Πώς να χρησιμοποιήσετε την εντολή εμφάνισης στο Linux

Η εντολή Linux look διασχίζει ένα αρχείο και παραθέτει όλες τις γραμμές που ξεκινούν με μια συγκεκριμένη λέξη ή φράση. Προσοχή όμως! Συμπεριφέρεται διαφορετικά σε διαφορετικές διανομές Linux. Αυτό το σεμινάριο θα σας δείξει πώς να το χρησιμοποιήσετε.

Η εμφάνιση του Ubuntu Command συμπεριφέρεται διαφορετικά

Για μια απλή, αλλά χρήσιμη εντολή, το βλέμμα μου έδωσε σίγουρα την ευκαιρία όταν ερευνούσα αυτό το άρθρο. Υπήρχαν δύο προβλήματα: συμβατότητα και τεκμηρίωση.

Αυτό το άρθρο ελέγχθηκε χρησιμοποιώντας Ubuntu, Fedora και Manjaro. Το look συνδυάστηκε με καθεμία από αυτές τις διανομές, κάτι που ήταν υπέροχο. Το πρόβλημα ήταν ότι η συμπεριφορά δεν ήταν ίδια και στα τρία. Η έκδοση του Ubuntu ήταν πολύ διαφορετική. Σύμφωνα με την Ubuntu Manpages, η συμπεριφορά πρέπει να είναι η ίδια.

Τελικά το κατάλαβα. βλέμμα χρησιμοποιεί παραδοσιακά α δυαδική αναζήτηση, ενώ η εμφάνιση του Ubuntu χρησιμοποιεί α γραμμική αναζήτηση. Οι διαδικτυακές σελίδες ανθρώπου του Ubuntu για τα Bionic Beaver (18.04), Cosmic Cuttlefish (18.10) και Disco Dingo (19.04) λένε όλες ότι η έκδοση Ubuntu χρησιμοποιεί μια δυαδική αναζήτηση, κάτι που δεν συμβαίνει.

Αν ρίξουμε μια ματιά στην τοπική σελίδα χρήστη του Ubuntu, θα δούμε ότι η εμφάνισή τους χρησιμοποιεί γραμμική αναζήτηση. Υπάρχει μια επιλογή γραμμής εντολών για να το αναγκάσετε να χρησιμοποιήσει μια δυαδική αναζήτηση. Καμία από τις εκδόσεις στις υπόλοιπες διανομές δεν έχει δυνατότητα επιλογής μεταξύ μεθόδων αναζήτησης.

man look

Κάνοντας κύλιση προς τα κάτω στη σελίδα man, βλέπουμε την ενότητα που περιγράφει αυτήν την έκδοση εμφάνισης χρησιμοποιώντας μια γραμμική αντί για δυαδική αναζήτηση.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε την πράσινη διεύθυνση στο Linux

Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας είναι να ελέγξετε πρώτα τις τοπικές σελίδες man.

Γραμμική αναζήτηση έναντι δυαδικής αναζήτησης

Η μέθοδος δυαδικής αναζήτησης είναι ταχύτερη και πιο αποτελεσματική από μια γραμμική αναζήτηση. Η εργασία με μεγάλα αρχεία το κάνει πολύ εμφανές. Το μειονέκτημα της δυαδικής αναζήτησης είναι ότι το αρχείο σας πρέπει να ταξινομηθεί. Εάν δεν θέλετε να ταξινομήσετε το αρχείο σας, ταξινομήστε ένα αντίγραφό του και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το με εμφάνιση.

Αυτό θα το δείξουμε αλλού σε αυτό το άρθρο. Απλώς να γνωρίζετε ότι στο Fedora, στο Manjaro, και περιμένω τον περισσότερο κόσμο του Linux, θα χρειαστεί να δημιουργήσετε ένα ταξινομημένο αντίγραφο του αρχείου σας και να εργαστείτε με αυτό.

Εγκατάσταση λέξεων

Το look μπορεί να λειτουργήσει με οποιοδήποτε αρχείο κειμένου επιλέξετε ή μπορεί να λειτουργήσει με το τοπικό αρχείο λεξικού “words”.

Στο Manjaro πρέπει να εγκαταστήσετε το αρχείο “words”. Χρησιμοποιήστε αυτήν την εντολή:

sudo pacman -Syu words

Χρήση εμφάνισης

Για αυτό το άρθρο, θα εργαστούμε με ένα αρχείο κειμένου του Έντουαρντ Ληρ ποίημα “The Jumblies”.

Ας δούμε το περιεχόμενό του με αυτήν την εντολή:

less the-jumblies.txt

Εδώ είναι το πρώτο μέρος του ποιήματος. Σημειώστε ότι χρησιμοποιούμε Ubuntu, επομένως το αρχείο παραμένει αταξινόμητο. Για το Fedora και το Manjaro, θα δουλεύαμε με ένα ταξινομημένο αντίγραφο του αρχείου, το οποίο θα καλύψουμε αργότερα σε αυτό το άρθρο.

Αν ψάξουμε για γραμμές που ξεκινούν με τη λέξη, “They”, θα μάθουμε μερικά από αυτά που έκαναν οι Jumblies.

look They the-jumblies.txt

Το look απαντά παραθέτοντας αυτές τις γραμμές:

  Πώς να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον επιφάνειας εργασίας με το Openbox Window Manager στο Linux

Έξοδος από

Αγνοώντας την περίπτωση χαρακτήρων

Για να αγνοήσετε τις διαφορές μεταξύ κεφαλαίων και πεζών, χρησιμοποιήστε την επιλογή -f (παράβλεψη πεζών). Χρησιμοποιήσαμε ξανά το “they” ως λέξη αναζήτησης, αλλά αυτή τη φορά είναι με πεζά.

look -f they the-jumblies.txt

Αυτή τη φορά, τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν μια επιπλέον γραμμή.

Έξοδος από

Η γραμμή που ξεκινά με “THEY” χάθηκε στο τελευταίο σύνολο αποτελεσμάτων επειδή είναι με κεφαλαία και δεν ταιριάζει με τον όρο αναζήτησής μας, “They”.

Η παράβλεψη πεζών-κεφαλαίων επιτρέπει στο look να το συμπεριλάβει στα αποτελέσματα.

Χρήση εμφάνισης με ταξινομημένο αρχείο

Εάν η διανομή Linux σας έχει μια έκδοση εμφάνισης που ακολουθεί την παραδοσιακή συμπεριφορά της χρήσης μιας δυαδικής αναζήτησης, πρέπει είτε να ταξινομήσετε το αρχείο σας είτε να εργαστείτε με ένα ταξινομημένο αντίγραφό του.

Ας επαναλάβουμε την εντολή για αναζήτηση για το “They”, αλλά αυτή τη φορά στο Manjaro.

Όπως μπορείτε να δείτε, δεν επιστράφηκαν αποτελέσματα. Αλλά ξέρουμε ότι υπάρχουν γραμμές στο ποίημα που ξεκινούν με τη λέξη, «Αυτοί».

Ας δημιουργήσουμε ένα ταξινομημένο αντίγραφο του αρχείου. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε τις επιλογές -f (παράβλεψη πεζών-κεφαλαίων) ή -d (μόνο αλφαριθμητικοί χαρακτήρες και κενά) με εμφάνιση, πρέπει να τις χρησιμοποιήσετε κατά την ταξινόμηση του αρχείου.

Η επιλογή -o (έξοδος) σάς επιτρέπει να καθορίσετε το όνομα του αρχείου στο οποίο θα πρέπει να προστεθούν οι ταξινομημένες γραμμές. Σε αυτό το παράδειγμα, είναι “sorted.txt”.

sort -f -d the-jumblies.txt -o sorted.txt

Ας χρησιμοποιήσουμε το look στο αρχείο sorted.txt και, στη συνέχεια, χρησιμοποιούμε τις επιλογές -f και -d.

  Πώς να παίξετε το The Elder Scrolls: IV Oblivion στο Linux

Τώρα, έχουμε τα αποτελέσματα που περιμέναμε.

Εξετάστε μόνο κενά και αλφαριθμητικά

Για να κάνετε το βλέμμα να αγνοήσει οτιδήποτε δεν είναι αλφαριθμητικό χαρακτήρα ή ένα κενό, χρησιμοποιήστε την επιλογή -d (αλφαριθμητική).

Ας δούμε αν υπάρχουν λέξεις που ξεκινούν με «Ω».

look -f oh the-jumblies.txt

Δεν επιστρέφονται αποτελέσματα με ματιά.

Ας προσπαθήσουμε ξανά και ας πούμε στο look να αγνοήσει οτιδήποτε άλλο εκτός από αλφαριθμητικούς χαρακτήρες και κενά. Αυτό σημαίνει ότι οι χαρακτήρες και τα σύμβολα, όπως τα σημεία στίξης, θα αγνοηθούν.

look -f -d oh the-jumblies.txt

Αυτή τη φορά, έχουμε ένα αποτέλεσμα. Δεν βρήκαμε αυτήν τη γραμμή πριν γιατί τα εισαγωγικά και το θαυμαστικό μπέρδεψαν την αναζήτηση.

Έξοδος από

Καθορισμός του τερματικού χαρακτήρα

Μπορείτε να πείτε στην εμφάνιση να χρησιμοποιήσει έναν συγκεκριμένο χαρακτήρα ως τερματικό χαρακτήρα. Συνήθως, τα κενά και το τέλος των γραμμών χρησιμοποιούνται ως τερματικός χαρακτήρας.

Η επιλογή -t (τερματικός χαρακτήρας) μας επιτρέπει να καθορίσουμε τον χαρακτήρα που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε. Σε αυτό το παράδειγμα, θα χρησιμοποιήσουμε τον χαρακτήρα απόστροφου. Πρέπει να το αναφέρουμε με κάθετο προς τα πίσω, έτσι ώστε το look να ξέρει ότι δεν ανοίγουμε συμβολοσειρά.

Παραθέτουμε επίσης τον όρο αναζήτησης επειδή περιλαμβάνει ένα κενό. Ψάχνουμε για δύο λέξεις.

look -f -t ' "they call" the-jumblies.txt

Τα αποτελέσματα ταιριάζουν με τον όρο αναζήτησης, ο οποίος τερματίζεται με την απόστροφο που χρησιμοποιήσαμε ως τερματικό χαρακτήρα.

Χρήση εμφάνισης χωρίς αρχείο

Εάν δεν παρέχετε όνομα αρχείου στη γραμμή εντολών, χρησιμοποιήστε το look το αρχείο των λέξεων.

Η εντολή:

δίνει αυτά τα αποτελέσματα:

Αυτές είναι όλες οι λέξεις στο αρχείο που ξεκινούν με τη λέξη “κύκλος”.

κοιτάξτε Όχι Περαιτέρω

Αυτό είναι το μόνο που πρέπει να δούμε.

Είναι πολύ εύκολο αφού γνωρίζετε ότι υπάρχουν διαφορετικές συμπεριφορές σε διαφορετικές διανομές Linux και έχετε καταλήξει στο εάν η έκδοσή σας χρησιμοποιεί δυαδική ή γραμμική αναζήτηση.