Πώς να ρυθμίσετε τα εργαλεία ανάπτυξης Android σε Linux

Όλο και περισσότερο, η ανάπτυξη εφαρμογών Android σε Linux αυξάνεται. Ο κύριος λόγος πίσω από αυτό είναι ότι η πλατφόρμα Linux καθιστά εξαιρετικά εύκολη τη λειτουργία ενός πλήρους σταθμού εργασίας προγραμματιστή (σε σύγκριση με άλλες πλατφόρμες.) Η ανάπτυξη είναι μια από τις δυνατές εφαρμογές του Linux, επομένως, φυσικά, η ρύθμιση εργαλείων ανάπτυξης Android στο Linux είναι εύκολη.

SPOILER ALERT: Κάντε κύλιση προς τα κάτω και παρακολουθήστε το εκπαιδευτικό βίντεο στο τέλος αυτού του άρθρου.

Εργαλεία ανάπτυξης Android σε Linux

Το Android Studio είναι η πλήρης σουίτα ανάπτυξης της Google για τη δημιουργία λογισμικού στην πλατφόρμα Android. Έρχεται με δεκάδες εργαλεία, ρύθμιση εξομοίωσης και κώδικα για εργασία.

Σημείωση: Πριν επιχειρήσετε να εγκαταστήσετε αυτό το λογισμικό, εγκαταστήστε την Java. Η αποτυχία εγκατάστασης της Java θα καταστήσει το Android Studio άχρηστο.

Εγκαταστήστε Java

Η λήψη Java για Linux διαφέρει, ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείτε. Γενικά, οι περισσότερες διανομές Linux έχουν εξαιρετική υποστήριξη για το OpenJDK. Είναι μια ανοιχτή υλοποίηση των εργαλείων Java. Είναι καλύτερο να ακολουθήσετε αυτήν τη διαδρομή και οι περισσότεροι προγραμματιστές δεν θα παρατηρήσουν τη διαφορά. Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για να ενεργοποιήσετε τη Java στη διανομή σας.

  Νέες δυνατότητες στον Firefox 30 για επιτραπέζιους υπολογιστές και Android

Σημείωση: εκτός από το OpenJDK, ίσως χρειαστεί να εγκαταστήσετε άλλες εξαρτήσεις για να εκτελέσετε το Android Studio στον υπολογιστή σας Linux. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην επίσημη σελίδα οδηγού για Linux.

Ubuntu

Οι χρήστες του Ubuntu έχουν εύκολη πρόσβαση στο OpenJDK. Από την έκδοση 18.04 του Ubuntu, το OpenJDK 11 είναι διαθέσιμο. Για να το εγκαταστήσετε, ανοίξτε ένα τερματικό και χρησιμοποιήστε το εργαλείο διαχείρισης πακέτων Apt για να το ξεκινήσετε.

sudo apt install openjdk-11-jdk

Χρειάζεστε περισσότερα από το τυπικό πακέτο OpenJDK 11; Δείτε αυτά τα άλλα πακέτα.

Debian

Το Debian είναι μια διανομή Linux που εστιάζει κυρίως σε σταθερό, σταθερό λογισμικό. Εξαιτίας αυτού, η απόλυτη τελευταία έκδοση του OpenJDK είναι δύσκολο να αποκτήσει κανείς (έκδοση 11). Ωστόσο, είναι δυνατό να αποκτήσετε την έκδοση 8, η οποία είναι λειτουργική.

Σημείωση: εάν πρέπει οπωσδήποτε να έχετε την έκδοση 11, σκεφτείτε να αναβαθμίσετε το Debian από “Stable” σε “Testing” ή τουλάχιστον χρησιμοποιώντας backports.

sudo apt-get install openjdk-8-jdk

Εναλλακτικά, εγκαταστήστε όλα τα στοιχεία Java JDK 10 στο Debian με:

sudo apt-get install openjdk-8-*

Arch Linux

Το Arch Linux είναι bleeding edge Linux, επομένως δεν υπάρχει πρόβλημα να λειτουργήσει σωστά μια αρκετά τρέχουσα έκδοση του OpenJDK. Δυστυχώς, παρά το πόσο πρόσφατο είναι το Arch, προς το παρόν δεν υπάρχουν εκδόσεις της έκδοσης 11. Ωστόσο, οι χρήστες έχουν πρόσβαση στο OpenJDK 10, το οποίο είναι αρκετά νέο.

  Πώς να κρυπτογραφήσετε δεδομένα Dropbox στο Linux

Για να εγκαταστήσετε το λογισμικό, ανοίξτε ένα τερματικό και χρησιμοποιήστε το εργαλείο συσκευασίας Pacman για να το εκτελέσετε.

sudo pacman -S jdk10-openjdk

Μαλακό καπέλλο

Το Fedora Linux διαθέτει την έκδοση 10 του OpenJDK, η οποία θα πρέπει να είναι αρκετή για να τρέξει και να αναπτυχθεί στο Android Studio. Για να το εγκαταστήσετε, χρησιμοποιήστε το εργαλείο διαχείρισης πακέτων DNF στο τερματικό.

sudo dnf install java-openjdk -y

OpenSUSE

Ανάλογα με την έκδοση του OpenSUSE που χρησιμοποιείτε, τα πακέτα σας είναι είτε πολύ νέα είτε πολύ παλιά. Για αυτόν τον λόγο, είναι λίγο δύσκολο να λειτουργήσει μια έκδοση του OpenJDK σε όλες τις εκδόσεις του SUSE.

Για να λειτουργήσει το OpenJDK, μεταβείτε στη σελίδα λήψης για το OpenSUSE. Στη σελίδα λήψης, επιλέξτε την έκδοση του OpenJDK που θέλετε και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί «εγκατάσταση» για να ξεκινήσει η διαδικασία εγκατάστασης.

Γενικό Linux

Πολλές διανομές Linux (ακόμη και οι σκοτεινές) χρησιμοποιούν OpenJDK επειδή είναι ασφαλές να συμπεριληφθούν σε αποθετήρια λογισμικού. Ως αποτέλεσμα, η εγκατάσταση του OpenJDK είναι απίστευτα εύκολη. Για να λειτουργήσει, ανοίξτε ένα τερματικό και αναζητήστε το “OpenJDK” στον διαχειριστή πακέτων. Εναλλακτικά, κατεβάστε το από την επίσημη ιστοσελίδα.

Κατεβάστε το Android Studio

Δυστυχώς, το Android Studio δεν διαθέτει δυαδικό πακέτο με δυνατότητα λήψης. Αντίθετα, οι χρήστες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη σουίτα ανάπτυξης σε Linux θα πρέπει να κατεβάσουν ένα συμπιεσμένο αρχείο αρχειοθέτησης.

  Νέες δυνατότητες στον Firefox 39 για επιτραπέζιους υπολογιστές και Android

Κατευθυνθείτε προς την επίσημη σελίδα λήψης και κάντε κλικ στον σύνδεσμο λήψης Linux. Διαβάστε την EULA και επιλέξτε το πλαίσιο για να αποδεχτείτε τη συμφωνία για την έναρξη της λήψης. Όταν ολοκληρωθεί η λήψη, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και χρησιμοποιήστε το εργαλείο Unzip εξαγωγή Android Studio.

cd ~/Downloads

unzip android-studio-ide-*-linux.zip

Χρησιμοποιώντας την εντολή CD, μετακινήστε το τερματικό στον υποφάκελο bin.

cd android-studio/bin

Εγκαταστήστε το Android Studio

Ξεκινήστε το εργαλείο εγκατάστασης Android Studio με:

./studio.sh

Στον Οδηγό Android Studio, επιλέξτε την επιλογή “Τυπική”. Όταν ο Οδηγός Android Studio ολοκληρώσει τη διαδικασία εγκατάστασης, κάντε κλικ στην επιλογή “Έναρξη νέου Android Studio” για να ξεκινήσετε την ανάπτυξη.

Εργαλεία γραμμής εντολών Android

Εκτός από το Android Studio, υπάρχουν και άλλα σημαντικά εργαλεία ανάπτυξης για Linux που μπορεί να θέλετε να εγκαταστήσετε. Συγκεκριμένα, εργαλεία γραμμής εντολών που επιτρέπουν στους χρήστες να αλληλεπιδρούν με συσκευές στο Linux. Ευτυχώς, η εγκατάσταση αυτών των εργαλείων γραμμής εντολών δεν είναι τόσο κουραστική όσο το Android Studio.

Για να λειτουργήσουν τα εργαλεία γραμμής εντολών Android σε Linux, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες που ταιριάζουν με το λειτουργικό σας σύστημα Linux.

Ubuntu

sudo apt install android-tools

Debian

sudo apt-get install android-tools

Arch Linux

sudo pacman -S android-tools

Μαλακό καπέλλο

sudo dnf install android-tools -y

OpenSUSE

sudo zypper install android-tools

Γενικό Linux

Χρειάζεστε τα εργαλεία γραμμής εντολών Android, αλλά δεν μπορείτε να τα βρείτε στο αποθετήριο λογισμικού της διανομής σας Linux; Η Google διαθέτει μια αυτόνομη λήψη για όσους τη χρειάζονται. Μεταβείτε στην επίσημη σελίδα λήψηςκαι κάντε κύλιση προς τα κάτω στη “γραμμή εντολών” για να το λάβετε.