Πώς να ελέγξετε τους ανεμιστήρες οροφής σας σε ένα Smarthome

Ένα έξυπνο σπίτι υπόσχεται ελευθερία από διακόπτες τοίχου και αλυσίδες έλξης. Αντίθετα, έχετε φωνητικό έλεγχο και ισχυρό αυτοματισμό. Έτσι και αλλιώς λειτουργεί για τους έξυπνους λαμπτήρες. Γιατί να μην κάνετε και τους ανεμιστήρες οροφής του σπιτιού σας έξυπνους;

Οι έξυπνοι ανεμιστήρες είναι μια άλλη μεγάλη ευκολία για το σπίτι. Με έναν συνδεδεμένο ανεμιστήρα, όχι μόνο αποκτάτε φωνή και τηλεχειριστήριο, αλλά μπορείτε επίσης να προσθέσετε προγράμματα και ρουτίνες. Μπορείτε να προσθέσετε έξυπνους ανεμιστήρες στο σπίτι σας με διάφορους τρόπους: να εγκαταστήσετε έναν νέο, να μετατρέψετε έναν υπάρχοντα «χαζό» ανεμιστήρα, να εγκαταστήσετε έναν έξυπνο διακόπτη ανεμιστήρα ή να προσθέσετε μια έξυπνη γέφυρα για θαυμαστές.

Η ακριβή επιλογή: Αγορά ενός νέου έξυπνου ανεμιστήρα

Εάν θέλετε έναν ανεμιστήρα που να ενσωματώνεται εύκολα στο υπάρχον σύστημα smarthome σας, η εγκατάσταση ενός νέου έξυπνου ανεμιστήρα είναι η πιο εύκολη επιλογή. Οι έξυπνοι ανεμιστήρες συνήθως διατίθενται είτε σε μορφή Wi-Fi είτε σε μορφή Zigbee. Εάν επιλέξετε έναν ανεμιστήρα Wi-Fi, όπως αυτοί από Κυνηγός ή Χαϊκού, δεν θα χρειαστείτε κόμβο.

Εξακολουθείτε να έχετε τυπικά ένα τυπικό τηλεχειριστήριο υπερύθρων (IR), καθώς και πρόσβαση μέσω μιας εφαρμογής smartphone ή tablet. Οι οπαδοί Wi-Fi συνήθως προσφέρουν ενσωμάτωση Alexa και Google Assistant, με φωνητικό έλεγχο τόσο των ενσωματωμένων φώτων όσο και του ανεμιστήρα. Θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε μια αποκλειστική εφαρμογή στο smartphone ή το tablet σας. Και, φυσικά, διατρέχετε τον κίνδυνο παρεμβολών εάν έχετε πάρα πολλές συσκευές Wi-Fi στο δίκτυό σας.

Ωστόσο, οι οπαδοί του ZigBee απαιτούν ένα έξυπνο κέντρο. Οι πιο διαδεδομένες προσφορές, από Gardiner και Hampton Bay, έχουν σχεδιαστεί ειδικά για Wink hub. Εάν έχετε πολλές έξυπνες οικιακές συσκευές ZigBee, θα σχηματίσουν ένα δίκτυο πλέγματος με τον ανεμιστήρα ZigBee για καλύτερη εμβέλεια. Δυστυχώς, ενώ διαθέτουν ενσωμάτωση Alexa και Google Assistant, αυτό συνήθως δεν περιλαμβάνει φωνητικό έλεγχο του ανεμιστήρα – οι βοηθοί φωνής μπορούν μόνο να ανάβουν και να απενεργοποιούν την ενσωματωμένη λυχνία.

Εάν έχετε εγκαταστήσει έναν ανεμιστήρα με τηλεχειριστήριο υπερύθρων στο παρελθόν, η εγκατάσταση ενός έξυπνου ανεμιστήρα ακολουθεί την ίδια διαδικασία. Συνδέετε μια μονάδα IR που περιλαμβάνει επίσης ραδιόφωνα Wi-Fi ή ZigBee καθώς εγκαθιστάτε τον ανεμιστήρα.

  Πώς να καταργήσετε την παρακολούθηση ανενεργών λογαριασμών Twitter

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα—εκτός από την ανάγκη εγκατάστασης των ανεμιστήρων—είναι το κόστος. Οι έξυπνοι ανεμιστήρες κυμαίνονται από $130 έως $640. Εισάγει επίσης ένα επιπλέον σημείο αστοχίας—το ραδιόφωνο ZigBee του έξυπνου θαυμαστή μας απέτυχε μετά από τέσσερις μήνες και ούτε ο κατασκευαστής ούτε το κατάστημα ήθελαν να το επιδιορθώσουν. Ο ανεμιστήρας εξακολουθεί να λειτουργεί αλλά ως τυπικός χαζός ανεμιστήρας.

Μετατρέψτε τον τρέχοντα «χαζό» ανεμιστήρα σας σε έξυπνο ανεμιστήρα

Μια έξυπνη μονάδα ανεμιστήρα και μια τυπική μονάδα ανεμιστήρα υπερύθρων φαίνονται σχεδόν πανομοιότυπα.

Εάν δεν θέλετε να αγοράσετε όλους τους νέους θαυμαστές, ίσως είναι δυνατό να μετατρέψετε αυτούς που ήδη έχετε. Εάν ο ανεμιστήρας σας έχει ήδη μια μονάδα υπερύθρων, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με μια προσαρμογέας με Wi-Fi ή Zigbee ραδιόφωνα.

Θα συναντήσετε τα ίδια θετικά και αρνητικά με έναν γνήσιο ανεμιστήρα Wi-Fi ή Zigbee. Το χειριστήριο ZigBee Wink εξακολουθεί να μην επιτρέπει στον φωνητικό βοηθό σας να ελέγχει τις ταχύτητες του ανεμιστήρα, για παράδειγμα. Αλλά με $50 έως $70, η προσθήκη των ραδιοφώνων στον υπάρχοντα ανεμιστήρα σας είναι πολύ λιγότερο δαπανηρή από την αγορά ενός εντελώς νέου ανεμιστήρα.

Για να προσθέσετε μια έξυπνη μονάδα στον υπάρχοντα ανεμιστήρα σας με IR, αφαιρείτε τον ανεμιστήρα, αφαιρείτε τη μονάδα υπερύθρων και, στη συνέχεια, την αντικαθιστάτε με την έξυπνη μονάδα. Συνήθως, έχουν το ίδιο σχήμα και μέγεθος, αλλά με επιπλέον κεραία.

Εάν ο ανεμιστήρας σας δεν περιλαμβάνει τηλεχειριστήριο υπερύθρων, ενδέχεται να μπορείτε να προσθέσετε μια έξυπνη μονάδα. Αλλά θα πρέπει πρώτα να αποσυναρμολογήσετε τον ανεμιστήρα σας και να ελέγξετε ξανά ότι έχετε αρκετό χώρο στο περίβλημα του κινητήρα για μια επιπλέον συσκευή. Θα θελήσετε να δείτε πού συνδέεται η καλωδίωση από τον ανεμιστήρα σας με την καλωδίωση από το σπίτι σας.

Αντικαταστήστε τον διακόπτη τοίχου του ανεμιστήρα σας με έναν έξυπνο

Εάν ελέγχετε τους θαυμαστές σας με έναν αποκλειστικό διακόπτη τοίχου (συχνά βρίσκεται δίπλα σε διακόπτη φώτων), θα μπορούσατε να παρακάμψετε την αγορά ενός νέου ανεμιστήρα ή τη μετατροπή ενός υπάρχοντος. Αντίθετα, μπορείτε να αντικαταστήσετε τον τρέχοντα διακόπτη ανεμιστήρα με έναν έξυπνο διακόπτη ανεμιστήρα. Μπαίνουν έξυπνοι διακόπτες ανεμιστήρα Wi-Fi (Lutron Caseta), ZigBee (GE), και Z-Wave (επίσης GE) μοντέλα. Συνήθως κυμαίνονται μεταξύ $45 και $60. Συχνά, χρειάζονται έναν κόμβο για να ενσωματωθούν στο σύστημα smarthome σας, που περιλαμβάνει μερικούς διακόπτες Wi-Fi, όπως αυτός της Lutron, έτσι ώστε να αυξάνει το κόστος, επίσης, εάν δεν έχετε ήδη το hub.

  Πώς να εισαγάγετε φωτογραφίες και GIF στις Παρουσιάσεις Google

Οι έξυπνοι διακόπτες ανεμιστήρα λειτουργούν πολύ όπως οι έξυπνοι διακόπτες φώτων. Πρέπει να αντικαταστήσετε τον τρέχοντα διακόπτη σας με τον έξυπνο διακόπτη. Συνήθως, η έξυπνη έκδοση είναι μεγαλύτερη και ορισμένες απαιτούν ουδέτερο καλώδιο. Επομένως, θα θελήσετε να ελέγξετε ξανά ότι έχετε τόσο τον απαραίτητο χώρο όσο και την καλωδίωση. Εάν αισθάνεστε άβολα να εργάζεστε με την καλωδίωση του σπιτιού σας, σκεφτείτε να προσλάβετε έναν ηλεκτρολόγο. Και αν νοικιάζετε αντί να είστε ιδιοκτήτης του σπιτιού σας, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι σας επιτρέπεται να εγκαταστήσετε το διακόπτη.

Οι διακόπτες Lutron Caseta διαθέτουν προαιρετικό ασύρματο τηλεχειριστήριο που λειτουργεί με τον ενσύρματο διακόπτη. Μπορείτε να το τοποθετήσετε αλλού για εύκολο έλεγχο σε πολλές τοποθεσίες.

Αφού εγκατασταθεί, μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τον διακόπτη ανεμιστήρα σας όπως κάνατε πάντα. Αλλά μπορείτε επίσης να συνδεθείτε στο διακόπτη μέσω μιας εφαρμογής, της Alexa ή του Βοηθού Google.

Προσθέστε μια έξυπνη γέφυρα για να αποφύγετε οποιαδήποτε καλωδίωση

Δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε νέο ανεμιστήρα, να καλωδιώσετε έναν νέο δέκτη ή να αντικαταστήσετε έναν διακόπτη. Εάν ο υπάρχων ανεμιστήρας σας διαθέτει τηλεχειριστήριο υπερύθρων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια γέφυρα για να το ελέγξετε. Εάν έχετε ήδη ένα Logitech Harmony, μπορείτε να το προγραμματίσετε ώστε να λειτουργεί με τις περισσότερες συσκευές υπερύθρων.

Μπορείτε να δοκιμάσετε να πληκτρολογήσετε τον αριθμό του ανεμιστήρα και του μοντέλου σας στο Ιστότοπος συμβατότητας Logitech Harmony για να δούμε αν υποστηρίζεται εγγενώς (πέντε από τους θαυμαστές που δοκιμάσαμε δεν ήταν). Ακόμα κι αν ο ανεμιστήρας σας δεν αναφέρεται στη λίστα, μπορείτε να προγραμματίσετε μη αυτόματα ένα τηλεχειριστήριο υπερύθρων στο Logitech Harmony. Μόλις αντιστοιχίσετε τον ανεμιστήρα σας με το Harmony, μπορείτε να το ελέγξετε μέσω της εφαρμογής Logitech ή να χρησιμοποιήσετε βασικές φωνητικές εντολές ενεργοποίησης και απενεργοποίησης με την Alexa ή το Google Assistant.

Για μια ευκολότερη και λιγότερο δαπανηρή επιλογή, μπορείτε να εξετάσετε το Μποντ Έξυπνη Γέφυρα, το οποίο κοστίζει 100 $. Ο Bond σχεδίασε τη γέφυρα του ειδικά για να ελέγχει τους ανεμιστήρες και λειτουργεί επίσης με ηλεκτρικά τζάκια και μερικά κλιματιστικά. Η εγκατάσταση είναι εύκολη—ενώ η γέφυρα βρίσκεται σε λειτουργία σάρωσης, στρέφετε το υπάρχον τηλεχειριστήριο υπερύθρων και κρατάτε πατημένο το κουμπί λειτουργίας. Ο Bond ελέγχει τον κώδικα σε σχέση με τη βάση δεδομένων του και, εάν βρει ταίριασμα, προγραμματίζει αυτόματα τα υπόλοιπα. Η γέφυρα λειτουργεί ως εκτοξευτήρα υπερύθρων, ώστε να μπορεί να αντικαταστήσει το τηλεχειριστήριό σας.

  Ανακαλύψτε ταινίες με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο σας ηθοποιό και πολλά άλλα

Το Bond περιλαμβάνει μια εφαρμογή, αλλά, ομολογουμένως, δεν είναι πολύ σταθερή. Σύμφωνα με την εμπειρία μας, συχνά στέλνει με επιτυχία μια εντολή ελέγχου, αλλά στη συνέχεια παραπονιέται ότι η εντολή απέτυχε. Ωστόσο, χάρη στην ενσωμάτωση τόσο της Alexa όσο και της Google, δεν χρειάζεστε την εφαρμογή μετά τη σύζευξη. Αντ’ αυτού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή Google ή Alexa ή φωνητικές εντολές. Και με το Bond, σχεδόν οποιαδήποτε λειτουργία μπορεί να κάνει το τηλεχειριστήριό σας, η φωνή μπορεί να κάνει. Εάν ομαδοποιήσατε σωστά και ονομάσατε τις συσκευές σας, μπορείτε να πείτε “Ενεργοποιήστε τον ανεμιστήρα” ή “Ενεργοποιήστε τον ανεμιστήρα στο 60 τοις εκατό” όταν ένα Echo ή το Google Home βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο με τον ανεμιστήρα.

Ωστόσο, οι γέφυρες υπερύθρων, όπως η Logitech και η Bond, δεν είναι τέλειες. Εάν ένας φυσικός διακόπτης ελέγχει τον ανεμιστήρα σας, η απενεργοποίηση του εμποδίζει τη σωστή λειτουργία των γεφυρών—όπως ακριβώς ένας έξυπνος λαμπτήρας δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν ο διακόπτης φώτων είναι σβηστός.

Οι έξυπνες γέφυρες ανεμιστήρων επίσης δεν παρακολουθούν την τρέχουσα κατάσταση ισχύος. Έτσι, εάν χρησιμοποιείτε μια φωνητική εντολή για να απενεργοποιήσετε όλες τις συσκευές σε ένα δωμάτιο, η έξυπνη γέφυρα σας μπορεί να στείλει την εντολή Off ακόμα και όταν ο ανεμιστήρας είναι ήδη απενεργοποιημένος. Δεδομένου ότι πολλές συσκευές υπερύθρων χρησιμοποιούν την ίδια εντολή για ενεργοποίηση και απενεργοποίηση, αυτό σημαίνει ότι ενώ όλα τα άλλα στο δωμάτιο απενεργοποιούνται, ο ανεμιστήρας και το φως ενδέχεται να ανάψουν.

Αλλά μια γέφυρα μπορεί να είναι η λιγότερο εκφοβιστική μέθοδος για να μετατρέψετε τον υπάρχοντα ανεμιστήρα σας σε έξυπνο ανεμιστήρα. Εάν μπορείτε να εγκαταστήσετε μια Echo και να αντιστοιχίσετε μια έξυπνη λάμπα, μπορείτε πιθανώς να εγκαταστήσετε μια έξυπνη γέφυρα υπερύθρων και να συνδέσετε έναν ανεμιστήρα.

Εάν ο ανεμιστήρας σας δεν διαθέτει τηλεχειριστήριο υπερύθρων, μπορείτε είτε να προσθέσετε ένα καθολική μονάδα IR και χρησιμοποιήστε το με έναν έξυπνο ανεμιστήρα ή εγκαταστήστε ένα από τα παραπάνω έξυπνα ραδιόφωνα.