Πώς να κάνετε επανεκκίνηση του δρομολογητή και του μόντεμ σας

Εάν οι ιστοσελίδες δεν φορτώνονται ή η ροή βίντεο συνεχίζει να αποθηκεύεται στην προσωρινή μνήμη, η επαναφορά του δρομολογητή και του μόντεμ είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να δοκιμάσετε, καθώς μπορεί να διορθώσει μια σειρά από προβλήματα σύνδεσης Wi-Fi ή Διαδικτύου.

Αυτό λειτουργεί ακριβώς όπως η επανεκκίνηση του υπολογιστή σας με Windows όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα. Το λογισμικό του δρομολογητή και του μόντεμ σας θα τερματιστεί και θα επανεκκινηθεί σε νέα κατάσταση. Όταν κάνετε επανεκκίνηση του μόντεμ σας, θα επανασυνδεθεί στον πάροχο υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP). Ορισμένοι δρομολογητές —ειδικά οι παλαιότεροι— μπορεί να επιβραδύνουν με την πάροδο του χρόνου καθώς εκτελούνται. Αυτό είναι ένα πρόβλημα λογισμικού και μια γρήγορη επανεκκίνηση μπορεί να το διορθώσει.

Εντοπίστε τον δρομολογητή και το μόντεμ σας

Ο ασύρματος δρομολογητής σας έχει πιθανώς ορατές κεραίες. Είναι η συσκευή που φιλοξενεί το δίκτυο Wi-Fi σας. Ο δρομολογητής σας συνδέεται στο μόντεμ σας, το οποίο είναι η συσκευή που επικοινωνεί με τον πάροχο υπηρεσιών Διαδικτύου σας.

Αυτές μπορεί να μην είναι δύο ξεχωριστές συσκευές. Ορισμένοι ISP προσφέρουν συνδυασμένες μονάδες δρομολογητή και μόντεμ, επομένως μπορεί να έχετε μόνο μία συσκευή για επανεκκίνηση.

Εάν έχετε αμφιβολίες, βρείτε τον ασύρματο δρομολογητή σας και δείτε σε τι είναι συνδεδεμένο. Εάν είναι συνδεδεμένο απευθείας σε μια πρίζα, πιθανότατα πρόκειται για συνδυασμένη μονάδα. Εάν είναι συνδεδεμένο σε μια άλλη συσκευή, που στη συνέχεια συνδέεται σε μια πρίζα, έχετε δύο συσκευές και η άλλη είναι το μόντεμ σας.

  Τι να κάνετε όταν το Mac σας δεν τερματίζεται

Κάντε επανεκκίνηση του δρομολογητή και του μόντεμ σας

Αυτή είναι μια απλή διαδικασία και δεν θα κάνετε τίποτα φανταχτερό. Θα χάσετε τη σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο και το Wi-Fi κατά τη διαδικασία επανεκκίνησης, αλλά όλα θα επανασυνδεθούν αυτόματα σε λίγα λεπτά.

Αρχικά, αποσυνδέστε την τροφοδοσία τόσο από το δρομολογητή όσο και από το μόντεμ σας (ή μόνο τη μία συσκευή, αν είναι συνδυασμένη μονάδα). Θα πρέπει να δείτε μια σύνδεση ρεύματος στο πίσω μέρος κάθε συσκευής.

Συνιστούμε να περιμένετε τουλάχιστον δέκα δευτερόλεπτα πριν τα συνδέσετε ξανά. περίμενε 30 αν θέλεις να είσαι ενδελεχής.

Η αναμονή διασφαλίζει ότι οι πυκνωτές του δρομολογητή και του μόντεμ σας θα αποφορτιστούν πλήρως και θα ξεχάσετε τυχόν ρυθμίσεις. Διασφαλίζει επίσης ότι το μόντεμ χάνει τη σύνδεσή του με τον ISP σας και θα πρέπει να το αποκαταστήσει. Η αναμονή μπορεί να μην είναι πάντα απαραίτητη, αλλά διασφαλίζει ότι όλα είναι πλήρως κλειστά και έτοιμα να ξεκινήσουν καινούργια.

Συνδέστε ξανά το ρεύμα στο μόντεμ σας. (Εάν έχετε συνδυασμένη μονάδα, απλώς συνδέστε την ξανά.) Οι λυχνίες στο μόντεμ σας θα ανάψουν και θα εκκινήσει και θα συνδεθεί ξανά με τον ISP σας. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μερικά λεπτά.

  Πώς να εκτελέσετε το sfc /scannow (Έλεγχος αρχείων συστήματος) στα Windows 10

Μπορείτε να καταλάβετε εάν αυτό γίνεται παρακολουθώντας τις λυχνίες στο μόντεμ σας—ενδέχεται να αναβοσβήνουν με διαφορετικά χρώματα ή με διαφορετικό μοτίβο κατά τη σύνδεση. Μπορεί επίσης να υπάρχει μια λυχνία “Internet” που ανάβει πράσινη όταν αποκατασταθεί η σύνδεση.

Τέλος, συνδέστε ξανά τον δρομολογητή σας στην πηγή τροφοδοσίας του. Τα φώτα του θα ανάψουν — αν δεν το κάνουν, ίσως χρειαστεί να πατήσετε έναν διακόπτη λειτουργίας στο δρομολογητή σας, αλλά αυτό είναι σπάνιο.

Ο δρομολογητής σας θα κάνει εφεδρική εκκίνηση, θα συνδεθεί στο μόντεμ σας και θα αποκαταστήσει το δίκτυο Wi-Fi σας. Οι ασύρματες συσκευές σας θα αρχίσουν να συνδέονται ξανά στο Wi-Fi, αν και μπορεί να χρειαστούν μερικά λεπτά για να το κάνουν. Ίσως θέλετε να περιμένετε άλλα λίγα λεπτά πριν από τη δοκιμή για να δείτε εάν το πρόβλημά σας έχει επιλυθεί.

Όταν είστε έτοιμοι, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τη σύνδεσή σας κανονικά και δείτε αν όλα λειτουργούν. Εάν του δώσατε λίγο χρόνο και οι λυχνίες στο μόντεμ σας αναβοσβήνουν παράξενα, το πρόβλημα μπορεί να βρίσκεται στο τέλος του ISP σας.

Εάν βρίσκεστε να επανεκκινείτε τακτικά τον δρομολογητή σας για να διορθώσετε προβλήματα, δοκιμάστε να τον επανεκκινήσετε αυτόματα σύμφωνα με ένα πρόγραμμα.

Ένας πιο γρήγορος τρόπος για να επανεκκινήσετε τον δρομολογητή σας

Η παραπάνω μέθοδος είναι η μεγαλύτερη, πιο μακροσκελής έκδοση αυτής της διαδικασίας. Σύμφωνα με την εμπειρία μας, είναι συχνά αρκετά καλό να αποσυνδέουμε απλώς το μόντεμ και τον δρομολογητή από την τροφοδοσία, να περιμένουμε δέκα δευτερόλεπτα και μετά να τα συνδέουμε ξανά και τα δύο. Θα κάνουν εκκίνηση και θα τακτοποιήσουν αυτόματα τα πράγματα.

  Πώς να αποτρέψετε τον ύπνο στα Windows 10

Ωστόσο, ορισμένοι δρομολογητές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα εάν συνδεθούν στο διαδίκτυο πριν συνδεθεί το μόντεμ στο Διαδίκτυο. Άλλες συσκευές μπορεί να χρειαστούν περισσότερα από δέκα δευτερόλεπτα για να διασφαλίσουν ότι τα πάντα έχουν σκουπιστεί.

Η πρώτη μέθοδος είναι η ασφαλέστερη για να διασφαλίσετε ότι εκτελείτε πλήρη επανεκκίνηση και σωστή επανεκκίνηση σε οποιοδήποτε μόντεμ και δρομολογητή. Ωστόσο, εάν πρέπει συχνά να επανεκκινείτε τις συσκευές σας για να διορθώσετε προβλήματα, δοκιμάστε αυτήν την ταχύτερη μέθοδο και δείτε εάν λειτουργεί για εσάς. Μπορεί να σας εξοικονομήσει λίγο χρόνο.

Επανεκκίνηση έναντι επαναφοράς

Σημειώστε ότι η “επαναφορά” ενός δρομολογητή είναι μια άλλη διαδικασία. Αυτός ο όρος αναφέρεται στην εκτέλεση μιας “επαναφοράς εργοστασιακών ρυθμίσεων” στον δρομολογητή σας, η οποία διαγράφει όλες τις προσαρμοσμένες ρυθμίσεις σας και τον επαναφέρει στην προεπιλεγμένη εργοστασιακή του κατάσταση. Αυτή η επιλογή μπορεί να είναι διαθέσιμη στη διεπαφή ιστού του δρομολογητή σας. Μπορεί επίσης να δείτε ένα κουμπί “Επαναφορά” στο δρομολογητή σας—συνήθως, ένα μικρό κουμπί με τρύπα που χρειάζεστε έναν λυγισμένο συνδετήρα για να πατήσετε και να κρατήσετε—το οποίο θα επαναφέρει εργοστασιακά τον δρομολογητή σας.

Η επαναφορά είναι επίσης ένα χρήσιμο βήμα αντιμετώπισης προβλημάτων εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, αλλά είναι διαφορετικό από την απλή επανεκκίνηση του δρομολογητή ή του μόντεμ σας. Είναι σαν τη διαφορά μεταξύ της επανεκκίνησης του υπολογιστή σας και της επανεγκατάστασης των Windows (ή της «επαναφοράς», όπως λέγεται στα Windows 10).