Πώς τα HTTP/3 και QUIC θα επιταχύνουν την περιήγησή σας στον Ιστό

Το HTTP/3 γίνεται όλο και πιο διαδεδομένο. Το Cloudflare υποστηρίζει πλέον το HTTP/3, το οποίο είναι ήδη μέρος του Chrome Canary και θα προστεθεί σύντομα στο Firefox Nightly. Αυτό το νέο πρότυπο θα κάνει την περιήγησή σας στον ιστό ταχύτερη και ασφαλέστερη.

Γιατί το HTTP/3 και το QUIC έχουν σημασία

Ακολουθεί η σύντομη εξήγηση: Τα προγράμματα περιήγησης Ιστού, οι διακομιστές Ιστού και άλλα κρίσιμα κομμάτια της υποδομής Ιστού λαμβάνουν υποστήριξη για ένα νέο πρότυπο που ονομάζεται HTTP/3, το οποίο χρησιμοποιεί QUIC. Αυτή είναι μια πιο σύγχρονη έκδοση του HTTP, την οποία χρησιμοποιούν τα προγράμματα περιήγησης Ιστού για να επικοινωνούν με διακομιστές Ιστού και να στέλνουν δεδομένα εμπρός και πίσω.

Το HTTP/3 έχει ξαναγραφτεί για να στέλνει δεδομένα πιο γρήγορα με καλύτερη αντίσταση σε σφάλματα. Έχει επίσης ενσωματωμένη κρυπτογράφηση. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη ταχύτητα και ασφάλεια. Δεν είναι μόνο η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων: Το HTTP/3 θα πρέπει επίσης να μειώσει τον λανθάνοντα χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι οι ιστότοποι θα αρχίσουν να φορτώνουν πιο γρήγορα αφού κάνετε κλικ ή πατήσετε έναν σύνδεσμο.

Ο μέσος άνθρωπος δεν χρειάζεται ποτέ να ξέρει για το HTTP/3 και το QUIC. Οι άνθρωποι που διαχειρίζονται ιστότοπους και αναπτύσσουν λογισμικό ιστού έχουν λίγη δουλειά να κάνουν, αλλά όλα θα είναι διαφανή για τον μέσο άνθρωπο. Μια μέρα, το πρόγραμμα περιήγησής σας και οι ιστότοποι που χρησιμοποιείτε θα αρχίσουν να επικοινωνούν μέσω HTTP/3 και ο ιστός θα γίνεται όλο και καλύτερος καθώς περισσότεροι ιστότοποι επιλέγουν να χρησιμοποιούν το HTTP/3.

  Πώς να υπογράψετε αρχεία PDF σε iPhone, iPad και Mac

Από HTTP/1 σε HTTP/2

Η αρχική έκδοση του HTTP χρησιμοποιεί το Πρωτόκολλο Ελέγχου Μετάδοσης (TCP.) Το πρωτόκολλο ελέγχου μετάδοσης που περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1974, το TCP δεν σχεδιάστηκε ποτέ με γνώμονα την ταχύτητα και την ανταπόκριση του σημερινού ιστού. Η Google προσπάθησε να διορθώσει πολλά από τα προβλήματα του TCP με ένα νέο πρωτόκολλο που ονομάζεται SPDY, το οποίο ενημέρωσε το HTTP/2.

Το HTTP/2 έφτασε στα περισσότερα μεγάλα προγράμματα περιήγησης μέχρι το τέλος του 2015, προσθέτοντας λειτουργίες όπως συμπίεση δεδομένων και διοχέτευση πολλαπλών αιτημάτων μέσω μιας μόνο σύνδεσης TCP για να επιταχυνθούν τα πράγματα.

Από τον Σεπτέμβριο του 2019, W3Techs εκτιμά ότι το HTTP/2 χρησιμοποιείται πλέον από το 41% ​​των ιστότοπων.

Τι είναι το HTTP/3 και το QUIC;

Το HTTP/3 είναι περισσότερο μια επανεγγραφή του πρωτοκόλλου HTTP. Αντί να χρησιμοποιεί το TCP, το HTTP/3 χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο QUIC της Google. Το HTTP/3 ήταν αρχικά γνωστό ως HTTP-over-QUIC. Το HTTP/3 περιλαμβάνει επίσης κρυπτογράφηση TLS 1.3, επομένως δεν υπάρχει ανάγκη για ξεχωριστό HTTPS που ενισχύει την ασφάλεια στο πρωτόκολλο, όπως συμβαίνει σήμερα.

  Πώς να παρακολουθήσετε μια ταινία 3D με ένα ακουστικό VR

Το QUIC αρχικά σήμαινε “Γρήγορες Συνδέσεις Διαδικτύου UDP”. Αυτό το πρωτόκολλο έχει σχεδιαστεί για να είναι ταχύτερο με χαμηλότερο λανθάνοντα χρόνο από το TCP. Το QUIC προσφέρει λιγότερα έξοδα κατά τη δημιουργία μιας σύνδεσης και ταχύτερες μεταφορές δεδομένων μέσω της σύνδεσης. Σε αντίθεση με το TCP, ένα σφάλμα όπως ένα κομμάτι δεδομένων που χάνεται στην πορεία δεν θα προκαλέσει τη διακοπή της σύνδεσης και την αναμονή για την επίλυση του προβλήματος. Η QUIC θα συνεχίσει να μεταφέρει άλλα δεδομένα όσο επιλύεται το πρόβλημα.

Στην πραγματικότητα, η QUIC ήταν προστέθηκε στο Google Chrome το 2013. Το Chrome το χρησιμοποιεί όταν επικοινωνεί με τις υπηρεσίες της Google και ορισμένους άλλους ιστότοπους όπως το Facebook, και είναι διαθέσιμο σε εφαρμογές Android. Αλλά το QUIC δεν είναι ένα πρότυπο ενσωματωμένο σε άλλα προγράμματα περιήγησης ιστού. Με το HTTP/3 η τεχνολογία έρχεται με τυπικό τρόπο και σε άλλα προγράμματα περιήγησης.

Συνοπτικά: Το HTTP/3 είναι ένα νεότερο, καλύτερο, ταχύτερο πρωτόκολλο. Είναι μια πιο σύγχρονη λύση που θα προσφέρει βελτιωμένη ασφάλεια και ταχύτητα στον ιστό.

Έρχονται σε ένα πρόγραμμα περιήγησης Ιστού κοντά σας

HTTP/3 προστέθηκε στο bleeding-edge Καναρίνι έκδοση του Google Chrome τον Σεπτέμβριο του 2019, κρυμμένη πίσω από α σημαία γραμμής εντολών. Η εκκίνηση του Chrome Canary με τα ορίσματα γραμμής εντολών –enable-quic –quic-version=h3-23 θα ενεργοποιήσει το HTTP/3.

Η Mozilla ανακοίνωσε ότι εργάζεται για την προσθήκη HTTP/3 σε μια πειραματική έκδοση του Firefox Nightly αυτό το φθινόπωρο. Η νέα έκδοση του Microsoft Edge που βασίζεται στο Chromium θα κληρονομήσει το έργο HTTP/3 της Google για το Chrome, όπως και άλλα προγράμματα περιήγησης που βασίζονται στο Chromium, όπως το Opera. Θα περιμέναμε ότι η Apple θα χρησιμοποιήσει το HTTP/3 στο Safari κάποια στιγμή, επίσης.

  Τι είναι το "Hot Take" και από πού προήλθε η φράση;

Το Cloudflare έχει ακόμη ανακοινώθηκε ότι διευκολύνει την υιοθέτηση του HTTP/3 για ιστότοπους που χρησιμοποιούν το δίκτυο παράδοσης περιεχομένου του. Οι πελάτες του Cloudflare θα μπορούν σύντομα απλώς να γυρίσουν έναν διακόπτη και να ενεργοποιήσουν το “HTTP/3 (με QUIC)” για τους ιστότοπούς τους. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα συμβάλει στην ενίσχυση της υιοθέτησης του HTTP/3, καθιστώντας ευκολότερη την ενεργοποίηση των ιστότοπων μόλις τα προγράμματα περιήγησης αποκτήσουν το HTTP/3 σταθερό και ενεργοποιημένο για όλους.

Το HTTP/3 έρχεται και σε άλλο λογισμικό—για παράδειγμα, ο διακομιστής web Nginx εργάζεται στην υποστήριξη HTTP/3 για Nginx έκδοση 1.17.

Είμαστε στα πρώτα στάδια υλοποίησης. Η Cloudflare λέει ότι «θα συνεχίσει να εργάζεται μαζί με άλλους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Google και της Mozilla, για να οριστικοποιήσει τα πρότυπα QUIC και HTTP/3 και να ενθαρρύνει την ευρεία υιοθέτηση». Με άλλα λόγια, όχι μόνο το λογισμικό δεν είναι ακόμα τελικό – το ίδιο το πρότυπο μπορεί να δει κάποιες αλλαγές. Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά προτού ενεργοποιηθεί από προεπιλογή στα σύγχρονα προγράμματα περιήγησης και χρησιμοποιηθεί αυτόματα.

Περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Ολοκλήρωση παραγγελίας Η εις βάθος ματιά του Cloudflare στο HTTP/3 ή σκάψτε μέσα το προσχέδιο προτύπου HTTP/3 για τις πραγματικές τεχνικές προδιαγραφές.