Πώς να φτιάξετε το δικό σας Chromebook με το Chromium OS

Το ChromeOS είναι ένα ενδιαφέρον λειτουργικό σύστημα. Λειτουργεί σε φορητούς υπολογιστές επώνυμα της Google που ονομάζονται Chromebook. Το πρόβλημα είναι ότι η Google και οι συνεργάτες της δεν κυκλοφορούν σχεδόν ποτέ υπολογιστές που δεν είναι φθηνοί και αδύναμοι. Ως αποτέλεσμα, αυτές οι συσκευές υποβιβάζονται σε χρήστες που θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα. Κάτι που είναι κρίμα, καθώς το λειτουργικό σύστημα υπολογιστή της Google έχει κάποια σοβαρά οφέλη. Ο απλός τρόπος χρήσης του ChromeOS αλλά σε καλύτερο υπολογιστή είναι το Chromium OS. Είναι η έκδοση ανοιχτού κώδικα του κλειδωμένου λειτουργικού συστήματος υπολογιστή της Google. Μοιάζει και λειτουργεί πολύ με το Chrome OS, με μερικές προειδοποιήσεις. Το κυριότερο είναι ότι όλα τα ιδιόκτητα πρόσθετα (flash, κωδικοποιητές Netflix κ.λπ.) απουσιάζουν. Εάν δεν σας ενοχλεί η ύπαρξη αποκλειστικών κωδικοποιητών και λογισμικού στο ChromiumOS, μπορείτε να το εγκαταστήσετε και να φτιάξετε το δικό σας Chromebook από έναν καλύτερο υπολογιστή.

Λήψη μιας έκδοσης Chromium OS

Εάν θέλετε να πάρετε τα χέρια σας στο Chromium OS, δεν υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές. Αυτό συμβαίνει επειδή η Google δεν δίνει εκδόσεις. Αντίθετα, καθιστούν τον πηγαίο κώδικα διαθέσιμο για χρήση από οποιονδήποτε. Οι χρήστες πρέπει να διαβάσουν τους οδηγούς (οι οποίοι είναι απίστευτα μεγάλοι) και να τους συντάξουν από την αρχή.

Ευτυχώς, υπάρχει ένας ιστότοπος εκεί έξω που δημιουργεί εικόνες ChromiumOS σε καθημερινή και εβδομαδιαία βάση για να τις εκμεταλλεύονται πλήρως οι χρήστες. Αν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας Chromebook, αυτό είναι το μέρος για να ξεκινήσετε. Κατευθυνθείτε προς αυτόν τον ιστότοπο και κατεβάστε μια κατασκευή.

  Πώς να αποκλείσετε το Discord σε τηλέφωνο, υπολογιστή, δρομολογητή ή στο Chrome

Κατανοήστε ότι αυτές οι κατασκευές ποικίλλουν. Οι καθημερινές εικόνες δημιουργούνται σε καθημερινή βάση και έχουν την τάση να είναι λιγότερο σταθερές. Αντίθετα, οι εβδομαδιαίες εικόνες είναι πολύ πιο ασφαλείς στη χρήση και γενικά θεωρούνται ο καλύτερος τρόπος. Ωστόσο, οι χρήστες έχουν επίσης τη δυνατότητα να παραλείψουν τις ημερήσιες και εβδομαδιαίες κατασκευές για τις ειδικές.

Αυτές οι ειδικές εκδόσεις είναι μια καλή επιλογή εάν θέλετε να κάνετε το ChromiumOS να λειτουργεί, αλλά η Καθημερινή και η Εβδομαδιαία δεν λειτουργούν στον υπολογιστή σας. Αυτές οι εκδόσεις περιέχουν επιπλέον προγράμματα οδήγησης και λειτουργούν σε πολύ περισσότερους υπολογιστές εκτός συσκευασίας. Αυτή είναι η καλύτερη επιλογή εάν άλλες εκδόσεις δεν διαθέτουν τα προγράμματα οδήγησης που χρειάζεστε. Στον ιστότοπο, επιλέξτε την κατασκευή που θέλετε και κάντε ταξινόμηση για να βρείτε την πιο πρόσφατη εικόνα. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί λήψης για να ξεκινήσει η διαδικασία λήψης. Εξαγάγετε το ληφθέν αρχείο, όταν ολοκληρωθεί η λήψη.

Δημιουργία του Live Installer

Το ChromiumOS που αναβοσβήνει είναι λίγο διαφορετικό από το να αναβοσβήνει οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό σύστημα. Αυτό οφείλεται στο πώς η Google κατασκευάζει το λειτουργικό της σύστημα. Αντί για ένα μεμονωμένο διαμέρισμα, όταν οι χρήστες αναβοσβήνουν την εικόνα του Chromium, δημιουργεί πολλά διαμερίσματα και μαϊμούδες με τα πάντα. Ως αποτέλεσμα, απαιτείται ένα ειδικό εργαλείο.

Ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα, οι επιλογές σας μπορεί να διαφέρουν.

  Πώς να σχεδιάσετε στο Διαδίκτυο χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Google Chrome Canvas

Σημείωση: χρησιμοποιήστε την εντολή lsblk για να προσδιορίσετε ποιο είναι το όνομα της μονάδας flash. Σε αυτό το παράδειγμα, είναι /dev/sdc. Το δικό σας μπορεί να διαφέρει.

Για να δημιουργήσετε μια εικόνα σε Linux και Mac, ανοίξτε ένα τερματικό και κάντε τις ακόλουθες εντολές:

cd ~/Downloads

dd if=*.img of=/dev/sdx bs=4m

Για να δημιουργήσετε έναν δίσκο εγκατάστασης στα Windows, εγκαταστήστε αυτό το πρόγραμμα και ακολουθήστε τις οδηγίες στον ιστότοπο.

Εκκίνηση του Chromium OS

Οι χρήστες μπορούν να εκκινήσουν τη δισκέτα εγκατάστασης του Chromium OS όπως κάθε άλλη ζωντανή εικόνα USB. Το πρώτο βήμα είναι να εισέλθετε στο BIOS του υπολογιστή σας και να το ρυθμίσετε ώστε να εκκινεί από το USB stick πάνω από οτιδήποτε άλλο. Λάβετε υπόψη ότι το BIOS κάθε υπολογιστή είναι πολύ διαφορετικό. Ορισμένοι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο BIOS πατώντας DEL, F2, ESC κ.λπ. Ανατρέξτε στο μενού του υπολογιστή σας για να μάθετε πώς να αλληλεπιδράτε με αυτό.

Εγκατάσταση

Κατά την εκκίνηση του ChromiumOS, χρησιμοποιήστε το μενού σύνδεσης για να συνδεθείτε στο λειτουργικό σύστημα. Όταν συνδεθείτε, εκκινήστε το τερματικό προγραμματιστή. Κάντε αυτό πατώντας CTRL + ALT + T. Από εδώ, βρίσκεστε στο τερματικό ChromiumOS, αλλά για να ξεκινήσετε τη διαδικασία εγκατάστασης, θα πρέπει να φορτώσετε το Bash.

Στο τερματικό, εισαγάγετε: κέλυφος

Στη συνέχεια, ορίστε έναν κωδικό πρόσβασης. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς δεν θα μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση root χωρίς να ορίσετε κωδικό πρόσβασης. Φροντίστε να επιλέξετε έναν αξέχαστο και ασφαλή κωδικό πρόσβασης κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

chromeos-setdevpasswd

Με τον κωδικό πρόσβασης που έχει οριστεί, η διαδικασία εγκατάστασης μπορεί να ξεκινήσει. Η λειτουργία του ChromiumOS είναι μια πολύ, πολύ απλή διαδικασία.

  Πώς να ενεργοποιήσετε ένα κουμπί αναπαραγωγής/παύσης στη γραμμή εργαλείων του Chrome

sudo su

Συνδεθείτε στον χρήστη του chronos ως root με τον κωδικό πρόσβασης που ορίστηκε νωρίτερα, χρησιμοποιώντας την εντολή setdevpasswd.

/usr/sbin/chromeos-install

Σημείωση: Η εγκατάσταση του ChromiumOS θα σβήσει τον σκληρό σας δίσκο!

Συμβουλή γρήγορης ChromiumOS

Αν και ο κύριος στόχος αυτού του άρθρου είναι να λειτουργήσει το ChromiumOS από σκληρό δίσκο, θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος χρήσης του λειτουργικού συστήματος. Όπως πολλά άλλα λειτουργικά συστήματα που βασίζονται σε Linux, το ChromiumOS μπορεί να εκτελεστεί και να χρησιμοποιηθεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του από τη μονάδα flash που είχε εγκατασταθεί σε αυτό. Εάν δεν είστε βέβαιοι ότι θα δεσμευτείτε να χρησιμοποιήσετε το ChromiumOS με πλήρη απασχόληση, μια καλή εναλλακτική είναι να το διατηρήσετε σε μια μονάδα flash και να εκκινήσετε από αυτήν. Επιπλέον, η χρήση του σε μονάδα flash σημαίνει ότι το ChromiumOS μπορεί να εκτελείται από πολλούς υπολογιστές αντί μόνο από έναν!

συμπέρασμα

Οι χρήστες που είναι πρόθυμοι να ξεπεράσουν το σημαντικό μειονέκτημα της απουσίας αποκλειστικού λογισμικού στο ChromiumOS θα βρεθούν σε ένα εκπληκτικά εκπληκτικό λειτουργικό σύστημα. Λειτουργεί καλά και φέρνει τις περισσότερες από τις ίδιες δυνατότητες που μπορούν να περιμένουν οι χρήστες στο Chrome OS του ξαδέρφου του. Αν δεν θέλετε να δοκιμάσετε το Chrome OS αλλά δεν θέλετε να αγοράσετε ένα Chromebook, δοκιμάστε αυτό το λειτουργικό σύστημα. Το Chromium OS μπορεί εύκολα να κάνει κάθε φορητό υπολογιστή ή επιτραπέζιο υπολογιστή στο τελευταίο του σκέλος ξανά συναρπαστικό.