Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε κάρτες MicroSD σε φωτογραφικές μηχανές DSLR ή Mirrorless

Οι κάρτες MicroSD υιοθετούνται ευρύτερα, σε οτιδήποτε, από κάμερες δράσης έως τηλέφωνα και κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών. Αλλά πιθανότατα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια στην αποκλειστική κάμερά σας, τουλάχιστον όχι εάν δεν διαθέτει υποδοχή κάρτας MicroSD.

Γιατί; Όλα έχουν να κάνουν με το “μανίκι”, τον μικρό πλαστικό προσαρμογέα που συνοδεύει σχεδόν κάθε κάρτα MicroSD που πωλείται στα καταστήματα λιανικής. Είναι βολικό εάν χρειάζεται να διαβάσετε τα περιεχόμενα της κάρτας MicroSD σε φορητό υπολογιστή ή επιτραπέζιο υπολογιστή χωρίς ειδική υποδοχή MicroSD, αλλά δεν έχει σχεδιαστεί για συνεχή χρήση. Είναι, ειλικρινά, φθηνό και πιθανώς επιβραδύνει την ταχύτητα εγγραφής της κάμεράς σας.

Ας κάνουμε λίγο πίσω. Οι σύγχρονες κάμερες αντιμετωπίζουν τεράστιο όγκο δεδομένων: εικόνες 15+ megapixel, καθώς και βίντεο HD και 4K με ταχύτητα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο ή υψηλότερη. Οι κάμερες πλήρους μεγέθους, σε αντίθεση με τα smartphone, δεν έχουν πολλά με τον εσωτερικό χώρο αποθήκευσης—πρέπει να τα γράψουν όλα σε μια κάρτα αποθήκευσης flash αμέσως. Όσο περισσότερες εικόνες και βίντεο τραβάτε κάθε δευτερόλεπτο, τόσο πιο γρήγορα χρειάζεστε την κάμερά σας για την εγγραφή δεδομένων.

  Πώς να δημιουργήσετε ένα προσαρμοσμένο πρότυπο στο PowerPoint

Γι’ αυτό η “απόδοση” μιας κάρτας μνήμης είναι τόσο σημαντική: αυτές οι επιπλέον ετικέτες όπως “Class 10” και “UHS-3” ασχολούνται όλες με τη μέγιστη ποσότητα δεδομένων που μπορεί να χειριστεί η κάρτα για ανάγνωση και γραφή ανά πάσα στιγμή. Όταν αγοράζετε μια γρήγορη και ακριβή κάρτα MicroSD, η ίδια η κάρτα μπορεί να χειριστεί αυτή τη ροή δεδομένων χωρίς προβλήματα, αλλά δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τη θήκη προσαρμογέα SD που περιλαμβάνεται στη συσκευασία.

Το χιτώνιο θα πρέπει τεχνικά να μπορεί να χειριστεί την ίδια γρήγορη μεταφορά δεδομένων με τη μικροσκοπική κάρτα—οι ηλεκτρικές επαφές είναι βασικά απλώς μικροσκοπικά καλώδια επέκτασης. Και πράγματι, μερικά από τα μανίκια που έχω δοκιμάσει μπορούν να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα σε δοκιμές ταχύτητας οδήγησης με τις μη βοηθητικές κάρτες MicroSD που διαθέτουν. Αλλά όταν χρησιμοποιείται με κάμερα υψηλής απόδοσης, τα επιπλέον βήματα στη διαδικασία γραφής επιβραδύνουν την απόδοση.

Ένα πρακτικό παράδειγμα: το Sony Alpha A6000 μου μπορεί να τραβήξει έξι εικόνες 24 megapixel ανά δευτερόλεπτο. Σε υψηλές ταχύτητες κλείστρου, ακούγεται σαν ένα μικρό πλαστικό πολυβόλο. Αλλά αυτός είναι ένας τεράστιος όγκος δεδομένων, κάπου μεταξύ 20 και 100 megabyte κάθε δευτερόλεπτο, ανάλογα με το περιεχόμενο της εικόνας και τη ρύθμιση ποιότητας. Όταν τελειώσει η σχετικά μικρή προσωρινή μνήμη του υλικού της κάμερας, χρειάζεται μια εξαιρετικά γρήγορη κάρτα SD για να εκμεταλλευτεί πλήρως τις δυνατότητες του υλικού.

  Πώς να διορθώσετε εύκολα τα σφάλματα του βοηθού αναβάθμισης των Windows 10

Η κάρτα μου είναι αυτή SanDisk Ultra SDXC. Έχει βαθμολογηθεί για ταχύτητα ανάγνωσης 80 MB/s — το SanDisk δεν διαφημίζει την ταχύτητα εγγραφής, αλλά η δοκιμή του στον υπολογιστή μου δίνει αποτελέσματα περίπου 40 MB/s. Με την ταχύτητα κλείστρου της κάμερας κάτω από το μέγιστο των λήψεων ανά δευτερόλεπτο, χρειάζονται περίπου πέντε έως έξι δευτερόλεπτα λήψης μέγιστης ταχύτητας προτού η κάμερα χρειαστεί να επιβραδύνει για να συνεχίσει να γράφει, περίπου 55-60 εικόνες.

Έχω επίσης ένα τεράστιο Κάρτα MicroSD Samsung 256 GB EVO Plus, που συνήθως μένει στο τηλέφωνό μου. Είναι ακόμα πιο γρήγορη από την κάρτα SD SanDisk πλήρους μεγέθους, με ταχύτητα εγγραφής περίπου 60 MB/s—έτσι, από τεχνικής άποψης, αν την βάλω στη φωτογραφική μηχανή μου, θα μπορώ να τραβήξω ακόμη περισσότερες λήψεις πλήρους ταχύτητας πριν δω μια επιβράδυνση . Επειδή όμως είναι MicroSD και όχι SD, χρειάζεται το περίβλημα του προσαρμογέα. Παρά την ανώτερη ταχύτητα εγγραφής χάρη στην ταξινόμηση U3, η κάμερα αρχίζει να επιβραδύνεται μετά από μόλις τρία δευτερόλεπτα και περίπου 35 φωτογραφίες. Η μόνη μεταβλητή είναι το χιτώνιο του προσαρμογέα, το οποίο δεν μπορεί να συμβαδίσει ούτε με την κάμερα ούτε με την κάρτα που κρατά.

  Το Reme.IO είναι μια απλή υπηρεσία υπενθύμισης που λειτουργεί με το email σας

Δεν υπάρχει τίποτα κακό χρησιμοποιώντας κάρτες MicroSD σε συσκευές που έχουν σχεδιαστεί για αυτές. Και για να είμαστε ειλικρινείς, οι περισσότεροι χρήστες που χρησιμοποιούν μικρότερες κάρτες με μανίκια προσαρμογέα δεν θα παρατηρήσουν τη διαφορά ή δεν θα παρατηρήσουν συχνά. Ωστόσο, εάν αγοράσατε τη φωτογραφική μηχανή DSLR ή mirrorless σας για γρήγορη, αξιόπιστη απόδοση, θα πρέπει να αγοράσετε μια ξεχωριστή κάρτα που έχει κατασκευαστεί ειδικά για το φορμά της — SD πλήρους μεγέθους για τα περισσότερα μοντέλα της αγοράς σήμερα. Είναι αρκετά φθηνά αυτή τη στιγμή και η πιο αξιόπιστη απόδοση αξίζει τον κόπο.