρέπει στα συστήματα να απενεργοποιούν τα στοιχεία τους, όπως σκληρούς δίσκους και οθόνες αυτόματα μετά από ορισμένες περιόδους ανενεργού.

Μπορείτε επίσης να θέσετε σε αδρανοποίηση τα συστήματα όταν τα περισσότερα από τα στοιχεία τους, όπως η RAM και η CPU απενεργοποιούνται. Επιπλέον, ορισμένα προγράμματα σάς δίνουν τη δυνατότητα να ρυθμίζετε τις τάσεις της CPU χειροκίνητα, μειώνοντας την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και την παραγωγή θερμότητας.

Επιπλέον, οι μονάδες σκληρού δίσκου με μικρό συντελεστή μορφής περίπου 2,5 ίντσες καταναλώνουν μικρότερη ισχύ από τις μεγαλύτερες μονάδες ανά gigabyte. Επίσης, οι μονάδες SSD αποθηκεύουν δεδομένα σε μνήμη DRAM ή flash. Καθώς δεν υπάρχουν κινούμενα μέρη σε αυτά, καταναλώνουν ακόμη λιγότερη ενέργεια.

Επιπλέον, οι εταιρείες πληροφορικής πρέπει να διαχειρίζονται την ισχύ σε GPU – έναν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας στους υπολογιστές. Χρησιμοποιήστε τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας, όπως τη χρήση μη καρτών γραφικών αντί για κοινόχρηστο τερματικό, πρόγραμμα-πελάτη κοινής χρήσης επιτραπέζιου υπολογιστή κ.λπ. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αποτελέσματα βίντεο μητρικής πλακέτας ή να επιλέξετε μια GPU που καταναλώνει λιγότερη ενέργεια όταν είναι σε αδράνεια.

  Πώς να αντικατοπτρίσετε το iPhone στην τηλεόραση χωρίς Wi-Fi

Ανακύκλωση Υλικών

Ένας άλλος εξαιρετικός τρόπος για να υιοθετήσετε την πράσινη πληροφορική είναι η ανακύκλωση υλικών σε υπολογιστικές συσκευές. Θα αποτρέψει επιβλαβείς ουσίες όπως ο υδράργυρος, ο μόλυβδος, το κάδμιο κ.λπ., από το να φτάσουν στις χωματερές. Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε κάποιο εξοπλισμό, αντί να τον κατασκευάσετε ξανά από την αρχή, μειώνοντας τις εκπομπές και εξοικονομώντας ενέργεια.

Επιπλέον, οι εταιρείες πληροφορικής μπορούν να επαναχρησιμοποιήσουν ή να δωρίσουν υπολογιστές που δεν χρησιμοποιούν πλέον σε μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς οργανισμούς. Επίσης, μέρη παλιών συστημάτων και αναλωσίμων όπως χαρτί, μπαταρίες και κασέτες εκτυπωτών ανακυκλώνονται. Ωστόσο, πρέπει να δίνεται προσοχή κατά την ανακύκλωση παλιών υπολογιστών λόγω ζητημάτων απορρήτου, καθώς μπορεί να περιέχουν ορισμένα δεδομένα των προηγούμενων χρηστών που χρειάζονται καταστροφή πριν από την ανακύκλωση.

Cloud, Edge και Parallel Computing

Το cloud computing βοηθά τις εταιρείες πληροφορικής να υιοθετήσουν τον πράσινο υπολογισμό αντιμετωπίζοντας ζητήματα όπως η κατανάλωση πόρων και η χρήση ενέργειας. Οι προσεγγίσεις όπως η εικονικοποίηση, τα ενεργειακά αποδοτικά κέντρα δεδομένων, η πολλαπλή μίσθωση κ.λπ., επιτρέπουν στο cloud computing να μειώνει τη χρήση ενέργειας και τις εκπομπές άνθρακα. Η χρήση του cloud computing εξαλείφει την ανάγκη ύπαρξης κέντρων δεδομένων που καταναλώνουν ενέργεια.

Επιπλέον, το edge computing σάς επιτρέπει να αναδιανέμετε τον υπολογισμό κοντά στους χρήστες για χαμηλότερο κόστος. Σας επιτρέπει να έχετε μικρότερα κέντρα δεδομένων, όπου η συντήρηση είναι επίσης λιγότερη όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας και το κόστος.

Ο παράλληλος υπολογισμός, ομοίως, βοηθά στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, καθώς πολλαπλοί υπολογισμοί ή λειτουργίες μικρού μεγέθους μπορούν να εκτελούνται ταυτόχρονα σε πολλούς επεξεργαστές που αλληλεπιδρούν μέσω κοινής μνήμης, αντί να εκτελούνται σε ξεχωριστό υλικό που καταναλώνει περισσότερη ισχύ.

Τηλεργασία

Η εξ αποστάσεως εργασία αυξάνεται υψηλά, ειδικά μετά το ξέσπασμα του Covid-19. Η εφαρμογή τηλεδιάσκεψης και η εργασία από οπουδήποτε συνοδεύονται από πολλά πλεονεκτήματα, όπως μειωμένες εκπομπές από τα ταξίδια, την άνεση των εργαζομένων και υψηλότερα περιθώρια κέρδους λόγω της χαμηλής συντήρησης γραφείου.

Μερικές συμβουλές για να υιοθετήσετε την Πράσινη Υπολογιστική

Η πράσινη πληροφορική είναι μια πρωτοβουλία που όλοι πρέπει να καλωσορίσουμε ως άτομο. Είτε εργάζεστε σε μια εταιρεία, είστε ιδιοκτήτης μιας εταιρείας ή εργάζεστε μόνοι σας, μπορείτε να υιοθετήσετε ορισμένες πρακτικές για να υποστηρίξετε αυτήν την πρωτοβουλία.

Ακολουθούν μερικές από τις συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να εφαρμόσετε και να προωθήσετε την πράσινη πληροφορική:

  • Χρησιμοποιήστε προϊόντα με την ετικέτα Energy Star επειδή καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και κατασκευάζονται με πράσινες έννοιες υπολογιστών.
  • Όταν δεν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας, απενεργοποιήστε τον για εξοικονόμηση ενέργειας.
  • Εάν θέλετε να κάνετε ένα διάλειμμα αλλά να μην απενεργοποιήσετε τον υπολογιστή, μπορείτε να τον θέσετε σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας για εξοικονόμηση ενέργειας.
  • Χρησιμοποιήστε ενεργειακά αποδοτικές οθόνες, όπως OLED, που καταναλώνουν χαμηλή ενέργεια, εξοικονομούν διάρκεια ζωής της μπαταρίας και βολεύουν τα μάτια σας.
  • Χρησιμοποιήστε σκοτεινά θέματα ή σκοτεινή λειτουργία καθώς απαιτεί λιγότερη ενέργεια.
  • Προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε προφύλαξη οθόνης καθώς καταναλώνουν ενέργεια όταν το σύστημα είναι αδρανές.
  • Μειώστε τη φωτεινότητα της οθόνης καθώς η υψηλή φωτεινότητα χρειάζεται περισσότερη ισχύ.
  • Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε LED αντί για οθόνες CRT για εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση των εκπομπών άνθρακα.
  • Απορρίψτε τα ηλεκτρονικά απόβλητα με ασφάλεια καθώς οι υπολογιστικές συσκευές έχουν επικίνδυνα υλικά που μολύνουν το περιβάλλον. Τέτοια υλικά χρειάζονται επίσημη διάθεση σε εργαστήρια.
  • Χρησιμοποιήστε μελάνια χαμηλής περιεκτικότητας σε VOC, εκτυπωτές με ενεργειακή απόδοση, ανακυκλωμένο χαρτί και ανακατασκευασμένα δοχεία μελάνης. Μπορείτε επίσης να πάτε χωρίς χαρτί όπου μπορείτε.
  • Αγοράστε ενεργειακά αποδοτικά εξαρτήματα όπως SSD αντί για σκληρούς δίσκους.
  • Χρησιμοποιήστε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ως κύρια επικοινωνία αντί για φαξ.
  • Εφαρμογή Voice over Internet Protocol ή VoIP για να μειώσετε τα μεταλλικά απόβλητα και την υποδομή καλωδίωσης
  • Επιτρέψτε στους υπαλλήλους σας να εργάζονται από το σπίτι όπου είναι δυνατόν, καθώς η μετακίνηση προς τη δουλειά οδηγεί σε περισσότερη κατανάλωση καυσίμου.
  • Αγοράστε ηλεκτρονικά εάν αυτό είναι εφικτό, αντί να πηγαίνετε στα καταστήματα καίγοντας καύσιμα στο όχημά σας.
  • Δοκιμάστε να συνεργαστείτε με εταιρείες που υιοθετούν επίσης την πράσινη πληροφορική και όχι το αντίστροφο. Θα βοηθήσει στην αλλαγή της νοοτροπίας και στην προώθηση της πράσινης πληροφορικής.
  • Χρησιμοποιήστε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα κέντρα δεδομένων σας.
  • Δημιουργήστε στρατηγική διαχείριση ενέργειας σε ολόκληρο τον οργανισμό σας, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας IT για σωστή διαχείριση συσκευών, συλλογή δεδομένων και κατανάλωση ενέργειας.
  • Διαδώστε την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους πράσινους υπολογιστές εντός και εκτός του οργανισμού σας

Τελευταίες λέξεις 👩‍🏫

Η υπερθέρμανση του πλανήτη και η κλιματική αλλαγή είναι μερικές από τις κύριες ανησυχίες σήμερα. Το επίπεδο της ρύπανσης αυξάνεται σε όλη τη γη, το νερό και τον αέρα. Σε αυτό, ο πράσινος υπολογισμός είναι μια αποτελεσματική προσέγγιση που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτών των περιβαλλοντικών ανησυχιών. Μπορεί να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η αυξανόμενη ποσότητα αποβλήτων, η καύση ορυκτών καυσίμων, η εξάντληση φυσικών πόρων κ.λπ.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εταιρείες και ιδιώτες πρέπει να είναι υπεύθυνοι για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας όσο το δυνατόν περισσότερο, ενώ εφαρμόζουν φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους για τη λειτουργία των εργασιών τους και τη διάθεση των απορριμμάτων.

Ως εκ τούτου, θυμηθείτε τα τρία R – μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση και γίνετε μέρος αυτής της υπέροχης πρωτοβουλίας – Green Computing και παρακινήστε άλλους να κάνουν το ίδιο για να οικοδομήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον μαζί.