Πώς να παρακολουθήσετε το Netflix σε 4K σε Mac

Η παρακολούθηση 4K Netflix σε Mac είναι αδικαιολόγητα περίπλοκη. Προς το παρόν δεν υποστηρίζεται στο macOS, επομένως θα πρέπει να εκτελείτε τα Windows στο Mac σας—και ακόμη και τότε θα εξακολουθείτε να περιορίζεστε στο πρόγραμμα περιήγησης Edge. Αλλά μπορεί να γίνει.

Γιατί το 4K Netflix αποτελεί πρόβλημα για Mac;

Το ίδιο το περιεχόμενο 4K δεν είναι το πρόβλημα. είναι θέμα συμβατότητας, κωδικοποιητών και DRM (Διαχείριση Ψηφιακών Δικαιωμάτων). Και δεν είναι μόνο τα Mac — η ροή 4K είναι ένα ζήτημα γενικά. Όταν κάνετε ροή βίντεο σε οποιαδήποτε πλατφόρμα, πρέπει να συσκευάζεται σε κάτι που μπορεί να καταλάβει ο υπολογιστής σας. Η ακριβής μέθοδος για αυτό ονομάζεται α μορφή κωδικοποίησης βίντεο, και το πρόγραμμα που κάνει τη συσκευασία και την αποσυσκευασία ονομάζεται κωδικοποιητής. Με την άνοδο του περιεχομένου 4K, ο κόσμος της τεχνολογίας βρίσκεται επί του παρόντος στη διαδικασία μετάβασης σε νεότερους κωδικοποιητές και όλοι παλεύουν γι’ αυτό.

Οι κωδικοποιητές είναι ενσωματωμένοι στον υπολογιστή σας, αλλά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το πρόγραμμα περιήγησης. Το YouTube χρησιμοποιεί μόνο τον κωδικοποιητή VP9 για βίντεο 4K, αλλά το Safari δεν υποστηρίζει VP9, ​​επομένως πρέπει να χρησιμοποιήσετε το Chrome για να παρακολουθήσετε βίντεο 4K YouTube. Το Netflix υποστηρίζει πολλούς κωδικοποιητές, αλλά χρησιμοποιεί μόνο HEVC για 4K. Δεδομένου ότι το Safari είναι ένα από τα λίγα προγράμματα περιήγησης που υποστηρίζουν την αναπαραγωγή HEVC, παράλληλα με το Edge, φαίνεται ότι το 4K Netflix θα πρέπει να υποστηρίζεται στο Safari.

Αλλά ένα άλλο ζήτημα προκύπτει με το DRM, έναν τρόπο προστασίας της εκπομπής από την αντιγραφή και την πειρατεία. Το DRM που χρησιμοποιεί το Netflix για περιεχόμενο 4K είναι το νέο HDCP 2.2 (High-bandwidth Digital Content Protection), το οποίο το macOS δεν υποστηρίζει από το Mojave. Το HDCP είναι συμμόρφωση σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος και δεν μπορεί να διορθωθεί με ένα πιο εντυπωσιακό πρόγραμμα περιήγησης, επομένως θα χρειαστείτε τα Windows (ή μια εικονική μηχανή με Windows) για να παρακολουθήσετε το Netflix, όλα αυτά για να διασφαλιστεί ότι δεν καταγράφετε εκπομπές. Και το βασικό είναι ότι το DRM δεν λειτουργεί καν, καθώς οι εκπομπές θα είναι πειρατικές ανεξάρτητα (συχνά αυτόματα μέσα σε λίγα λεπτά από την κυκλοφορία), οπότε το μόνο που κάνει —ειδικά στην περίπτωση του Netflix— είναι να βλάψει τους καταναλωτές.

  Πώς να διορθώσετε τον κωδικό σφάλματος 0x80070070 κατά την αναβάθμιση σε Windows 11

Μπορείτε ακόμα να παρακολουθήσετε περιεχόμενο 4K Netflix στο Mac σας, αλλά δεν θα είναι εύκολο και σίγουρα δεν θα είναι μια καλή λύση.

Εκτέλεση Windows σε Mac για παρακολούθηση Netflix

Συνοπτικά από τα παραπάνω, θα χρειαστείτε:

Μια τηλεόραση 4K συμβατή με HDCP 2.2, εάν η ενσωματωμένη οθόνη του Mac σας δεν είναι 4K ή υψηλότερη. Τόσο η τηλεόραση όσο και το καλώδιο HDMI πρέπει να είναι συμβατά με το HDCP 2.2 διαφορετικά δεν θα λειτουργήσει τίποτα. Δεν θα δείτε κανένα πλεονέκτημα ροής περιεχομένου 4K σε μια τηλεόραση 1080p ή στην οθόνη 1440p του Mac σας, καθώς είναι περισσότερα pixel από όσα μπορούν να εμφανιστούν.
Mac με επεξεργαστή Intel Kaby Lake (ή νεότερο): Οι περισσότεροι Mac που κατασκευάστηκαν μετά το 2017 θα έχουν έναν. Μόνο οι επεξεργαστές Kaby Lake ή ανώτερες CPU διαθέτουν εξειδικευμένο υλικό για την αποκωδικοποίηση HEVC πολύ πιο γρήγορα. Το Edge υποστηρίζει μόνο αποκωδικοποιημένο υλικό HEVC, αλλά επειδή είναι το μόνο πρόγραμμα περιήγησης στα Windows που το υποστηρίζει ακόμη και καθόλου, πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε. Το Safari υποστηρίζει αποκωδικοποιημένο λογισμικό HEVC σε παλαιότερες CPU, αλλά επειδή δεν υποστηρίζει HDCP 2.2, έχουμε κολλήσει στα Windows, χρησιμοποιώντας το Edge. Και ακόμα κι αν μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε αποκωδικοποίηση λογισμικού, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε προβλήματα απόδοσης ανάλογα με το μοντέλο σας. Ναι, είναι περίπλοκο.
Ένας λογαριασμός “Premium” Netflix, ο οποίος κοστίζει 15,99 $ το μήνα. Αυτό είναι το μόνο σχέδιο με υποστήριξη 4K, αλλά θα μπορείτε επίσης να έχετε τέσσερις ταυτόχρονες ροές από τον ίδιο λογαριασμό.
Ένα αντίγραφο των Windows 10 και η προθυμία είτε να κάνετε διπλή εκκίνηση του συστήματός σας είτε να το εκτελέσετε σε μια εικονική μηχανή. Θα χρειαστείτε επίσης το Edge, αλλά περιλαμβάνεται στα Windows 10.

  Πώς να προβάλετε το μέγεθος περιεχομένου του κάδου ανακύκλωσης στα Windows 10

Εάν έχετε τα πάντα στη λίστα και θέλετε πραγματικά 4K Netflix, η διαδικασία εκτέλεσης των Windows σε Mac είναι αρκετά απλή. Έχετε μερικές επιλογές:

Εκτελέστε μια εικονική μηχανή Windows. Μια εικονική μηχανή εκτελεί Windows εντός του macOS, επομένως δεν χρειάζεται να μεταβείτε εντελώς στα Windows. Θα παρατηρήσετε ένα ελαφρύ χτύπημα απόδοσης επειδή εκτελείτε δύο λειτουργικά συστήματα ταυτόχρονα. Το VM που προτείνουμε για macOS είναι Παράλληλοι. Δεν είναι δωρεάν, οπότε μπορείτε να δοκιμάσετε VirtualBox αν θέλετε, αλλά το Parallels έχει πολύ καλύτερη απόδοση και είναι κατασκευασμένο για macOS.
Διπλή εκκίνηση με το Bootcamp, μόνιμη εγκατάσταση των Windows στον σκληρό σας δίσκο δίπλα (ή πάνω από) macOS. Αυτή είναι μια ακραία λύση, καθώς θα αναγκαστείτε να κάνετε επανεκκίνηση σε διαφορετικό λειτουργικό σύστημα για να παρακολουθήσετε το Netflix, αλλά θα προσφέρει καλύτερη απόδοση από τα άλλα. Είναι επίσης λιγότερο επιρρεπές σε σφάλματα από το λογισμικό VM.
Γιατί όχι και τα δύο? Το Parallels υποστηρίζει τη λειτουργία του διαμερίσματος boot camp ως εικονική μηχανή. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να εκκινήσετε πλήρως τα Windows αν θέλετε, αλλά να έχετε πρόσβαση σε αυτό από το macOS. Εάν έχετε χώρο στον σκληρό σας δίσκο και δεν σας πειράζει η επιπλέον ρύθμιση, αυτή είναι η καλύτερη λύση.

  Τοποθετήστε τις επιλεκτικές εφαρμογές σε αθόρυβη λειτουργία με το AppSilence [Jailbreak]

Όποια επιλογή κι αν διαλέξετε, μόλις εκτελείτε Windows, φορτώστε το πρόγραμμα περιήγησης Edge της Microsoft και ξεκινήστε την παρακολούθηση. Θα δείτε μια νέα κατηγορία με την ένδειξη “Ultra HD 4K” που περιέχει όλο το περιεχόμενο UHD. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε Η εφαρμογή Windows του Netflix, καθώς υποστηρίζει HEVC και HDCP 2.2. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Google Chrome, τον Firefox ή άλλο πρόγραμμα περιήγησης.

Τελικά, το HDCP 2.2 είναι το κύριο ζήτημα και από το macOS Mojave, το HDCP 2.2 εξακολουθεί να μην υποστηρίζεται. Η υποστήριξη ενδέχεται να προστεθεί στο macOS κάποια στιγμή στο μέλλον, κάτι που θα διορθώσει αυτό το χάος. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα εδώ και μερικά χρόνια, οπότε μην θέτετε τις ελπίδες σας πολύ υψηλές. Το Apple TV 4K υποστηρίζει 4K Netflix, οπότε ίσως η Apple θέλει απλώς να το αγοράσετε.