Πώς να κάνετε τις εφαρμογές iPhone να ζητούν πάντα πρόσβαση στην τοποθεσία

Ήρθε η ώρα να ρίξετε μια άλλη ματιά στις άδειες τοποθεσίας του iPhone σας. Τώρα, δεν χρειάζεται να παρέχετε σε εφαρμογές μόνιμη πρόσβαση στην τοποθεσία σας: Μπορείτε να παραχωρήσετε πρόσβαση μόνο μία φορά και να ζητάτε τη συναίνεσή σας κάθε φορά που μια εφαρμογή θέλει την τοποθεσία σας.

Μια νέα επιλογή απορρήτου για την τοποθεσία σας

Πριν από το iOS 13 για iPhone και το νέο iPadOS για iPad, είχατε μόνο τρεις επιλογές όταν μια εφαρμογή ήθελε πρόσβαση στην τοποθεσία σας: Ποτέ, Κατά τη χρήση και Πάντα.

Η επιλογή “While Using” είναι ένας καλός συμβιβασμός, διασφαλίζοντας ότι οι εφαρμογές θα μπορούσαν να εμφανίσουν χάρτες και να κάνουν χρήση της τοποθεσίας σας ενώ τους χρησιμοποιείτε. Σε αντίθεση με τις εφαρμογές με άδεια “Πάντα”, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην τοποθεσία σας στο παρασκήνιο.

Υπάρχει ακόμα ένα πρόβλημα εδώ: Εάν δώσετε σε μια εφαρμογή πρόσβαση στην τοποθεσία σας μία φορά, αυτή η εφαρμογή μπορεί να συνεχίσει να έχει πρόσβαση στην τοποθεσία σας ξανά και ξανά, εάν τη χρησιμοποιήσετε στο μέλλον. Τι γίνεται αν θέλετε απλώς να ανασύρετε έναν χάρτη μία φορά σε μια εφαρμογή χωρίς να της παρέχετε μόνιμη πρόσβαση στην τοποθεσία σας;

  Πώς να δημιουργήσετε ομάδες επαφών στο Mac σας

Τώρα μπορείτε να αναγκάσετε τις εφαρμογές να “Ρωτούν την επόμενη φορά”

Τώρα, υπάρχει μια άλλη συμβιβαστική επιλογή: “Να επιτρέπεται μία φορά”, γνωστή και ως “Ερώτηση την επόμενη φορά”. Κάθε φορά που μια εφαρμογή θέλει πρόσβαση στην τοποθεσία σας, μπορείτε να της δώσετε πρόσβαση στην τοποθεσία σας ακριβώς αυτή τη φορά και να την αναγκάσετε να ρωτήσει την επόμενη φορά πατώντας την επιλογή “Να επιτρέπεται μία φορά”. Εσείς έχετε τον έλεγχο του πόσο η εφαρμογή μπορεί να έχει πρόσβαση στην τοποθεσία σας.

Αυτή η αλλαγή είναι μέρος του iOS 13 για iPhone και του νέου iPadOS για iPad. Όπως ζητούν οι νέες εφαρμογές άδειας Bluetooth, αυτή η αλλαγή μπορεί να συμβάλει στην προστασία του απορρήτου της φυσικής τοποθεσίας σας. Εξαρτάται από εσάς εάν θέλετε να το αποκαλύψετε στις εφαρμογές.

Προηγουμένως, για να πετύχετε κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να επιτρέψετε την πρόσβαση τοποθεσίας για μια εφαρμογή και στη συνέχεια να σκάψετε αμέσως στην εφαρμογή Ρυθμίσεις και να την ανακαλέσετε.

  Πώς να προσθέσετε ετικέτες σε αρχεία σε Mac, iPhone ή iPad

Πότε μπορεί να θέλετε να το κάνετε αυτό

Πολλές εφαρμογές ζητούν πρόσβαση στην τοποθεσία σας, αλλά δεν την απαιτούν απαραιτήτως όλη την ώρα. Για παράδειγμα, η εφαρμογή ενός καταστήματος μπορεί να ζητήσει πρόσβαση στην τοποθεσία όταν ανασύρετε έναν χάρτη με κοντινές τοποθεσίες. Στο παρελθόν, έπρεπε να επιλέξετε “While Using” για να εκχωρήσετε αυτήν την πρόσβαση, αλλά τότε η εφαρμογή θα ήταν ελεύθερη να έχει πρόσβαση στην τοποθεσία σας όσο ήθελε όσο χρησιμοποιούσατε την εφαρμογή. Αυτά τα δεδομένα θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση των προτιμήσεων αγορών σας και τη στόχευση διαφημίσεων σε εσάς.

Αυτή η νέα επιλογή σάς επιτρέπει να δώσετε πρόσβαση στην τοποθεσία σας μόνο μία φορά.

Θα πρέπει να κάνετε κάθε εφαρμογή που χρησιμοποιείτε να ζητά πάντα πρόσβαση στην τοποθεσία; Πιθανώς όχι. Ορισμένες εφαρμογές χρειάζονται απλώς την τοποθεσία σας—πιθανότατα θα θέλετε να δίνετε στην Uber ή τη Lyft πρόσβαση στην τοποθεσία σας κάθε φορά που τη χρησιμοποιείτε για να κάνετε μια βόλτα.

Από την άλλη πλευρά, εάν θέλετε απλώς να δώσετε σε μια εφαρμογή την τοποθεσία σας μία φορά για πρόσβαση σε μια συγκεκριμένη λειτουργία, το “Να επιτρέπεται μία φορά” είναι μια έξυπνη επιλογή για να ξεκινήσετε. Εάν διαπιστώσετε ότι χρησιμοποιείτε αρκετά τα δικαιώματα τοποθεσίας της εφαρμογής, μπορείτε να επιλέξετε “Να επιτρέπεται κατά τη χρήση της εφαρμογής” στο μέλλον και να αποφύγετε τα μηνύματα προτροπής.

  Πώς να μετακινήσετε το δίσκο συστήματος στη δευτερεύουσα οθόνη στα Windows

Πώς να αναγκάσετε τις προηγουμένως εγκατεστημένες εφαρμογές να ζητούν

Εάν έχετε δώσει προηγουμένως πρόσβαση σε μια εφαρμογή στην τοποθεσία σας—ή την αρνηθήκατε—δεν θα δείτε αυτό το μήνυμα άδειας. Ωστόσο, μπορείτε ακόμα να επιλέξετε την επιλογή “Ask Next Time” για οποιαδήποτε από τις εγκατεστημένες εφαρμογές σας iPhone ή iPad.

Για να το κάνετε αυτό, κατευθυνθείτε στις Ρυθμίσεις > Απόρρητο > Υπηρεσίες τοποθεσίας. Θα δείτε μια λίστα εφαρμογών και τις ρυθμίσεις αδειών τοποθεσίας τους.

Πατήστε εδώ το όνομα μιας εφαρμογής για να αλλάξετε τα δικαιώματα τοποθεσίας της. Στη συνέχεια, μπορείτε να επιλέξετε “Ρωτήστε την επόμενη φορά”, εάν θέλετε.

Αυτή η επιλογή είναι διαθέσιμη για όλες τις εφαρμογές. Οι προγραμματιστές εφαρμογών δεν μπορούν να σας εμποδίσουν να το επιλέξετε για τις εφαρμογές τους.

Παρεμπιπτόντως, εάν επιλέξετε “Ερώτηση την επόμενη φορά” και στη συνέχεια αρνηθείτε την πρόσβαση στην τοποθεσία σας, η πρόσβαση της εφαρμογής στην τοποθεσία σας θα οριστεί σε “Ποτέ” και δεν θα μπορεί να έχει ξανά πρόσβαση στην τοποθεσία σας. Αυτό εμποδίζει μια εφαρμογή να σας βομβαρδίσει με αιτήματα τοποθεσίας. Μπορείτε ακόμα να μεταβείτε στην εφαρμογή “Ρυθμίσεις” και να την επαναφέρετε σε “Ρωτήστε την επόμενη φορά”.