Πώς να εκτελέσετε το sfc /scannow (Έλεγχος αρχείων συστήματος) στα Windows 10

Κάθε φορά που αντιμετωπίζετε προβλήματα υπολογιστή, η πιο κοινή λύση αντιμετώπισης προβλημάτων που πρέπει να δοκιμάσει κάποιος είναι να χρησιμοποιήσει τα ενσωματωμένα εργαλεία του λειτουργικού του συστήματος.

Για παράδειγμα, εάν αντιμετωπίζετε γενικά σφάλματα των Windows 10, βλάβες του συστήματος ή οτιδήποτε άλλο τέτοιο, ο Έλεγχος αρχείων συστήματος είναι και πρέπει να είναι, η καλύτερη λύση.

Τι είναι ο Έλεγχος αρχείων συστήματος

Ο Έλεγχος αρχείων συστήματος, γνωστός και ως sfc.exe είναι ένα βοηθητικό πρόγραμμα που χρησιμοποιείται με το λειτουργικό σύστημα Windows από τα Windows 98, αν και εξυπηρετούσε διαφορετικό σκοπό σε σύγκριση με τις μέρες μας.

Ξεκινώντας με τα Windows Vista, ο Έλεγχος αρχείων συστήματος συμπεριλήφθηκε στο Windows Resource Protection (WRP), επιτρέποντάς του να προστατεύει όχι μόνο τυπικά δεδομένα, αλλά και μητρώα και κρίσιμα αρχεία συστήματος.

  Πώς να επαναφέρετε εφαρμογές και παιχνίδια στο iPhone ή το iPad σας

Οι σημερινοί χρήστες των Windows μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον Έλεγχο αρχείων συστήματος για να σαρώσουν, να εντοπίσουν και να επαναφέρουν δεδομένα που μπορεί να έχουν καταστραφεί ή διαγραφεί λόγω κακόβουλου λογισμικού, καταστροφής ή κακής χρήσης από τον χρήστη.

Πώς λειτουργεί το sfc /scannow;

Από τότε που συμπεριλήφθηκε το SFC στο WRP, τυχόν αλλαγές που εφαρμόζονται σε οποιοδήποτε από τα βασικά αρχεία συστήματος των Windows θα εντοπιστούν από το SFC και το τροποποιημένο αρχείο αποκαθίσταται χρησιμοποιώντας ένα αποθηκευμένο αντίγραφο που βρίσκεται στον ίδιο τον φάκελο των Windows.

Εξαιτίας αυτού, κάθε φορά που αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε μορφή απώλειας δεδομένων ή καταστροφής, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε αυτό το εργαλείο πρώτα, προτού εκτελέσετε μια πραγματική Επαναφορά Συστήματος.

  Πώς να δημιουργήσετε και να εκτυπώσετε ετικέτες στο Word

Πώς μπορώ να εκτελέσω τον Έλεγχο αρχείων συστήματος;

Ο Έλεγχος αρχείων συστήματος δημιουργήθηκε για να είναι εξαιρετικά εύκολος στην πρόσβαση και τη χρήση του, ειδικά επειδή αναμένεται να τον χρησιμοποιήσετε σε συνθήκες όπου ίσως πολλές ανώτερες λειτουργίες των Windows ενδέχεται να μην είναι πλέον διαθέσιμες.

Ως εκ τούτου, δείτε πώς μπορείτε να ενεργοποιήσετε μια πλήρη σάρωση του Έλεγχου αρχείων συστήματος:

Πατήστε το πλήκτρο Windows για να ανοίξετε το μενού Έναρξη
Πληκτρολογήστε cmd και εκκινήστε τη γραμμή εντολών χρησιμοποιώντας την εκτέλεση ως διαχειριστής
Ανάλογα με το τι θέλετε να κάνει το SFC, μπορείτε να πληκτρολογήσετε μία από αυτές τις 2 γραμμές στη γραμμή εντολών:
sfc /scannow
Χρησιμοποιήστε το εάν θέλετε το SFC να εντοπίσει και να επιδιορθώσει τυχόν δεδομένα που λείπουν ή είναι κατεστραμμένα

sfc /verifyonly
Χρησιμοποιήστε το εάν θέλετε το SFC να ανιχνεύει τυχόν δεδομένα που λείπουν ή είναι κατεστραμμένα

  Πώς να δημιουργήσετε έναν αόρατο φάκελο στην επιφάνεια εργασίας των Windows 10

Μόλις αρχίσετε να εκτελείτε οποιαδήποτε από αυτές τις σαρώσεις, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να περιμένετε να περάσει ο υπολογιστής σας όλα τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε αυτόν.

Λάβετε υπόψη ότι εφόσον το SFC σαρώνει ολόκληρο τον υπολογιστή σας, οι χρόνοι σάρωσης θα διαρκέσουν περισσότερο σε υπολογιστές με μεγαλύτερο χώρο αποθήκευσης και περισσότερα δεδομένα σε σύγκριση με υπολογιστές που δεν έχουν σχεδόν τίποτα αποθηκευμένο σε αυτούς.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Έλεγχος αρχείων συστήματος

Αυτά είναι σχεδόν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον Έλεγχο αρχείων συστήματος.

Να θυμάστε ότι ο Έλεγχος αρχείων συστήματος είναι ένα βασικό στοιχείο του λειτουργικού συστήματος Windows και το ποσοστό επισκευής του είναι αρκετά υψηλό, επομένως κάθε φορά που αντιμετωπίζετε καταστροφή δεδομένων στον υπολογιστή σας, δοκιμάστε να το χρησιμοποιήσετε πρώτα.

Έχετε δοκιμάσει ποτέ να χρησιμοποιήσετε το SFC για να λύσετε ένα πρόβλημα υπολογιστή; Εάν ναι, ενημερώστε μας πώς πήγε αυτό για εσάς, αφήνοντάς μας τα σχόλιά σας στην παρακάτω ενότητα σχολίων.