Πώς να χρησιμοποιήσετε την παλιρροιακή μουσική από τη γραμμή εντολών στο Linux

Οι λάτρεις του Linux που είναι συνδρομητές στο Tidal Music πρέπει να χρησιμοποιούν την υπηρεσία συνδρομής σε ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού, επειδή προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια για τη δημιουργία ενός πλήρως εγγενούς προγράμματος-πελάτη Tidal για την πλατφόρμα. Η ακρόαση μουσικής χωρίς απώλειες σε ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού είναι δυνατή, αλλά δεν είναι τόσο καλή όσο η αξιοποίηση των εγγενών τεχνολογιών ήχου που υποστηρίζονται από Linux. Εξαιτίας αυτού, η υπόσχεση για εξαιρετική συνδρομητική υπηρεσία μουσικής χωρίς απώλειες φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή.

SPOILER ALERT: Κάντε κύλιση προς τα κάτω και παρακολουθήστε το εκπαιδευτικό βίντεο στο τέλος αυτού του άρθρου.

Για να λύσετε αυτό το πρόβλημα, ο χρήστης Github Okonek έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα-πελάτη Tidal Music που βασίζεται σε τερματικό, μόνο στη γραμμή εντολών. Τρέχει με τη βοήθεια των MPV, W3M, NodeJS και δείχνει πολλά υποσχόμενα, παρόλο που είναι ένα εργαλείο γραμμής εντολών. Οι δυνατότητες του προγράμματος-πελάτη Tidal CLI περιλαμβάνουν αναζήτηση, ουρά μουσικής, εξώφυλλο άλμπουμ κ.λπ.

Εγκατάσταση Tidal CLI

Ο πελάτης Tidal CLI δεν έχει δυαδικά πακέτα για εγκατάσταση. Αντίθετα, όποιος θέλει να χρησιμοποιήσει αυτό το πρόγραμμα σε Linux πρέπει να το κατεβάσει μέσω του εργαλείου πακέτου NPM. Αρχικά, θα πρέπει να ικανοποιήσετε τις εξαρτήσεις κατασκευής. Συγκεκριμένα, NodeJS, NPM, MPV και W3M.

  Οι 9 καλύτερες εφαρμογές οικιακού διακομιστή Linux που πρέπει να εγκαταστήσουν όλοι

Σημείωση: εάν έχετε ήδη εγκαταστήσει το NPM, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην χρειαστεί να εγκαταστήσετε το εργαλείο NodeJS στο σύστημα Linux. Το Tidal-CLI φαίνεται να τρέχει αρκετά καλά με την έκδοση 8.x, αλλά οι νεότερες εκδόσεις του NodeJS θα πρέπει να λειτουργούν επίσης.

Ubuntu/Debian

curl -sL https://deb.nodesource.com/setup_8.x | sudo -E bash -
sudo apt-get install -y nodejs w3m mpv

Arch Linux

sudo pacman -S nodejs npm w3m mpv

Μαλακό καπέλλο

curl --silent --location https://rpm.nodesource.com/setup_8.x | sudo bash -

sudo dnf -y install nodejs w3m mpv

OpenSUSE

sudo zypper install nodejs8 w3m mpv

Άλλα Linux

Θέλετε να αποκτήσετε το NodeJS σε ένα σύστημα που δεν περιλαμβάνεται στη λίστα; Δείτε την επίσημη τεκμηρίωση!

Εγκαταστήστε το Tidal-CLI με:

sudo npm -g i [email protected]

Χρήση Tidal CLI

Εκκινήστε το Tidal-CLI ανά πάσα στιγμή ανοίγοντας ένα παράθυρο τερματικού και πληκτρολογώντας “tidal-cli”. Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος να εκκινήσετε γρήγορα το Tidal-CLI για να ανοίξει αυτόματα το εσωτερικό τερματικό από την επιφάνεια εργασίας Linux. Ο προγραμματιστής δεν ενδιαφέρεται να προσθέσει λειτουργίες συντόμευσης στο πρόγραμμα.

Σημείωση: εγγραφείτε για τη δωρεάν δοκιμή Tidal εδώ.

Κατά την πρώτη κυκλοφορία του Tidal-CLI, θα πρέπει να συνδεθείτε σε έναν λογαριασμό. Λάβετε υπόψη ότι εάν εγγραφείτε στην υπηρεσία με έναν λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης, το όνομα χρήστη σας θα είναι ο λογαριασμός email που είναι συνδεδεμένος με το Facebook ή το Twitter. Λόγω του τρόπου με τον οποίο το Tidal χειρίζεται τους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης, ενδέχεται να μην γνωρίζετε τον κωδικό πρόσβασής σας. Εάν συμβαίνει αυτό, μεταβείτε στο αυτός ο σύνδεσμος εδώ και επαναφέρετε τον κωδικό πρόσβασής σας. Όταν τελειώσετε, χρησιμοποιήστε τη διεπαφή για να συνδεθείτε στον πελάτη.

  Πώς να φιλοξενήσετε έναν διακομιστή FTP σε Linux

Παίζοντας μουσική

Όταν ξεκινά το Tidal-CLI, δεν εμφανίζεται τίποτα στην οθόνη. Είναι επειδή τίποτα δεν έχει επιλεγεί ή βρίσκεται σε ουρά για αναπαραγωγή. Ανά πάσα στιγμή, οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν μουσική αρκετά γρήγορα πατώντας «:». Πληκτρολογήστε το όνομα του τραγουδιού ή “κομμάτι” στο πλαίσιο αναζήτησης, για να αναζητήσετε ένα τραγούδι. Εναλλακτικά, αναζητήστε έναν καλλιτέχνη ή ένα άλμπουμ προσθέτοντάς το ως το ερώτημα αναζήτησης.

Αφού συναντήσετε το τραγούδι, το άλμπουμ ή τον καλλιτέχνη, που θέλετε να παίξετε, κάντε κλικ σε αυτό με το ποντίκι. Προσθέστε οτιδήποτε στην επόμενη ουρά τοποθετώντας το δείκτη του ποντικιού πάνω από ένα στοιχείο και πατώντας “n”. Επιπλέον, είναι δυνατή η παύση της αναπαραγωγής μουσικής ανά πάσα στιγμή πατώντας το πλήκτρο «ESC».

Αλλαγή λογαριασμών

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει κουμπί διαλόγου “αποσύνδεσης” για να πατήσετε στην εφαρμογή Tidal-CLI. Αντίθετα, εάν θέλετε να αποσυνδεθείτε από έναν λογαριασμό και να συνδεθείτε σε άλλον, θα πρέπει να διαγράψετε το αρχείο που αποθηκεύει τα στοιχεία σύνδεσης στον υπολογιστή σας Linux. Για να το κάνετε, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και χρησιμοποιήστε το CD για να βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στον αρχικό φάκελο.

cd ~/

Όταν φτάσετε στον αρχικό κατάλογο, απλώς διαγράψτε το αρχείο .tidalConfig.js που περιέχει όλες τις πληροφορίες σύνδεσης με την εντολή rm.

rm .tidalConfig.js

Λάβετε υπόψη ότι θα πρέπει να αφαιρείτε αυτό το αρχείο κάθε φορά που θέλετε να αποσυνδεθείτε από την εφαρμογή.

  Πώς να ρυθμίσετε τα εργαλεία ανάπτυξης Android σε Linux

Εναλλακτικές λύσεις στο Tidal-CLI

Ομολογουμένως, το Tidal-CLI είναι πολύ buggy και δεν λειτουργεί για όλους. Ωστόσο, αυτό είναι το καλύτερο που θα έχουν οι χρήστες Linux που δεν είναι πρόγραμμα περιήγησης ιστού. Εάν ενδιαφέρεστε να χρησιμοποιήσετε το Tidal, σκεφτείτε να εγκαταστήσετε το Ανεπίσημος ειδοποιητής Tidal Επέκταση Chrome για να κάνετε την εμπειρία λίγο καλύτερη. Η επέκταση επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν ειδοποιήσεις όταν ακούν μουσική στον ιστότοπο Tidal.

Δυστυχώς, αυτό είναι τόσο καλό όσο και στο Linux, καθώς η Google έχει αφαιρέσει τη δυνατότητα μετατροπής οποιουδήποτε ιστότοπου σε «εφαρμογή». Εάν αυτή η επέκταση ή η εφαρμογή Tidal CLI δεν λειτουργούν, σκεφτείτε να μεταβείτε σε κάτι σαν το Spotify. Όπως και η υπηρεσία Tidal, το Spotify προσφέρει στους συνδρομητές αναπαραγωγή ήχου χωρίς απώλειες σε αξιοπρεπή τιμή. Επιπλέον, το Spotify μπορεί εύκολα να εγκατασταθεί εγγενώς σε Linux και υποστηρίζεται από πακέτα Snap, Flatpaks, καθώς και από πολλές άλλες μορφές συσκευασίας Linux.