Πώς να ορίσετε μεταβλητές περιβάλλοντος διαδρομής στα Windows 10

Τα Windows έχουν κάτι που ονομάζεται “Μεταβλητές Περιβάλλοντος”. Αυτές είναι ουσιαστικά διαδρομές και τιμές που οδηγούν το λειτουργικό σύστημα σε σημαντικές τοποθεσίες όταν υπάρχει ανάγκη αποθήκευσης αρχείων ή πρόσβασης σε βασικές πληροφορίες σχετικά με το σύστημα. Ένα υποσύνολο των μεταβλητών περιβάλλοντος είναι η μεταβλητή διαδρομή που οδηγεί το σύστημα σε αρχεία EXE. Η προσθήκη μιας διαδρομής σε ένα αρχείο EXE επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε αυτό από οπουδήποτε χωρίς να χρειάζεται να μεταβούν στον πραγματικό κατάλογο. Δείτε πώς μπορείτε να ορίσετε τις μεταβλητές περιβάλλοντος διαδρομής στα Windows 10.

Μπορείτε να προσθέσετε οποιαδήποτε διαδρομή θέλετε και δεν υπάρχουν περιορισμοί σε ποια μονάδα δίσκου ή φάκελο θα πρέπει να βρίσκεται το EXE. Θα χρειαστείτε δικαιώματα διαχειριστή για να προσθέσετε μια μεταβλητή Διαδρομή.

  Πώς να καρφιτσώσετε ένα αρχείο στο μενού "Έναρξη" στα Windows 10

Μεταβλητές Περιβάλλοντος Διαδρομής

Ανοίξτε τον Πίνακα Ελέγχου και μεταβείτε στο Σύστημα και Ασφάλεια>Σύστημα. Εναλλακτικά, απλώς πληκτρολογήστε τα παρακάτω στη γραμμή διευθύνσεων στην Εξερεύνηση αρχείων.

Control PanelSystem and SecuritySystem

Αυτό θα σας μεταφέρει στην ακόλουθη οθόνη. Κάντε κλικ στις Ρυθμίσεις συστήματος για προχωρημένους.

Στην οθόνη Ιδιότητες συστήματος, μεταβείτε στην καρτέλα Για προχωρημένους. Κάντε κλικ στο κουμπί Environment Variables στο κάτω μέρος. Στο παράθυρο Μεταβλητές περιβάλλοντος, επιλέξτε Διαδρομή από την ενότητα Μεταβλητές χρήστη και κάντε κλικ στην Επεξεργασία.

Στο παράθυρο της μεταβλητής Επεξεργασία περιβάλλοντος, κάντε κλικ στο κουμπί Νέο. Αυτό θα προσθέσει ένα νέο πεδίο μέσα στη λίστα των διαδρομών. Μόλις ενεργοποιηθεί, κάντε κλικ στο κουμπί Αναζήτηση και μεταβείτε στον φάκελο όπου βρίσκεται το EXE που θέλετε να προσθέσετε στις μεταβλητές περιβάλλοντος Path. Κάντε κλικ στο ΟΚ και τελειώσατε.

  Πώς να κάνετε δώρο μουσική, ταινίες και άλλα από το iTunes Store

Χρήση μεταβλητής περιβάλλοντος διαδρομής

Όταν προσθέτετε μια διαδρομή EXE ως μεταβλητή περιβάλλοντος, μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο πρόγραμμα από οποιαδήποτε γραμμή εντολών. Η γραμμή εντολών στα Windows είναι η γραμμή εντολών, μπορείτε να ανοίξετε μια γραμμή εντολών σε οποιαδήποτε θέση και να εκτελέσετε εντολές. Ποιες διαδρομές θα προσθέσετε εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς, καθώς γνωρίζετε σε ποια προγράμματα πρέπει να έχετε πρόσβαση από τη γραμμή εντολών. Μπορεί, για παράδειγμα, να θέλετε να προσθέσετε εργαλεία ADB ως μεταβλητή διαδρομής.

Σε αυτόν τον σύντομο οδηγό, έχουμε μιλήσει για την προσθήκη της διαδρομής σε ένα EXE, ωστόσο, μπορείτε να προσθέσετε τη διαδρομή και σε άλλους τύπους εκτελέσιμων αρχείων. Για παράδειγμα, τα Windows υποστηρίζουν την εκτέλεση αρχείων .com, .exe, .bat και .cmd από τη γραμμή εντολών. Αν και αυτό προσθέτει σημαντική ευκολία, να θυμάστε ότι γίνεται πιο εύκολη η χρήση της γραμμής εντολών. Μπορείτε να προσθέσετε οποιοδήποτε μονοπάτι θέλετε σε αυτό, αλλά να το διατηρήσετε καθαρό και να προσθέσετε μόνο ό,τι είναι απαραίτητο. Πάρα πολλές διαδρομές δεν πρόκειται να επιβραδύνουν το σύστημά σας ούτε θα επηρεάσουν τον τρόπο εκτέλεσης των εντολών, αλλά για μακροπρόθεσμη λογική, διατηρήστε το συνοπτικό και εάν σταματήσετε να χρησιμοποιείτε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, αφαιρέστε τη διαδρομή του από τις μεταβλητές περιβάλλοντος.

  Πώς να διορθώσετε το υποσύστημα παράδοσης αλληλογραφίας: Το μήνυμά σας δεν παραδόθηκε