Πώς το iOS 14 μπορεί να σας βοηθήσει να τραβήξετε καλύτερες φωτογραφίες στο iPhone σας

Υπάρχουν μερικές μεγάλες αλλαγές στο iOS 14, συμπεριλαμβανομένων των γραφικών στοιχείων στην Αρχική οθόνη και της δυνατότητας αλλαγής του προεπιλεγμένου προγράμματος περιήγησης και των εφαρμογών αλληλογραφίας. Η Apple βελτίωσε επίσης την εξαιρετική εφαρμογή Κάμερα. Ρίχνουμε μια ματιά στο τι έχει αλλάξει και πώς να χρησιμοποιήσουμε τις νέες δυνατότητες.

Τα νεότερα iPhone λαμβάνουν τις μεγαλύτερες αναβαθμίσεις

Μία από τις μεγαλύτερες βελτιώσεις που θα βρείτε στην εφαρμογή Κάμερα είναι η ακατέργαστη απόδοσή της. Η Apple ισχυρίζεται ότι είναι έως και 90 τοις εκατό ταχύτερη, με δυνατότητα λήψης τεσσάρων βολών ανά δευτερόλεπτο. Ο χρόνος που χρειάζεται το iPhone 11 για να τραβήξει την πρώτη ψυχρή λήψη έχει βελτιωθεί κατά 25 τοις εκατό και η λήψη πορτρέτου έχει βελτιωθεί κατά 15 τοις εκατό στην ταχύτητα.

Ωστόσο, η Apple έχει περιορίσει πολλές από αυτές τις βελτιώσεις σε νεότερες συσκευές, όπως το iPhone 11 (και 11 Pro), το XR και το XS. Μετά τη δοκιμή της εφαρμογής Κάμερα και τις Ρυθμίσεις σε ένα iPhone X και iPhone 11, η πρώτη μόλις βελτιώθηκε καθόλου στο iOS 13.

Πολλές από αυτές τις αλλαγές πιθανότατα εξαρτώνται από τους νεότερους επεξεργαστές στις πιο πρόσφατες συσκευές. Ωστόσο, ανεξάρτητα από την ηλικία του iPhone σας, μπορείτε να βελτιώσετε τη φωτογραφία σας με ορισμένες συμβουλές και κόλπα.

Ένα ρυθμιστικό σωστής αντιστάθμισης έκθεσης

Το κλείδωμα της εστίασης και της έκθεσης σε ένα iPhone είναι μια απίστευτη εμπειρία. Πρώτα, πρέπει να πατήσετε παρατεταμένα την περιοχή στην οποία θέλετε να εστιάσετε. Στη συνέχεια, μετακινείτε το ρυθμιστικό έκθεσης προς τα πάνω ή προς τα κάτω για να αυξήσετε ή να μειώσετε την ποσότητα φωτός στη σκηνή. Είναι μια άσκηση υπομονής που συχνά καταλήγει σε λάθη.

  Αποκτήστε έναν διακόπτη εφαρμογής πλήρους οθόνης στο iOS 7 με προεπισκοπήσεις πλήρους οθόνης

Οι βελτιώσεις του iOS 14 στην εφαρμογή Κάμερα καθιστούν πολύ πιο εύκολο να ρυθμίσετε την έκθεση και να προσαρμόσετε πόσο φως είναι σε μια σκηνή. Για να το κάνετε αυτό, ανοίξτε την εφαρμογή Κάμερα και πατήστε το βέλος που βλέπει προς τα πάνω στο επάνω μέρος της οθόνης. Στο μενού που εμφανίζεται, πατήστε το εικονίδιο με το σύμβολο Συν/Μείον (+/-) για να εμφανιστεί ο επιλογέας Αντιστάθμισης Έκθεσης.

Σύρετε αριστερά ή δεξιά στον επιλογέα για να αυξήσετε ή να μειώσετε την ποσότητα φωτός στη σκηνή σας. Μπορείτε επίσης να πατήσετε οπουδήποτε στην οθόνη για να ελέγξετε την εστίαση χωρίς να χάσετε τις ρυθμίσεις έκθεσης. Μόλις ορίσετε μια τιμή έκθεσης, το iPhone θα τη θυμάται μέχρι την επόμενη φορά που θα ανοίξετε την εφαρμογή Κάμερα.

Κατά τη χρήση της Αντιστάθμισης έκθεσης, βλέπετε ένα φωτόμετρο επάνω αριστερά, που υποδεικνύει εάν η σκηνή είναι κάτω από- (αν ο μετρητής γέρνει προς τα αριστερά) ή υπερέκθεση (αν ο μετρητής κλίνει προς τα δεξιά). Λάβετε υπόψη ότι η Αντιστάθμιση Έκθεσης βελτιώνει μόνο την τρέχουσα σκηνή—δεν είναι ένας πλήρως χειροκίνητος έλεγχος.

Η εφαρμογή Κάμερα θα συνεχίσει να προσαρμόζεται στις συνθήκες φωτισμού, εκτός εάν κλειδώσετε την έκθεση πατώντας παρατεταμένα το Σκόπευτρο. Αποκτάτε πολύ περισσότερο έλεγχο σε μια σκηνή κάνοντας αυτό και, στη συνέχεια, σύρετε τα δάχτυλά σας πάνω και κάτω στο μικρό πλαίσιο που εμφανίζεται.

Πολύ πιο γρήγορη σκοποβολή

Ο πιο γρήγορος τρόπος για να τραβήξετε μια σειρά φωτογραφιών είναι με τη λειτουργία Burst. Για να το κάνετε αυτό, απλώς πατήστε παρατεταμένα το κουμπί κλείστρου. Όταν τελειώσετε, μπορείτε να εξετάσετε όλες τις φωτογραφίες και να κρατήσετε τις καλές. Στο iOS 14, μπορείτε επίσης να τραβήξετε φωτογραφίες γρήγορα πατώντας επανειλημμένα το κουμπί κλείστρου.

Στο iOS 13, αυτό οδηγεί σε τραυλισμό επειδή το iPhone επεξεργάζεται κάθε φωτογραφία μετά τη λήψη. Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Κάμερα και, στη συνέχεια, ενεργοποιήστε την επιλογή “Προτεραιότητα στη γρήγορη λήψη”. Στη συνέχεια, το iPhone σας θα δώσει προτεραιότητα στην ταχύτητα έναντι της ποιότητας της εικόνας, μειώνοντας τον όγκο επεξεργασίας που εκτελείται σε κάθε λήψη.

  Πώς να αποκρύψετε εφαρμογές iMessage που δεν χρησιμοποιείτε στο iOS 11

Ενεργοποίηση

Με προτεραιότητα στο κλείστρο, το iOS 14 παρέχει μια πιο φυσική εμπειρία λήψης που δεν μοιάζει με μια κάμερα χωρίς καθρέφτη ή μια ψηφιακή κάμερα SLR. Επίσης, δεν θα έχετε μεγάλες εκρήξεις, αλλά μεμονωμένες φωτογραφίες για ταξινόμηση.

Αυτή η δυνατότητα λειτουργεί σε iPhone XS, XR, 11 και 11 Pro.

Mirrored Selfies

Το Android είχε για πάντα αντικατοπτρισμένες selfies. Τώρα (επιτέλους), το κάνει και το iPhone. Στο iOS 13 και παλαιότερες εκδόσεις, το iOS αντικατοπτρίζει αυτόματα φωτογραφίες, ώστε το κείμενο να μην εμφανίζεται προς τα πίσω στον θεατή.

Εάν προτιμάτε να αποθηκεύσετε μια πανομοιότυπη έκδοση μιας selfie με «καθρέφτη» που βλέπετε στο σκόπευτρο, ενεργοποιήστε την επιλογή «Mirror Front Camera» στις Ρυθμίσεις > Κάμερα.

ο

Αυτή η δυνατότητα είναι διαθέσιμη σε iPhone XS, XR και νεότερες εκδόσεις.

Βελτιώσεις στη νυχτερινή λειτουργία

Η νυχτερινή λειτουργία διαθέτει πλέον οδηγούς που σας βοηθούν να κρατάτε τη συσκευή σας σταθερή κατά τη λήψη. Διατηρώντας την κάμερα όσο πιο ακίνητη γίνεται, η Νυχτερινή λειτουργία λαμβάνει μια πιο ευκρινή εικόνα. Για να σας βοηθήσουμε, εμφανίζονται δύο σταυροδρόμια στην οθόνη (όπως αυτά που εμφανίζονται όταν τραβάτε μια φωτογραφία κοιτώντας ευθεία προς τα κάτω).

Κρατήστε αυτά τα στόμια ευθυγραμμισμένα για να τραβήξετε την καλύτερη δυνατή λήψη. Εάν ταλαντεύεστε και πέσουν εκτός ευθυγράμμισης, μπορείτε να τα ευθυγραμμίσετε ξανά για ελαφρώς καλύτερο αποτέλεσμα. Για καλύτερα αποτελέσματα, τοποθετήστε το iPhone σας σε τρίποδο όταν φωτογραφίζετε σε νυχτερινή λειτουργία.

Η νυχτερινή λειτουργία είναι διαθέσιμη μόνο σε iPhone 11 και μεταγενέστερα.

Το QuickTake είναι τώρα σε iPhone XR και XS

Το QuickTake είναι η συνεχής λειτουργία βίντεο της Apple. Σας επιτρέπει να ξεκινήσετε γρήγορα τη λήψη ενός βίντεο, ακόμα και όταν η φωτογραφική μηχανή σας βρίσκεται στην προεπιλεγμένη λειτουργία Φωτογραφίας. Αυτό μειώνει την καθυστέρηση που προκαλείται από τη μετάβαση από φωτογραφία σε βίντεο.

Αυτή η δυνατότητα προηγουμένως περιοριζόταν στο iPhone 11 ή καλύτερο, αλλά το iOS 14 προσθέτει τη δυνατότητα αναδρομικά στα iPhone XR και XS. Απλώς εκκινήστε την εφαρμογή Κάμερα και, στη συνέχεια, πατήστε παρατεταμένα το κουμπί αύξησης της έντασης ήχου ή το κουμπί κλείστρου. Για να κλειδώσετε την εγγραφή, πατήστε παρατεταμένα το κουμπί κλείστρου και, στη συνέχεια, σύρετε προς τα δεξιά.

  Ρυθμίστε το πληκτρολόγιο iOS ώστε να αλλάζει χρώμα με βάση την εφαρμογή που χρησιμοποιείτε

Χρησιμοποιήστε το Volume Up για Burst αντί για QuickTake

Από προεπιλογή, πατώντας το κουμπί Αύξηση έντασης ενώ βρίσκεστε στην εφαρμογή Κάμερα, θα ξεκινήσει ένα βίντεο QuickTake. Σε παλαιότερες συσκευές, το κουμπί αύξησης της έντασης ήχου τραβάει μια κανονική φωτογραφία.

Τώρα, εάν είστε κάτοχος ενός πιο πρόσφατου iPhone, μπορείτε να επιλέξετε εάν θέλετε να ενεργοποιήσετε το QuickTake ή το Burst όταν πατάτε παρατεταμένα το κουμπί αύξησης της έντασης ήχου. Για να ενεργοποιήσετε το Burst, απλώς ενεργοποιήστε την επιλογή “Use Volume Up for Burst” στις Ρυθμίσεις > Κάμερα.

Εναλλαγή-Ενεργοποίηση του

Για να ξεκινήσετε ένα βίντεο QuickTake, πατήστε και κρατήστε πατημένο το κουμπί Μείωση έντασης. Αυτή η ρύθμιση επηρεάζει τις συσκευές iPhone XR, XS και νεότερες συσκευές.

Ένα νέο μενού ρυθμίσεων κάμερας

Η αλλαγή των ρυθμίσεων της κάμερας προηγουμένως περιλάμβανε το πάτημα μικρών εικονιδίων στο επάνω μέρος της οθόνης. Το iOS 14 έχει τοποθετήσει όλες αυτές τις προτιμήσεις σε ένα μόνο μενού μαζί με τα νέα στοιχεία ελέγχου Αντιστάθμισης έκθεσης.

Εάν έχετε iPhone XR και XS ή νεότερο, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτές τις ρυθμίσεις πατώντας το βέλος που βλέπει προς τα κάτω στο επάνω μέρος της οθόνης.

Δεν είναι σαφές γιατί η Apple περιόρισε αυτήν την αλλαγή μόνο στις δύο τελευταίες γενιές iPhone, ενώ οι παλαιότερες συσκευές έχουν την ίδια διεπαφή. Ίσως του χρόνου, κάτοχοι iPhone X!

Έρχονται περισσότερες βελτιώσεις στη φωτογραφία;

Ο διάδοχος του iPhone 11 έχει καθυστερήσει φέτος. Κανονικά, η Apple θα ανακοίνωνε το νέο τηλέφωνο μαζί με την ενημέρωση iOS 14 και θα κυκλοφορούσε περίπου μια εβδομάδα μετά την εκδήλωση.

Η φετινή εκδήλωση iPhone αναμένεται τον Οκτώβριο, επομένως δεν θα περιμένουμε πολύ πριν μάθουμε για τις βελτιώσεις που έρχονται στα φετινά μοντέλα. Θα ήταν ωραίο αν η Apple εισήγαγε τη Night mode σε όλους τους φακούς αυτή τη φορά.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη φωτογραφία iPhone; Ρίξτε μια ματιά στον απόλυτο οδηγό μας για την εφαρμογή κάμερας iOS.