Πώς να σταματήσετε το Facebook να σας παρακολουθεί στον Firefox

Firefox 74 έχει ένα επίσημο πρόσθετο για το Facebook Container που εμποδίζει τον χρήστη των social media να παρακολουθεί τη δραστηριότητα περιήγησής σας στον Ιστό. Μπορεί να αποκλείσει αυτόματα οποιονδήποτε από τους ιχνηλάτες του Facebook όταν είστε εκτός Facebook για να ενισχύσει το απόρρητό σας στο διαδίκτυο.

Πώς λειτουργεί το κοντέινερ Facebook του Firefox

Το Facebook Container λειτουργεί απομονώνοντας τη δραστηριότητά σας στο Facebook σε μια εντελώς ξεχωριστή παρουσία του προγράμματος περιήγησής σας, την οποία ο Firefox ονομάζει κοντέινερ. Όταν εγκαθιστάτε το Facebook Container, η επέκταση Firefox διαγράφει τα cookie του Facebook, σας αποσυνδέει από τον ιστότοπο και κλείνει τυχόν ανοιχτές καρτέλες του Facebook. Αυτή είναι μια δωρεάν επέκταση προγράμματος περιήγησης που δημιουργήθηκε από την ίδια τη Mozilla.

  Πώς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις γλώσσας στο Facebook

Μόλις ενεργοποιηθεί, μπορείτε να πλοηγηθείτε στο Facebook ως συνήθως. Όταν το κάνετε, θα δείτε μια μπλε γραμμή κάτω από οποιαδήποτε καρτέλα Firefox. Αυτό υποδηλώνει ότι το δοχείο είναι ενεργό. Όλα όσα σχετίζονται με το Facebook μέσα σε αυτό το κοντέινερ επιτρέπονται. Ό,τι σχετίζεται με το Facebook εκτός αυτού του κοντέινερ είναι αποκλεισμένο. Τυχόν σύνδεσμοι εκτός του Facebook και στους οποίους κάνετε κλικ μέσα στο κοντέινερ θα ανοίξουν σε μια κανονική καρτέλα του προγράμματος περιήγησης Firefox, έξω από το κοντέινερ του Facebook.

Οποιοσδήποτε ιστότοπος απαιτεί σύνδεση στο Facebook ή με άλλον τρόπο έχει πρόσβαση στο περιεχόμενό του, δεν θα λειτουργήσει σωστά. Αυτός είναι ο ακριβής σκοπός του πρόσθετου: να σταματήσει οποιαδήποτε δραστηριότητα που σχετίζεται με το Facebook να σας ενοχλεί ή να σας παρακολουθεί κατά τη διάρκεια της κανονικής σας δραστηριότητας περιήγησης.

Θυμηθείτε: Αυτό το πρόσθετο δεν κάνει τίποτα με τις πληροφορίες που έχει ήδη το Facebook, ούτε παρεμβαίνει στις μηχανορραφίες του Facebook εντός του κοντέινερ. Επίσης, αυτό το πρόσθετο ενδέχεται να έρχεται σε διένεξη με το Κοντέινερ πολλαπλών λογαριασμών πρόσθετο, το οποίο σας επιτρέπει να τοποθετήσετε έναν ή περισσότερους ιστότοπους της επιλογής σας σε ένα παρόμοιο κοντέινερ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καρτέλες με χρωματική κωδικοποίηση για να λειτουργήσετε σε διαφορετικούς ιστότοπους χωρίς ιχνηλάτες ή σε πολλές περιπτώσεις του ίδιου ιστότοπου με τον ίδιο λογαριασμό.

  Αναδυόμενα παράθυρα συνομιλίας Facebook Αποσυνδέει τα Windows συνομιλίας από το Facebook [Chrome]

Πώς να εγκαταστήσετε και να ενεργοποιήσετε το Facebook Container

Επισκεφθείτε το Σελίδα κοντέινερ στο Facebook στον ιστότοπο πρόσθετων Mozilla στον Firefox για να το εγκαταστήσετε. Εναλλακτικά, μεταβείτε στο “addons.mozilla.org» στον Firefox και αναζητήστε το «Facebook Container». Μόλις μεταβείτε σε αυτήν τη σελίδα, κάντε κλικ στην επιλογή “Προσθήκη στον Firefox”.

Θα εμφανιστεί μια προτροπή “Προσθήκη κοντέινερ Facebook”. Κάντε κλικ στο «Προσθήκη».

Μπορείτε να δείτε εάν η καρτέλα έχει ή όχι ενεργό το Facebook Container αναζητώντας τη μαύρη γραμμή κάτω από το κείμενο της καρτέλας.

Πώς να προσθέσετε εξαιρέσεις

Το κοντέινερ απομονώνει τη δραστηριότητά σας στο Facebook σε ένα ειδικό μέρος του προγράμματος περιήγησής σας. Το Facebook δεν μπορεί να παρακολουθεί τη δραστηριότητα περιήγησής σας μέσω των κουμπιών Facebook σε άλλους ιστότοπους. Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να θέλετε να αλληλεπιδράσετε με τον λογαριασμό σας στο Facebook σε διαφορετικό ιστότοπο.

  Πώς να επεξεργαστείτε την ενότητα Πληροφορίες μιας ομάδας Facebook

Εάν θέλετε να εξαιρέσετε έναν ιστότοπο από αυτούς τους περιορισμούς, μπορείτε να προσθέσετε αυτόν τον ιστότοπο ως εξαίρεση και να του επιτρέψετε να αλληλεπιδρά με το Facebook. Για να το κάνετε αυτό, πλοηγηθείτε στον Firefox σε αυτόν τον ιστότοπο. Κάντε κλικ στο εικονίδιο του Facebook Container και επιλέξτε “Allow Site In Facebook Container”.

Κάντε κλικ στο “Να επιτρέπεται” και η σελίδα θα ανανεωθεί με αυτήν τη νέα ρύθμιση.

Με αυτές τις ρυθμίσεις, ο Firefox μπορεί να σας προσφέρει μια εμπειρία περιήγησης που δεν σας στέλνει νέες διαφημίσεις με βάση αυτό που κοιτάξατε τελευταία φορά στο Facebook.