Πότε δεν πρέπει να τραβάτε εικόνες RAW

Οι εικόνες RAW περιέχουν πολύ περισσότερα δεδομένα από τα JPEG. Εάν χρησιμοποιείτε φωτογραφική μηχανή DSLR ή mirrorless, θα πρέπει να φωτογραφίζετε με RAW τις περισσότερες φορές—εκμεταλλεύεται στο έπακρο ό,τι μπορεί η κάμερά σας. Μπορείτε ακόμη και να τραβήξετε RAW στο iPhone σας. Υπάρχουν, ωστόσο, μερικές περιπτώσεις στις οποίες δεν χρειάζεται να πυροβολήσετε—ή ακόμη και να μην πυροβολήσετε—RAW.

Εάν οι φωτογραφίες δεν έχουν σημασία ή θέλετε να μπορείτε να τις μοιραστείτε γρήγορα

Περιστασιακά, με πιέζουν να βγάζω φωτογραφίες σε ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι ή μια οικογενειακή εκδήλωση. Αυτά δεν είναι πορτραίτα υψηλής ποιότητας. είναι απλώς στιγμιότυπα ανθρώπων —συνήθως, μεθυσμένων—. Ο μόνος λόγος που με ρωτάνε είναι ότι ο κόσμος ξέρει ότι έχω καλή κάμερα. Μόλις αποκτήσετε τη φήμη του φωτογράφου, αυτό θα συμβεί σχεδόν σίγουρα σε εσάς.

  Πώς να αφαιρέσετε τον ήχο από ένα βίντεο με το VLC Player

Όταν κολλάω σε ένα από αυτά τα συμβάντα, θέλω να θέσω τη φωτογραφική μηχανή μου σε λειτουργία προτεραιότητας διαφράγματος, να βάλω ένα φλας στη φωτογραφική μηχανή μου, αν χρειάζεται, και μετά να περιπλανώμαι κάνοντας τα δικά μου πράγματα, τραβώντας κατά καιρούς φωτογραφίες. Είναι από τις λίγες φορές που φωτογραφίζω εσκεμμένα JPEG γιατί σημαίνει ότι στο τέλος της νύχτας, μπορώ να σύρω όλες τις φωτογραφίες σε έναν φάκελο Dropbox (ή οποιονδήποτε άλλο) χωρίς καν να τις κοιτάξω και να τις στείλω στον διοργανωτή. Παίρνουν όλες τις φωτογραφίες και δεν χρειάζεται να περάσω μερικές ώρες δουλεύοντας μαζί τους στο Lightroom.

Όταν πυροβολείτε πολλές ριπές

Όταν τραβάτε μια ριπή με την κάμερά σας, όλες οι εικόνες αποθηκεύονται σε ένα buffer πριν εγγραφούν στην κάρτα αποθήκευσης. Το μέγεθος αυτού του buffer είναι ένα από τα κύρια πράγματα που περιορίζουν τη διάρκεια που μπορείτε να τραβήξετε μια ριπή. Δεδομένου ότι τα JPEG είναι πολύ μικρότερα από τα αρχεία RAW, οι περισσότερες κάμερες μπορούν να αποθηκεύσουν περισσότερα JPEG στο buffer τους και έτσι να τραβήξουν μεγαλύτερες ριπές.

  Πώς να στείλετε DM GIF στο Instagram

Για παράδειγμα, η Canon 5DIII μου μπορεί να τραβήξει έξι λήψεις RAW ή JPEG ανά δευτερόλεπτο. Το buffer μπορεί να χωρέσει μόνο 18 φωτογραφίες RAW, πράγμα που σημαίνει ότι έχω μια έκρηξη τριών δευτερολέπτων σε πλήρη ταχύτητα πριν αρχίσει να επιβραδύνεται. Μπορεί, ωστόσο, να χωρέσει 64 εικόνες JPEG: αυτό είναι δέκα ολόκληρα δευτερόλεπτα συνεχούς λήψης.

Κάθε φορά που φωτογραφίζω αθλητικά παιχνίδια ή άλλες καταστάσεις όπου θέλω να μπορώ να κάνω πολλές γρήγορες ριπές, αλλάζω σε JPEG. Μερικές φορές είναι πιο σημαντικό να τραβήξετε τη λήψη παρά να τραβήξετε μια φωτογραφία υψηλής ποιότητας από το τίποτα.

Όταν τραβάτε ένα Time Lapse

Τα χρονικά λάθη—αυτά τα βίντεο γρήγορης κίνησης που συμπιέζονται για μία ώρα, μία ημέρα ή ακόμη περισσότερο σε διάρκεια YouTube με δυνατότητα παρακολούθησης—απαιτούν τεράστιο αριθμό φωτογραφιών. Η πιο κοινή μορφή είναι τα 24 fps, επομένως, για κάθε δευτερόλεπτο πλάνας, πρέπει να τραβήξετε 24 φωτογραφίες. Αυτό σημαίνει ότι ένα βίντεο δυόμισι λεπτών με time-lapse αποτελείται από 3.360 φωτογραφίες.

  Πώς να αποκτήσετε πρόσβαση στο εργαστήριο Steam, τι είναι

Ορισμένοι φωτογράφοι με time lapse φωτογραφίζουν σε RAW, αλλά δημιουργεί τεράστιο όγκο εργασίας και, το πιο σημαντικό, απαιτεί έναν πολύ ισχυρό υπολογιστή. Οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές δεν είναι σε θέση να συγκεντρώνουν τόσα πολλά δεδομένα. (Στα 25 MB ανά αρχείο RAW, αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα έχει πάνω από 80 GB δεδομένων σε αυτό).

Το πιο απλό πράγμα, αν μόλις ξεκινάτε, είναι να κάνετε την έκθεσή σας σωστά στην τοποθεσία και να τραβήξετε JPEG. Ο υπολογιστής σας θα σας ευχαριστήσει για αυτό.

Υπήρχε ένας άλλος λόγος για να μην τραβάς RAW —όταν ο αποθηκευτικός χώρος ήταν υψηλός—αλλά αυτό δεν έχει τόση σημασία πλέον: οι καλές κάρτες SD κοστίζουν τώρα μεταξύ 10 και 30 $. Εκτός από τις παραπάνω καταστάσεις, θα πρέπει να φωτογραφίζετε σε RAW από προεπιλογή.