Τα ενσωματωμένα γραφικά πρόκειται να γίνουν πολύ καλύτερα

Ξεχάστε την αγορά μιας ειδικής κάρτας γραφικών, πολύ σύντομα θα παίζετε χωρίς αυτήν. Τουλάχιστον, αν είστε μέρος του 90% των ανθρώπων που εξακολουθούν να παίζουν σε 1080p ή λιγότερο. Οι πρόσφατες εξελίξεις τόσο από την Intel όσο και από την AMD σημαίνουν ότι οι ενσωματωμένες GPU τους πρόκειται να καταστρέψουν την αγορά των καρτών γραφικών χαμηλού επιπέδου.

Γιατί τα iGPU είναι τόσο αργά στην πρώτη θέση;

Υπάρχουν δύο λόγοι: η μνήμη και το μέγεθος του καλουπιού.

Το μέρος της μνήμης είναι εύκολο να κατανοηθεί: ταχύτερη μνήμη ισοδυναμεί με καλύτερη απόδοση. Ωστόσο, οι iGPU δεν έχουν τα πλεονεκτήματα των φανταχτερών τεχνολογιών μνήμης, όπως το GDDR6 ή το HBM2, και αντ’ αυτού, πρέπει να βασίζονται στην κοινή χρήση της μνήμης RAM του συστήματος με τον υπόλοιπο υπολογιστή. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι είναι ακριβό να τοποθετηθεί αυτή η μνήμη στο ίδιο το τσιπ και οι iGPU συνήθως στοχεύουν σε παίκτες με προϋπολογισμό. Αυτό δεν αλλάζει σύντομα, τουλάχιστον όχι από ό,τι γνωρίζουμε τώρα, αλλά η βελτίωση των ελεγκτών μνήμης που επιτρέπουν ταχύτερη RAM μπορεί να βελτιώσει την απόδοση iGPU επόμενης γενιάς.

Ο δεύτερος λόγος, το μέγεθος του καλουπιού, είναι αυτό που αλλάζει το 2019. Οι μήτρες GPU είναι μεγάλες—πολύ μεγαλύτερες από τις CPU και οι μεγάλες μήτρες είναι κακές επιχειρήσεις για την κατασκευή πυριτίου. Αυτό καταλήγει στο ποσοστό ελαττωμάτων. Μια μεγαλύτερη περιοχή έχει μεγαλύτερη πιθανότητα ελαττωμάτων και ένα ελάττωμα στο καλούπι μπορεί να σημαίνει ότι ολόκληρη η CPU είναι τοστ.

  Πώς να αποκτήσετε εικόνα σε εικόνα για κλήσεις Google Meet

Μπορείτε να δείτε σε αυτό το (υποθετικό) παράδειγμα παρακάτω ότι ο διπλασιασμός του μεγέθους της μήτρας οδηγεί σε πολύ χαμηλότερη απόδοση επειδή κάθε ελάττωμα προσγειώνεται σε πολύ μεγαλύτερη περιοχή. Ανάλογα με το πού εμφανίζονται τα ελαττώματα, μπορούν να καταστήσουν μια ολόκληρη CPU άχρηστη. Αυτό το παράδειγμα δεν είναι υπερβολικό για αποτέλεσμα. Ανάλογα με την CPU, τα ενσωματωμένα γραφικά μπορούν να καταλάβουν σχεδόν το ήμισυ του βάρους.

Ο χώρος καλουπιών πωλείται σε διαφορετικούς κατασκευαστές εξαρτημάτων με πολύ υψηλό premium, επομένως είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί η επένδυση ενός τόνου χώρου σε ένα πολύ καλύτερο iGPU, όταν αυτός ο χώρος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για άλλα πράγματα, όπως η αύξηση του αριθμού πυρήνων. Δεν είναι ότι η τεχνολογία δεν είναι εκεί. Αν η Intel ή η AMD ήθελαν να φτιάξουν ένα τσιπ με 90% GPU, θα μπορούσαν, αλλά οι αποδόσεις τους με μονολιθικό σχεδιασμό θα ήταν τόσο χαμηλές που δεν θα άξιζε καν τον κόπο.

Εισαγάγετε: Τσίπρες

Η Intel και η AMD έχουν δείξει τις κάρτες τους και είναι αρκετά παρόμοιες. Με τους νεότερους κόμβους διεργασίας να έχουν υψηλότερα ποσοστά ελαττωμάτων από το κανονικό, τόσο η Chipzilla όσο και η Red Team επέλεξαν να κόψουν τις μήτρες τους και να τις κολλήσουν ξανά στη θέση τους. Το κάνει ο καθένας λίγο διαφορετικά, αλλά και στις δύο περιπτώσεις, αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα με το μέγεθος της μήτρας δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα, καθώς μπορούν να κάνουν το τσιπ σε μικρότερα, φθηνότερα κομμάτια και στη συνέχεια να τα συναρμολογήσουν ξανά όταν συσκευαστεί στο πραγματική CPU.

  Εισαγωγή λιστών αναπαραγωγής iTunes στη σύγχρονη εφαρμογή μουσικής διεπαφής χρήστη στα Windows 8

Στην περίπτωση της Intel, αυτό φαίνεται να είναι κυρίως ένα μέτρο εξοικονόμησης κόστους. Δεν φαίνεται να αλλάζει πολύ την αρχιτεκτονική τους, απλώς τους αφήνει να επιλέξουν σε ποιον κόμβο θα κατασκευάσουν κάθε τμήμα της CPU. Ωστόσο, φαίνεται ότι έχουν σχέδια για την επέκταση του iGPU, καθώς το επερχόμενο μοντέλο Gen11 έχει «64 βελτιωμένες μονάδες εκτέλεσης, υπερδιπλάσιες από τα προηγούμενα γραφικά Intel Gen9 (24 EU), σχεδιασμένα να σπάσουν το φράγμα του 1 TFLOPS». Ένα μόνο TFLOP απόδοσης δεν είναι πραγματικά τόσο μεγάλο, καθώς τα γραφικά Vega 11 στο Ryzen 2400G έχουν 1,7 TFLOPS, αλλά τα iGPU της Intel έχουν εμφανώς υστερήσει σε σχέση με αυτά της AMD, οπότε η κάλυψη της διαφοράς είναι θετική.

Οι APU Ryzen θα μπορούσαν να σκοτώσουν την αγορά

Η AMD είναι ιδιοκτήτης της Radeon, του δεύτερου μεγαλύτερου κατασκευαστή GPU, και τις χρησιμοποιεί στις Ryzen APU της. Ρίχνοντας μια ματιά στην επερχόμενη τεχνολογία τους, αυτό είναι πολύ καλό για αυτούς, ειδικά με βελτιώσεις 7 nm στη γωνία. Τα επερχόμενα τσιπ Ryzen φημολογείται ότι θα χρησιμοποιούν chiplet, αλλά διαφορετικά από την Intel. Τα chiplet τους είναι εντελώς ξεχωριστά καλούπια, συνδεδεμένα μέσω της διασύνδεσής τους “Infinity Fabric” πολλαπλών χρήσεων, η οποία επιτρέπει μεγαλύτερη αρθρωτή διάταξη από τη σχεδίαση της Intel (με το κόστος της ελαφρώς αυξημένης καθυστέρησης). Έχουν ήδη χρησιμοποιήσει chiplet με εξαιρετικό αποτέλεσμα με τους 64-πύρηνες επεξεργαστές Epyc, που ανακοινώθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με κάποιους πρόσφατες διαρροές, η επερχόμενη σειρά Zen 2 της AMD περιλαμβάνει το 3300G, ένα τσιπ με ένα chiplet CPU οκτώ πυρήνων και ένα chiplet Navi 20 (η επερχόμενη αρχιτεκτονική γραφικών τους). Εάν αυτό αποδειχτεί αλήθεια, αυτό το μεμονωμένο τσιπ θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις κάρτες γραφικών εισαγωγικού επιπέδου. Το 2400G με υπολογιστικές μονάδες Vega 11 έχει ήδη ρυθμούς καρέ με δυνατότητα αναπαραγωγής στα περισσότερα παιχνίδια στα 1080p και το 3300G φέρεται να έχει σχεδόν διπλάσιες μονάδες υπολογιστών, καθώς και με νεότερη, ταχύτερη αρχιτεκτονική.

  Τρόπος προστασίας βιβλίων εργασίας, φύλλων εργασίας και κελιών από την επεξεργασία στο Microsoft Excel

Αυτό δεν είναι απλώς εικασίες. είναι πολύ λογικό. Ο τρόπος με τον οποίο είναι διαρρυθμισμένος ο σχεδιασμός τους επιτρέπει στην AMD να συνδέει σχεδόν οποιοδήποτε αριθμό chiplet, οι μόνοι περιοριστικοί παράγοντες είναι η ισχύς και ο χώρος στη συσκευασία. Σχεδόν σίγουρα θα χρησιμοποιήσουν δύο chiplet ανά CPU και το μόνο που θα έπρεπε να κάνουν για να φτιάξουν το καλύτερο iGPU στον κόσμο θα ήταν να αντικαταστήσουν ένα από αυτά τα chiplet με μια GPU. Έχουν επίσης έναν καλό λόγο να το κάνουν, καθώς δεν θα άλλαζε το παιχνίδι μόνο για παιχνίδια PC αλλά και για κονσόλες, καθώς φτιάχνουν τις APU για τις σειρές Xbox One και PS4.

Θα μπορούσαν ακόμη και να βάλουν κάποια ταχύτερη μνήμη γραφικών στο die, ως ένα είδος κρυφής μνήμης L4, αλλά πιθανότατα θα χρησιμοποιήσουν ξανά τη μνήμη RAM του συστήματος και ελπίζουν ότι μπορούν να βελτιώσουν τον ελεγκτή μνήμης σε προϊόντα τρίτης γενιάς Ryzen.

Ό,τι κι αν συμβεί, τόσο η Μπλε όσο και η Κόκκινη Ομάδα έχουν πολύ περισσότερο χώρο για να δουλέψουν στις μήτρες τους, κάτι που σίγουρα θα οδηγήσει σε τουλάχιστον κάτι καλύτερο. Αλλά ποιος ξέρει, ίσως και οι δύο απλώς θα συσκευάσουν όσο περισσότερους πυρήνες CPU μπορούν και θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν τον νόμο του Moore ζωντανό για λίγο περισσότερο.