Οι 9 καλύτερες εφαρμογές οικιακού διακομιστή Linux που πρέπει να εγκαταστήσουν όλοι

Έχετε έναν οικιακό διακομιστή που βρίσκεται γύρω από το σπίτι; Δεν είστε σίγουροι για το τι να κάνετε με αυτόν τον διακομιστή ή τι μπορείτε να εγκαταστήσετε σε αυτόν; Μπορούμε να βοηθήσουμε! Ακολουθήστε τη λίστα μας καθώς εξετάζουμε τις εννέα καλύτερες εφαρμογές οικιακού διακομιστή Linux που πρέπει να εγκαταστήσετε!

1. Διακομιστής πολυμέσων Plex

Οι υπηρεσίες ψυχαγωγίας όπως το Netflix, το Hulu και άλλες είναι χρήσιμα εργαλεία και σας επιτρέπουν να παρακολουθείτε τις τελευταίες εκπομπές και ταινίες, αλλά δεν είναι τέλειες. Συχνά αυτές οι υπηρεσίες στερούνται πολλές εκπομπές και αφήνουν τους πελάτες να αισθάνονται δυσαρεστημένοι και εκνευρισμένοι.

Αντί να ασχολείστε με αυτές τις υπηρεσίες, χρησιμοποιήστε τον οικιακό σας διακομιστή για τη διαχείριση των πολυμέσων σας. Στο Linux, είναι ένα καλό κέντρο πολυμέσων για χρήση Plex. Είναι ένα κεντρικό εργαλείο που μπορεί να τρέξει ο καθένας για να διανείμει τη μουσική, τις ταινίες, τις τηλεοπτικές εκπομπές και τις φωτογραφίες του στο τοπικό δίκτυο.

Τιμητική αναφορά: Emby

Το Plex είναι ο βασιλιάς των διακομιστών πολυμέσων για την πλατφόρμα Linux. Ωστόσο, δεν είναι για όλους. Εάν επιθυμείτε να δημιουργήσετε ένα σύστημα για τη διαχείριση των πολυμέσων σας, αλλά έχετε διαπιστώσει ότι το Plex θέλει, σκεφτείτε να δοκιμάσετε Emby αντι αυτου. Έχει παρόμοια χαρακτηριστικά, αξιοπρεπή υποστήριξη συσκευών και ένα εκπληκτικό σύνολο εφαρμογών για εγκατάσταση αυτού του αντιπάλου του Plex.

2. Υπηχητικός διακομιστής μουσικής

Τα τελευταία χρόνια, οι καταναλωτές έχουν απομακρυνθεί από τη λήψη μουσικής, για να εγγραφούν σε υπηρεσίες όπως το Spotify, το Google Music, το Apple Music, το Tidal κ.λπ. Αυτές οι συνδρομητικές υπηρεσίες μουσικής είναι πολύ χρήσιμες και επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να ακούσει αμέσως εκατομμύρια διαφορετικά τραγούδια μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

  Πώς να εγκαταστήσετε το qTox Client σε Linux

Όσο χρήσιμες κι αν είναι αυτές οι συνδρομητικές υπηρεσίες μουσικής, αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πλατφόρμες ψυχαγωγίας όπως το Netflix: αδειοδότηση περιεχομένου. Εξαιτίας αυτού του οδοφράγματος, μπορεί να παρατηρήσετε ότι κάποια από την αγαπημένη σας μουσική δεν εμφανίζεται στο Spotify και σε άλλες υπηρεσίες μουσικής.

Εισαγω Υπηχητικός: είναι μια διαδικτυακή υπηρεσία ροής μουσικής που μπορείτε να φιλοξενήσετε μόνοι σας σε έναν οικιακό διακομιστή Linux. Σε αντίθεση με τις δημοφιλείς μουσικές υπηρεσίες, δεν υπάρχει όριο στη μουσική που πηγαίνει σε αυτές. Αντίθετα, περιορίζεστε μόνο στον όγκο του σκληρού δίσκου!

3. Σάμπα

Εάν ο διακομιστής σας έχει μεγάλο σκληρό δίσκο, μπορείτε να ρυθμίσετε ένα σύστημα κοινής χρήσης αρχείων. Μια εξαιρετική επιλογή για κοινή χρήση αρχείων στο Linux είναι Σάμπα. Με αυτό, οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα — Mac, Windows, Android, Chrome OS, ακόμη και iOS μπορεί να αλληλεπιδράσει μαζί του και να μοιραστεί δεδομένα. Ακόμα καλύτερα, καθώς το πρωτόκολλο Samba είναι το πιο διάσημο σύστημα κοινής χρήσης αρχείων, όλα τα είδη προγραμμάτων μπορούν να διαβάζουν και να γράφουν δεδομένα σε αυτό (όπως το κέντρο πολυμέσων Kodi, για παράδειγμα.)

4. NextCloud

Αυτές τις μέρες, λύσεις αποθήκευσης cloud όπως το Dropbox, το Google Drive και το OneDrive είναι παντού. Οι χρήστες χρησιμοποιούν αυτές τις υπηρεσίες για να δημιουργήσουν αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων τους, να μοιράζονται φωτογραφίες με φίλους και πολλά άλλα.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το FSearch για να βρείτε αρχεία στο Linux

Ο χώρος αποθήκευσης στο cloud είναι εξαιρετικός, αλλά δεν θα μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο την υπηρεσία εάν δεν ξοδέψετε χρήματα. Για το λόγο αυτό, πολλοί χρήστες Linux έχουν αποφύγει υπηρεσίες όπως το Dropbox, υπέρ της φιλοξενίας των δεδομένων τους στο σπίτι, με το NextCloud.

NextCloud λειτουργεί ακριβώς όπως το Dropbox, με έναν υπολογιστή-πελάτη συγχρονισμού επιφάνειας εργασίας και τα πάντα. Διαθέτει επίσης μια εξαιρετική διεπαφή ιστού και οι χρήστες έχουν πρόσβαση σε χρήσιμες εφαρμογές παραγωγικότητας, όπως διαδικτυακό ημερολόγιο, εργαλεία επεξεργασίας κειμένου, ιδιωτική συνομιλία μέσω βίντεο και πολλά άλλα!

5. Squid Cache Proxy

Είναι αργή η σύνδεσή σας στο διαδίκτυο; Βαρεθήκατε να περιμένετε να φορτώσουν οι ιστότοποι; Κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και ρυθμίστε ένα Squid Cache Proxy στον διακομιστή σας στο σπίτι.

Τι είναι Καλαμάρι? Είναι ένας web proxy για Linux. Εκτελείται σε ένα σύστημα στο παρασκήνιο και δημιουργεί αθόρυβα αντίγραφα κάθε ιστότοπου που επισκέπτεται οποιοσδήποτε στο δίκτυο. Αφού δημιουργήσει αντίγραφα, το Squid θα παρέχει τους αποθηκευμένους ιστότοπους στον χρήστη, αντί να τον αφήνει να κατεβάζει ξανά τον ιστότοπο κάθε φορά.

Το Squid είναι πολύπλοκο λογισμικό. δεν το συνιστούμε σε νέους χρήστες. Ωστόσο, εάν έχετε έναν διακομιστή που τρέχει Linux, έχετε κάποια τεχνογνωσία και έχετε βαρεθεί και έχετε βαρεθεί τα όρια δεδομένων και τις αργές ιστοσελίδες από τον ISP σας, αυτό λύνει το πρόβλημα.

6. Σύστημα Διαχείρισης φωτογραφιών Lychee

Εάν έχετε πολλές ψηφιακές φωτογραφίες, μην τις ανεβάσετε στο Google Photos, 500px ή σε παρόμοια υπηρεσία. Αντίθετα, εγκαταστήστε το σύστημα διαχείρισης φωτογραφιών Lychee στον οικιακό σας διακομιστή.

Λυκείο είναι πολύ παρόμοια με πολλές από τις διαδικτυακές λύσεις αποθήκευσης φωτογραφιών που ίσως γνωρίζετε. Διαθέτει κορυφαίες δυνατότητες επεξεργασίας, υποστηρίζει πολλούς λογαριασμούς, είναι ασφαλές και διαθέτει σύστημα κοινής χρήσης που είναι εφάμιλλο ακόμη και με αυτό της υπηρεσίας φωτογραφιών της Google.

  Πώς να συμπιέσετε αρχεία PNG στο Linux

7. Διακομιστής παιχνιδιών

Ένας οικιακός διακομιστής με Linux είναι ιδανικός για τη φιλοξενία μιας συνεδρίας για πολλούς παίκτες του αγαπημένου σας βιντεοπαιχνιδιού. Στην πραγματικότητα, πολλοί παίκτες στρέφονται σε διακομιστές Linux για να φιλοξενήσουν το Minecraft (Java Edition,) CounterStrike: Global Offensive και πολλά άλλα!

8. Διακομιστής εκτύπωσης Cups

Η εκτύπωση στην επιφάνεια εργασίας Linux είναι δυνατή με ΚΥΠΕΛΛΑ. Εκτελείται στο παρασκήνιο στον υπολογιστή σας και μεταβιβάζει τα αιτήματα εκτύπωσης που κάνει ο χρήστης σε οποιονδήποτε εκτυπωτή έχει πρόσβαση.

Το σύστημα εκτύπωσης CUPS είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο. Απαιτεί μεγάλο μέρος του πονοκέφαλου από την εκτύπωση για τον μέσο χρήστη Linux. Ωστόσο, η έκδοση επιτραπέζιου υπολογιστή του CUPS δεν έχει τίποτα στην έκδοση διακομιστή του λογισμικού. Όταν εγκατασταθεί σε διακομιστή Linux, το λογισμικό εκτύπωσης CUPS μπορεί να διαχειριστεί πολλούς υπολογιστές και να καλύψει τις ανάγκες εκτύπωσης ολόκληρου του νοικοκυριού σας!

9. TinyTinyRSS

Σας αρέσει να χρησιμοποιείτε το RSS για να διαβάζετε τις ειδήσεις; Εάν το κάνετε, πιθανότατα βασίζεστε σε υπηρεσίες RSS τρίτων όπως το Feedly.

Οι υπηρεσίες RSS όπως το Feedly προσφέρουν πολλές δροσερές δυνατότητες και προσπαθούν να εκσυγχρονίσουν την εμπειρία ανάγνωσης ροών. Ωστόσο, το Feedly κοστίζει χρήματα και δεν μπορούν όλοι να το αντέξουν οικονομικά.

Αντί να ξοδεύετε τα κερδισμένα χρήματά σας σε μια premium υπηρεσία RSS, αποθηκεύστε τα και εγκαταστήστε το σύστημα TinyTinyRSS στον οικιακό σας διακομιστή. Θα μπορείτε να διαβάζετε τις ειδήσεις, ακόμη και να απολαμβάνετε παρόμοιες δυνατότητες με το Feedly χωρίς κόστος για εσάς!

συμπέρασμα

Σε αυτήν τη λίστα, εξετάσαμε μερικές από τις καλύτερες εφαρμογές για εκτέλεση σε οικιακό διακομιστή με Linux. Έχετε κάποια αγαπημένη εφαρμογή για εγκατάσταση; Φροντίστε να μας ενημερώσετε στην ενότητα σχολίων παρακάτω!