Τα Windows 7 πεθαίνουν σήμερα: Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε

Η Microsoft κυκλοφόρησε τα Windows 7 τον Οκτώβριο του 2009. Τώρα, περισσότερο από μια δεκαετία αργότερα, αποσύρεται. Οι υπολογιστές σας με Windows 7 θα συνεχίσουν να λειτουργούν, αλλά η Microsoft δεν εκδίδει πλέον ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας από τις 14 Ιανουαρίου 2020.

Μπορώ να χρησιμοποιώ ακόμα τα Windows 7;

Τα Windows 7 θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, όπως και τα Windows XP. Εάν διαθέτετε υπολογιστή με Windows 7 ή Windows XP, μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε στις 15 Ιανουαρίου 2020, όπως θα μπορούσατε στις 13 Ιανουαρίου 2020. Η Microsoft δεν θα σας εμποδίσει να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή σας. Μπορεί να δείτε μερικές γκρίνιες που σας ενημερώνουν ότι “Ο υπολογιστής σας με Windows 7 δεν υποστηρίζεται”, αλλά μέχρι εκεί.

Σας συνιστούμε να αποφύγετε τη χρήση των Windows 7. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτό το λειτουργικό σύστημα, είναι πλέον ιδιαίτερα σημαντικό να έχετε εγκατεστημένο λογισμικό ασφαλείας (όπως ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς) και να λάβετε μέτρα για την ασφάλεια του υπολογιστή σας.

Τι αλλάζει λοιπόν;

Τώρα που η Microsoft έχει ακυρώσει την υποστήριξη, τα Windows 7 δεν θα λαμβάνουν πλέον ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας. Με άλλα λόγια, η Microsoft δεν θα κυκλοφορήσει νέες ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας στο Windows Update.

Τα Windows XP, Vista, 7, 8 και 10 είναι όλα χτισμένα στην ίδια υποκείμενη αρχιτεκτονική. Συχνά, εντοπίζονται κενά ασφαλείας για όλες τις πρόσφατες εκδόσεις των Windows. Τώρα, όταν οι εισβολείς βρουν ένα τέτοιο κενό ασφαλείας και η Microsoft το διορθώσει, αυτές οι ενημερώσεις κώδικα θα εφαρμοστούν μόνο στα Windows 8 και 10. Τα Windows 7 θα εξακολουθούν να έχουν μια ανοιχτή τρύπα ασφαλείας που γνωρίζουν οι εισβολείς.

Με το τέλος της επίσημης υποστήριξης, οι προγραμματιστές λογισμικού θα λάβουν το μήνυμα ότι δεν θα πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα Windows 7. Πολλά προγράμματα περιήγησης ιστού και άλλα εργαλεία λογισμικού έχουν σταματήσει την υποστήριξη των Windows XP στις πιο πρόσφατες εκδόσεις τους. Τα Windows 7 θα έχουν τελικά την ίδια μοίρα. Προς το παρόν, η Google λέει ότι θα το κάνει συνεχίστε να υποστηρίζετε το Chrome στα Windows 7 τουλάχιστον έως τις 15 Ιουλίου 2021.

  Τρόπος χρήσης υδατογραφημάτων στο PowerPoint

Μπορώ να λάβω ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας με κάποιο τρόπο;

Η υποστήριξη των Windows 7 δεν έχει τελειώσει εντελώς. Η Microsoft θα εξακολουθεί να προσφέρει “εκτεταμένες ενημερώσεις ασφαλείας” για αυτήν, αλλά μόνο σε οργανισμούς όπως επιχειρήσεις και κυβερνήσεις—και μόνο εάν αυτοί οι οργανισμοί πληρώνουν ένα ολοένα αυξανόμενο τέλος. Αυτό το τέλος έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει τους οργανισμούς να αναβαθμιστούν.

Δεν υπάρχει τρόπος να πληρώσετε επιπλέον για ενημερώσεις ασφαλείας εάν είστε οικιακός χρήστης. Πολλοί άνθρωποι μας έχουν ρωτήσει εάν αυτή είναι μια επιλογή, αλλά η Microsoft τις προσφέρει μόνο σε οργανισμούς.

Είναι πιθανό, εάν εντοπιστεί μια ιδιαίτερα επικίνδυνη τρύπα ασφαλείας, η Microsoft να το διορθώσει ούτως ή άλλως. Η εταιρεία κυκλοφόρησε μια ενημερωμένη έκδοση κώδικα για μια κακή τρύπα ασφαλείας στα Windows XP το 2019. Δυστυχώς, αυτή η ενημερωμένη έκδοση κώδικα δεν παραδόθηκε μέσω του Windows Update, επομένως έπρεπε να το μάθετε πριν το κατεβάσετε και το εγκαταστήσετε με μη αυτόματο τρόπο. Πολλά συστήματα Windows XP στη φύση εξακολουθούν να είναι ευάλωτα. Αυτό είναι το μέλλον που περιμένει τους χρήστες των Windows 7.

Θα είναι πραγματικά επικίνδυνο;

Είναι επικίνδυνη η συνέχιση της χρήσης των Windows 7; Λοιπόν, αυτό εξαρτάται. Πιθανότατα δεν θα είναι πολύ επικίνδυνο στις 15 Ιανουαρίου 2020. Όμως, όσο περνάει ο καιρός, θα χρησιμοποιείτε μια έκδοση των Windows με όλο και περισσότερες μη επιδιορθωμένες τρύπες ασφαλείας για τις οποίες γνωρίζουν οι εισβολείς. Τελικά, τα προγράμματα περιήγησης και άλλες εφαρμογές που χρησιμοποιείτε θα σταματήσουν την υποστήριξη για το λειτουργικό σας σύστημα. Θα κολλήσετε χρησιμοποιώντας ξεπερασμένα προγράμματα περιήγησης, και αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Χωρίς ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας του προγράμματος περιήγησης, ένας κακόβουλος ιστότοπος θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το σύστημά σας αφού ανοίξετε μια ιστοσελίδα.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το Xubuntu στο Raspberry Pi 4

Το Διαδίκτυο είναι ένα επικίνδυνο μέρος γεμάτο με όλο και πιο εξελιγμένες επιθέσεις και συνιστούμε πάντα τη χρήση ενημερωμένου λογισμικού με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας. Σας συνιστούμε να κάνετε αναβάθμιση από τα Windows 7.

Θα συνεχίσει να λειτουργεί το λογισμικό στα Windows 7;

Οι περισσότερες εφαρμογές θα συνεχίσουν να εκτελούνται στα Windows 7 στο άμεσο μέλλον. Αλλά περιμένετε να δείτε τις εφαρμογές σταδιακά να σταματήσουν να εργάζονται σε αυτό τα επόμενα χρόνια.

Για παράδειγμα, η υπηρεσία παιχνιδιών Steam της Valve έπεσε η υποστήριξη για Windows XP και Vista την 1η Ιανουαρίου 2019. Σε λίγα χρόνια, θα περιμέναμε να δούμε το Steam να μειώνει την υποστήριξη και για τα Windows 7.

Ορισμένες εφαρμογές έχουν ήδη διακόψει την υποστήριξη για Windows 7. Για παράδειγμα, το Microsoft Office 2019 υποστηρίζει μόνο Windows 10 και όχι Windows 7 ή 8.

Εξακολουθώ να έχω υπολογιστή με Windows 7, Τι πρέπει να κάνω;

Σας συνιστούμε να κάνετε αναβάθμιση και να αποχωρήσετε από τα Windows 7. Αυτό μπορεί να σημαίνει την εγκατάσταση ενός νέου λειτουργικού συστήματος στο τρέχον υλικό σας—ή μπορεί να θέλετε να αγοράσετε έναν νέο υπολογιστή.

Για να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τον τρέχοντα υπολογιστή σας, έχετε μερικές επιλογές:

Αναβάθμιση σε Windows 10 Δωρεάν: Παρόλο που η Microsoft δεν διαφημίζει πλέον τη δωρεάν προσφορά αναβάθμισης, εξακολουθεί να είναι διαθέσιμη. Μπορείτε να αναβαθμίσετε έναν υπολογιστή σε Windows 10 δωρεάν, αρκεί να έχει εγκατεστημένο ένα νόμιμο, ενεργοποιημένο σύστημα Windows 7 ή 8. Δείτε πώς μπορείτε να επωφεληθείτε. Δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό θα συνεχίσει να λειτουργεί αυτό το δωρεάν κόλπο αναβάθμισης. Λειτουργούσε ακόμα από τις 13 Ιανουαρίου 2020.
Εγκατάσταση Linux στον υπολογιστή σας: Δεν θέλετε να κάνετε αναβάθμιση σε Windows 10; Μπορείτε πάντα να εγκαταστήσετε μια διανομή Linux όπως το Ubuntu. Είναι δωρεάν, υποστηρίζει τα πιο πρόσφατα προγράμματα περιήγησης ιστού όπως το Google Chrome και το Firefox και θα συνεχίσει να λαμβάνει ενημερώσεις ασφαλείας για πολύ καιρό ακόμη. Σίγουρα, ακούγεται δραστικό—αλλά έχετε μια επιλογή εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα υποστηριζόμενο λειτουργικό σύστημα στον υπολογιστή σας χωρίς να κάνετε αναβάθμιση σε Windows 10.

  Πώς να διορθώσετε το σφάλμα "Κάτι πήγε στραβά κατά τη λήψη του προτύπου σας".

Εάν ο υπολογιστής σας μακρύνει πολύ στο δόντι, μπορεί απλώς να είναι καιρός να αγοράσετε ένα νέο υπολογιστή. Εάν δεν έχετε αναβαθμίσει το υλικό σας τα τελευταία επτά χρόνια από την κυκλοφορία των Windows 8, θα διαπιστώσετε ότι οι σύγχρονοι υπολογιστές (ειδικά αυτοί με αποθηκευτικό χώρο στερεάς κατάστασης) προσφέρουν εντυπωσιακά βελτιωμένη απόδοση και πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγοράσετε έναν υπολογιστή με Windows 10 αν δεν σας αρέσει—Chromebook, Mac και iPad είναι όλες εξαιρετικές επιλογές για πολλούς ανθρώπους. Ό,τι κι αν κάνετε, ωστόσο, σας συνιστούμε να βγείτε από τα Windows 7.

Αλλά χρειάζομαι τα Windows 7 για κάτι!

Εάν εξακολουθείτε να χρειάζεστε τα Windows 7 για την εκτέλεση σημαντικού λογισμικού ή υλικού που δεν υποστηρίζει σύγχρονες εκδόσεις των Windows, συνιστούμε να περιορίσετε τη χρήση των Windows 7. Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι έχει εγκατασταθεί λογισμικό ασφαλείας.

Για παράδειγμα, για να εκτελέσετε λογισμικό που απαιτεί Windows 7, μπορείτε να εκτελέσετε τα Windows 7 σε μια εικονική μηχανή στα Windows 10 ή σε άλλο λειτουργικό σύστημα. Για να εκτελέσετε υλικό που απαιτεί Windows 7, μπορείτε να αφήσετε τα Windows 7 εγκατεστημένα σε έναν υπολογιστή συνδεδεμένο απευθείας στη κρίσιμη συσκευή υλικού και να χρησιμοποιήσετε άλλον υπολογιστή για δραστηριότητες που δεν χρειάζονται Windows 7.

Εάν είναι δυνατόν, θα μπορούσατε ακόμη και να “αερώσετε” το σύστημά σας Windows 7. Θα το αφήσετε εκτός σύνδεσης και θα αποφύγετε να το συνδέσετε στο δίκτυο. Θα ήταν απομονωμένο από επιθέσεις και δεν θα μπορούσε να παραβιαστεί και να στραφεί εναντίον άλλων συστημάτων στο δίκτυό σας. Αυτό θα βελτιώσει την ασφάλειά σας στο διαδίκτυο.

Τα Windows 7 εξακολουθούν να λειτουργούν, αλλά ήρθε η ώρα να προχωρήσετε

Εάν χρησιμοποιείτε Windows 7, μπορείτε να συνεχίσετε να τα χρησιμοποιείτε. Μπορείτε ακόμη και να εγκαταστήσετε τα Windows 7 σε ένα νέο σύστημα. Το Windows Update θα εξακολουθεί να κατεβάζει όλες τις ενημερώσεις κώδικα που κυκλοφόρησε η Microsoft πριν τερματίσει την υποστήριξη. Τα πράγματα θα συνεχίσουν να λειτουργούν στις 15 Ιανουαρίου 2020 σχεδόν όπως έκαναν στις 13 Ιανουαρίου 2020.

Όμως τα Windows 7 είναι τώρα τα νέα Windows XP και θα γεμίζουν όλο και περισσότερο από γνωστά κενά ασφαλείας, ενώ οι προγραμματιστές λογισμικού σταματούν να τα υποστηρίζουν. Είναι ώρα για αναβάθμιση.