Πώς το τεστ DNA του 23andMe με βοήθησε να αποκαλύψω μια μυστική οικογένεια

Υπηρεσίες όπως Ancestry.com και 23 και Εγώ μπορεί να είναι σαν αυτό το κουτάκι λαχανικών χωρίς σήμανση στο πίσω μέρος του ντουλαπιού σας: γεμάτο εκπλήξεις και συχνά όχι αυτό που περιμένατε. Χάρη σε ένα πρόσφατο Τεστ DNA, για παράδειγμα, τώρα ξέρω ότι ο μπαμπάς μου δεν είναι ο βιολογικός μου πατέρας.

Τεστ DNA για τις μάζες

Πριν από την άνοδο των δοκιμών DNA στο σπίτι, η ανίχνευση του οικογενειακού δέντρου ήταν από καιρό μια δημοφιλής δραστηριότητα, τόσο για επαγγελματίες γενεαλόγους όσο και για τους λάτρεις της καταγωγής πολυθρόνων στο σπίτι. Οι ερευνητές στηρίχτηκαν σε μηχανές μικροφωτογραφιών και δημόσια αρχεία, συλλέγοντας τον παλιομοδίτικο τρόπο. Στις πρώτες μέρες του επιτραπέζιου υπολογιστή, όταν οι ειδικοί είχαν πρόβλημα να οραματιστούν τις χρήσεις ενός υπολογιστή πέρα ​​από την καταλογογράφηση συνταγών, το λογισμικό γενεαλογίας ήταν εκεί, βοηθώντας τους λάτρεις να σχεδιάζουν δέντρα χρησιμοποιώντας χειροκίνητα επιμελημένα δεδομένα που τροφοδοτούνταν σε αυτό. Αυτές τις μέρες, τα φθηνά τεστ DNA έχουν μεταμορφώσει τον άλλοτε επιτυχημένο κόσμο της γενεαλογίας. Τώρα είναι πιο εύκολο από ποτέ να ανακαλύψετε οικογενειακά μυστικά που κρύβονται εδώ και καιρό.

Είμαι μακριά από το πρώτο άτομο που ανακάλυψε ότι το γενεαλογικό μου δέντρο έχει απροσδόκητες ρίζες και κλαδιά. Υπάρχει την ιστορία της Jenelle Rodriguez, η οποία τέθηκε για υιοθεσία χωρίς τη συγκατάθεση του πατέρα της. Πέρασε τη ζωή της πιστεύοντας ότι ο μπαμπάς της είχε πεθάνει σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα μέχρι που ένα τεστ DNA του 23andMe τους επανένωσε. Υπάρχει Richard Bodager, ο οποίος ήρθε σε επαφή με την αδερφή του για πρώτη φορά σε ηλικία 50 ετών χάρη σε τεστ DNA, αφού πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του άκαρπα προσπαθώντας να μάθει οτιδήποτε για τη βιολογική του οικογένεια.

Οι ιστορίες εκεί έξω είναι απεριόριστες. Πέρα όμως από τα στατιστικά, δεν περιμένεις ποτέ να σου συμβεί. Παρόλο που κυριολεκτικά μεγάλωσα αστειεύοντας ότι με είχαν «μεταφέρει στη γέννηση» επειδή δεν έμοιαζα πολύ με την υπόλοιπη οικογένειά μου, η πραγματική αποκάλυψη ήταν συγκλονιστική. Και η αποκάλυψη όλων των λεπτομερειών με έκανε να νιώσω σαν ντετέκτιβ σε ένα φτηνό μυθιστόρημα, ξετυλίγοντας ένα μυστήριο που, τελικά, δεν ήταν τόσο περίπλοκο όσο ήλπιζε ο συγγραφέας ότι θα φαινόταν.

Είμαι Εβραίος!

Όλα ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2019 όταν είπα στους γονείς μου ότι μόλις είχα φτύσει σε ένα φιαλίδιο από το 23andMe. Σε μερικούς μήνες, θα είχα δεδομένα υγείας καθώς και κάποιες πληροφορίες για την καταγωγή. Ήμουν ιδιαίτερα πρόθυμος να πάρω τις προγονικές πληροφορίες. Οι γονείς της μαμάς μου ήταν Αυστριακοί και Ολλανδοί, και μεγάλωσε Καθολική. Το οικογενειακό ιστορικό του μπαμπά μου ήταν στην καλύτερη περίπτωση θολό, αλλά γενικά λευκό και προτεσταντικό.

  6 καλύτερα εργαλεία για την παρακολούθηση ιστοσελίδων

Μια εβδομάδα αργότερα, με πήρε τηλέφωνο η μαμά μου. «Ντέιβιντ», εκμυστηρεύτηκε η μαμά μου, «πρέπει να ξέρεις ότι είσαι εν μέρει Εβραίος». Μου είπε την ιστορία του πώς η μαμά της —μια Αυστριακή Εβραία— έγινε Μοραβιανή για να παντρευτεί τον παππού μου. Η οικογένεια είχε κρατήσει αυτό το μυστικό για 80 χρόνια για κάποιο λόγο, και προφανώς, η μαμά μου ήθελε να βεβαιωθεί ότι δεν ήμουν τρομοκρατημένη από αυτή την εξέλιξη των γεγονότων.

Όπως εκείνη τη στιγμή στο Apollo 13, όταν ένας από τους κινητήρες του δεύτερου σταδίου σβήνει πρόωρα και ο Τομ Χανκς, όπως ο Jim Lovell παρατηρεί, «Φαίνεται ότι μόλις είχαμε το λάθος μας για αυτήν την αποστολή», σκέφτηκα, ουάου, μόλις πήρα την αποκάλυψή μου – και εγώ δεν έχω πάρει ακόμη τα αποτελέσματά μου. Αλλά υπάρχουν τόσα πολλά να ξεσυσκευάσω εδώ – ο απαίσια περιστασιακός ρατσισμός, η νόστιμη οικογενειακή ιστορία, η προσβλητική υπόθεση που κατά κάποιον τρόπο θα με στεναχώρησαν τα νέα – που θα μπορούσα να γράψω ένα εντελώς διαφορετικό άρθρο για εκείνη τη συνομιλία. Ας αναγνωρίσουμε ότι οι γονείς μου προέρχονται από μια διαφορετική εποχή και, δυστυχώς, δεν κατάφεραν ποτέ να ακολουθήσουν τη σύγχρονη ηθική… και να την αφήσουμε εκεί.

Το 23andMe αποκαλύπτει ένα πατρικό μυστήριο

Το 23andMe έχει ένα υπέροχο χαρακτηριστικό που λαμβάνει τις πληροφορίες της καταγωγής σας και δημιουργεί ένα οπτικό οικογενειακό δέντρο χρησιμοποιώντας δεδομένα από οποιονδήποτε:

Έχει κάνει επίσης το τεστ 23andMe και
Είναι στενά συνδεδεμένη με εσάς, και
Επιλέγει να μοιράζεται τις πληροφορίες του.

Με άλλα λόγια, σχεδιάζει ένα οικογενειακό δέντρο για εσάς χρησιμοποιώντας δεδομένα από άλλους πελάτες που εμφανίζονται συγγενείς με εσάς.

Είναι ένα πράγμα να βλέπεις μια λίστα με πιθανά πρώτα, δεύτερα και τρίτα ξαδέρφια. Αλλά το να πάρεις όλες αυτές τις πληροφορίες και να πιπερώσεις ένα δέντρο με αυτά τα ονόματα, το ζωντανεύει. Γίνεται κατανοητό και κατανοητό με τρόπο που μια επίπεδη λίστα ονομάτων δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι.

Όταν έλαβα τα αποτελέσματα του 23andMe, ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανα ήταν να κοιτάξω το δέντρο. Αναγνώρισα μια χούφτα ονόματα από την πλευρά της μαμάς μου. Στην πλευρά του μπαμπά μου; Ούτε ένα όνομα δεν σήμαινε τίποτα για μένα.

Τώρα, αυτό δεν είναι τόσο περίεργο όσο υποψιάζεστε. Η οικογένεια του μπαμπά μου δεν είναι στενή, και εκτός από την οικογένεια της αδερφής του, δεν έχω γνωρίσει ποτέ κάποιον από αυτούς. Ο μπαμπάς μου ήξερε πολύ λίγα για την καταγωγή του, αλλά μεγάλωσε νομίζοντας ότι ήταν Άγγλος – όπως και στον παππού του, ο Άγγλος θα ήξερε τι ήταν στην πραγματικότητα η μαύρη πουτίγκα. Ήταν αλήθεια ή απλώς εκπλήρωση επιθυμίας από κάποιον που δεν ήξερε τίποτα για τον παππού και τη γιαγιά του; Ποιός ξέρει? Ένα χρόνο όταν ήμουν παιδί, κάναμε ένα ταξίδι στη Βόρεια Καρολίνα για καλοκαιρινές διακοπές για να επισκεφτούμε την πόλη όπου είχε μεγαλώσει η οικογένεια του μπαμπά μου. Όμως η αίθουσα των δίσκων είχε καεί ολοσχερώς χρόνια νωρίτερα. Δεν μάθαμε τίποτα, και το μόνο που έβγαλα από το ταξίδι ήταν ένα ξύλινο μοντέλο μιας γαρίδας.

  Το ChooseMyPC σας βοηθά να βρείτε εξαρτήματα για να δημιουργήσετε τον προϋπολογισμό σας υπολογιστή

Είναι μυστικό ο μπαμπάς μου που προστατεύει;

Μετά ήρθαν οι διακοπές του 2019. Πέταξα σπίτι για να περάσω τα Χριστούγεννα με τους γονείς μου και την οικογένεια της αδερφής μου. Σκέφτηκα ότι τα πρόσφατα αποκτηθέντα αποτελέσματα 23andMe μπορεί να είναι μια ευκαιρία να μάθω περισσότερα για την οικογένεια του μπαμπά μου, αλλά κανείς, συμπεριλαμβανομένου του πατέρα μου, δεν γνώριζε κανένα από τα επώνυμα στο μισό δέντρο του πατέρα μου.

Εδώ είναι κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον: Δεν υπήρχαν καθόλου αγγλικά στην καταγωγή μου. Ήμουν κατά 25% Εβραίος Ασκενάζι —δεν αποτελεί έκπληξη πια εκεί—και ένα άλλο 25% Βορειοευρωπαίος, που αντιστοιχεί στον μπαμπά της μαμάς μου. Τα υπόλοιπα όμως; Κυρίως ιταλικά. Χα.

Προσπάθησα να μιλήσω στον πατέρα μου να κάνει ένα τεστ, αλλά δεν είχε κανένα ενδιαφέρον να το κάνει. Αλλά απέρριψε επίσης αδικαιολόγητα την πιθανότητα να ήταν Ιταλός. Άρχισα να υποψιάζομαι. Ήξερε κάτι; Προστάτευε κάποιο μυστικό ή απλώς γενικά δύσπιστος για τις εξετάσεις DNA; Είτε ήταν εξίσου πιθανό? Ο μπαμπάς μου δεν ήταν αυτό που θα μπορούσες να πεις με γνώσεις τεχνολογίας.

Ήθελα απεγνωσμένα να κάνει το τεστ για να δούμε αν το όνομά του θα εμφανιζόταν ή όχι στο οικογενειακό μου δέντρο 23andMe.

Όλα μπαίνουν στη θέση τους

Όπως θα το είχε η μοίρα, ο μπαμπάς μου δεν χρειαζόταν να φτύσει. Απροσδόκητα, η αδερφή μου αποφάσισε να κάνει ένα τεστ στο Ancestry.com. Για να μπορέσω να συγκρίνω τα μήλα με τα μήλα, έκανα και το Ancestry.com—το δεύτερο τεστ DNA μου σε διάστημα τριών μηνών. Όταν επέστρεψαν τα αποτελέσματα, το μακιγιάζ της καταγωγής ήταν ουσιαστικά το ίδιο μεταξύ των δύο δοκιμών μου – μια ωραία επιβεβαίωση της ακρίβειας του 23andMe και του Ancestry.com. Αυτοί οι τύποι σαφώς δεν τρέχουν α Λειτουργία τύπου Theranos.

Η αδερφή μου? Είχε το ίδιο εβραϊκό και βορειοευρωπαϊκό DNA με εμένα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είχαμε την ίδια μαμά. Αλλά τα αποτελέσματά της έδειξαν περαιτέρω ότι είναι 50% Αγγλίδα. (Ο μπαμπάς μου είχε δίκιο — ήταν Άγγλος!) Αλλά δεν είχε ιταλική γενετική. Συγκρίνετε αυτό με εμένα, που είμαι 50% Ιταλός χωρίς αγγλικά. Ναι, είναι πιθανό να υπάρχουν αποκλίσεις στο πώς το DNA εκφράζεται στους απογόνους. Κάθε παιδί παίρνει ένα τυχαίο μισό από κάθε ζευγάρι χρωμοσωμάτων τόσο από τη μαμά όσο και από τον μπαμπά. Αλλά αυτό δεν είναι αυτό – το DNA μας ήταν σαφώς διαφορετικό. Δεν ήμασταν πλήρη αδέρφια.

Το τελευταίο καρφί: Στη λίστα των συγγενών, η αδερφή μου εμφανίστηκε ως η πιο στενή μου συγγενής, αλλά αναγνωρίστηκε ως «πιθανή ετεροθαλής αδερφή ή ξαδέρφη». (Κάποια στιγμή τους τελευταίους μήνες, η εφαρμογή Ancestry.com άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο χαρακτηρίζει την αδερφή μου. Ίσως αντιδρώντας σε ευρείες ανησυχίες για το απόρρητο, την περιγράφει τώρα απλώς ως «στενή οικογένεια».)

  Πλήρης έλεγχος ανά εφαρμογή στον προσανατολισμό της συσκευής σας

Μου πήρε μερικές μέρες για να το επεξεργαστώ όλο αυτό και τελικά περίμενα μια στιγμή όταν ήξερα ότι η μαμά μου θα ήταν μόνη στο σπίτι. Την αντιμετώπισα με τα στοιχεία και δεν τα αρνήθηκε. Μετά από όλα αυτά, η εξήγηση ήταν αφοπλιστικά απλή: Είχε μια σχέση. Ο πατέρας μου δεν ήξερε ποτέ, και πάντα πίστευε ότι ήμουν ο γιος του.

Συμφωνία με τη Γνώση

Ήταν αρκετά μια βόλτα με τρενάκι. Η αδερφή μου αντιμετώπισε τα νέα πιο σκληρά από μένα. Όπως το βλέπω, οι άνθρωποι –ακόμα και οι μαμάδες– μερικές φορές κάνουν πράγματα για τα οποία μετανιώνουν και ήμουν πρόθυμη να μοιράσω τις πληροφορίες. Με απλά λόγια, αυτό δεν επηρέασε το πώς ένιωθα για κανέναν από τους γονείς μου. Αλλά η αδερφή μου έβλεπε τα πράγματα διαφορετικά, και για λίγο, ανησυχούσα ότι θα κατέληγε σε μια άσχημη αντιπαράθεση ανάμεσα σε αυτήν και τη μαμά μου. Είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι δεν συνέβη.

Και, όπως το βλέπω, το να ανακαλύψετε ότι έχετε νέα οικογένεια είναι πραγματικά καλά νέα, μετά από μόδα, με νέες συναρπαστικές λεπτομέρειες που πρέπει να αποκαλύψετε. Ποιος ήταν ο βιολογικός μου πατέρας; Πώς ήταν η ζωή του; Είχε μια καλή ζωή; Με ποιους τρόπους είμαι σαν αυτόν;

Θεωρούσα τον εαυτό μου τυχερό, καθώς τα τεστ DNA στο σπίτι οδήγησαν επίσης σε φρικτές ανακαλύψεις. Το 2018, η αστυνομία χρησιμοποίησε δεδομένα από διαδικτυακές υπηρεσίες τεστ DNA για να λύσει τελικά το «Δολοφόνος του Γκόλντεν Στέιτ« δολοφονίες, μια ψυχρή υπόθεση δεκαετιών. Ο Joseph James DeAngelo, ένας 72χρονος πρώην αστυνομικός, συνελήφθη τελικά για δεκάδες φόνους που διήρκεσαν τρεις δεκαετίες. Και υπάρχει η περίπτωση του Τζέσι Στιλ, η οποία χρησιμοποίησε το 23andMe για να μάθει για την καταγωγή της, αλλά η αστυνομία χρησιμοποίησε τα αποτελέσματα (τα οποία είχε ανεβάσει σε μια δημόσια βάση δεδομένων) για να αναγνωρίσει το DNA της ως στενό ταίρι με μια υπόθεση δολοφονίας 40 ετών. Μέσα σε μήνες, οι αρχές μπόρεσαν να εντοπίσουν και να συλλάβουν έναν μακρινό ξάδερφό τους ως δολοφόνο.

Ευτυχώς, δεν ήταν δύσκολο να βρω τον βιολογικό μου πατέρα. Το όνομα και η καριέρα του, που είχε δώσει η μαμά μου, με οδήγησαν κατευθείαν σε αρχειοθετημένα άρθρα για αυτόν στο διαδίκτυο. Δυστυχώς, η μοίρα δεν ήταν ευγενική με αυτή την οικογένεια. Ο βιολογικός μου πατέρας, όλα τα αδέρφια του και όλα τα παιδιά του είναι ήδη νεκρά. Δεν μου μένει κανένας να κάνω σχέση, ακόμα κι αν το ήθελα.

Από την άλλη, κατάφερα να επικοινωνήσω με μερικά στενά ξαδέρφια που βρήκα μέσω του 23andMe και του Ancestry.com. Είναι υπέροχοι άνθρωποι που βοήθησαν να προσθέσω λίγο χρώμα στα γυμνά σκίτσα που έχω για τον άνθρωπο που μου έδωσε το μισό μου DNA.