Επεξήγηση μητρικών πλακών: Τι είναι το ATX, το MicroATX και το Mini-ITX;

Η τυποποίηση υλικού είναι ένα από τα μεγαλύτερα δυνατά σημεία των επιτραπέζιων υπολογιστών. Μπορείτε να αναμίξετε και να ταιριάξετε μέρη με το περιεχόμενο της καρδιάς σας. Αλλά δεν έχουν όλες οι μητρικές το ίδιο φυσικό μέγεθος. Υπάρχουν διαφορετικοί παράγοντες μορφής για διαφορετικούς τύπους Η/Υ.

Διαφορετικά Πρότυπα

Ακριβώς όπως άλλα εξαρτήματα υπολογιστή, οι μητρικές έχουν τυποποιημένους παράγοντες μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ATX, MicroATX και Mini-ITX. Σχεδόν κάθε μητρική πλακέτα για οικιακούς υπολογιστές στο τοπικό σας κατάστημα Η/Υ ή στο διαδίκτυο θα είναι σε μία από αυτές τις γεύσεις.

Η τυποποίηση σημαίνει ότι μπορείτε εύκολα να βρείτε επεξεργαστή, μνήμη RAM, τροφοδοτικό και χώρο αποθήκευσης που να λειτουργεί με τη μητρική σας πλακέτα. Ανοίγει επίσης τις επιλογές για θήκες επιτραπέζιων υπολογιστών. Πολλές θήκες υποστηρίζουν και τα τρία κύρια μεγέθη μητρικής πλακέτας. Τα σημεία στήριξης τρυπούνται στα κατάλληλα σημεία και υπάρχει διαθέσιμος ο κατάλληλος χώρος για τις πίσω θύρες και τη συνοδευτική θωράκιση I/O που τα καλύπτει.

Είναι όμορφο πράγμα, αλλά για να αποφασίσετε ποια μητρική είναι κατάλληλη για εσάς, πρέπει να λάβετε υπόψη πράγματα όπως ο χώρος και η εμπειρία σας στην κατασκευή υπολογιστών και οι ανάγκες απόδοσης.

Μητρικές πλακέτες υπολογιστή: Τα βασικά

Η μητρική Asus Prime B450M-A MicroATX για επεξεργαστές AMD Ryzen.

Η Intel δημιούργησε τον παράγοντα φόρμας ATX και τον παρουσίασε για πρώτη φορά το 1995. Για σχεδόν 25 χρόνια, ο σχεδιασμός ATX ήταν ο κυρίαρχος παράγοντας μορφής για υπολογιστές οικιακού και γραφείου.

Το μεγαλύτερο από τα τρία μεγέθη μητρικής πλακέτας που εξετάζουμε, το ATX έχει διαστάσεις 12 ίντσες επί 9,6 ίντσες. Η προδιαγραφή απαιτεί όλες οι μητρικές πλακέτες ATX να έχουν αυτό το μέγεθος. Καθορίζει επίσης τις θέσεις των σημείων προσάρτησης, του πίνακα I/O, των υποδοχών τροφοδοσίας και όλων των άλλων διαφόρων διεπαφών σύνδεσης.

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ζωτικής σημασίας για κάθε μητρική πλακέτα. Τα σημεία στερέωσης κρατούν τη μητρική πλακέτα μακριά από τη μεταλλική επιφάνεια της θήκης για να αποτρέψουν τα ηλεκτρικά σορτς. Ο πίνακας I/O και η συνοδευτική ασπίδα σάς επιτρέπουν να έχετε πρόσβαση στις πίσω θύρες του υπολογιστή σας για οθόνες, ήχο και USB. Στη συνέχεια, έχετε τις υποδοχές τροφοδοσίας και όλα τα άλλα σημεία διασύνδεσης που πρέπει να βρίσκονται σε προβλέψιμες θέσεις για να βοηθήσετε τους κατασκευαστές συστημάτων.

  Τι είναι η "Αναβάθμιση" σε μια τηλεόραση και πώς λειτουργεί;

Ωστόσο, δεν θέλουν όλοι μια μητρική πλακέτα μεγέθους ATX—ειδικά αν ο στόχος είναι να φτιάξετε κάτι πιο συμπαγές. Εισάγετε, πλακέτες MicroATX, οι οποίες έχουν διαστάσεις μόλις 9,6 ίντσες επί 9,6 ίντσες. Όπως και οι μεγαλύτερες μητρικές πλακέτες ATX, το πρότυπο καθορίζει ποια πρέπει να είναι όλα τα διάφορα κρίσιμα σημεία.

Τέλος, το Mini-ITX, που αναπτύχθηκε από τη Via Technologies το 2001, είναι το μικρότερο από όλα, με διαστάσεις μόλις 6,7 ίντσες επί 6,7 ίντσες.

Οι μητρικές πλακέτες ATX έχουν τη μεγαλύτερη δυνατότητα επέκτασης. Συνήθως διαθέτουν έξι (ή λιγότερες) υποδοχές PCIe για πράγματα όπως γραφικά, ήχος και κάρτες δικτύου. Ωστόσο, υπάρχουν πλακέτες Extended ATX (ή EATX) που διαθέτουν επτά υποδοχές PCIe, αλλά αυτές απευθύνονται σε λάτρεις και διακομιστές και δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής αυτού του άρθρου.

Το MicroATX μπορεί να έχει έως και τέσσερις υποδοχές PCIe, ενώ το Mini-ITX έχει μόνο μία για κάρτα γραφικών.

Η μνήμη RAM είναι επίσης περιορισμένη στο Mini-ITX. Έχει χώρο για μόλις δύο υποδοχές έναντι τεσσάρων στις πλακέτες ATX ή MicroATX. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι πλακέτες Mini-ITX δεν μπορούν να έχουν επαρκή ποσότητα μνήμης RAM. Για παράδειγμα, αν θέλετε 32 GB μνήμης RAM, απλώς βάζετε δύο μονάδες των 16 GB, ενώ τις άλλες δύο μητρικές τις γεμίζετε με μονάδες 8 GB.

Μητρικές πλακέτες: Πότε να χρησιμοποιήσετε τι

Μια Gigabyte gaming μητρική Mini-ITX.

Και οι τρεις αυτοί τύποι μητρικών καρτών λειτουργούν για σχεδόν κάθε τύπο οικιακού υπολογιστή που θέλετε να κατασκευάσετε, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης gaming, του γενικού συστήματος ψυχαγωγίας ή του δυναμό Office 365.

Αλλά κάθε παράγοντας μορφής συνοδεύεται από κάποιες συμβιβασμούς—θα τις καλύψουμε στη συνέχεια.

Παιχνίδι

Εάν είναι η πρώτη φορά που δημιουργείτε έναν υπολογιστή παιχνιδιών, τότε μια πλακέτα ATX είναι ίσως η καλύτερη επιλογή σας, με το MicroATX να έρχεται δεύτερο. Ο μεγαλύτερος χώρος που αποκτάτε με ένα ATX το κάνει πιο συγχωρητικό και μπορείτε να τοποθετήσετε όλα τα διάφορα εξαρτήματα στη θέση τους με σχετική ευκολία.

  Πώς να ανοίξετε τις συσκευές αναπαραγωγής και εγγραφής στα Windows 10 1803

Αν και το ATX είναι υπέροχο, δεν υπάρχει λόγος να μείνετε μακριά από ένα MicroATX αν είστε αρχάριοι και θέλετε κάτι λίγο πιο συμπαγές. Το να συνδυάσουμε τα πάντα είναι λίγο πιο αυστηρό, αλλά και πάλι εφικτό. Ωστόσο, εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε ένα MicroATX, δώστε προσοχή στο μέγεθος της θήκης. Δεν θες θήκη που να δέχεται και ATX αν θέλεις να φτιάξεις κάτι μικρότερο. Επίσης, ορισμένες θήκες MicroATX είναι ελαφρώς πιο φαρδιές από τις φιλικές προς το ATX mid-towers, οπότε κοιτάξτε προσεκτικά τις διαστάσεις της θήκης.

Το Mini-ITX είναι το πιο «σκληρό» από τα τρία για gaming επειδή υπάρχει πολύ λίγος χώρος μέσα στη θήκη. Μπορείτε να δημιουργήσετε έναν σταθερό υπολογιστή παιχνιδιών με μια πλακέτα Mini-ITX, αλλά πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά τον χώρο κεφαλής για την κάρτα γραφικών, τη ροή αέρα και την ψύξη. Δεν υπάρχει πολύς χώρος σε μια ειδική θήκη Mini-ITX, ειδικά σε σύγκριση με μια πλήρη θήκη ATX.

Υπολογιστής Home Theater (HTPC)

Ένα Intel NUC κάνει έναν εξαιρετικό υπολογιστή home theater.

Πολύ συχνά, ο χώρος είναι το κύριο μέλημα όταν προσθέτετε μια άλλη συσκευή σε ένα ήδη ξεχειλισμένο κέντρο ψυχαγωγίας καθιστικού. Αυτό είναι όπου ένα Mini-ITX λάμπει πραγματικά, καθώς αποκτάτε έναν πλήρη υπολογιστή σαλονιού σε μια μικρή θήκη. Φυσικά, μπορείτε να αγοράσετε μια θήκη ATX που λειτουργεί με πλακέτες Mini-ITX. Αλλά αν θέλετε να χωράει σε ένα ράφι κάτω από την τηλεόρασή σας, χρειάζεστε κάτι πιο συμπαγές.

Θα ήταν παράβλεψη αν δεν αναφέραμε μια ακόμη μικρότερη μητρική πλακέτα από την Intel που ονομάζεται το NUC. Η Intel παρουσίασε τα κιτ NUC ως έναν τρόπο κατασκευής μικροσκοπικών, αλλά ικανών υπολογιστών. Οι μητρικές πλακέτες NUC συνήθως έχουν μέγεθος τέσσερις επί τέσσερις ίντσες και οι θήκες εφαρμόζουν πολύ σφιχτά.

Συνήθως, αγοράζετε NUC σε ένα κιτ που περιλαμβάνει τη μητρική πλακέτα, τον επεξεργαστή, τα διακριτά γραφικά (τα οποία διαφέρουν ανάλογα με το κιτ) και τη μνήμη RAM. Εναπόκειται σε εσάς να προσθέσετε αποθηκευτικό χώρο ή περιφερειακά. Ωστόσο, τα τρέχοντα NUC δεν δέχονται κάρτες γραφικών πλήρους μεγέθους. Έτσι, ένα NUC λειτουργεί μόνο εάν θέλετε έναν υπολογιστή κυρίως για ροή βίντεο, διαχείριση βιβλιοθήκης οικιακών πολυμέσων ή περιστασιακά παιχνίδια.

  Πώς να σαρώσετε άμεσα έγγραφα και να προσθέσετε φωτογραφίες στο Mac σας χρησιμοποιώντας την κάμερα συνέχειας

Οικογενειακό Η/Υ

Επιλογή αντιπροσώπου! Οι οικογενειακοί υπολογιστές θα πρέπει να είναι ικανοί, αλλά δεν χρειάζεται να είναι καταπληκτικοί, αφού τους χρησιμοποιείτε κυρίως για ροή βίντεο, email, κοινωνική δικτύωση και παιχνίδια ιστού. Κοιτάξτε καλά τι μπορείτε να πάρετε στην πώληση και αφήστε αυτό να υπαγορεύσει πώς θα πάει η κατασκευή. Εάν ο χώρος σας απασχολεί, ρίξτε μια ματιά στο MicroATX ή το Mini-ITX.

Το μέλλον

Το Asus Prime Utopia concept PC.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το ATX είναι μια παλιά προδιαγραφή. Στον κόσμο της τεχνολογίας, είναι δύσκολο να αποσπάσεις οτιδήποτε με αυτό το είδος διατήρησης ισχύος (βλ. Windows XP). Η Intel προσπάθησε να εισαγάγει μια αντικατάσταση για το ATX που ονομάζεται BTX το 2004, αλλά δεν πρόλαβε ποτέ.

Ωστόσο, οι κατασκευαστές υπολογιστών εξακολουθούν να πειραματίζονται με εναλλακτικές λύσεις αντί του ATX. Στο Computex 2019, η Asus παρουσίασε μια έννοια μητρικής πλακέτας υψηλής τεχνολογίας που ονομάζεται Πρώτη Ουτοπία. Φαινόταν πολύ ωραίο και εντελώς διαφορετικό από οτιδήποτε έχουμε τώρα. Είναι μια μητρική πλακέτα δύο όψεων, με τις μονάδες ρυθμιστή τάσης (VRMs) στο πίσω μέρος, όπου μπορούν να ψύχονται πιο εύκολα και, επομένως, να ενισχύσουν την απόδοση. Η κάρτα γραφικών βρίσκεται επίσης στο πίσω μέρος, σε ειδικό θάλαμο για καλύτερη ψύξη και είναι τοποθετημένη κάθετα για μεγαλύτερη σταθερότητα.

Η Asus έκανε τις θύρες I/O αρθρωτές. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να ανοίξετε μόνο ό,τι χρειάζεστε, όπως πρόσθετες θύρες Ethernet ή πολλές θύρες USB, και μπορείτε να απορρίψετε τις θύρες μικροφώνου και ακουστικών εντελώς. Και δεδομένου ότι η κάρτα γραφικών στο πίσω μέρος ελευθερώνει τόσο πολύ χώρο και μειώνει τους λόγους θερμότητας, το Utopia διαθέτει επίσης τέσσερις υποδοχές m.2.

Έννοιες όπως το Prime Utopia είναι υπέροχες, αλλά είναι απίθανο να δούμε μια μετατόπιση από την ATX στο εγγύς μέλλον. Το ATX και τα σχετικά πρότυπά του έχουν εξυπηρετήσει καλά την κοινότητα των οπαδών των υπολογιστών εδώ και αρκετές δεκαετίες. Όλοι είναι συνηθισμένοι σε αυτά και οι βέλτιστες πρακτικές για την κατασκευή, τη συντήρηση και την ψύξη αυτών των υπολογιστών είναι καθιερωμένες.

Και οι τρεις αυτοί τύποι μητρικών πλακών είναι αρκετά ικανοί να κάνουν οποιαδήποτε δουλειά. Η τελική σας επιλογή εξαρτάται από τον χώρο που διαθέτετε, το επίπεδο εμπειρίας κατασκευής Η/Υ και το αν θέλετε δυνατότητα επέκτασης για το μέλλον.