Πώς να δημιουργήσετε ένα bot Facebook Messenger χωρίς κωδικοποίηση [Guide]

Τα ρομπότ συνομιλίας Messenger του Facebook είναι ένας νέος τρόπος αλληλεπίδρασης σελίδων και εφαρμογών Facebook με τους χρήστες. Παρουσιάστηκαν μόλις πριν από ένα μήνα και από τότε έχουν δημιουργηθεί πολλά chat bots. Αυτά τα ρομπότ συνομιλίας είναι απίστευτα εύκολο στη ρύθμιση και απαιτούν πολύ λίγες δεξιότητες κωδικοποίησης. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ρυθμίσετε ένα API, κάτι που είναι αρκετά βασικό. Εάν είστε ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης χωρίς τα χρήματα και τις δεξιότητες για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Botsify. Είναι μια υπηρεσία web που σας επιτρέπει να ρυθμίσετε ένα chat bot για τη σελίδα σας στο Facebook δωρεάν. Είναι πολύ εύκολο στη χρήση και δεν απαιτεί καμία απολύτως ικανότητα κωδικοποίησης. Το μόνο που χρειάζεστε είναι τριάντα λεπτά και αυτή η ανάρτηση για να σας καθοδηγήσει στη διαδικασία.

Για να δημιουργήσετε ένα bot συνομιλίας Messenger, πρέπει πρώτα να έχετε μια σελίδα στο Facebook και μια εφαρμογή Facebook. Η δημιουργία μιας σελίδας στο Facebook είναι αρκετά απλή, αλλά η δημιουργία της εφαρμογής έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί με το Botsify θα χρειαστεί λίγη καθοδήγηση, οπότε θα το αντιμετωπίσουμε εδώ. Εάν δεν έχετε ήδη σελίδα στο Facebook, προχωρήστε και φτιάξτε μια πρώτα.

Μέρος 1 – Δημιουργία εφαρμογής Facebook

Βήμα 1: Επισκεφτείτε τον πίνακα ελέγχου προγραμματιστή σας και δημιουργήστε την πρώτη σας εφαρμογή ανοίγοντας το αναπτυσσόμενο μενού κάτω από την εικόνα του προφίλ σας.

Βήμα 2: Όταν σας ζητηθεί, εισαγάγετε ένα όνομα για την εφαρμογή, έναν χώρο ονομάτων (πρέπει να είναι πρωτότυπος), ένα αναγνωριστικό email και μια κατηγορία για την εφαρμογή. Κάντε κλικ στην επιλογή “Δημιουργία αναγνωριστικού εφαρμογής”. Η εφαρμογή θα δημιουργηθεί όταν κάνετε κλικ στην επιλογή “Δημιουργία αναγνωριστικού εφαρμογής”.

Μέρος 2 – Ρύθμιση της εφαρμογής σας στο Facebook

Αυτός είναι ο πίνακας εργαλείων για την εφαρμογή που μόλις δημιουργήσατε. Δεδομένου ότι μόλις δημιουργήσατε την εφαρμογή, δεν θα δείτε τα στοιχεία «Messenger» και «Webhooks» που αναφέρονται στην αριστερή στήλη. Πρέπει πρώτα να τα προσθέσετε για να δημιουργήσετε το bot. Θα αναφέρουμε λεπτομερώς πώς να το κάνουμε αυτό.

  Πώς να λαμβάνετε ειδοποίηση όταν μια σελίδα στο Facebook είναι ζωντανή

Βήμα 1: Κάντε κλικ στην «Προσθήκη προϊόντος» στην αριστερή γραμμή. Θα μεταφερθείτε στην ακόλουθη σελίδα με τα διάφορα προϊόντα Facebook που μπορείτε να ενσωματώσετε στην εφαρμογή σας στο Facebook. Κάντε πρώτα κλικ στο κουμπί “Έναρξη” δίπλα στο “Messenger”.

Βήμα 2: Όταν προσθέτετε το προϊόν Messenger, σας ζητείται να συνδέσετε την εφαρμογή σε μια σελίδα. Εδώ θα συνδέσετε την εφαρμογή που μόλις δημιουργήσατε με τη σελίδα που υποθέτουμε ότι δημιουργήσατε πριν δημιουργήσετε την εφαρμογή. Εάν έχετε πολλές σελίδες, μπορείτε να επιλέξετε οποιαδήποτε από αυτές για να συνδέσετε την εφαρμογή. Πρέπει να είστε κάτοχος της σελίδας μόνοι σας και δεν πρέπει να είστε διαχειριστής.

Βήμα 3: Η σύνδεση μιας σελίδας θα δημιουργήσει ένα διακριτικό πρόσβασης σελίδας. Θα το χρειαστείτε όταν ρυθμίσετε το bot. Μπορείτε να το αντιγράψετε τώρα σε ένα αρχείο κειμένου, ώστε να είναι πιο γρήγορο να φτάσετε ή μπορείτε πάντα να επιστρέψετε στον πίνακα ελέγχου της εφαρμογής σας και να κάνετε κλικ στην καρτέλα προϊόντος “Messenger” για να το δείτε και να το αντιγράψετε όταν το χρειάζεστε. Με τη σελίδα συνδεδεμένη, μπορείτε πλέον να προχωρήσετε στη σύνδεση του δεύτερου προϊόντος, π.χ. Webhooks. Κάντε κλικ στο κουμπί «Ρύθμιση Webhooks» που βλέπετε στην ίδια οθόνη.

Βήμα 4: Το επόμενο βήμα ζητά μια διεύθυνση URL επιστροφής κλήσης. Αυτό είναι όσο θα φτάσετε προς το παρόν. Μην κλείσετε αυτήν την καρτέλα. Αντίθετα, μεταβείτε στο Botsify και εγγραφείτε για έναν δωρεάν λογαριασμό.

Μέρος 3 – Δημιουργία του ρομπότ συνομιλίας

Βήμα 1: Αν υποθέσουμε ότι έχετε εγγραφεί στο Botsify και του παραχωρήσατε τα δικαιώματα που ζήτησε, θα δείτε έναν πίνακα ελέγχου. Κάντε κλικ στο «Δημιουργία εφαρμογής».

Βήμα 2: Δώστε ένα όνομα στο bot σας, προσθέστε μια περιγραφή αν θέλετε, εισαγάγετε το αναγνωριστικό της εφαρμογής (μπορείτε να το λάβετε από τον πίνακα ελέγχου της εφαρμογής σας) και δώστε ένα μυστικό κλειδί. Ένα μυστικό κλειδί μοιάζει με έναν κωδικό πρόσβασης που χρησιμοποιούν τα bots για τον έλεγχο ταυτότητας με εφαρμογές και σελίδες. Μπορεί να είναι οτιδήποτε θέλετε για παράδειγμα, secret_key_is_secret. Για να προσθέσετε το διακριτικό πρόσβασης στη σελίδα, πρέπει να επιστρέψετε στον πίνακα ελέγχου της εφαρμογής σας στο Facebook για προγραμματιστές, κάντε κλικ στην επιλογή «Μηνύματα» στην αριστερή στήλη και αντιγράψτε το διακριτικό. Δημιουργήσατε αυτό το διακριτικό στο Μέρος 2 – Βήμα 3. Επικολλήστε το στο πεδίο διακριτικού πρόσβασης σελίδας στο Botsify και κάντε κλικ στο «Δημιουργία Bot».

  Πώς να σταματήσετε το φιλτράρισμα σχολίων στο Facebook

Βήμα 3: Είναι τώρα ώρα να ολοκληρώσετε τη ρύθμιση των Webhooks. Θα μεταφερθείτε αυτόματα στην καρτέλα «Διαμόρφωση Webhooks» στο Botsify. Εάν δεν είστε, κάντε κλικ μόνοι σας. Το Botsify θα σας δώσει τη διεύθυνση URL επιστροφής κλήσης που χρειάζεστε στο Μέρος 2 – Βήμα 4. Αντιγράψτε τη διεύθυνση URL που επισημαίνεται παρακάτω.

Βήμα 4: Επιστρέψτε στον πίνακα ελέγχου της εφαρμογής στο Facebook για προγραμματιστές και κάντε κλικ στο Webhooks για να τα διαμορφώσετε. Υποθέτουμε ότι έχετε ανοιχτή την καρτέλα σύμφωνα με τις οδηγίες στα προηγούμενα βήματα, αλλά αν δεν το κάνετε, απλώς μεταβείτε στον πίνακα ελέγχου της εφαρμογής, κάντε κλικ στο Messenger και κάτω από το Διακριτικό Πρόσβασης σελίδας θα δείτε την επιλογή «Ρύθμιση Webhooks». Κάντε κλικ σε αυτό και θα εμφανιστεί το παρακάτω πλαίσιο. Επικολλήστε εδώ τη διεύθυνση URL επιστροφής κλήσης. Εισαγάγετε το μυστικό κλειδί που ρυθμίσατε στο Βήμα 2 στο πεδίο Verify Token. Ελέγξτε και τις τέσσερις επιλογές και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή “Επαλήθευση και αποθήκευση”

Βήμα 5: Απολαύστε την επιτυχία για ένα λεπτό και μετά επιστρέψτε στο Botsify. Σταματήσαμε εδώ για να διαμορφώσουμε τα Webhooks. Έχοντας πλέον διαμορφωθεί τα Webhooks, κάντε κλικ στην επιλογή «Ενεργοποίηση». Το bot σας θα δημιουργηθεί.

Μέρος 4 – Διαμόρφωση ρομπότ συνομιλίας

Βήμα 1: Τώρα που δημιουργήσατε το chat bot, ήρθε η ώρα να του διδάξετε πώς να μιλάει. Κάντε κλικ στην επιλογή Διαμόρφωση ρομπότ ή «Αποκρίσεις ρύθμισης» στην αριστερή στήλη.

  Πώς να μεταβείτε ζωντανά στο Facebook από την επιφάνεια εργασίας και το τηλέφωνό σας

Βήμα 2: Υπάρχουν διάφοροι τύποι απαντήσεων που μπορείτε να ρυθμίσετε. Η πρώτη θα είναι μια βασική απάντηση, η οποία είναι αυτό που θα δει όποιος πρωτοεμφανίσει το bot που δημιουργήσατε. Οι άλλοι δύο τύποι σάς επιτρέπουν να δημιουργείτε πρότυπα και να δημιουργείτε κουμπιά. Αυτές οι επιλογές σάς επιτρέπουν να στέλνετε στους χρήστες εικόνες και συνδέσμους ως απόκριση σε μια εντολή. Για αυτόν τον οδηγό, αντιμετωπίζουμε ένα απλό ρομπότ συνομιλίας όπου ένας χρήστης θα στείλει ένα μήνυμα κειμένου και το ρομπότ θα απαντήσει με ένα μήνυμα κειμένου. Κάντε κλικ στην επιλογή “Ρύθμιση σύνθετων απαντήσεων”.

Βήμα 3: Η διεπαφή που βλέπετε τώρα θα σας επιτρέψει να εισαγάγετε μια εντολή και την απάντηση του bot σε αυτήν. Επιλέξτε το bot σας στα αριστερά. Στην περίπτωσή μας, το bot ονομάζεται My Test Bot, οπότε επιλέξαμε αυτό και πληκτρολογήσαμε ένα μήνυμα που ένας χρήστης είναι πιθανό να στείλει σε ένα bot. Το μήνυμα ήταν «Γεια», καταχωρήθηκε στο πεδίο εισαγωγής κειμένου και στάλθηκε. Στη συνέχεια, επιλέξτε το όνομα χρήστη σας σε αυτήν την ίδια διεπαφή. Θα γράφει “Μήνυμα ως bot” κάτω από αυτό. Με επιλεγμένο το όνομα χρήστη σας, εισαγάγετε την απάντηση που θέλετε να δίνει το ρομπότ συνομιλίας σας όταν κάποιος στέλνει το μήνυμα “Γεια” και πατήστε αποστολή.

Βήμα 4: Επιβεβαιώστε το μήνυμα και έχετε ρυθμίσει την πρώτη απάντηση για το bot σας.

Βήμα 5: Μπορείτε να το δοκιμάσετε. Το ίδιο το μήνυμα που βλέπετε παρακάτω, αυτό που επισημάναμε θα εμφανιστεί μόνο σε εσάς την πρώτη φορά που θα διαμορφώσετε το bot. Οι χρήστες δεν θα το δουν ποτέ. Το ρομπότ συνομιλίας αποκρίνεται όπως έχει ρυθμιστεί.

Προχωρήστε και εξερευνήστε τις άλλες απαντήσεις που μπορείτε να διαμορφώσετε. Δεν θα χρειαστείτε δεξιότητες κωδικοποίησης για να ρυθμίσετε οποιαδήποτε από τις άλλες απαντήσεις. Το Botsify έχει ένα χρήσιμο σεμινάριο για να σας καθοδηγήσει στη διαμόρφωση των άλλων τύπων απαντήσεων. Η υπηρεσία μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ρυθμίσετε τις παραμέτρους των απαντήσεων, εάν δεν θέλετε να τις κάνετε μόνοι σας, αν και είναι πιθανώς μια υπηρεσία premium.

Επισκεφθείτε το Botsify