Γιατί τα μόντεμ μέσω τηλεφώνου έκαναν τόσο πολύ θόρυβο;

Screeech . . . σφύριγμα . . . τρίξιμο. Αυτοί είναι γνωστοί ήχοι σε όποιον έχει χρησιμοποιήσει ποτέ internet μέσω τηλεφώνου ή που ονομάζεται BBSes. Φαινόταν ιδιαίτερα θορυβώδες αργά το βράδυ. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί ήταν απαραίτητος όλος αυτός ο θόρυβος; Και ξέρατε ότι θα μπορούσατε να έχετε απενεργοποιήσει το θορυβώδες μόντεμ σας;

Περιμένετε, τι είναι το μόντεμ;

Τα παλιά χρόνια, οι άνθρωποι έπρεπε να χρησιμοποιούν ένα περιφερειακό που ονομάζεται α dial-up modem για σύνδεση σε διαδικτυακές υπηρεσίες ή σύνδεση δύο απομακρυσμένων υπολογιστών. Τα μόντεμ μέσω τηλεφώνου σχεδιάστηκαν για να λειτουργούν με τα συνηθισμένα ενσύρματο τηλεφωνικό δίκτυο που συνέδεε σχεδόν κάθε σπίτι και επιχείρηση στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό, ο υπολογιστής σας θα έλεγε στο μόντεμ σας τον αριθμό τηλεφώνου που πρέπει να καλέσετε. Στη συνέχεια, το μόντεμ σας θα συνδεόταν με άλλο μόντεμ (και υπολογιστή) στην άλλη άκρη της γραμμής. Στη συνέχεια, οι δύο υπολογιστές θα μπορούσαν να μοιράζονται δεδομένα, όπως αρχεία ή μηνύματα.

Η λέξη “μόντεμ” είναι ένα portmanteau των “modulate” και “demodulate”. Τα μόντεμ λαμβάνουν ψηφιακά δεδομένα και τα μετατρέπουν (διαμορφώνουν) σε συχνότητες ήχου που μπορούν να μεταδοθούν μέσω του αναλογικού τηλεφωνικού δικτύου φωνής. Το μόντεμ στην άλλη άκρη της γραμμής λαμβάνει αυτούς τους ήχους και τους μετατρέπει (αποδιαμορφώνει) ξανά σε δυαδικά δεδομένα που μπορεί να κατανοήσει ένας υπολογιστής.

Μια παρόμοια αρχή χρησιμοποιήθηκε για την αποθήκευση ψηφιακών δεδομένων αναλογικές συμπαγείς κασέτες ήχου κατά την πρώιμη εποχή των οικιακών υπολογιστών της δεκαετίας του 1970 και του ’80.

  Πώς να προσαρμόσετε την επιφάνεια εργασίας XFCE

Γιατί τα Screeches;

Εάν διακόψετε μια σύνδεση μόντεμ σηκώνοντας ένα ακουστικό τηλεφώνου και ακούγοντας, θα ακούσετε κραυγές, σφύριγμα, βουητό και διάφορους άλλους θορύβους.

«Αυτός είναι ο πραγματικός ήχος των δεδομένων που στέλνονται και λαμβάνονται», δήλωσε ο Dale Heatherington, συνιδρυτής του Προϊόντα μικροϋπολογιστών Hayes και ο σχεδιαστής κυκλώματος του πρώτου μόντεμ απευθείας σύνδεσης με ηχείο.

Συγκεκριμένα, οι ήχοι που ακούτε στην αρχή μιας σύνδεσης μόντεμ είναι τα δύο μόντεμ «χειραψία». Η χειραψία είναι η διαδικασία δύο μόντεμ που δοκιμάζουν τα νερά και διαπραγματεύονται ρυθμίσεις, όπως ποιες μεθόδους ταχύτητας και συμπίεσης θα χρησιμοποιηθούν.

Αυτό το αναλυτικό διάγραμμα, που δημιουργήθηκε από τον προγραμματιστή Oona Räisänen το 2012, αναλύει όλους τους ήχους που ακούτε κατά τη διαδικασία χειραψίας.

Αλλά, περιμένετε λίγο, γιατί ακούμε μόντεμ να εκτελούν αυτόν τον οικείο χορό εξαρχής;

Γιατί τα μόντεμ είχαν ακόμη και ηχεία;

Ένα μόντεμ με ακουστικό ζεύκτη.

Πριν από το 1984, το τηλεφωνικό δίκτυο των ΗΠΑ ήταν μονοπώλιο που ελεγχόταν από την AT&T. Η εταιρεία είχε αυστηρούς κανόνες σχετικά με το ποιος επιτρέπεται να συνδέσει μια συσκευή στο δίκτυό της. Για να ξεπεραστεί αυτό, τα παλαιότερα μόντεμ μέσω τηλεφώνου χρησιμοποιούσαν συσκευές που ονομάζονταν ακουστικοί ζεύκτες. Αυτό επέτρεψε στα μόντεμ να συνδεθούν ακουστικά, αλλά όχι ηλεκτρονικά, στο δίκτυο.

Για να χειριστείτε ένα μόντεμ με ακουστικό ζεύκτη, θα σηκώνατε το τηλέφωνο, θα καλούσατε έναν αριθμό και στη συνέχεια θα ακούτε είτε ένα μόντεμ είτε ένα άτομο να απαντήσει στην άλλη άκρη. Όταν όλα ήταν ξεκάθαρα, βάλατε τον δέκτη σε δύο φλιτζάνια που λειτουργούσαν ως μικρόφωνο και ηχείο. Τότε θα ξεκινούσε η σύνδεση.

  Πώς να αποκτήσετε όλα τα πακέτα Amazon σας την ίδια μέρα

Αφού οι νέοι κανόνες της FCC χαλάρωσαν τους περιορισμούς της AT&T στα μέσα της δεκαετίας του 1970, οι εταιρείες άρχισαν να δημιουργούν μόντεμ απευθείας σύνδεσης που συνδέονταν απευθείας στο τηλεφωνικό σύστημα χρησιμοποιώντας αρθρωτά βύσματα.

Ωστόσο, εάν ένα μόντεμ άμεσης σύνδεσης έκανε κλήση και αποτύχει να δημιουργήσει μια σύνδεση, δεν υπήρχε πλέον δέκτης τηλεφώνου στο αυτί σας για να σας ενημερώσει για το τι συμβαίνει. Μια γραμμή θα μπορούσε να είναι κατειλημμένη ή αποσυνδεδεμένη, ένας τηλεφωνητής θα μπορούσε να σηκώσει ή θα μπορούσατε να επικοινωνήσετε με μια συσκευή φαξ.

Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, Προϊόντα μικροϋπολογιστών Hayes περιελάμβανε ένα εσωτερικό ηχείο στο πρωτοποριακό μόντεμ του 1981 για προσωπικούς υπολογιστές, το Hayes Stack Smartmodem 300.

Η Heatherington σχεδίασε το κύκλωμα και το υλικολογισμικό του Smartmodem 300 και διατηρεί έναν υπέροχο ιστότοπο παλιές φωτογραφίες της εποχής του στο Hayes. Τον ρωτήσαμε μέσω email γιατί συμπεριέλαβε ένα ηχείο στον σχεδιασμό του μόντεμ του.

«Έτσι ο χρήστης θα γνωρίζει εάν η γραμμή ήταν απασχολημένη, αν απαντούσε κάποιος ή αν απαντούσε ένα μόντεμ», απάντησε.

Σίγουρα, ένα έγκαιρη έντυπη διαφήμιση για το Smartmodem 300 υπογραμμίζει ακριβώς αυτά τα πλεονεκτήματα του ηχείου του μόντεμ, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης της διαδικασίας χειραψίας:

Ενσωματωμένη οθόνη ήχου. Χάρη σε ένα εσωτερικό ηχείο, μπορείτε πραγματικά να ακούσετε τη σύνδεσή σας. Θα καταλάβετε αμέσως αν η γραμμή είναι κατειλημμένη ή αν φτάσατε σε λάθος αριθμό—και δεν χρειάζεστε καν τηλέφωνο!

  Τι είναι το HDMI VRR στο PlayStation 5 και στο Xbox Series X;

«Όπως θυμάμαι υπήρχε κάποια αντίσταση στην ιδέα λόγω κόστους», είπε ο Heatherington. «Αλλά τα οφέλη άξιζαν τον κόπο».

Ο Hayes πρωτοστάτησε σε πολλές τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σε καταναλωτικά μόντεμ μέσω τηλεφώνου τη δεκαετία του 1970 και του ’80. Τα χαρακτηριστικά των μόντεμ Hayes, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών ηχείων, αντιγράφηκαν ευρέως μεταξύ των ανταγωνιστών.

Έκτοτε, σχεδόν κάθε μόντεμ που έχει δημιουργηθεί μέσω τηλεφώνου περιλαμβάνει μια επιλογή για ηχητική ανάδραση της διαδικασίας σύνδεσης. Μπορείτε να ευχαριστήσετε τη Heatherington για τη νοσταλγία του dial-up modem της δεκαετίας του 1990.

Πώς απενεργοποιείτε τις κραυγές;

Όχι τυχαία, το πρώτο μόντεμ με ενσωματωμένο ηχείο—το Smartmodem 300—ήταν επίσης το πρώτο που σας επέτρεψε να απενεργοποιήσετε αυτό το ηχείο. Το κάνατε με ειδικούς κωδικούς που ονομάζονται το Σετ εντολών Hayes. Αυτό επέτρεψε στους χρήστες να αλλάξουν τις ρυθμίσεις του μόντεμ μέσω απλών εντολών με πρόθεμα AT που αποστέλλονταν μέσω λογισμικού τερματικού.

Για να απενεργοποιήσετε το ηχείο, στείλατε απλώς τη σειριακή εντολή AT M0 πριν την κλήση. (Τοποθετήστε το στο δικό σας συμβολοσειρά αρχικοποίησης μόντεμ.) Μπορείτε επίσης να ελέγξετε την ένταση του ηχείου χρησιμοποιώντας εντολές όπως το AT L1. Ακολουθεί μια σελίδα από την τεχνική αναφορά Hayes Modem 1992 που τα εξηγεί όλα.

Μια σελίδα από το 1992

Σε ημι-μοντέρνες εκδόσεις των Windows, μπορείτε να απενεργοποιήσετε τους ήχους σύνδεσης μόντεμ “Επιλογές τηλεφώνου και μόντεμ” στον Πίνακα Ελέγχου. Με τα εσωτερικά μόντεμ σε Mac OS X ή νεότερο, μπορείτε απλά να κάνετε σίγαση της έντασης του συστήματος.

Αλλά, hey, εάν χρησιμοποιείτε ένα μόντεμ μέσω τηλεφώνου στη σημερινή εποχή, γιατί να μην απολαύσετε τους διαμορφωμένους τόνους της ιστορίας;