Πώς το Gravis PC GamePad μεταμόρφωσε το PC Gaming στη δεκαετία του ’90

Το 1992, όταν το Super NES της Nintendo και το Sega Genesis κυριαρχούσαν στα οικιακά βιντεοπαιχνίδια, η Gravis έφερε χειριστήρια τύπου κονσόλας στον υπολογιστή με το PC GamePad του. Πούλησε καλά και άνοιξε την πόρτα σε νέα στυλ παιχνιδιού σε υπολογιστές. Να τι το έκανε τόσο αξέχαστο.

Γιατί ένα PC GamePad ήταν αξιοσημείωτο

Παρά τη μανία της Nintendo που μαίνεται στις ΗΠΑ από τουλάχιστον το 1988 (χάρη στην επιτυχία του blockbuster το NES), πέρασαν αρκετά χρόνια πριν το πρώτο gamepad τύπου κονσόλας έφτασε στα συμβατά με IBM PC. Η Advanced Gravis Computer Technology που εδρεύει στη Βρετανική Κολούμπια (τότε γνωστή για τα joysticks PC) έκανε το πρώτο βήμα με το Gravis PC GamePad με τέσσερα κουμπιά.

Την εποχή της κυκλοφορίας του GamePad, τα είδη παιχνιδιών για υπολογιστή με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στράφηκαν προς τη μη δράση, όπως τα RPG, τα παιχνίδια περιπέτειας, οι προσομοιωτές πτήσης και τα παιχνίδια στρατηγικής. Αυτά ταίριαζαν καλά στην πλατφόρμα. Ένας τυπικός υπολογιστής περιείχε (σε σχέση με τις κονσόλες παιχνιδιών) άφθονη μνήμη RAM, πολύ επανεγγράψιμο χώρο στο δίσκο και ένα πληκτρολόγιο ή ποντίκι ως συσκευή εισόδου.

Οι κλώνοι υπολογιστών δεν περιείχαν επίσης εξειδικευμένο υλικό γραφικών για να χειρίζονται τα ομαλά, κυλιόμενα πεδία παιχνιδιού σε παιχνίδια όπως το Super Mario Bros.

Βρισκόταν στη σφοδρή σφαίρα των παιχνιδιών shareware, που διανέμονταν ελεύθερα BBSes, αυτό το παιχνίδι δράσης τύπου κονσόλας ξεκίνησε στους υπολογιστές. Το Mario-style platformer, Captain Comic, ηγήθηκε του πακέτου το 1988 και έγινε underground επιτυχία.

Σκηνές από το Δύο κλασικά shareware: Captain Comic (Αριστερά) και Commander Keen (Δεξιά).

Εκδότης Shareware Λογισμικό Apogee ακολούθησε την επιτυχία του Captain Comic με πλατφόρμες όπως ο Commander Keen (1990) και ο Duke Nukem (1991). Και οι δύο εκμεταλλεύτηκαν τις προηγμένες τεχνικές κωδικοποίησης EGA με ομαλή κύλιση που αναπτύχθηκε από τον John Carmack. Αυτές οι νέες τεχνικές επέτρεψαν σε ένα τυπικό PC να προσομοιώσει την κύλιση τύπου NES για πρώτη φορά.

  Πώς να μεταδώσετε ένα βίντεο ή μια εικόνα από το Google Drive και το Dropbox

Μόλις οι κάρτες γραφικών VGA έγιναν ευρέως διαθέσιμες σε υπολογιστές και οι ταχύτητες του επεξεργαστή αυξήθηκαν (πράγμα που επέτρεψε πιο ομαλά γραφικά πριν από την επιτάχυνση υλικού), περισσότερα παιχνίδια έγιναν προσανατολισμένα στη δράση. Τότε ήταν ώριμη η ώρα για έναν ελεγκτή υπολογιστή με ψηφιακό κατευθυντικό έλεγχο.

Μέχρι εκείνη την εποχή, το PC GamePad είχε κατακτήσει την αγορά με το μεγάλο προβάδισμα του και είχε γίνει το de facto πρότυπο για παιχνίδια υπολογιστή τύπου κονσόλας.

Μια απεικόνιση της θύρας joystick PC 15 ακίδων από το Εγχειρίδιο προσαρμογέα ελέγχου παιχνιδιών της IBM.

Πριν από το PC GamePad, εάν θέλατε να χρησιμοποιήσετε ένα χειριστήριο παιχνιδιών στον υπολογιστή σας, χρησιμοποιούσατε ένα joystick. Το πρότυπο, Θύρα παιχνιδιών για υπολογιστή 15 ακίδων ήταν μια προαιρετική δυνατότητα που ξεκίνησε ως αποκλειστική κάρτα επέκτασης και αργότερα βρήκε το δρόμο της στις κάρτες ήχου. Σχεδιάστηκε για αναλογικά joystick, αντί για τα ψηφιακά χειριστήρια που ήταν κοινά στις κονσόλες παιχνιδιών της εποχής.

Έτσι, χρειάστηκε ένα λογικό και μηχανικό άλμα (αν και όχι απίστευτα δύσκολο) για να παρέχουμε ψηφιακά χειριστήρια σε στυλ κονσόλας παιχνιδιών μέσω αναλογικής διεπαφής. Ο Γκράβις ήταν έτοιμος και πρόθυμος να κάνει αυτό το άλμα. Έτσι, η εταιρεία ανταμείφθηκε αδρά με ένα προϊόν που παρέμεινε best-seller μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’90.

Αποφυγή ναρκοπεδίου διπλώματος ευρεσιτεχνίας

Εκτός από τις προδιαγραφές υπολογιστή και τις καινοτομίες του είδους παιχνιδιών, ένας άλλος λόγος που χρειάστηκε τόσος καιρός για να δούμε ένα gamepad που βασίζεται σε υπολογιστή πιθανότατα είχε να κάνει με πατέντες. Το 1982, η Nintendo κυκλοφόρησε το Donkey Kong Game and Watch, το πρώτο προϊόν με κατευθυντικό μαξιλαράκι σε σχήμα σταυρού (D-pad).

Αυτό το D-pad απέδειξε ότι υπήρχε ένας φθηνός τρόπος για να τοποθετήσετε τον έλεγχο κατεύθυνσης τεσσάρων κατευθύνσεων σε ένα μικρό χώρο. Ένα χρόνο αργότερα, ένα παρόμοιο D-pad έφτασε στο Nintendo Famicom, τον ιαπωνικό πρόδρομο του Nintendo Entertainment System. Αυτό το σχέδιο έγινε χαρακτηριστικό γνώρισμα των οικιακών βιντεοπαιχνιδιών.

  Πώς να προσθέσετε έναν σύνδεσμο στο Canva

Η Nintendo κατείχε ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το σχέδιο D-pad, οπότε όταν άλλες εταιρείες προσπάθησαν να μιμηθούν το σύστημα ελέγχου, έπρεπε να κάνουν αλλαγές για να αποφύγουν την παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Για παράδειγμα, η Sega άλλαξε το ξεχωριστό μαξιλαράκι τεσσάρων κατευθύνσεων σε ένα κυκλικό κομμάτι πλαστικό με τέσσερα ανυψωμένα τμήματα στο χειριστήριο Genesis.

Η Gravis ακολούθησε παρόμοια προσέγγιση με το PC GamePad της, το οποίο περιλάμβανε επίσης ένα κυκλικό κατευθυντικό pad. Πήρε επίσης ένα βήμα πιο μακριά, συμπεριλαμβάνοντας ένα μικροσκοπικό πλαστικό joystick που θα μπορούσατε να βιδώσετε στο μαξιλαράκι κατεύθυνσης. Ωστόσο, η χρήση αυτού του ραβδιού αποδείχθηκε πολύ άβολη στην πράξη. Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι χρησιμοποιήθηκε μόνο για να αποφευχθεί η παραβίαση της Nintendo βασικές πατέντες ελεγκτών παιχνιδιών.

Χαρακτηριστικά του Gravis PC GamePad.

Ωστόσο, υπήρχε χώρος για καινοτομία από την πλευρά του Gravis. Σε ένα πρώτο για χειριστήρια παιχνιδιών υπολογιστή, το PC GamePad περιλάμβανε τέσσερα κουμπιά δράσης. Από προεπιλογή, η θύρα παιχνιδιών IBM PC μπορούσε να υποστηρίξει μόνο δύο, επομένως τα παιχνίδια έπρεπε να προγραμματιστούν ειδικά για να χρησιμοποιούν και τα τέσσερα στο Gravis pad.

Εάν ένα παιχνίδι δεν υποστήριζε τέσσερα κουμπιά, απλώς γυρίσατε έναν διακόπτη στην κάτω άκρη του μαξιλαριού και τα επιπλέον κουμπιά έγιναν turbo εκδόσεις των αρχικών δύο.

Μια άλλη καινοτομία ήταν ο δεύτερος διακόπτης στο GamePad που επέτρεπε το παιχνίδι με το αριστερό χέρι. Όταν αλλάζετε, μπορείτε να γυρίσετε το GamePad 180 μοίρες και να ελέγξετε το D-pad με το δεξί σας χέρι και τα κουμπιά με το αριστερό.

Με τα τέσσερα χρωματιστά κουμπιά και τον στρογγυλό σχεδιασμό, το PC GamePad φαινόταν σχεδιασμένο να μοιάζει με αυτό Super Famicom pad, αλλά δόθηκε προσοχή και εδώ. Σε αντίθεση με το Super Famicom (και το Super NES), το Gravis GamePad δεν ήταν συμμετρικό. Ο λοξός σχεδιασμός του δεν ήταν άβολος, αλλά θα μπορούσε να είναι καλύτερος εργονομικά.

Τα χωνευτά κουμπιά (άλλη επιλογή σχεδιασμού που πιθανώς καθοδηγείται από ανησυχίες για διπλώματα ευρεσιτεχνίας) ήταν επίσης πιο δύσκολο να πατηθούν.

  Αποκτήστε Hangouts για αναγνώριση και συσχέτιση αριθμών τηλεφώνου με επαφές

Αν και το GamePad σίγουρα δεν ήταν τέλειο, έκανε τη δουλειά πολύ καλά εκείνη την εποχή.

Τα παιχνίδια

Το Gravis PC Gamepad μέσα

Αναρωτιέστε ποια παιχνίδια έπαιξαν οι άνθρωποι με τα Gravis PC GamePads τους; Λοιπόν, όπως αναφέραμε προηγουμένως, το GamePad λειτούργησε καλύτερα με τίτλους shareware με πλατφόρμα δράσης, όπως το Commander Keen, στην αρχή. Αλλά οι παίκτες σύντομα βρήκαν ότι ήταν επίσης χρήσιμο με σχεδόν κάθε τύπο παιχνιδιού δράσης για υπολογιστή, συμπεριλαμβανομένων των πρώιμων shooters πρώτου προσώπου, όπως το Wolfenstein-3D και το Doom.

Σε λίγο, πολλά παιχνίδια υπολογιστή υποστήριξε εγγενώς το Gravis GamePad και τα τέσσερα κουμπιά του. Το χειριστήριο εμφανίστηκε ακόμη και σε ορισμένα παιχνίδια. Για παράδειγμα, το κλασικό λογισμικό shareware της Epic Games, Jazz Jackrabbit, περιλαμβάνει κάτι που φαίνεται να είναι μια διαφήμιση εντός παιχνιδιού για το PC GamePad.

«Μας άρεσαν αυτά τα παιχνίδια για πρώιμα παιχνίδια PC», είπε μέσω email ο Tim Sweeney, Διευθύνων Σύμβουλος της Epic Games. «Έτσι, το προωθούσαμε όποτε είχαμε την ευκαιρία και μας έστελναν (και παίκτες) πολλά δωρεάν. Δεν θυμάμαι αν υπήρχαν χρήματα».

Τελικά, πιο πολύπλοκα χειριστήρια (όπως το PlayStation-esque Gravis GamePad Pro) βγήκε στην αγορά. Στη συνέχεια, ήρθε το USB και σκότωσε την ανάγκη για μια θύρα παιχνιδιού 15 ακίδων.

Ωστόσο, πολλοί παίκτες PC της δεκαετίας του ’90 θα έχουν πάντα μια ιδιαίτερη νοσταλγία για το αυθεντικό PC GamePad—ακόμα κι αν κάποιοι από αυτούς δεν του άρεσε.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το Gravis GamePad σε σύγχρονο υπολογιστή

Σίγουρα έχουμε κάνει πολύ δρόμο στα παιχνίδια υπολογιστών τύπου κονσόλας από το Gravis PC GamePad. Σήμερα, μπορούμε εύκολα να χρησιμοποιήσουμε ελεγκτές Bluetooth από μεγάλες κονσόλες (συμπεριλαμβανομένων των Xbox One, Nintendo Switch και PlayStation 4) με τους σύγχρονους υπολογιστές μας. Πλατφόρμες όπως το Steam μπορούν επίσης να μετατρέψουν τους υπολογιστές μας σε μια απρόσκοπτη εμπειρία που μοιάζει με κονσόλα.

Αλλά αν έχετε ένα vintage Gravis GamePad (ή οποιοδήποτε παλιό joystick υπολογιστή IBM με κλασικό βύσμα 15 ακίδων), μπορείτε ακόμα να το χρησιμοποιήσετε σε έναν σύγχρονο υπολογιστή με Προσαρμογέας USB. Θα μπορούσε να είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να επαναφέρετε παλιό gaming υπολογιστή εάν το συνδυάσετε με το DOSBox και ένα αντίγραφο του Commander Keen.

Καλό παιχνίδι!