Πώς να το κάνετε γρήγορα και εύκολα

Οι δρομολογητές δικτύου, είτε είναι εγκατεστημένοι σε σπίτια είτε σε χώρους εργασίας, τείνουν να δείχνουν μια πολύ έντονη προσωπικότητα μερικές φορές. Όπως και η επίλυση τυχαίων προβλημάτων στον υπολογιστή σας με μια απλή επανεκκίνηση, η επαναφορά ενός δρομολογητή δικτύου μπορεί να διορθώσει διάφορες αναρτημένες διεργασίες ή πιο σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από πολύωρη χρήση.

Μιλάμε για προβλήματα που εμφανίζονται ασυνήθιστα — όπως ένα σφάλμα DNS ή μια πάρα πολλές διενέξεις IP όταν μια συσκευή προσπαθεί να συνδεθεί στο δίκτυο και όχι σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζετε κατά τη ρύθμιση του δικτύου σας. Η επαναφορά είναι επίσης ο τρόπος που πρέπει να κάνετε εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό πρόσβασης στον πίνακα διαχείρισης του δρομολογητή σας. Και γνωρίζατε ότι ορισμένοι δρομολογητές είναι αρκετά έξυπνοι ώστε να μπορείτε να τους επανεκκινήσετε αυτόματα όταν τους χρησιμοποιείτε λιγότερο; Ας δούμε πώς επαναφέρετε έναν δρομολογητή δικτύου με τον σωστό τρόπο.

Επαναφορά δρομολογητή – Hard vs Soft

Οι δρομολογητές είναι όλοι διαφορετικοί, αλλά η επαναφορά τους είναι αρκετά απλή. Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι επαναφοράς που μπορείτε να κάνετε. μια σκληρή επαναφορά και μια μαλακή επαναφορά.

  Πώς να αλλάξετε τον οικοδεσπότη μιας σύσκεψης στο ζουμ

Μια σκληρή επαναφορά για έναν δρομολογητή δικτύου είναι σαν να τον επαναφέρετε στις εργοστασιακές ρυθμίσεις. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια σκληρή επαναφορά για να επαναφέρετε τα διαπιστευτήρια διαχειριστή του δρομολογητή σας στα προεπιλεγμένα. Μια σκληρή επαναφορά δεν θα αλλάξει ούτως ή άλλως την έκδοση υλικολογισμικού του δρομολογητή σας.

Η μαλακή επαναφορά είναι ο τύπος επαναφοράς που κάνετε για να διορθώσετε τα τυχαία σφάλματα που αντιμετωπίζετε στο δίκτυο. Αυτό είναι το ισοδύναμο του δρομολογητή με την επανεκκίνηση του υπολογιστή σας για να διορθώσετε ένα πρόβλημα.

Βρείτε τα κουμπιά επαναφοράς και λειτουργίας

Οι δρομολογητές διαθέτουν επαναφορά και κουμπί λειτουργίας. Το κουμπί λειτουργίας ενδέχεται να μην υπάρχει σε όλα τα μοντέλα δρομολογητών, καθώς δεν υπάρχει τυποποίηση για τη σχεδίασή τους. Για να μπορέσετε να κάνετε μια σκληρή ή μαλακή επαναφορά, πρέπει πρώτα να εντοπίσετε το κουμπί Επαναφορά. Αυτό θα είναι ένα φυσικό κουμπί στο δρομολογητή σας είτε σε μία από τις πλευρές του είτε στο κάτω μέρος.

  Γιατί τα μόντεμ μέσω τηλεφώνου έκαναν τόσο πολύ θόρυβο;

Εάν αγοράσατε τον δικό σας δρομολογητή, δηλαδή δεν παρέχεται από τον ISP σας, μπορείτε να ανατρέξετε στο εγχειρίδιό του για να βρείτε πού βρίσκεται το κουμπί επαναφοράς. Το κουμπί επαναφοράς μπορεί να μην είναι εύκολο να φτάσετε σε ορισμένους δρομολογητές, δηλαδή δεν θα είναι ένα απλό κουμπί που μπορείτε να πατήσετε. Μπορεί να βρίσκεται μέσα στο περίβλημα του δρομολογητή με μια μικρή τρύπα για να σας οδηγεί σε αυτό. Αν συμβαίνει αυτό, χρειάζεστε ένα μικροσκοπικό αιχμηρό αντικείμενο με το οποίο μπορείτε να το πιέσετε. Το κλειδί του δίσκου SIM του τηλεφώνου σας είναι ένα καλό εργαλείο για χρήση εάν μπορεί να χωρέσει μέσα από την τρύπα.

Δρομολογητής σκληρής επαναφοράς

Για να επαναφέρετε τον δρομολογητή σας, πρέπει να πατήσετε παρατεταμένα το κουμπί επαναφοράς σε αυτόν. Αυτό που είναι σημαντικό εδώ είναι πόση ώρα το πατάτε και κρατάτε. Ορισμένοι δρομολογητές απαιτούν 10 δευτερόλεπτα, άλλοι απαιτούν 30, 60 ή ακόμα και 90 δευτερόλεπτα. Μπορείτε να προσδιορίσετε πόσο χρόνο χρειάζεται να κρατήσετε πατημένο το κουμπί επαναφοράς με δοκιμή και σφάλμα ή αναζητώντας την ώρα για το μοντέλο του δρομολογητή σας.

Όταν κάνετε μια σκληρή επαναφορά, βεβαιωθείτε ότι ο δρομολογητής είναι ενεργοποιημένος και αποσυνδέστε τον από το ευρυζωνικό μόντεμ.

  Ελέγξτε τη διαθεσιμότητα ονόματος χρήστη σε οποιοδήποτε κοινωνικό δίκτυο

Αφού αφήσετε το κουμπί, περιμένετε όσο κρατήσατε πατημένο το κουμπί επαναφοράς και θα γίνει επαναφορά του δρομολογητή.

Μαλακή επαναφορά δρομολογητή

Μια μαλακή επαναφορά μπορεί να γίνει απενεργοποιώντας και ενεργοποιώντας ξανά τον δρομολογητή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κουμπί λειτουργίας για να το κάνετε αυτό, αλλά εάν ο δρομολογητής σας δεν διαθέτει κουμπί λειτουργίας, μπορείτε απλώς να απενεργοποιήσετε τον δρομολογητή από την πρίζα στην οποία είναι συνδεδεμένος και να τον ενεργοποιήσετε ξανά.

Θα πρέπει επίσης να αποσυνδέσετε το καλώδιο σύνδεσης που εισέρχεται στο δρομολογητή σας και να το επανασυνδέσετε ξανά.

Εναλλακτικά, εάν ο δρομολογητής σας διαθέτει κουμπί Σύνδεση/Αποσύνδεση, χρησιμοποιήστε το για να το αποσυνδέσετε από την υπηρεσία του ISP σας και να το συνδέσετε ξανά.

Ένας τελευταίος τρόπος για να το κάνετε

Ένας άλλος τρόπος που θα μπορούσατε να το κάνετε είναι να συνδεθείτε στη διεπαφή του δρομολογητή σας (βρείτε τη διεύθυνση του δρομολογητή για να αποκτήσετε πρόσβαση). Δείτε την παραπάνω εικόνα για παράδειγμα. Μπορείτε να επιλέξετε εργοστασιακές ρυθμίσεις ή να φορτώσετε ένα προφίλ που αποθηκεύσατε προηγουμένως – κάτι που είναι πολύ χρήσιμο όταν αναβαθμίζετε δρομολογητές και απλώς θέλετε να διατηρήσετε τις ρυθμίσεις σας.

Είχατε τύχη να επαναφέρετε τον δρομολογητή σας;